Hoe werkt kattenallergietesten? Dierenarts beoordeeld testtypen, tekenen en veelgestelde vragen

Of uw kat nu tekenen van allergieën vertoont, of u wilt gewoon op de zaken vooruitlopen, u vraagt zich misschien af hoe allergietesten precies werken. Allergietesten kunnen immers soms lang en heel veel vallen en opstaan zijn.

Hier zullen we de verschillende soorten allergietests bespreken en hoe dierenartsen de allergietrigger bepalen. Houd er rekening mee dat dit op geen enkele manier een vervanging is voor medisch advies en dat u altijd de aandacht van uw dierenarts moet vragen als u allergieën bij uw kat vermoedt.

Klik hieronder om vooruit te springen:

kattenpootverdeler

Hoe werkt het?

Allergieën komen vaak voor bij katachtigen en kunnen afkomstig zijn van tal van bronnen. Uw kat kan allergisch zijn voor iets in zijn omgeving of dieet. Als uw dierenarts vermoedt dat uw kat allergieën heeft, zal hij een methode voor allergietests aanbevelen. Testen omvat meestal het nemen van een huid- of bloedmonster om het verder te analyseren.

Meestal is het proces relatief snel, waardoor uw huisdier minimale pijn krijgt. Zodra uw dierenarts de onderliggende oorzaak van de allergische reactie heeft vastgesteld, zullen zij u een zorgplan geven om het op de juiste manier aan te pakken.

U kunt allergietestkits online kopen en deze vanuit het comfort van uw huis uitvoeren. Tests kunnen minder nauwkeurig zijn, afhankelijk van het merk en de methode, dus vraag altijd een professionele aanbeveling voordat u deze optie selecteert.

Zelfs als u een positief resultaat krijgt van een thuistest, vereist dit nazorg met uw dierenarts, dus ga er nooit van uit dat het een one-stop-shop is of een manier om hoeken te snijden.

3 kat face dividerWat zijn de verschillende soorten allergietests voor katten?

Allergietesten bij katten maken gebruik van twee technieken, namelijk intradermale huidtesten of RAST-testen. Elke methode heeft zijn voor- en nadelen, dus het zal sterk afhangen van de individuele kat.

Intradermale huidtesten

Veel dierenartsen vereren intradermale huidtesten als de gouden standaard voor het bepalen van atopische dermatitis. Veterinaire dermatologen zijn de enigen die gekwalificeerd zijn om deze test uit te voeren, dus het is een gespecialiseerd veld.

Hoewel deze test ongelooflijk nauwkeurig is, is deze niet beschikbaar voor alle ouders van huisdieren. Uw dierenarts zal u waarschijnlijk moeten doorverwijzen naar een specialist. Niet alleen kan testen op deze manier veel duurder zijn, maar het kan ook veel werk kosten om binnen te komen voor een afspraak.

Intradermale testen worden meestal gebruikt om omgevingsallergieën te ontdekken met triggers zoals onkruid, schimmels, vlooien en andere irriterende stoffen. De veterinaire dermatoloog zal tijdens de test 60 verschillende allergenen onder de onderhuidse laag van de huid van uw kat injecteren.

Vóór de injectie krijgen katten meestal een mild kalmerend middel, omdat de test enigszins pijnlijk kan zijn. Het gebruikte injecteerbare serum is volledig afgestemd op uw kat, wat betekent dat het anders zal zijn dan die aan anderen worden gegeven.

Het duurt ongeveer een uur om intradermale testen te valideren. Als er een bult of korf ontstaat waar het serum is ingespoten, heeft uw kat een omgevingsallergie. Uw dierenarts zal een behandelplan opstellen nadat de resultaten zijn vastgesteld.

bloedmonster van de kat
Afbeelding credit: SingingMedia, Shutterstock

Radioallergosorbent testen (RAST)

RAST-testen vereisen een enkel bloedmonster en kunnen door een dierenarts worden getrokken tijdens een routinebezoek. Velen geven de voorkeur aan deze test omdat je geen gespecialiseerde arts nodig hebt.

