Wanneer beginnen katten te verharen, met tips over hun vachtverzorging


De vacht van een kitten is een van de mooiste kenmerken, of hij nu kort of lang, ruig of recht is. Katten met een enkele vachtkleur bezitten dezelfde schoonheid als katten met meerdere tinten!

Vacht is erg belangrijk voor katten, vooral omdat het dient als bescherming voor hun huid tegen vuil, maar ook tegen barre weersomstandigheden.

De vacht van een kat is echter iets dat ook de eigenaren kan storen. Alle katten verharen op zijn minst een beetje, ongeacht de lengte van hun vacht.

Dit is een natuurlijk proces waarbij oud en dood haar worden afgestoten om ruimte te maken voor nieuw haar.

Als u onlangs eigenaar bent geworden van een nieuwe kat, bent u zeker geïnteresseerd om erachter te komen wanneer katten beginnen te verharen.

Laten we het antwoord op deze vraag achterhalen en u enkele tips geven over hoe u de beste zorg voor de vacht van uw huisdier kunt nemen.

Wanneer moeten katten beginnen met verharen?

hand met kattenhaar en kat slapend op de achtergrond

Kittens beginnen meestal rond de tijd te verharen 6 tot 12 maanden oud. Dit is de periode waarin de zachte vacht van uw kitten verandert en grof wordt. Dit is een van de tekenen dat uw jonge kitten opgroeit!

Het is volkomen normaal dat je kat een deel van zijn haar verliest, En dit is iets waar je je geen zorgen over hoeft te maken.

De hoeveelheid verharing hangt af van het ras van uw kat, omdat sommige katten bekend staan als zware shedders, zoals Himalayan of Norwegian Forest Cat, wiens verharing zo slecht is dat ze worden beschouwd als een van de slechtste katten voor mensen met een allergie!

Daarom moet je, beginnend vanaf ongeveer 6 maanden en haar hele leven doorgaan, anticiperen op het vinden van het haar van je kat rond je huis.

Toch, als je merkt dat je kat veel van haar haar verliest, of zelfs kale plekken op haar lichaam, is dit een teken dat je niet moet negeren.

Wat zorgt ervoor dat katten overmatig verharen?

Kat liggend naast een stapel kattenhaar

Het maakt niet uit hoe oud uw kat is, ze kan te maken krijgen met overtollige verharing,

Laten we eens kijken naar de meest voorkomende redenen voor dit voorkomen bij katachtigen.

1. Seizoensveranderingen

Als je merkt dat je kat in bepaalde periodes van het jaar meer begint te verharen, is dit volkomen normaal. Katten verharen meer als gevolg van seizoensveranderingen, die meestal optreden in de lente en de herfst.

Dit gebeurt in het voorjaar voor katten om zich te ontdoen van hun wintervacht die hen dient als isolatie. Aan de andere kant heeft je kat meer ruimte nodig voor haar wintervacht, dus ze zal ook meer verharen in de herfst om zich voor te bereiden op het winterseizoen.

Als je dit herkent als de reden voor de overmatige verharing van je kat, is er niets dat je moet doen, omdat dit natuurlijk elk jaar zal gebeuren.

2. Slechte voeding

U weet hoe belangrijk het dieet van uw kat is voor haar gezondheid in het algemeen. Nou, haar dieet zou ook iets te maken kunnen hebben met haar uitbundige verharing.

Katten zijn obligate carnivoren, wat betekent dat ze hun dieet op basis van eiwitten moeten hebben. Volgens de PetMD moet het grootste deel van dit eiwit afkomstig zijn van dierlijke bronnen, in plaats van plantaardige bronnen, zodat de vacht van een kat gezond is en ze niet te veel verliest.

Om dit te bereiken, moet u uw kat voer geven dat ten minste 45% eiwit bevat. Een ander belangrijk ding om de verharingshoeveelheden van uw kat te verminderen, is door haar voedsel te geven dat rijk is aan omega-3- en omega-6-vetzuren.

3. Angst en stress

Angst en stress zijn ook mogelijke oorzaken voor uw kat om meer te verharen dan normaal.

Hill’s Pet legt uit dat er verschillende redenen zijn waarom een kat deze emoties zou ervaren.

Ziekte of een trauma kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat uw kat zich gestrest voelt. Ook katten die in het verleden verwaarlozing of mishandeling hebben meegemaakt, zullen zich waarschijnlijk ook angstig en gestrest voelen.

Veel oudere katten hebben problemen met hun geheugen, waardoor ze ook onzeker en gestrest kunnen raken.

Dit zijn enkele van de redenen voor een kat om deze negatieve emoties te ontwikkelen. Soms kan er echter iets anders zijn dat stress bij uw kat veroorzaakt – iets dat u niet eens als een mogelijke oorzaak beschouwt, zoals een aankomst op een nieuw lid of huisdier in uw huishouden.

