Brachycefalisch luchtwegsyndroom bij katten: tekenen, oorzaken en zorg (Vet Antwoord)

Je weet misschien niet wat een brachycefale kat is, maar de kans is groot dat je er een hebt gezien. Brachycephalic verwijst naar de “squished face” -rassen, of de katten met verkorte schedels. Hoewel de verkorte schedels en het samengeknepen gezicht er schattig uitzien, gaan ze vaak gepaard met een aantal gezondheidsproblemen. Deze problemen zijn vaak uniek voor de brachycefale rassen en kunnen levensbedreigend zijn. Daarom moet het voorlichten van jezelf over deze gezondheidsproblemen een prioriteit zijn voordat je een brachycefale kat adopteert.

Klik om verder te gaan:

3 kat face divider

Wat is brachycefalisch luchtwegsyndroom?

Een brachycefalisch ras van een kat (of hond) is er een met een samengeknepen gezicht. Technisch gezien verwijst brachycefalisch naar de verkorte schedel van het dier. Er zijn echter andere afwijkingen die optreden bij brachycefalisch luchtwegsyndroom (afgekort BAS). Brachycefalisch luchtwegsyndroom verwijst naar de verkorte schedel, vernauwde neusgaten, een langwerpig zacht gehemelte, hypoplastische luchtpijp en everted larynx saccules die bij deze katten voorkomen. In wezen worden alle normale gezichts- en bovenste luchtwegstructuren die aanwezig zijn in een normaal gevormde schedel, ingeslagen in een schedel met minder ruimte. Je kat kan al deze dingen hebben, of slechts een paar. Maar ze gaan altijd gepaard met een verkorte schedel en een samengeknepen gezicht.

Stenotische neusgaten is een andere term voor vernauwde of kleine neusgaten. Sommige katten lijken helemaal geen neusgatopeningen te hebben, terwijl anderen slechts een kleine ruimte hebben voor lucht om in en uit te stromen.

Perzische kat gecontroleerd door dierenartsen
Image Credit: Beach Creatives, Shutterstock

Het harde gehemelte is waar mensen aan denken als ze “dak van de mond” horen. Het zachte gehemelte is het zachte weefsel helemaal aan de achterkant van het harde gehemelte (d.w.z. het achterste deel van het dak van de mond). Een langwerpig zacht gehemelte verwijst naar dit extra weefsel dat nergens heen kan, dus het zal bungelen of de ingang naar de luchtweg of luchtpijp aan de achterkant van de keel blokkeren.

De luchtpijp is de luchtpijp. Het verbindt lucht die vanuit de mond wordt ingeademd met de longen. Het loopt over de lengte van de keel, helemaal door de nek naar de borst en longen. Een hypoplastische luchtpijp betekent dat de kat is geboren met een luchtpijp die veel kleiner en smaller is dan normaal. Wanneer dit gebeurt, kan het voor uw kat moeilijk zijn om lucht in en uit zijn longen in te ademen.

Everted saccules worden ook gevonden in de achterkant van de keel. Deze kleine saccules, of zakjes lucht, zullen everted of gezwollen in de luchtweg zijn. Deze saccules kunnen extra obstructie van de luchtweg veroorzaken, waardoor de luchtstroom in de luchtpijp en longen wordt belemmerd.

verdeler-catclaw1

Wat zijn de tekenen van brachycefalisch luchtwegsyndroom?

Het meest opvallende teken van BAS is ademhalingsmoeilijkheden. De hele bovenste luchtweg van uw kat zit vast in een veel kleinere ruimte dan normaal. Het overmatige weefsel van het langwerpige zachte gehemelte en stenotische neusgaten zal ervoor zorgen dat er minder zuurstof in de longen komt. Bovendien zullen alle afwijkingen van BAS het voor uw kat moeilijk maken om zelfs maar lucht in de luchtwegen te verplaatsen. Ze zullen vaak worden gezien met een toename van hun ademhalingsinspanning, vooral hun inspiratoire inspanning. Met andere woorden, de getroffen katten zullen harder ademen als ze proberen in te ademen, om te proberen meer lucht langs de obstructie (en) te krijgen.

Katten zijn geen natuurlijke mondademhalers. Dit betekent dat het nooit normaal is om een kat te zien hijgen en/of ademen met zijn mond open. Bij brachycefalisch luchtwegsyndroom moet uw kat mogelijk ademen met zijn mond open om de juiste zuurstof in zijn longen en lichaam te krijgen. Je squish-gezicht kat “hijgen” is niet schattig en moet heel serieus worden genomen.

dierenarts controleert bengaalse kat
Afbeelding credit: Pressmaster, Shutterstock

Als het ernstig genoeg is, kan uw kat cyanotisch worden en/of instorten met zeer weinig inspanning. Cyanose is een grijze of blauwachtige kleur van het tandvlees en de tong en kan optreden wanneer het lichaam niet genoeg zuurstof krijgt. Ineenstorting kan optreden door de inspanning van het proberen zuurstof in te ademen en / of een gebrek aan zuurstof naar de weefsels, waaronder het hart en de longen. Hoe harder uw kat probeert te ademen, hoe gezwollen de weefsels kunnen worden, wat een ernstig sneeuwbaleffect van ademhalingsmoeilijkheden veroorzaakt.

