Waarom zijn mijn Bengaalse katten zo mager hoewel ik ze goed voer?

Sommige Bengalen kunnen meer dan 15 pond wegen, maar dat betekent niet dat uw kat er log uit moet zien.

De lichaamsvorm van een Bengaal is heel anders dan die van andere rassen – hij is langer en gespierder; daarom lijken Bengalen misschien magerder. Als de kat echter helemaal niet aankomt, kan een gezondheidsprobleem de oorzaak zijn.

Waarom zijn mijn Bengaalse katten zo mager, hoewel ik ze goed voer?

 • De Bengaal verbrandt meer calorieën dan hij verbruikt. – deze kitties zijn ongelooflijk actief en het is mogelijk dat ze uiteindelijk meer calorieën verbranden dan ze aan voedsel binnenkrijgen. In zo’n geval wordt uw kat natuurlijk mager (u zou uw dierenarts kunnen raadplegen om de Bengaal wat meer voedsel te geven).
 • Uw katje is nog erg jong – sommige Bengalen worden pas helemaal voller als ze 2 jaar oud zijn (of nog later). Als een 1-jarige Bengaal dus vergeleken wordt met een 1-jarige gewone huiskat, kan de eerste een stuk magerder lijken.
 • De kat lijdt aan gezondheidsproblemen – infectieziekten, darmparasieten en PK-tekort kunnen leiden tot gewichtsverlies bij Bengalen.

Waarom is mijn kat mager hoewel hij veel eet?

Je moet altijd rekening houden met de leeftijd van je kat. Jonge Bengalen hebben nogal wat tijd nodig om in hun ‘normale’ vorm te komen, maar zelfs dan, lijken ze een stuk slanker dan andere huiskatten.

Gewichtsverlies bij senior kitties is ook een normaal verschijnsel, en zolang de kat goed eet en veel water drinkt, hoef je je geen zorgen te maken.

Lees: Iks een Bengaalse kat goed voor beginnende katteneigenaren?

Waarom eet mijn kat veel, maar komt hij niet aan?

Als uw kat veel eet en altijd honger lijkt te hebben, maar tegelijkertijd niet aankomt, kan een van de volgende aandoeningen de oorzaak zijn:

 • Intestinale parasieten – wormen stelen een groot deel van de voeding uit het voedsel dat de kat eet
 • Hyperthyreoïdie – Als een Bengaal een overactieve schildklier heeft, zal hij zich altijd hongerig voelen…
 • Diabetes – in zo’n geval is een gebrek aan insuline de schuldige; ook al eet het poesje veel, het kan de suiker uit het voedsel niet gebruiken om energie te krijgen.
 • Kanker – de meest voorkomende vorm van kanker die de Bengaal kan aantasten is lymfoom

Hoe mager moet een Bengaalse kat zijn?

Ook al worden Bengalen beschouwd als middelgrote tot grote huiskatten, toch zullen ze er waarschijnlijk uiteindelijk een stuk magerder uitzien dan andere gewone kitties.

Dat komt omdat Bengalen hebben een langer, slanker, gespierder lichaam en een kleinere kop. Bovendien zijn de meeste Bengaalse katten eenvoudigweg niet voorbestemd om dik te worden, omdat ze een atletisch lichaam en een hoog activiteitenniveau hebben.

Kortom, als uw Bengaal hetzelfde gewicht heeft als uw andere huiskat, kan hij in feite kleiner lijken, en dat is volkomen normaal.

Lees: Kunnen Bengaalse katten leven zonder naar buiten te gaan?

Is het normaal om de ruggengraat van je kat te kunnen voelen?

Je zou de ruggengraat moeten kunnen voelen, maar de ruggengraat mag niet uitsteken. De ruggengraat mag ook niet te knobbelig aanvoelen.

Hoe kan ik mijn Bengaalse kat vetmesten?

Om te bepalen of uw Bengaal ondergewicht heeft of niet, kunt u speciale grafieken gebruiken. Ideaal, moet u de ribben van uw kat kunnen voelen… (er mag geen overtollig vet zijn) en van bovenaf gezien moet het poesje een duidelijke taille hebben.

Voordat u besluit uw Bengaal vet te mesten, moet u zeker uw dierenarts raadplegen. Hier zijn een paar dingen die de specialist zou kunnen voorstellen, in het geval dat het poesje geen onderliggende gezondheidsproblemen heeft:

 • Verhoog de voedselinname
 • Verander het voedsel
 • Maak het eten smakelijker
 • Bied traktaties en snacks aan

Lees: Hoe een Bengaalse kat leren lopen aan de lijn?