Er zijn verschillende veel voorkomende tekenen van angst bij stress bij katten, zoals verstopgedrag, lethargie, verandering in de kattenbakgewoonten en over-grooming die kan leiden tot ernstige haaruitval.

Als je twijfelt of stress en angst de oorzaak kunnen zijn van de overmatige verharing van je kat, dan ga jed Probeer eerst de bron van deze emoties bij je kat te vinden.

Misschien wilt u zelfs een dierenarts raadplegen om de beste manier te vinden om uw harige vriend te helpen.

4. Medische problemen

Sommige gezondheidsproblemen kunnen ook het verharen van een kat vergroten.

Bijvoorbeeld Allergische reacties kunnen er een van zijn. Katten kunnen allergisch zijn voor stof, pollen, schimmels, sommige voedingsmiddelen, schoonmaakmiddelen, sigarettenrook, enz. Naast haaruitval kunnen allergieën ook jeuk, tranende ogen en niezen en zelfs ademhalingsproblemen bij katten veroorzaken.

Ringworm is een andere gezondheidstoestand die een kat overmatig kan laten verharen. Volgens het Kingsdale Animal Hospital is dit een huidaandoening die wordt veroorzaakt door een schimmel die meestal het haar en de haarzakjes aantast, wat resulteert in laesies en haaruitval bij katten.

Als u twijfelt of uw kat een van deze gezondheidsproblemen of een andere zou kunnen hebben, moet u zo snel mogelijk uw dierenarts raadplegen.

Hoe om te gaan met de verharing van uw kat?

vrouw die de kat borstelt

Zoals we hadden kunnen zien, beginnen katten heel jong te verharen, en dit is iets dat ze in al hun leeftijden zullen manifesteren.

Er zijn echter enkele stappen die u kunt nemen om de verharingshoeveelheden van uw kat onder controle te houden.

Laten we ze eens bekijken!

1. Regelmatig poetsen

Poetsen is iets dat je nooit mag missen als je wilt dat je kat een mooie, gezonde vacht heeft en je huis er netjes uitziet, zonder het haar van je kat rondom!

De frequentie van borstelen is afhankelijk van de vachtlengte van uw kat. Langharige katten kunnen bijvoorbeeld zelfs dagelijks borstelen nodig hebben, terwijl één keer per week voldoende zou moeten zijn voor hun kortharige tegenhangers.

Katten zijn zelf uitstekende trimmers, maar ze hebben nog steeds onze hulp nodig om hun vacht er vlekkeloos uit te laten zien en niet te veel te verharen.

Bovendien verwijdert regelmatig borstelen al het vuil en de huidschilfers van de vacht van uw kat.

2. Hydratatie

Hydratatie is cruciaal voor katten in het algemeen en is ook een fundamentele vereiste voor het behoud van een gezonde en glanzende vacht.

Als uw kat uitgedroogd is, kan ze meer van haar haar verliezen. Daarom moet je haar te allen tijde voorzien van vers, schoon water.

Als ze niet geïnteresseerd lijkt te zijn in het drinken van water uit haar waterbak, kun je dit proces aantrekkelijker voor haar maken. Je kunt bijvoorbeeld overwegen om een waterfontein aan te schaffen, waardoor ze een bron van hydratatie krijgt die leuk en boeiend is!

3. Je moet je kat niet vaak wassen

Omdat katten zichzelf zo graag verzorgen, is frequent baden niet nodig en zelfs niet aan te raden voor hen. Dit geldt vooral voor de strikt binnenkatten!

Als je je kat te vaak in bad doet, kan dit ervoor zorgen dat haar vacht er slecht uitziet en zelfs meer verhaart.

Er zijn echter enkele situaties waarin baden nodig is, zoals als uw kat lijdt aan een allergie, of als ze te maken heeft met obesitas of artritis en niet in staat is om zichzelf te verzorgen zoals ze gewend was.

In dergelijke situaties wordt het aanbevolen om uw dierenarts te raadplegen, omdat zij u kunnen adviseren over de juiste aanpak, waarbij u mogelijk een medische shampoo gebruikt.

Conclusie

Dus, wanneer beginnen katten te verharen?

Meestal begint het tussen de leeftijd van 6 maanden tot 1 jaar. Je kunt verwachten dat je kat de rest van haar leven zal verharen, terwijl haar verharing niet altijd hetzelfde zal zijn.

Bovendien is de hoeveelheid verharing niet voor alle katten hetzelfde en kan deze toenemen als gevolg van factoren zoals slechte voeding, seizoensveranderingen of zelfs medische aandoeningen.

Verharen is een natuurlijk iets voor alle katten, maar in sommige gevallen kan het zien van te veel van je haar rondom een teken zijn dat er iets met haar aan de hand is.

Om ervoor te zorgen dat de vacht van uw kat in topconditie is en om intense verharing te minimaliseren, moet u ervoor zorgen dat ze een gezond dieet volgt, gehydrateerd blijft en dat regelmatige verzorgingssessies in uw routine worden opgenomen.