RAST is zeer efficiënt en snel. Deze test meet een allergie-antilichaam in het systeem. Als uw kat allergisch is voor een specifiek soort voedsel of omgevingstrigger, zal de RAST-test positief of negatief zijn. Als uw kat een negatieve test heeft, is het onwaarschijnlijk dat hij aan een allergie lijdt.

Als ze tekenen van een allergie vertonen, maar een negatieve test voor allergieën hebben, zal uw dierenarts waarschijnlijk naar andere gebieden kijken om de onderliggende oorzaak te bepalen. Een positief resultaat wijst daarentegen op een onderliggend probleem dat u met uw dierenarts zult bespreken om de beste behandelingskuur te bespreken.

3 kat face divider

Waar wordt het gebruikt?

Voor de meest nauwkeurige resultaten brengen kattenouders hun huisdieren naar de dierenarts om te testen. U kunt echter ook online testkits kopen. Deze tests kunnen langer duren, omdat u de monsters moet verzamelen en ze naar een laboratorium moet sturen voor evaluatie.

Het kan een kostenvriendelijker alternatief zijn als u hoge dierenartskosten wilt vermijden. Toch, als de allergietest thuis een allergische reactie vertoont, raden we aan contact op te nemen met uw dierenarts om uw bevindingen te bevestigen.

een kat in een dierenkliniek die door een arts wordt onderzocht
Afbeelding credit: Libre, Shutterstock

kattenpootverdelerDe 4 soorten allergieën bij katten

Allergieën komen niet van één bepaalde bron. Uw kat kan allergisch zijn voor veel potentiële allergenen, dus u moet de probleemgebieden kennen. Hier zijn de meest voorkomende.

1. Voedselallergieën

Voedselallergieën zijn een wijdverbreid probleem voor katten. Ze kunnen allergisch zijn voor een aantal ingrediënten die in hun eigen dieet worden gebruikt. Ze kunnen ook allergisch zijn voor andere voedingsmiddelen in huis.

thematische pauze

2. Insect/mijt allergieën of vlooienallergie dermatitis

Katten kunnen allergische reacties hebben op parasieten zoals teken, vlooien en huid / oormijt. Een eiwit dat aanwezig is in het speeksel van de parasiet veroorzaakt irritatie in de huid van de kat.

thematische pauze

3. Atopische/omgevingsallergieën

Katten kunnen allergisch zijn voor veel verschillende soorten schimmels en stof in huis. Dus als uw huis bijzonder stoffig is, moet u het misschien beter onderhouden om dit soort allergieën te voorkomen.

Geloof het of niet, katten kunnen, net als wij, allergisch zijn voor planten. Dit kan voortkomen uit bomen, gras en onkruid, of een combinatie daarvan.

Verrassend genoeg kunnen katten allergieën vertonen voor bepaalde boerderijdieren, zoals schapen en runderen. Als een schuurkat irritatie ervaart, kan een van beide dieren de boosdoener zijn.

thematische pauze

4. Contact Allergieën

Een zeldzame aandoening bij katten met een vertraagde overgevoeligheidsreactie wanneer de huid in contact komt met stuifmeel, gist of mijten.

garen kogelverdeler

Wat is hyposensibilisatie en waarom is het effectief?

Hyposensibilisatiebehandeling is een zeer effectieve methode om allergieën bij uw kat te verlichten. Het proces omvat het geven van een kleine hoeveelheid allergenen via injecties of orale medicijnen. Afhankelijk van de specifieke allergie van uw kat, geeft u meestal één injectie of orale behandeling eenmaal per 1 tot 4 weken.

