Waarom zijn katten bang voor ballonnen?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

waarom zijn katten bang voor ballonnen

Soms lijken onze katten wel volkomen onbevreesde kleine strijders! Moedig nemen ze losse schoenveters, verfrommeld papier, of iets anders dat bungelt of kreukt.

Andere keren laten onze katten ons precies zien waar de uitdrukking “scardey cat” vandaan komt en lijken ze irrationele angsten te hebben voor de meest onverwachte voorwerpen.

Een van de meest populaire zijn ballonnen en het is niet gebruikelijk om te horen over een kat die volledig zijn verstand verliest bij het zien van een ballon.

Maar waarom zijn katten bang voor ballonnen? Hoewel ze er voor ons misschien niet op lijken, kunnen ballonnen er voor onze katten uitzien als vliegende roofdieren, die voorzichtig moeten zijn om uilen en andere roofvogels te ontwijken. Als je deze bezorgdheid combineert met de vreemde bewegingen en vreemde geluiden die ballonnen maken, is het geen verrassing dat veel katten meer dan op hun hoede zijn.

Wil je meer weten over waarom globofobie (yep, dat is de angst voor ballonnen) zo vaak voorkomt bij onze katachtige vrienden?

Blijf lezen als we kijken naar 4 mogelijke redenen waarom onze katten bang zijn voor ballonnen.

Reden 1: ballonnen lijken op roofdieren

Oké, dus het lijkt misschien vergezocht om je voor te stellen dat onze katten een felgekleurde bol verwarren met een gevaarlijk roofdier, maar instinct is krachtig. Katten die bang zijn voor ballonnen nemen niet de tijd om de ballon te analyseren; in plaats daarvan weten ze gewoon dat er iets beweegt en rond hun thuisbasis vliegt en dat het tijd is om zich te verstoppen.

Maar waarom zouden katten in de eerste plaats bang zijn van een vliegend dier – doen ze dat niet eten vogels?

Ja, maar geen vogels zo groot als ballonnen. Het is heel gemakkelijk om te vergeten dat onze katten niet alleen roofdieren zijn, maar ook prooien. Ook al zien onze huiskatten eruit als roofdieren wanneer we ze een schoenveter zien strikken of een speelgoedmuis zien opsporen, in het wild moeten ze altijd oppassen dat ze niet het volgende maaltje worden van grotere roofdieren.

Dat omvat vliegende roofdieren zoals uilen, adelaars, en haviken. Helaas staan uilen er vooral om bekend dat ze het op katten gemunt hebben en dat is nog een reden (op een lange lijst van redenen) om uw kat binnenshuis te houden.

Niet alleen zijn ballonnen vliegend en ongeveer even groot als een uil of veel andere roofvogels, maar ballonnen bewegen ook langzaam mee met de luchtstromingen. Natuurlijk is deze beweging ver verwijderd van de duikende beweging van een aanvallende havik, maar het is ook nog steeds niet de fladderende beweging van een prooidier. Sommige ballonnen zien er ronduit zelfverzekerd als ze scherpe bewegingen maken langs de windstromingen- al is het maar omdat iemand een deur dicht deed.

Ballonnen zijn in feite een UFO voor onze katten en onze katachtige vrienden zijn niet bereid om te blijven hangen en te zien of deze ongeïdentificeerde vliegende objecten vriendelijk zijn of niet!

Reden 2: Ballonnen maken zeer vreemde geluiden

Alsof het zijn van een UFO nog niet genoeg was om ballonnen beangstigend te maken voor katten, zijn deze ongewone vliegende objecten ook in staat om een aantal zeer vreemde geluiden.

Wat mij het meest opvalt, is het gierende geluid dat je hoort als je met je hand tegen de ballon wrijft.

Het klinkt als dit:

U hebt uw kat waarschijnlijk al zien opveren als er een vreemd geluid wordt gemaakt. Ik weet dat als ik naar een programma kijk met een ongewoon geluid of als iemand in de kamer een grappig geluid maakt, mijn kat daar belangstelling voor heeft. Hoewel het meestal een vluchtige belangstelling is, zou het geen verrassing moeten zijn dat vreemde geluiden in combinatie met de waarneming van een bedreiging de aandacht van onze kat vasthoudt!

Dan zijn er de geluiden die we niet eens kunnen horen. Onze katten hebben een uitzonderlijk vermogen om geluiden te horen over een breed spectrum van frequenties. Van diepe lage tonen tot hoge ultrasone geluiden, onze katten kunnen het allemaal horen en volgens een studie hebben onze katachtigen zelfs “een van de breedste gehoorbereiken onder de zoogdieren”. We hebben het hier uitgebreid over gehad toen we uitlegden of katten al dan niet hondenfluitjes kunnen horen (dat kunnen ze), maar het is hier net zo relevant.

