Insectensteken bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Katten zijn erg nieuwsgierige wezens, die soms de overhand krijgen. Elke vorm van griezelige kruipende bug die vliegt of springt, kan van groot belang zijn. Helaas steken (of bijten) bijen, wespen en andere insecten soms terug. Het is belangrijk om een insectenbeet of -steek te herkennen, te weten wat u moet doen om uw kat te helpen en te weten wanneer u veterinaire zorg moet zoeken.

Oorzaken van insectensteken bij katten

Insectensteken kunnen heel gewoon zijn voor katten. Als je ooit hebt gezien dat je kat een vlieg achtervolgt, heb je ook gezien hoe ver ze kunnen gaan om te proberen hem te vangen. Gelukkig zal je gemiddelde vlieg niet bijten of steken, maar veel andere soorten insecten kunnen dat wel.

De meest voorkomende stekende insecten zijn:

Omdat de wonden erg op elkaar kunnen lijken, behandelen we ook insectenbeten. Veel voorkomende bijtende insecten (en spinachtigen) zijn:

 • Muggen
 • Teken
 • Vlooien
 • Spinnen
 • Mieren
 • Vliegen (namelijk zwarte vliegen, paardenvliegen, zandvliegen en muggen)

Huisdierouders vragen vaak naar huisduizendpoten, die je misschien vindt als dekking in je huis of gevangen in de gootsteen of het bad. Ze zijn van gemeenschappelijk belang voor katten, maar volgens het ongediertebestrijdingsbedrijf Orkin hebben hun kleine monddelen geen grote capaciteit voor een beet.

Insectenbeten en -steken komen vaker buiten voor, vooral tijdens warmere maanden, simpelweg vanwege de grote aantallen. Als je kat zich buiten waagt, is de kans groter dat hij een insect tegenkomt.

Maar binnenkatten zijn niet immuun voor het risico. Veel insecten, waaronder spinnen, wespen en horzels, kunnen toegang krijgen tot het huis via kleine scheuren, ramen op een kier, gaten in schermen of zelfs wanneer u de deur opent om binnen te komen of naar buiten te gaan. Een binnenkat heeft misschien meer kans om een van deze overtredende insecten te onderzoeken.

Ontmoetingen met insecten kunnen per ongeluk zijn voor katten, vooral als ze onbewust een nest binnenlopen of op een stekende of bijtende wants stappen. Sommige insecten, zoals muggen, vlooien en teken, zoeken actief naar een warmbloedig dier om zich mee te voeden, en uw kat is geen uitzondering.

In veel gevallen is een beet of steek, vooral van een bij, wesp, horzel of spin, het gevolg van een kat die ze als prooi zoekt.

Symptomen van insectensteken bij katten

Insectenbeten en -steken kunnen veel overlap hebben. We zullen ook enkele individuele variaties in insectenbeten of steken bespreken die je zou kunnen zien, maar over het algemeen zijn hier enkele dingen die je zult zien die kunnen helpen om het te onderscheiden van een andere oorzaak.

 • Een enkelvoud (soms meervoudig) verhoogde rode bult(en) of zwelling(en)
 • Tekenen van ongemak of irritatie op de site (s)
 • Tekenen zijn in een relatief korte periode opgetreden
 • Tekenen traden op na een luide vocalisatie
 • Tekenen traden op nadat uw kat plotseling uitzinnig of grillig gedrag ontwikkelde
 • Soms is er een bekende woordenwisseling met een insect of spin opgetreden

Hier zijn enkele variaties die u kunt zien bij bepaalde insecten of spinnen:

 • Bijen: Bijen kunnen hun angel verliezen, dus je kunt het aanwezig vinden op de steekplaats. Misschien vind je nog steeds meerdere bijensteken in de buurt van een bijenkorf.
 • Horzels en wespen: Deze vliegende insecten verliezen hun angel niet en kunnen meerdere keren steken, dus er kan meer dan één horzel of wespensteek aanwezig zijn.
 • Muggen: De meest voorkomende bijtlocaties zijn gebieden waar katten minder haar hebben, voornamelijk de neus en oren. Katten krijgen meestal geen grote bleke striem zoals wij, maar kunnen een kleinere verhoogde rode bultjes hebben.
 • Vlooien: Vlooienbeten zijn vaak erg klein en er kunnen meerdere of meer aanwezig zijn. Meer nog dan de beten jeuken en krabben katten met vlooien meestal merkbaar meer dan normaal. Vlooien zelf kunnen zichtbaar zijn, maar kunnen moeilijk te vinden zijn als er slechts een paar aanwezig zijn.
 • Mieren: Mieren worden meer aangetrokken door voedsel, inclusief restjes in de kom van uw kat. Hoewel elke mier kan bijten, is dit ongewoon. De uitzondering is met vuurmieren in het zuiden van de Verenigde Staten, die een pijnlijk gif dragen. Vuurmieren kunnen erg agressief zijn en meerdere beten komen vaker voor. Beten kunnen kleine met vocht gevulde blaren vormen en erg jeuken.
 • Teken: Teken klampen zich minstens 24 uur vast om te voeden wanneer ze bijten, dus ze worden vaker op de site gevonden in plaats van alleen de beet zelf. Nadat ze zijn afgevallen, kunnen ze een klein korstje op de huid achterlaten dat kan jeuken.
 • Vliegt: Vliegenbeten kunnen enkelvoudig of meervoudig zijn en kunnen verschijnen als zeer kleine rode bultjes.
 • Spin: Spinnenbeten zullen meestal enkelvoudig zijn. Dit zijn Vaak niet direct irriterend, maar kan zich over een paar dagen een puist vormen. De meest zorgwekkende spinnenbeten zijn van zwarte weduwen en bruine kluizenaars. Gif van deze spinnen kan leiden tot ernstigere wonden in de volgende dagen die vaak veterinaire zorg vereisen.

Lees ook: 11 tekenen dat je je kat naar de eerste hulp moet brengen

Complicaties van insectensteken bij katten

dierenarts houdt zieke kat vast

Sommige katten hebben allergische reacties van insectenbeten of steken, en deze kunnen levensbedreigend zijn.

Twee hoofdclassificaties van complicaties kunnen worden gezien van insectensteken of bijtwonden bij katten. De eerste is een allergische reactie op de beet of steek. Dit kan onmiddellijk gebeuren of kan zich binnen een paar uur ontwikkelen. De belangrijkste tekenen om op te letten zijn:

 • Ernstige zwelling rond het hoofd of de nek (zelfs als de beet daar niet voorkwam).
 • Moeite met ademhalen. Dit kan verschijnen als hijgen of verhoogde inspanning om te ademen.
 • Netelroos overal op het lichaam. Netelroos zijn licht verhoogde cirkelvormige bulten die de huid en het haar verhogen. Op haarloze gebieden zoals de buik kunnen ze rood en jeukend zijn.
 • Braken of diarree.
 • Kwijlen/overmatig kwijlen.
 • Agitatie.
 • Duizeligheid en/of desoriëntatie.
 • Vangsten. Deze zijn zeldzaam van een insectenbeet, maar kunnen voorkomen bij meer giftige insecten en spinnen.

De tweede classificatie van complicaties zijn vertraagde immuunresponsen, vooral in de huid. Katten kunnen huiduitslag ontwikkelen die secundair is aan insectenbeten of -steken, en soms niet in het gebied waar de beet of steek plaatsvond. Twee veelvoorkomende voorbeelden zijn:

Overgevoeligheid voor muggenbeet: Katten die erg gevoelig zijn voor muggenbeten kunnen een assortiment kleine rode bultjes ontwikkelen, vooral op hun oren en de brug van hun neus. Dit zijn niet de beten zelf, maar een huidreactie erop.