Het doel hier is om immuuntolerantie in het lichaam op te bouwen. Het algemene resultaat van deze behandelmethode is goed en verbetert 60% tot 80% van de totale reacties van katten. Sommige katten doen er langer over dan anderen om het voordeel te laten zien en anderen hebben levenslange therapie nodig, afhankelijk van de ernst van de allergie.

Een medicijn dat aan een kat wordt gegeven
Afbeelding credit: Iryna Imago, Shutterstock

kattenpootverdelerRAST versus intradermale testen: voor- en nadelen

Beide soorten testen hebben zeker hun voor- en nadelen. We gaan u een overzicht van elk geven, zodat u een beter begrip krijgt van wat u kunt verwachten.

Intradermale testen voors en tegens

Pros

 • Uiterst nauwkeurig
 • Beschouwd als gouden standaard door professionals
 • Visuele resultaten
 • Breed scala aan geteste allergenen

Tegens

 • Lange test
 • Vereist kalmerend middel
 • Vereist gespecialiseerde veterinaire dermatoloog
 • Soms moet je reizen
 • Kat moet worden geschoren in een gebied voor monitoring

RAST Testing Voors en tegens

Pros

 • Zeer goed te behandelen bij hyposensibilisatie
 • Vereist slechts één bloedmonster
 • Kan worden gedaan op het kantoor van een traditionele dierenarts
 • Thuis testkits beschikbaar

Tegens

 • Berucht om valse positieven
 • Stelt geen diagnose van atopische dermatitis
 • Niet efficiënt bij specifieke diagnoses

3 kat face dividerAllergie tekenen bij katten

Allergieën kunnen op elk moment opduiken voor uw kat. De triggers kunnen ontelbaar zijn. Allergietesten zijn zo belangrijk omdat het direct antwoord geeft op wat uw kat dwars zit. Als u vermoedt dat uw kat allergieën heeft, zullen dierenartsen u helpen. Maar hoe weet je precies wanneer je ze moet innemen?

Manifestaties van allergieën omvatten huidirritatie, ademhalingsproblemen en verstoord spijsverteringsstelsel.

Tekenen van allergieën zijn onder meer:

 • Roodheid van de huid
 • Haaruitval
 • Jeuk
 • Hoesten
 • Niezend
 • Nasale/oogafscheiding
 • Braken
 • Wind
 • Diarree

Als u vermoedt dat uw kat allergieën heeft, kunt u contact opnemen met uw dierenarts om een afspraak te maken.

Wat kan worden aangezien voor allergieën?

Uw huisdier moet hands-on zorg krijgen door dit proces. Als uw dierenarts vaststelt dat ze in feite geen allergie hebben, kunnen ze verdere tests uitvoeren om te evalueren wat deze vergelijkbare symptomen kan veroorzaken.

Soms worden zaken als voedselintoleranties verward met voedselallergieën. Een voedselallergie bij katten kan zowel de darm als de huid aantasten. Deze allergieën komen meestal voort uitrom een abnormale immuunrespons op eiwitbronnen zoals vis of kip.

Voedselintoleranties daarentegen komen voort uit een specifiek aspect van het dieet van uw kat. Een gevoelige maag kan geïrriteerd raken als het ontbreekt aan de juiste enzymen om een bepaald ingrediënt in voedsel volledig te verteren of als uw kat het prikkelbare darmsyndroom heeft.

Je kat kan ook iets minder ernstigs hebben, zoals seizoensgebonden allergieën, net als mensen. Seizoensgebonden allergieën zijn meestal gemakkelijker te behandelen en vereisen geen voortdurende zorg.

kat in de sneeuw krabt zichzelf
Afbeelding credit: Morgentau , Shutterstock

3 kattenverdelers

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost een intradermale test?

Over het algemeen kosten intradermale huidtests tussen $ 190 en $ 250, afhankelijk van de faciliteit.

Hoeveel kosten RAST-tests?

RAST-tests op het kantoor van een dierenarts kosten meestal tussen $ 200 en $ 350.

bloedmonsters in reageerbuizen
Afbeelding credit: fernandozhiminaicela, Pixabay

Hoeveel kosten thuistests?