Wat zijn de oorzaken van brachycefalisch luchtwegsyndroom?

Fokken op het “schattige” uiterlijk van een brachycefale kat heeft al deze problemen veroorzaakt. Hoewel deze afwijkingen misschien af en toe in de natuur zijn voorgekomen, hebben wij als mensen het probleem gecreëerd dat deze katten nu hebben door selectief fokken. In de loop van de tijd zijn deze katten gefokt om plattere neuzen, kortere snuiten en sh te hebbenorter schedels, die in wezen alle anomalieën vormen die we bij BAS zien. Deze katten zouden nooit in staat zijn om in het wild te overleven en zijn het resultaat van menselijke selectie in plaats van natuurlijke selectie.

Perzische kittens op grijze achtergrond
Afbeelding credit: B.Stefanov, Shutterstock

3 kattenverdelers

Hoe zorg ik voor een kat met brachycefalisch luchtwegsyndroom?

De eerste stap is om de fokkers die dit probleem veroorzaken niet te ondersteunen. Door een van deze katten via een fokker te kopen, geef je in wezen geld om een probleem te blijven creëren. Als u geïnteresseerd bent in het bezitten van een brachycefale kat, wordt adoptie via een opvang en / of asiel aanbevolen. Op deze manier gaat er niet direct geld naar een fokprogramma dat dit probleem alleen maar in stand houdt.

Eenmaal geadopteerd, moet u met uw dierenarts praten over chirurgische opties voor uw kat. Uw dierenarts kan een operatie aanbevelen en kunnen uitvoeren om de neusgatopeningen op uw kat te vergroten en / of om het overtollige weefsel in een langwerpig zacht gehemelte te verwijderen. Everted saccules kan ook chirurgisch worden behandeld, maar is een veel delicatere procedure. Helaas is er geen operatie voor een hypoplastische, of aangeboren vernauwde, luchtpijp.

kat en dierenarts
Image Credit: Stock-Asso, Shutterstock

Als u een brachycefale kat bezit, mogen ze niet naar buiten. Warmte en/of vochtigheid kunnen dodelijk zijn voor uw kat, omdat ze niet in staat zullen zijn om op de juiste manier te ademen en zichzelf af te koelen. Bovendien, als ze buiten zijn en worden achtervolgd door een ander dier, hebben ze misschien niet het uithoudingsvermogen om weg te komen. Zelfs als je binnen bent, moet je ervoor zorgen dat de huistemperatuur mild is en nooit te warm en vochtig.

Obesitas kan onnodige extra druk rond de nek van uw kat leggen. Houd je brachycefale kat altijd mager. Werk samen met uw dierenarts om een ideaal lichaamsgewicht voor uw kat te bepalen, meet hun voedsel zoals voorgeschreven en sta nooit gratis voeding toe. Nogmaals, obesitas ziet er misschien schattig uit, maar kan een dodelijke combinatie zijn met BAS.

verdeler-catclaw1

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Hoe weet ik of mijn kat alle afwijkingen van BAS heeft of slechts een paar?

Uw dierenarts moet in staat zijn om een lichamelijk onderzoek uit te voeren om naar de neusgaten en het zachte gehemelte van uw katten te kijken. Afhankelijk van het temperament van uw kat, kan sedatie nodig zijn om achter in de keel te kijken om een langwerpig zacht gehemelte en / of everted saccules te diagnosticeren. Röntgenfoto’s zijn nodig om een hypoplastische luchtpijp te diagnosticeren.

De ernst van al deze dingen zal uw dierenarts helpen de complexiteit van het BAS van uw kat te bespreken.

Zal mijn kat sterven aan brachycefalisch luchtwegsyndroom?

Helaas is dit mogelijk. Hoewel we de dood vaker zien bij honden met BAS (omdat ze vaker naar buiten gaan en meer risico lopen op oververhitting), kunnen we het absoluut zien bij katten. Als uw kat elke dag moeite heeft met ademhalen, is het slechts een kwestie van tijd voordat hij in een noodlijdende situatie terechtkomt.

kattenpootverdeler

Conclusie

Brachycefalisch luchtwegsyndroom (BAS) is een groep afwijkingen die wordt gezien bij katten met een verpletterd gezicht. Brachycefalisch verwijst naar de verkorte schedel bij deze katten, waarbij de bovenste luchtwegstructuren allemaal in een kleinere dan gebruikelijke ruimte worden gedwongen. Kleine neusgaten (stenotische neusgaten), een langwerpig zacht gehemelte, hypoplastische luchtpijp en everted saccules kunnen allemaal bijdragen aan BAS. Uw kat kan aan een of al deze criteria voldoen. Helaas hebben wij als mensen deze problemen gecreëerd door selectief te fokken op het uiterlijk van deze katten boven de functionaliteit van deze functies. Het is aan te raden om deze katten niet bij een fokker te kopen en met uw dierenarts samen te werken om uw kat zo comfortabel mogelijk te houden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Dorottya Mathe, Shutterstock