Waarom zitten katten met hun pootjes rond hun waterbak?

Waarom zitten katten met hun pootjes rond de waterbak

De meesten van ons geloven dat katten net zo’n hekel hebben aan water als aan het vangen van muizen, maar we weten ook dat katten er dol op zijn om ons ongelijk te bewijzen. Daarom zijn er die katten die niet gewoon water drinken, ze waarderen baden en voor sommige katten lijkt er zeker een fascinatie voor water te zijn, wat een hoop vragen oproept zoals:

Waarom zitten katten met hun pootjes rond hun waterbakje? Krabben aan de vloer is een instinctief gedrag, en sommige katten zullen met hun pootjes rond het waterbakje gaan staan alvorens te drinken om het op te eisen. Voor sommige katten is het een buitensporig gedrag veroorzaakt door ongemak, terwijl voor anderen de reflecterende eigenschap van het water vermakelijk kan zijn.

Katten hebben zo hun eigen redenen om rond hun waterbakje te krabben en als je meer wilt weten, lees dan verder!

Waarom krabben katten rond hun waterbak?

Sommige katachtige gedragingen laten ons vermaken, andere laten ons bezorgd achter, en als het aankomt op hoe katten reageren op water en hun waterbakje kan het gewoon verbijsterend zijn. Dus, laten we dit mysterie eens en voor altijd ontrafelen!

Reden 1: Water is vermaak

De meeste katten houden van alles wat glimt en wiebelt, waar ze in kunnen porren, pootjes geven en krabben. Omdat water reflecteert kan het een bron van vermaak zijn. Roestvrijstalen schotels kunnen ook glans weerkaatsen op de vloer of de muur als de schotel daar in de buurt staat.

Op dezelfde manier kunnen glazen waterbakjes het water eromheen reflecteren, wat de nieuwsgierigheid van je kat kan triggeren als ze het licht eromheen proberen te vangen. Kittens zijn bijzonder nieuwsgierig en de hele wereld om hen heen kan in een speeltje veranderen, inclusief hun waterbakjes.

Een kat die nog nooit water uit een waterbakje heeft gedronken, kan er voorzichtig met zijn pootjes omheen en in het bakje zelf gaan staan, voordat hij zich realiseert dat hij nergens bang voor hoeft te zijn. Door met de pootjes aan het water te trekken, kunnen ze rimpelingen maken die reflecties in het water werpen, wat een gewoonte kan worden voor een kat die vermaakt wil worden als hij zich verveelt.

Kijk eens naar dit slordige katje en hoe ze hun waterbakje verplaatsen terwijl ze er ook nog van proberen te drinken!

Hoewel we misschien denken dat katten water vermijden, zijn er ook die genieten van de interactie!

Reden 2: dat is hoe je kat drinkt

Altijd als ik uiteindelijk met andere kattenmensen over mijn katten praat, realiseren we ons dat elk van onze katachtige metgezellen anders is en dat ze hun eigen unieke gewoonten hebben. Mijn beide katten hebben bijvoorbeeld twee verschillende manieren om water te drinken, de een is tevreden genoeg met zijn waterbakje, terwijl de ander wacht tot ik de kraan aanzet zodat hij bewegend water kan drinken.

Sommige katten zullen gewoon bij hun waterbakje zitten, ofwel om te wachten tot de kust veilig is zodat ze rustig kunnen drinken, ofwel omdat ze willen dat het water ververst wordt. Ook een kat die rond zijn waterbak krabt of pootjes zet, doet dit misschien als zijn eigen drinkritueel.

Het kan ook een gezichtsding zijn. Kerry Ketring, een dierenarts verklaart dat “katten de spieren missen die nodig zijn om de vorm van hun ooglenzen te veranderen, ze kunnen dingen niet zo duidelijk van dichtbij zien als mensen dat kunnen en moeten verder weg zijn.”

