Waarom hurkt mijn kat als hij buiten loopt?

Hurken betekent de knieën buigen en het lichaam lager bij de grond brengen. Katten kunnen dat ook, maar helaas zijn de redenen voor dergelijk gedrag meestal niet positief.

De kat kan zich buiten onzeker en nerveus voelen – en in zo’n geval gaat hij hurken. Zo’n houding kan niet alleen duiden op stress en angst, maar ook op defensiviteit, ongemak en pijn; als je een onbespoten poes hebt, dan zal de dame hurken als ze krols wordt.

Waarom hurkt mijn kat als hij buiten loopt?

Er zijn een paar redenen waarom uw kat zou kunnen hurken:

Defensiviteit

Een kat zal gaan hurken als een persoon of een dier te dicht bij hem komt en het poesje denkt dat de bedoelingen van dat andere wezen niet goed zijn.

In zo’n geval zullen de ogen van de kat gericht zijn op het voorwerp, de oren zullen plat liggen, en de staart zal om het lichaam worden geslagen – als het dier of de persoon niet achteruit gaat, zal het poesje misschien moeten aanvallen.

Stress of angst

Als de kat stress ervaart, zal hij op zijn hurken zitten en zijn staart om het lichaam slaan, maar de oren kunnen omhoog blijven staan.

Ongemak of pijn

Een katje dat buikpijn heeft, zou op zijn hurken gaan zitten en heel langzaam lopen (in zo’n geval kan uw katachtige vriend ook niet te lang doorgaan zonder te stoppen voor een pauze).

Lezen: Is een Bengaalse kat goed voor mensen die voor het eerst een kat bezitten?

Waarom lopen katten buiten laag bij de grond?

Uw kat kan gehurkt lopen als hij buiten loopt vanwege een van de bovengenoemde redenen.

Maar rekening houdend met het feit dat de buitenlucht vol zit met onbekende geuren en dingen, zou de kat in de meeste gevallen op zijn hurken zitten omdat hij zich nerveus en onzeker voelt.

Waarom hurkt mijn poes?

In het algemeen zouden kitties van elk geslacht hurken als ze op welke manier dan ook stress of ongemak ervaren. De poezen kunnen echter ook zo’n houding aannemen als ze krols zijn..

Als de dame klaar is om te paren, plaatst zij haar ellebogen op de grond, buigt haar ruggengraat in een ‘U’, hurkt met haar achterpoten en tilt haar achterwerk in de lucht.

Waarom blijft mijn kat hurken en miauwen?

Als u een poes heeft die niet gesteriliseerd is, dan kan het gehurkte en miauwende gedrag betekenen dat de poes krols wordt.

Anders lijkt het op het poesje pijn heeft of extreem gestrest is.. Let op de lichaamstaal en de geluiden, en als er iets is waarvan u denkt dat het niet klopt, bel dan uw dierenarts.

Lees: Kunnen Bengaalse katten leven zonder naar buiten te gaan?

Waarom loopt mijn poes laag bij de grond?

Krolse poezen zullen vaak laag bij de grond lopen en miauwen. Het is normaal gedrag en u hoeft zich geen zorgen te maken.

Het steriliseren van het poesje zou dergelijke episodes elimineren.

Waarom loopt mijn poes laag bij de grond en miauwt ze?

Als uw kat niet gesteriliseerd is, dan is ze krols. Maar als de poes ook een van de volgende gedragingen vertoont, dan lijkt het erop dat iets haar gestrest en angstig maakt:

 • De buik niet meer zo vaak blootgeven als voorheen
 • Het hoofd lager houden dan het lichaam
 • De oren plat tegen het lichaam houden
 • Een verminderde eetlust ervaren
 • Wordt inactief en heeft geen interesse om te spelen

Waarom lopen katten laag bij de grond als ze bang zijn?

Als ze bang zijn, zullen katten proberen hun lichaam zoveel mogelijk te beschermen…. Daarom lopen ze laag bij de grond (om de buik veilig te houden) en zullen ze, hoogstwaarschijnlijk, hun staart om het lichaam wikkelen.

Uitgezette pupillen en afgeplatte oren kunnen ook een indicatie van angst zijn, dus zorg ervoor dat je aandacht besteedt aan de context en de stressfactor zo snel mogelijk elimineert.