Vlooienallergie dermatitis: Katten met een allergie voor vlooienspeeksel kunnen kleine clusters van rode, korstige huidbulten ontwikkelen die papels worden genoemd. Dit wordt miliaire dermatitis genoemd. Dit zijn eigenlijk geen vlooienbeten zelf, maar de reactie van de huid op vlooienspeeksel.

Als gevolg van het krabben aan een jeukende insectenbeet of -steek, kunnen katten ook huiduitslag en secundaire bacteriële infecties op de huid ontwikkelen.

Diagnose van insectensteken bij katten

Voor een kat gestoken door bijen of andere insecten, kan uw dierenarts wat achtergrondinformatie nodig hebben om te combineren met hun onderzoek van een zichtbare zwelling van de huid. Sommige insectenbeten of -steken lijken veel op andere aandoeningen, waaronder huidinfecties, andere allergische huidreacties en zelfs sommige huidgroei of tumoren.

Hier zijn enkele vragen die uw dierenarts kan stellen:

 • Hoe lang is/zijn de bult(en)/zwelling(en) al aanwezig?
 • Is het gebied pijnlijk of irriterend voor uw kat thuis?
 • Is er een insect, teek of spin gevonden in de buurt van uw kat?
 • Was uw kat actief bezig met het achtervolgen/jagen op een insect in uw huis?
 • Is uw kat momenteel preventief op een vlooien/teek/hartworm aan het lopen?
 • Is je kat alleen binnen of gaat hij naar buiten?

Uw dierenarts kan adviseren om wat tests uit te voeren op een bult, zwelling of uitslag om andere mogelijke oorzaken uit te sluiten. Dit kan het volgende omvatten:

 • Swabbing gebieden die rood, vochtig of geïrriteerd zijn en het bekijken van monsters onder een microscoop.
 • Gebruik een kleine naald om een monster van een blaar, zwelling of knobbel te verzamelen.
 • Lichtjes de huid schrapen om te zoeken naar huidmijtbesmetting.

Uiteindelijk, zonder een bekende interactie met een insect of andere bug, kan het moeilijk zijn om te bepalen of een zwelling, bult of uitslag op de huid is opgetreden door een beet of steek.

Als je toevallig bewijs hebt van een interactie met een insect, spin, teek, enz., Probeer het dan altijd mee te nemen als je het veilig kunt verzamelen.

Behandelingen voor insectensteken bij katten

Sommige insectenbeten of steken vereisen misschien niet veel geavanceerde zorg. Uw dierenarts kan u een dosis geven voor een antihistaminicum zoals difenhydramine (Benadryl) om thuis te geven en kan een zalf voorschrijven om op een steek- of bijtlocatie te zetten.

Als een kat jeukt, krabt of bijt op een steekplaats, kan uw dierenarts een Elizabethaanse halsband (de kegel) of een andere methode adviseren om te voorkomen dat uw kat het gebied bereikt om verdere schade aan te richten.

Een antihistaminicum is misschien niet altijd voldoende. Sommige insectenbeet- of steekreacties kunnen vereisen dat een steroïde zoals prednisolon wordt voorgeschreven om de immuunrespons te verminderen die zwelling, jeuk en ongemak veroorzaakt.

Sommige katten die krabben of bijten op een insectenbeet of steeklocatie kunnen secundaire bacteriën ontwikkelen infecties van de zelf toegebrachte wonden. Antibiotica en andere behandelingen voor de huid kunnen in deze gevallen nodig zijn.

Hoewel het gelukkig minder vaak voorkomt, kunnen ernstigere reacties op een insectenbeet of -steek het gebruik van injecteerbare medicijnen, intraveneuze vloeistoffen en gehospitaliseerde zorg vereisen. Uw dierenarts kan u adviseren om uw kat naar een nood- of verwijzingsziekenhuis te brengen als er intensievere zorg nodig is.

Tips voor kattenverzorging

Voor de eerste steken is er enige zorg die u uw kat thuis kunt geven als al het andere normaal lijkt.