Uw kat kan moeite hebben om zich op bepaalde voorwerpen te concentreren, zodat pootstappen helpt om te bepalen hoe ver weg ze zijn. Hoewel het bewijs misschien anekdotisch is, kunnen sommige katten moeite hebben om het niveau van het water in hun waterbakje te bepalen voordat ze beginnen te drinken, dus voorzichtig met de pootjes rond het bakje en erin helpt hen dit uit te vinden.

Maar katten wroeten ook met hun pootjes rond hun voer als teken van plezier, dus het kan ook zijn dat ze de vloer kneden voor en na het drinken. Je hebt misschien gemerkt dat je kat dit gedrag niet alleen rond hun etensbakje vertoont, maar ook op andere oppervlakken, zoals dekens, en zelfs op jou.

Rachel Barrack, een dierenarts van Animal Acupuncture, zegt dat “kittens kneden op hun moeders tijdens het zogen,” en ze voegt er ook aan toe dat “veel katten dit gedrag dragen tot in de volwassenheid en hun eigenaars, andere harige broers en zussen of beddengoed kunnen kneden.”

Dus, eigenlijk is je kat een grote baby!

Reden 3: Ongemak met de snorharen

Hoewel krabben en krabben een speels gedrag kan zijn of een uiting van geluk, kan het ook wijzen op stress veroorzaakt door ongemak.

De in totaal 24 snorharen op het gezicht van een kat zijn er om hen te helpen zich door hun omgeving te oriënteren. De snorharen aan weerszijden van de neus van de kat worden specifiek mystaciale snorharen genoemd. De uiteinden van deze snorharen zijn uitgerust met proprioceptoren (zintuigen) die het dier helpen de breedte van een voorwerp waar te nemen, namelijk de waterbak.

Als het waterbakje van uw kat te smal is, kan dat leiden tot “snorharenmoeheid of stress” door de druk die op de trilharen wordt uitgeoefend, ze terugduwt, of ze samenknijpt. Dit kan ertoe leiden dat uw kat met zijn pootjes rond en in de waterbak gaat staan in een poging water op te scheppen, in plaats van zijn snorharen in de kleine bak te steken.

Reden 4: Het is een dwangmatig gedrag

Katten kunnen ook hun afkeer voor dingen uiten door ze te begraven en dit kan gemakkelijk veranderen in dwangmatig gedrag. Je zou kunnen merken dat je kat overmatig krabt aan de zijkanten van de kattenbak, ze kunnen het doen rond hun etensbak en ook hun water.

In principe zou je kat een obsessief-compulsieve stoornis (OCD) kunnen hebben. Volgens dierenartsen, “een kat zal zich bezighouden met repetitieve, overdreven gedragingen die schijnbaar zonder doel zijn. Bijvoorbeeld, borstelen in die mate dat de vacht eraf wordt gewreven; dwangmatig ijsberen; repetitieve vocalisaties; en eten, zuigen, of kauwen op stof. ”

Dus, het is niet onwaarschijnlijk dat ze ook herhaaldelijk met hun pootjes rond hun waterbak gaan staan voor of na het drinken omdat het een teken van OCD is. Dit kan ook worden veroorzaakt door stress die meestal optreedt als gevolg van veranderingen in de omgeving van een kat. Misschien houdt je kat niet van de smaak van het water en is het hun manier om hun ongenoegen te uiten.

Daarom is het belangrijk om het water van je kat te verversen, zodat het vers en schoon is. Ik gebruik gefilterd water en zorg ervoor dat het bakje regelmatig wordt schoongemaakt en het water zo vaak mogelijk wordt ververst. Ik zorg er ook voor dat ze natvoer eten samen met droge brokjes, zodat ze gehydrateerd blijven door hun voer en water.

Om te begrijpen dat het rondstampen in hun waterbak door stress veroorzaakt wordt, moet je het algemene gedrag van je kat in de gaten houden. Is het iets typisch, een kitten gewoonte of is het iets nieuws en ongewoons?