Hoewel het onmogelijk is te zeggen precies wat onze katten horen, weten we dat zij veel meer horen dan wij en dit draagt alleen maar bij aan de verwarring en angst rond ballonnen.

Reden 3: De POP!

Hoewel de geluiden die een ballon maakt als hij door het huis of in je handen beweegt op zichzelf al angstaanjagend zijn, is het niets vergeleken met de grote POP die een ballon kan maken.

Er zijn twee waarschijnlijke scenario’s waarbij uw kat blootgesteld zal worden aan een knallende ballon en beide zijn angstaanjagend voor de meeste katten.

Ten eerste, bedenk welke leeftijdsgroep de meeste kans heeft om ballonnen te hebben? Kinderen!

En staan kinderen erom bekend kalm, voorzichtig en koel te zijn in de buurt van een zeer knalbare ballon? Absoluut niet!

Als je kat ooit in de buurt is geweest van een kind en een ballon die knalde, dan heeft hij de vreemde bewegingen gezien, de vreemde gierende geluiden gehoord, en uiteindelijk de schokkende knal ervaren. Als uw kat niet al bang voor ballonnen dat waarschijnlijk genoeg zou zijn voor de meeste katten om ze in de toekomst als een soort monster te beschouwen.

Dan zijn er de katten die dapper genoeg waren om de ballon te benaderen. Zij waren in staat om voorbij de vreemde bewegingen en het vreemde geluid te komen. Misschien zakte de ballon na een paar dagen langzaam naar de grond en besloot de kat dat het veilig was om te naderen.

Maar net toen ze begonnen te denken dat hun ballon angst een beetje buiten proportie was… ontplofte het ding op hen!

Je kat ziet er niet uit om dit uit te leggen en als je er echt over nadenkt, is het eigenlijk een beetje verrassend dat een ballon überhaupt een hard plopgeluid maakt in plaats van gewoon leeg te lopen.

Uw kat geeft niet om de wetenschap erachter en in plaats daarvan, weet hij gewoon dat ballonnen zijn. en de grote knal van de ballon is niet iets wat ze snel zullen vergeten.

Reden 4: Statische elektriciteit

Hoewel het waarschijnlijk een factor is voor sommige katten, is dit de minst waarschijnlijke verklaring en daarom zet ik het als laatste op deze lijst. Het is veilig om te zeggen dat de meeste katten ballonnen zullen mijden zodra ze ze in de lucht zien zweven en nooit dicht genoeg in de buurt zullen komen om enige statische elektriciteit te ervaren.

Toch lijken statische schokken gewoon een andere vreemde truc te zijn die ballonnen in hun mouw hebben als het gaat om het afschrikken van katten.

Als je meer wilt leren over hoe statische elektriciteit werkt (samen met een leuk experiment) kun je dit artikel bekijken, maar het is waarschijnlijk veilig om te zeggen dat je het al eerder hebt meegemaakt. Ballonnen staan bekend als een krachtig medium voor statische elektriciteit en het is niet ongewoon dat de eerste voorzichtige snuffel van een kat eindigt in een plotselinge schok!

Hoewel dat op zichzelf een kat waarschijnlijk niet volledig angstig zou maken, draagt het wel bij aan de algehele negatieve ervaring voor katten. Ik kan zeggen dat Ik ben opgeschrikt door statische elektriciteit als het mij overkomt en ik eigenlijk (een beetje) begrijp wat er gebeurt. Ik kan me niet voorstellen hoe onze katten zich moeten voelen!

Ballonnen passen niet in een categorie

Hoewel het op zich geen reden is, is het belangrijk om te beseffen dat ballonnen gewoon niet passen in een categorie waar onze katten vertrouwd mee zijn. Rare schokkerige bewegingen, vreemde geluiden, en het vermogen om willekeurig te ontploffen zijn allemaal kenmerken waar onze katten in het wild niet echt vertrouwd mee zouden zijn.

Vanuit een evolutionair perspectief is het logisch dat onze katten bang zouden zijn voor het onbekende of in ieder geval voor alles wat groot en vliegend is. Psychology Today gaat verder op dit idee door uit te leggen: “Veel dieren zijn genetisch geprogrammeerd om bang te zijn voor hun roofdieren. Muizen zijn van nature bang voor katten; vissen zijn van nature bang voor vogels. Deze angsten hoeven niet aangeleerd te worden, ze zijn aangeboren – het product van natuurlijke selectieve krachten die dergelijke angsten in het evolutionaire verleden beloonden.”