Koude kompressen: Als u veilig in staat bent om dit te doen en uw kat het toestaat, kunt u een ijspakking, zak bevroren erwten of gekoelde handdoek gedurende vijf tot 10 minuten op een bijt- of steeklocatie aanbrengen om zwelling te verminderen. Wikkel het kompres in een papieren handdoek of dunne doek. Zorg er altijd voor dat het kompres niet te koud is op je eigen huid.

Wees voorzichtig met lotions / crèmes / zalven thuis: Sommige lotions of zalven kunnen giftig zijn voor huisdieren, dus zorg er altijd voor dat u eerst contact opneemt met uw dierenarts voordat u thuis iets zelf aanbrengt.

Houd een dosis Benadryl bij de hand: U kunt uw dierenarts altijd vragen naar de juiste dosis Benadryl om te gebruiken voor uw kat in geval van nood. Op die manier heb je het beschikbaar als je het nodig hebt. Vermijd altijd Benadryl-D als je het thuis hebt, omdat het pseudo-efedrine-ingrediënt giftig is voor huisdieren.

Verminder zelftrauma: Als je thuis al een Elizabethaanse kraag / kegel hebt die een gebied helpt beschermen tegen verder zelftrauma, gebruik het dan meteen om te voorkomen dat een gebied erger wordt en een infectie ontwikkelt. Je kunt ook krabtrauma verminderen door de nagels van je kat te knippen als je in staat bent, of door nagel- / klauwdoppen aan te brengen.

Vermijd wikkelen of zwachtelen: Hoewel een stuk losse kleding dat een beet of steek kan bedekken nuttig kan zijn, is het het beste om te voorkomen dat je een gebied, vooral een been of voet, intensief inpakt of verbindt. Strakke verbanden kunnen meer kwaad dan goed doen.

Neem contact op met uw dierenarts: Als een bijt- of steeklocatie niet binnen een paar uur verdwijnt in roodheid, pijn of irritatie, of als de tekenen verergeren, neem dan contact op met uw dierenarts in de eerstelijnszorg of een lokale dierenarts voor noodgevallen voor verder advies.

Hoe insectensteken bij katten te voorkomen

Breng kat naar binnen

Verklein de kans dat uw kat wordt gestoken of gebeten door een insect door ze binnen te houden en preventief een parasiet te gebruiken.

Insectenbeten en -steken zijn niet altijd te voorkomen. Katten zullen katten zijn. Ze houden ervan om alles te achtervolgen dat zoemt, vliegt of kruipt, en we kunnen de natuur niet altijd uit onze huizen houden. Maar er zijn een aantal dingen die u kunt doen om het risico zoveel mogelijk te verminderen.

Houd uw kat binnen: Dit is niet altijd voor elke kat mogelijk. Maar door je kat binnen te houden, blijft hij in een meer gecontroleerde omgeving. Vanuit het oogpunt van ongedierte- en parasietbestrijding is er altijd meer kans voor uw kat om buiten gebeten of gestoken te worden.

Gebruik verantwoorde ongediertebestrijding: Afhankelijk van het gebied zijn sommige huizen gevoelig voor plaaginvasies, vooral door mieren, wespen en horzels. Vlooien, teken en muggen kunnen een groot probleem zijn, zelfs in de kleinste tuin.

Als u zelf producten gebruikt, kijk dan altijd goed naar de ingrediënten en volg de veiligheidsaanbevelingen op. Gebruik nooit een insectenwerend middel of moordenaar rechtstreeks op uw kat. Als u een service inhuurt, zorg er dan altijd voor dat ze weten dat u huisdieren heeft.

Wees je bewust van de activiteit van je kat: Veel kattenouders kunnen zien wanneer de aandacht van hun kat plotseling is opgeëist door iets dat ze proberen te jagen of te vangen. Als je deze gedragsverandering opmerkt waarbij je kat plotseling attent is of zich verdiept in iets kleins, probeer dan altijd in te grijpen als je dat veilig kunt doen. Zelfs als het geen insect is, kan het nog steeds iets zijn waarvan je niet wilt dat je kat erin komt.