Reden 5: Het is een territoriaal instinct

Onze katten zijn misschien wel de meest liefdevolle wezens, maar ze vinden het ook moeilijk om te delen. Een van de dingen die katten zullen gebruiken zijn hun poten om hun territorium op te eisen, dankzij de geurklieren die zich daar bevinden. Op die manier verspreiden zij hun geur om aan andere katten mee te delen dat zij eigenaar zijn van een voorwerp of zelfs van hun mens.

Als je katje zijn huis deelt met meerdere katten, of hun waterbakje staat naast een raam waar buitenkatten hun territorium markeren dan is het natuurlijk dat ze zich bedreigd voelen. Door aan de vloer rond het waterbakje te krabben, claimen ze in feite dat gebied en laten ze de andere kat weten dat ze daar niet uit mogen drinken.

Als je het gevoel hebt dat een van je katachtige metgezellen zich onzeker voelt over de andere katten in huis, is het het beste dat je ze meer opties geeft van waaruit ze water kunnen drinken. Je zou zelfs een rustigere plek kunnen kiezen waar niemand langskomt terwijl ze hun dorst lessen.

Probeert mijn kat zijn waterbakje te begraven?

Gewoonlijk krabben katten aan dingen om ze te markeren of om hun uitwerpselen in de kattenbak te bedekken. Sommige katten kunnen dit soort gedrag vertonen met hun water als ze vinden dat het vies is, het smaakt, of vreemd ruikt.

Sommige katten kunnen kieskeurig zijn over hoe schoon dingen zijn, ze kunnen elimineren buiten de kattenbak of plassen op uw badkamer tapijt, gewoon omdat ze denken dat het vies is. Er zijn katten die hun eten niet opeten als ze het niet lekker vinden en uit protest naast hun etensbak blijven staan tot je ze een beter alternatief voorstelt.

De plaats van de waterbak is ook van cruciaal belang. De meeste katten zullen alleen gelukkig zijn als hun water uit de buurt is van mogelijke voedselbronnen en hun kattenbak. Als u deze drie dingen in dezelfde kamer of dicht bij elkaar houdt, kan het krabben rond het water komen doordat ze de waterbak associëren met hun kattenbak.

Dat is waarom het houden van de benodigdheden van uw kat op hun rechtmatige plaats betekenis weg van elkaar, is van cruciaal belang voor hun geluk. Ik bedoel, geen kat zou zijn prooi naast een waterbron laten staan, mogelijk omdat ze niet willen riskeren het te verontreinigen.

Moet ik me zorgen maken als mijn kat in zijn waterbak rondscharrelt?

Als je kat met zijn pootjes in de waterbak zit, is dat geen gedrag waar je je zorgen over moet maken, tenzij het obsessief wordt of als er andere tekenen zijn die je erop wijzen dat je kat lichamelijk of geestelijk niet in orde is. Bijvoorbeeld, katten die stress ervaren zal meestal onder andere symptomen vertonen zoals:

  • Minder eten dan normaal
  • Miauwt en miauwt vaker
  • Vermijden van menselijk gezelschap en interactieve spelletjes
  • plotselinge agressie vertonen
  • Of zijn in een lethargische toestand

Het is mogelijk dat als uw kat zich ongemakkelijk voelt tijdens het drinken door snorhaarvermoeidheid, hij misschien met zijn pootjes rond zijn waterbakje gaat staan in plaats van echt te drinken. Daarom is het belangrijk dat je oplet hoeveel water je kat drinkt, want het kan uitdroging veroorzaken, of het kan een teken zijn van een andere aandoening zoals Chronische nierziekte, diabetes, en hyperthyreoïdie.

Als het daarentegen een oude gewoonte is die ze hebben ontwikkeld vanaf hun kittentijd, en je hebt gemerkt dat je harige opperheer zich graag uitdrukt door te kneden, dan is het hoogstwaarschijnlijk een deel van hun liefdestaal. Ze kunnen met hun pootjes naar de grond gaan als je de kom neerzet en ze zullen niet ophouden met de grond te kneden totdat je ze met rust laat zodat ze kunnen drinken zonder jouw liefdevolle aandacht.