Waarom lopen katten laag bij de grond bij hitte?

Een van de redenen waarom poezen vaak laag bij de grond lopen als ze krols zijn, is waarschijnlijk omdat het een stuk makkelijker is om ‘in de juiste positie te komen’ als je al dicht bij de grond bent.

Vanuit zo’n verlaagde positie is het helemaal niet moeilijk om de heupen op te tillen en een mannetje uit te nodigen om te paren.

Lees: Hoe een Bengaalse kat leren lopen aan de lijn?

Waarom hurkt mijn kat altijd?

In de meeste gevallen betekent hurken bij een kat dat de katachtige zich niet prettig voelt bij de situatie. Als je katje dat voortdurend doet, is dat geen goed teken.

Zoek naar duidelijke stressfactoren in de omgeving. Als u niet kunt begrijpen wat dit gedrag veroorzaakt, moet u een dierenarts bezoeken, want hurken kan duiden op pijn veroorzaakt door verschillende gezondheidsproblemen.

Wat betekent het als een kat wegzakt?

Wanneer uw kat sluipend over de grond beweegt met de staart naar beneden en de buik laag, betekent dit dat de kat ‘slinkt’.

Dergelijk gedrag betekent niet dat het katje stiekem probeert te zijn. Een kat zal slinken als hij om een van de volgende redenen de aandacht probeert te vermijden:

 • De kat is angstig en probeert zo klein mogelijk te lijken
 • De kat is op jacht en slinkt om niet ontdekt te worden.

Waarom loopt mijn kat zo langzaam?

Als je kat je aanstaart en heel langzaam naar je toe loopt met zijn oren omhoog, dan kan het zijn dat de kat je stalkt, wat gewoon een van de spelletjes is die katten graag doen.

Als het katje echter heel langzaam en dicht bij de grond loopt, dan kan het gewond of ziek zijn. Let op andere symptomen – als uw katachtige vriend ook zwaar ademt, zijn eetlust heeft verloren, of oogafscheiding heeft, dan kan hij ziek zijn.

In slow motion bewegen kan ook een indicatie zijn van toevallen of trauma, dus de arme jongen naar de dierenarts brengen is zeker de beste beslissing.

Lees: 3 Manieren om een Bengaalse kat te kalmeren?

Waarom hurkt mijn kat overal?

Herhaaldelijk kraken is meestal een indicator van een ernstig probleem, zodat u met spoed naar een dierenarts zou moeten gaan. Een van de volgende zaken kan de oorzaak zijn:

Wat doen vrouwelijke katten tijdens de krolsheid?

 • Krolse poezen worden ongewoon aanhankelijk
 • Ze kunnen ook overmatig verzorgen
 • Het vrouwtje zou luid miauwen en in haar paringspositie gaan staan…
 • Ze kan verticale oppervlakken besproeien met urine
 • Het poesje kan een merkbare vermindering van eetlust vertonen
 • Het vrouwtje kan net zo goed een sterke drang ervaren om te ontsnappendus zorg ervoor dat je alle vluchtwegen afsluit

Lees: Is het wreed om een Bengaalse kat binnen te houden?

In welke tijd van het jaar worden katten krols?

Een poes wordt krols elk jaar rond februari tot oktober – zouden de korte periodes ruwweg 2-3 weken uit elkaar liggen.

Hoe kun je zien of een kat pijn heeft?

 • Lethargie
 • Verminderde eetlust
 • Geen interesse in zijn omgeving
 • Weggedoken
 • Vermindering van beweging
 • Overmatige vocalisatie
 • Verminderde verzorging

Waarom tillen katten hun achterwerk op als je ze aait?

Sommigen zeggen dat de kitties hun achterwerk reflecterend omhoog steken als je ze in dat gebied aait omdat ze dat vaak deden toen ze nog kittens waren. (dit zou de moeder helpen ze schoon te maken).

Wat betekent Kattenbrood Positie?

Wanneer je katachtige vriend met zijn poten en staart onder het lichaam zit, bevindt hij zich in een kattenbroodhouding. Zo’n houding geeft aan zich veilig en geborgen te voelen.