Met andere woorden, katten die van nature bang waren voor grotere vliegende dingen hadden meer kans om te profiteren van natuurlijke selectie dan die onverschrokken katachtigen die de mogelijke dreiging negeerden!

Het is waarschijnlijk niet de geur

Sommige mensen hebben gesuggereerd dat katten niet van de rubberachtige of plastic geur van ballonnen houden, maar dat is niet de reden waarom katten bang zijn voor ballonnen.

We hebben veel geschreven over waarom katten zoals de geur van rubber en plastic. De meeste katten zijn gek op elastiekjes en haarbandjes, dus ze zijn waarschijnlijk niet kieskeurig over de geur van een ballon!

Hoewel rubber en plastic verschillend zijn, hebben ze toch enkele gelijkenissen, en in veel gevallen worden dierlijke producten gebruikt als onderdeel van het fabricageproces. Onze neuzen kunnen dit niet ruiken, maar die van onze katten wel, en in de meeste gevallen zijn ze er een fan van!

Vormen ballonnen een reëel gevaar voor katten?

Ja, ballonnen kunnen gevaarlijk zijn voor onze katten, maar niet op de manier waarop onze katachtigen schijnen te denken.

Het grootste risico als het gaat om ballonnen is inslikken en het rubber of latex materiaal kan gemakkelijk vast komen te zitten in het spijsverteringskanaal van een kat. Verstoppingen zoals deze zijn ernstige aandoeningen en vereisen vaak een operatie.

In dit geval is de angst van uw kat voor ballonnen een goede zaak, en hopelijk hoeft u zich hier nooit zorgen over te maken.

Zijn het alleen katten die bang zijn voor ballonnen?

Nope, het zijn niet alleen onze katten die bang zijn van ballonnen!

Ik ben echter blij te kunnen melden dat er geen studies zijn (voor zover ik weet) waarin wordt nagegaan welke dieren bang zijn voor ballonnen, maar het is een redelijke veronderstelling dat soorten die in het verleden bedreigd zijn geweest door vliegende roofdieren, bang zouden kunnen zijn voor ballonnen.

Het is ook waarschijnlijk dat veel dieren bang zullen zijn voor ballonnen, gewoon omdat ze zo ongewoon zijn. Honden van grotere rassen hoeven zich bijvoorbeeld geen zorgen te maken dat ze door een uil worden opgeschept, maar ze zullen toch een natuurlijk instinct hebben om het onbekende te mijden – vooral als het vliegt.

Moet ik me zorgen maken over de angst van mijn kat voor ballonnen?

Ik denk dat de meeste mensen hun weg naar hier gevonden hebben. na ze getuige zijn geweest van de reactie van hun kat op een ballon.

Dus moet je je zorgen maken over de angst van je kat voor ballonnen?

Voor het grootste deel is deze angst geen big deal en de oplossing is gewoon om te voorkomen dat je ballonnen mee naar huis neemt, waarvan ik me niet kan voorstellen dat het voor de meeste mensen een probleem zou zijn. Echter, de eerste schok van de ballonnen kan zo sterk zijn voor sommige katten dat ze een langdurige angst hebben voor een bepaald gebied.

Ik heb zelfs gehoord van mensen met katten die besloten hebben de hele dag in één kamer te blijven, alleen maar om de potentiële om een andere ballon tegen te komen.

Maar voor de meeste katten zal deze angst niet lang duren, en uiteindelijk zullen ze zich realiseren dat de ballondreiging weg is. Je kunt positieve versterkingstechnieken zoals traktaties gebruiken om je kat langzaam aan te moedigen het gebied binnen te gaan waar ze bang voor zijn, maar voorkom dat je ze te ver uit hun comfortzone duwt.

Helaas kun je je kat niet uitleggen dat ballonnen geen bedreiging vormen, dus geduld zal hier uiterst belangrijk zijn.

Slotgedachten

Hoewel het op het eerste gezicht misschien dwaas lijkt, lijkt de angst van onze kat voor ballonnen bijna logisch als je het echt doorbreekt.

Hoewel het riskant kan zijn om te veel te antropomorfiseren, kunnen sommige katten ballonnen zien als vliegende, zwevende roofdieren die af en toe ontploffen. Ja, ik zou ook doodsbang zijn!

Hoe zit het met jouw katten?

Is uw katachtige vriend een van de dapperen die blij probeert meer te weten te komen over de ballon of maakte u de fout een ballon mee naar huis te nemen voor een bang katje?