Wat kan ik mijn kat voeren om aan te komen?

Welk voer is het beste voor Bengaalse katten?

Typisch, een uit voedingsoogpunt evenwichtige rauw vlees dieet is perfect voor Bengalen. Dit betekent dat er een juiste verhouding moet zijn tussen spiervlees en organen en botten.

Een commercieel uitgebalanceerd rauw dieet is ook een geweldige optie voor je katje. Zorg ervoor dat het voer gelabeld is als ‘compleet dieet’ en vergeet niet op de ingrediënten te letten.

Beste droogvoer voor Bengaalse katten

Als je droogvoer wilt gebruiken om je Bengaal te voeren, ervoor zorgen dat ze van topkwaliteit en volledig natuurlijk zijn.. Een strikt droog dieet kan leiden tot chronische uitdroging, zodat u de kat veel vers water moet laten drinken.

Een combinatie van droog- en blikvoer is misschien een betere optie.

Lees: 3 Manieren om een Bengaalse kat te kalmeren?

Hoeveel voedsel moet een Bengaalse kat eten?

Gemiddeld zou u uw Bengaalse kat het volgende moeten geven tussen 3% en 5% van zijn lichaamsgewicht per dag (in het geval dat de kat een rauw voedsel dieet volgt). Als u denkt dat uw kat niet zo actief is als andere Bengalen of als u een senior heeft, dan moet de totale hoeveelheid dichter bij 3% liggen.

Wat mag je een Bengaalse kat niet voeren?

Hier volgen enkele voorbeelden van voedingsmiddelen die u beter niet aan uw Bengaal kunt geven:

 • Rauwe eieren
 • Chocolade
 • Gistdeeg
 • Lever (te veel ervan kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de kat)
 • Aardappelen en tomaten
 • Cafeïne
 • Snoep, kauwgom en gebakken goederen

Welk voedsel kunnen Bengaalse katten eten?

Rauw en gekookt vlees is een hoofdbestanddeel van het dieet van een Bengaal. Denk er wel aan dat ze niet te veel lever mogen eten.

U zou ook kunnen proberen om uw kat broccoli, pompoen, bananen, en watermeloen… (alles met mate, natuurlijk). Een kleine hoeveelheid gewone yoghurt kan ook af en toe aan de Bengalen worden gegeven.

Lees: Waarom moet je geen Bengaalse kat bezitten?

Wat moeten Bengaalse Kittens eten?

In de eerste 6 maanden zou een Bengaals kitten om de paar weken zijn gewicht moeten verdubbelen. Voor zo’n snelle groei zijn natuurlijk veel calorieën nodig.

Bedenk dat Bengaalse kittens uiteindelijk last kunnen krijgen van maag- en darmproblemen, als ze niet correct worden gevoed. Kittens moeten veel dierlijke eiwitten en dierlijk vetevenals mineralen en vitaminen.

Wat voor lekkers vinden Bengaalse katten lekker?

Misschien wil je gevriesdroogd vlees proberen. Dit soort lekkernijen gemaakt van vis lijken het meeste succes te hebben bij Bengalen.

Wat is PK-tekort bij katten?

Pyruvaat kinase deficiëntie is een erfelijke ziekte. Als een kat dit enzym mist, ontwikkelt hij bloedarmoede.

Hebben Bengaalse katten spijsverteringsproblemen?

De meeste eigenaars geven toe dat hun Bengalen zo nu en dan een of ander spijsverteringsprobleem hebben. De symptomen zijn meestal diarree en braken.

Bengaalse katten hebben een korte darm geërfd, wat betekent dat hun spijsverteringsstelsel zeer gevoelig is.

Hoe weet ik of mijn kat wormen heeft?

De belangrijkste symptomen van wormen bij katten zijn:

 • Diarree
 • Braken
 • Gewichtsverlies
 • Teerachtige ontlasting
 • Huidletsels
 • Slechte lichaamsconditie
 • Een doffe vacht

Wat drinken Bengaalse katten?

Bengalen drinken water en het beste type water voor een poes is dat met een klein aantal mineralen en, in het geval uw Bengaal geen enorme drinker is, kippenbouillon.Katten schijnen de voorkeur te geven aan het drinken van stromend waterdus je zou een fontein kunnen aanschaffen om het poesje aan te moedigen om te drinken.