Gebruik preventieve medicatie/insectenwerende middelen: De meeste preventieve medicijnen zijn bedoeld voor het doden van alleen vlooien, teken of hartwormen en darmparasieten. Ze kunnen ziekteoverdracht voorkomen, maar weinigen bieden insectenwerendheid. Kijk altijd naar uw productetiketten om hun indicaties en beperkingen te bekijken.

Lees ook: 8 stappen om een buitenkat naar binnen te halen

Laatste gedachten

Als nieuwsgierige wezens die graag jagen en onderzoeken, kunnen katten vatbaar zijn voor insectenbeten en -steken. De meeste zullen niet serieus zijn en kunnen thuis worden verzorgd. Maar elke kat moet nauwlettend worden gecontroleerd op eventuele zorgen over een allergische reactie die een veterinair noodonderzoek kan rechtvaardigen.

U kunt uw steentje bijdragen door uw huis en tuin zoveel mogelijk vrij te houden van ongedierte en goed in de gaten te houden als uw kat een plotselinge inter vertoontest in iets zoemends, vliegends of kruipends.

Veelgestelde vragen

Moet ik me zorgen maken als mijn kat gestoken wordt?

Als u zeker weet dat uw kat is gestoken, kunt u enkele van de bovenstaande verzorgingstips toepassen, waaronder het gebruik van een koud kompres en het verstrekken van een dosis Benadryl als u de dosis bij uw dierenarts hebt bevestigd.

Net als bij ons kan een steek in eerste instantie pijn doen, maar na een paar uur verdwijnen.

Houd uw kat de komende acht tot 12 uur zorgvuldig in de gaten voor tekenen van een allergische reactie. Elke ademhalingsmoeilijkheid, aanwezigheid van netelroos of ongewone zwelling rechtvaardigt een onmiddellijk spoedbezoek aan de dierenarts.

Hoe weet je of je kat is gestoken?

Als uw kat plotseling vocaliseert en zich grillig gedraagt, en u vindt een insect dat in staat is om in de buurt te bijten of te steken, kunt u aannemen dat uw kat is gebeten of gestoken.

Maar verder is het niet altijd makkelijk om te zien of je kat gestoken is. Sommige steken kunnen voorkomen onder hun bontjas. Veel katten staan misschien geen grondige blik toe, vooral als een gebied pijnlijk is.

Als u het niet zeker weet, is het het beste om uw kat door uw dierenarts te laten onderzoeken om te zien of een insectenbeet of -steek waarschijnlijk is, of dat een andere oorzaak de schuld kan zijn.

Hoe reageert een kat op insectenbeten?

Sommige insectenbeten veroorzaken niet meteen pijn of irritatie. Dit omvat veel spinnenbeten en tekenbeten. Sommigen zullen erg jeuken wanneer ze worden gebeten, zoals in het geval van vlooienbeten.

Als een kat wordt gestoken door iets pijnlijks, zoals een bij, horzel of wesp, zullen ze meestal springen of snel wegrennen, soms ook schreeuwen of schreeuwen. Ze zullen vaak proberen te poten of te likken aan een getroffen gebied dat pijn doet. Veel katten kunnen dan een plek vinden om zich te verstoppen.

Hoe ziet een insectenbeet eruit op een kat?

De meeste insectenbeten verschijnen als een verhoogde rode bult. Sommige kunnen ook een whitehead of puist vormen, vooral in het geval van spinnenbeten.

Er zijn veel dingen die een insectenbeet op een kat kunnen nabootsen. Huidinfecties kunnen soms verschijnen als verhoogde rode stippen, net als allergische reacties. Uw dierenarts kan helpen de verschillen te bepalen door uw kat te onderzoeken.