Hoe kan ik mijn kat stoppen met pootstappen rond zijn waterbak?

Hoewel het krabben rond hun waterbak niet noodzakelijk een verontrustend gedrag is, als je vreest dat dit niet iets gezonds is, dan moet je actie ondernemen. Neem de tijd om je kat en zijn drinkgewoonten te observeren. Wanneer grijpen ze het meest naar het waterbakje? Drinken ze hun water op en zien ze er gestrest uit? Als je niet zeker weet hoe te antwoorden, dan is er een lijst van dingen die je kunt doen.

Je kunt proberen over te schakelen op gefilterd water als je dat nog niet gedaan hebt. Zorg ervoor dat de bak uit de buurt staat van voedselbronnen, hun kattenbak, en drukke gebieden zoals de gang. Als je meer dan één kat hebt, dan heb je zeker meer dan één waterbakje nodig. Zelfs als u maar één kat heeft, geven de meesten de voorkeur aan meerdere waterplaatsen.

Een jonge kat of een kitten kan naar de waterbak grijpen als een manier om de wereld te verkennen en te spelen, en een manier om dit speelse gedrag om te buigen is door meer tijd te investeren in interactieve spelletjes met je kat.

Als er een kans is dat je kat last heeft van snorharenmoeheid, dan stel ik voor dat je gespecialiseerde kommen opzoekt die hen verlichting geven. In onze lijst van top snorhaar vermoeidheid kommen op de markt, een geweldige optie is de Dr Catsby roestvrijstalen kom die beschikbaar is op Amazon.

De reden dat roestvrij staal een geweldige optie is, is dat het gemakkelijk schoon te maken is, bestand is tegen krassen, en nog jaren mee zal gaan. Vermeldenswaard is het feit dat het op een mat wordt geplaatst die even groot is als de kom, die het op zijn plaats zal houden, veilig van het mogelijke krabben van uw kat, het rondbewegen van de kom, en het morsen van het water.

U kunt het drinken van water ook vermakelijk maken en in plaats daarvan een waterfontein kopen. Met een waterfontein kun je je kat aanmoedigen om meer water te drinken in plaats van er gewoon omheen te pootjebaden. Kijk maar eens naar deze schattige Cat waterfontein op Amazon!

Als je alles hebt gedaan wat je kunt en je katje zit nog steeds met zijn pootjes rond zijn waterbak, dan stel ik voor dat je hem naar de dierenarts brengt. Vooral als het om oudere katten gaat, kan de hulp van een professional je helpen dit mysterie op te lossen en de wortel van dit gedrag te begrijpen. Het kan een fysieke of mentale aandoening zijn die onmiddellijk behandeld moet worden, en soms heb je misschien gewoon de geruststelling nodig dat in het geval van je kat dit gedrag niet slecht of ongezond is.

Ten slotte heb je misschien ontdekt dat je kat rond de waterbak krabt en pootjes zet door de sporen die hun nagels hebben achtergelaten op het tapijt of hout. Als dat het geval is, probeer dan een mat te gebruiken rond dat gebied om het te beschermen. Of u de schade nu heeft opgemerkt of dit gedrag gewoon wilt bijsturen, gebruik geen straf als leermethode. Katten begrijpen alleen op beloning gebaseerde training, dus traktaties en speelgoed zijn de manier om te gaan, maar dat is nadat je je kat naar de dierenarts hebt gebracht!

Afsluitende gedachten

Onze katten kunnen gecompliceerd zijn, dus als het gaat om het pootje baden in hun waterbakje, is het antwoord niet altijd eenduidig.

Over het algemeen is dit gedrag niets om je zorgen over te maken en sommige baasjes vinden het zelfs schattig. Tenzij je katje ziek is, of dit gedrag buitensporig is, in welk geval een afspraak met de dierenarts een must is, dan kun je het beter accepteren als onderdeel van hun unieke katachtige taal.

Hoe zit het met uw kat, genieten ze van het pootje geven rond hun water schotel voor of na het drinken?