Kattenallergietests thuis variëren van ongeveer $ 45 tot $ 300, afhankelijk van het merk en de effectiviteit.

Hoe effectief is hyposensibilisatietherapie?

Zoals we eerder vermeldden, zijn hyposensibilisatietherapieën voor katten om allergieën te behandelen ongeveer 60% tot 80% effectief. Sommige katten moeten levenslange therapie krijgen, terwijl anderen slechts een korte tijd behandeling nodig hebben voordat verbeteringen zichtbaar zijn.

Hoeveel kost een allergiebehandeling?

De kosten kunnen echt variëren, afhankelijk van de ernst van de allergieën van uw kat. Het gemiddelde is echter ongeveer $ 50 per maand, vertaald naar ongeveer $ 600 per jaar. Deze kosten kunnen veel lager zijn als u een ziektekostenverzekering voor uw kat heeft.

Wat zijn alternatieven om allergieën te behandelen?

Afhankelijk van het type allergie dat uw kat heeft, kan de behandeling gepaard gaan met het elimineren van specifieke triggers. Als uw kat bijvoorbeeld allergisch is voor bomen, kunt u de toegang tot bomen beperken. Of, als uw kat een soort voedselallergie heeft, kunt u hem een gespecialiseerd dieet geven dat het triggerende ingrediënt elimineert.

kat die voedsel eet in de kom
Afbeelding credit: Okssi, Shutterstock

kattenpootverdelerBelang van verzekering voor katten

De dierenartskosten lijken alleen maar hoger te worden naarmate de jaren verstrijken. Omdat de gezondheid en het welzijn van uw kat zo cruciaal is, raden wij u ten zeerste aan om een huisdierenverzekering af te sluiten. Hoe eerder u kiest voor een huisdierenverzekering, hoe meer zaken worden gedekt.

Als uw kat echter een diagnose heeft voordat hij een huisdierenverzekering krijgt, wordt deze beschouwd als een reeds bestaande aandoening en wordt deze niet gedekt door de door u gekozen polis. Kies je voor de zorgverzekering van je keuze, dan kun je alles krijgen wat je wilt met een maandelijkse premie die in je budget zit.

Op die manier, als uw kat allergieën ontwikkelt wanneer u een actief beleid heeft, valt het grootste deel van de kosten op de verzekeringsmaatschappij zodra uw eigen risico is betaald. Hoewel niet alle polissen allergieën dekken, kunt u gratis offertes krijgen en dekking verkennen van veel verschillende bedrijven op de markt.

U kunt zelfs de verzekering van uw kat bundelen met uw bestaande verzekeringsmaatschappij, op voorwaarde dat zij de mogelijkheid hebben om huisdieren te dekken. Het is zeker de moeite waard om in te checken en kan veel van de kosten betalen, zodat u dat niet hoeft te doen.

Huisdierenverzekeringsformulier in het bezit van een persoon
Afbeelding credit: Rawpixel.com, Shutterstock

verdeler-catclaw1

Conclusie

Als u denkt dat uw kat last heeft van allergieën, is de allereerste stap die u moet nemen om contact op te nemen met uw dierenarts. Nu u bekend bent met de soorten tests die worden gebruikt om allergieën te bepalen, kunt u met een gerust hart naar binnen gaan.

Bovendien, als financiën een probleem zijn, is het leuk om te onderzoeken hoeveel deze tests veroorzaken, zodat u het voor uw budget kunt plannen. Als u gewoon nieuwsgierig was naar allergieën, maar uw kat lijkt nog geen tekenen te vertonen, raden we u aan om potentiële ziektekostenverzekeringsplannen te bekijken. Het is het beste om uw kat te bedekken voordat er problemen ontstaan, zodat uw portemonnee de prijs niet betaalt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: PRESSLAB, Shutterstock