Waarom krabt mijn kat rond zijn eten?

De meesten van ons weten nu wel dat onze katten veel eigenaardigheden hebben, maar ik ben er zeker van dat je er één hebt opgemerkt in het bijzonder, waar ze de vloer rond hun eten krabben voor of na het eten ervan.

Het heeft je waarschijnlijk doen afvragen of het voedsel dat je je pluizige heerling geeft, hun klasse onwaardig is. Ik persoonlijk vind het schattig, en mijn katten laten dit krabgedrag meestal gepaard gaan met een paar veeleisende miauwen.

Hoe dan ook, het doet je afvragen!

Waarom krabt mijn kat rond zijn eten? Puwen of krabben rond het eten is een onschadelijk en instinctief gedrag. Katten zullen hun voedsel “nep bedekken” door te krabben om hun sporen te verbergen en veilig te blijven voor roofdieren. In sommige gevallen gebruiken ze zelfs voorwerpen zoals handdoeken om hun voerbak te bedekken.

Als je wilt weten waarom mijn kat rond zijn eten krabt, hebben wij de antwoorden!

Laten we gaan!

Wat is Food Caching?

Uw kitten of volwassen kat kan de vloer rond hun etensbakje kneden, krabben of zachtjes betasten, en dit kan gebeuren voor of na hun etenstijd. Het lijkt misschien alsof uw kat iets probeert te graven of te begraven en het kan u doen denken aan het graven in de kattenbak.

Hoewel er niets mis is met dit gedrag kan het een vreemd gedrag lijken, maar katten zijn niet de enigen die het vertonen!

Wilde katten vs gedomesticeerde katten

Huiskatten leiden een ander leven dan hun grote en kleine katachtige neven. Vooral de binnenkatten zijn beschut tegen wilde roofdieren en het is onwaarschijnlijk dat ze ooit zonder voedsel komen te zitten. Maar ondanks deze veiligheid hebben onze katachtigen nog steeds instincten en ook al hebben ze die niet nodig om te overleven, ze vertrouwen er toch op.

Katachtigen zullen de hele dag door veel dingen doen om hun veiligheid en die van hun jongen te waarborgen. Neem bijvoorbeeld het begraven van uitwerpselen, grote katten (geslacht Panthera) zoals leeuwen, tijgers, luipaarden en jaguars “die strijden om territorium begraven hun uitwerpselen niet, als een manier om aan te geven dat ze een bepaald gebied willen claimen.”

Voor kleine wilde katten is dit geen optie, omdat zij hun onderdanigheid moeten tonen en hun geur moeten verbergen om niet ontdekt te worden. Maar katten hebben een andere manier om een statement te maken. De katten die in onze straten lopen en over onze huizen heersen gebruiken in plaats daarvan hun geur, door tegen voorwerpen te wrijven, aan oppervlakken te krabben, en te urineren om hun territorium te markeren.

Als het op voedsel aankomt, begraven de veel grotere familieleden van uw kat hun voedsel, “om het voor later te bewaren, het te verbergen voor aaseters en andere roofdieren van hun geur af te houden.” Een studie bij bergleeuwen toonde aan dat ondiep begraven voedsel (cached) “zowel de concurrentie van geleedpotigen en microben vermindert als de kans op ontdekking door grotere gewervelde dieren, zoals beren, wolven, en andere leeuwen.

Dit instinctieve gedrag om voedsel te cachen kan ook bij uw kat worden uitgelokt, ondanks hun comfortabel leven.

Katachtigen vs. Hoektanden

“Voedsel cachen is gerapporteerd bij de Europese wilde katten,” zo blijkt uit onderzoek, maar het zijn niet alleen katten die de neiging hebben hun voedsel weg te stoppen, honden doen het ook!

Terwijl de wereld ons probeert te laten zien hoe verschillend katten en honden zijn, lijkt het erop dat ze iets gemeen hebben. Hondenjagers, die in het wild op voedsel jagen, slaan het ook op om het te bewaren voor later of voor als er niet genoeg te eten zou zijn.

Het begraven van voedsel diep in de grond hielp het te bewaren en hield de andere roofdieren, katten inbegrepen, weg. Beenderen en karkassen werden bewaard in de ondergrondse “koelkasten”, wat essentieel was om te overleven. Het kleine verschil tussen de twee ligt in het feit dat katten gewoonlijk zoveel mogelijk van de prooi opeten als ze kunnen en de karkassen begraven om te voorkomen dat ze gepakt worden, niet om ze later op te eten.

Waarom krabt mijn kat rond zijn eten?

Wetende dat je kat hetzelfde gedrag kan vertonen als de wilde katten en zelfs honden kan je ze nog meer doen waarderen, zoals we allemaal zouden moeten doen! Maar gedomesticeerde katten leven een ander soort realiteit en instincten kunnen zich op een andere manier manifesteren.

Als verantwoordelijke katteneigenaren kunnen we het leven van onze katten heilzamer maken en ze geven wat ze willen, als we begrijpen wat ze ons vertellen. Dus, laten we eens kijken wat uw kat u vertelt als hij rond zijn eten scharrelt?

1. Om de geur van het voedsel te verbergen

Omdat katten obligate carnivoren zijn, wat betekent dat ze alleen vlees eten, moeten ze jagen als ze in het wild zijn. Hoewel huiskatten niet echt de mogelijkheid hebben om op kleine prooien te jagen, hebben ze toch het jachtinstinct.

Katten kunnen ook ten prooi vallen aan grotere roofdieren, dus het verbergen van restjes is essentieel voor hun overleving. Op deze manier laten ze niets achter dat naar hen kan worden herleid. Als je je kat ziet rondscharrelen nadat hij klaar is met eten, kan het zijn dat hij hetzelfde instinctieve gedrag aan het herhalen is.

Voor katteneigenaren die meer dan één huisdier hebben, of als ze net een nieuwe kat in huis hebben gehaald, kan dit voedselbegraven bij één of beide katten triggeren. Dit betekent niet dat het per se ongezond is, maar als het overmatig gebeurt, kan het een teken zijn dat uw kat gestrest is. Het krabben rond het voer kan een manier zijn om de geur van de overgebleven porties te verbergen, zodat ze niet worden opgemerkt door de nieuwe viervoeter.

2. Om haar kittens te beschermen

Het verstoppen van voedsel in de natuur is belangrijk voor zowel katers als poezen. Interessant genoeg is er een factor die de drang om voedsel te verbergen groter maakt. Voor vrouwtjeskatten, is deze factor haar kittens.

Volgens onderzoekers van de Hannover Medical School en de Universiteit voor Diergeneeskunde in Hannover, Duitsland, maken vrouwelijke katten, in tegenstelling tot mannelijke katten “onafhankelijk van hun eigen ervaring met het grootbrengen van kittens, onderscheid tussen kittenroepen die verschillende niveaus van urgentie overbrengen en reageren dienovereenkomstig.”

Dit betekent dat een moederpoes extreem beschermend is voor haar kroost. Omdat kittens zo hulpeloos zijn en een moeder hen toch zou moeten verlaten om voedsel te vinden, is het laatste wat ze zou doen hun schuilplaats in gevaar brengen door resten van dode prooi achter te laten.

Als je een poes hebt die net kittens heeft gekregen en je vraagt je af waar dit krabgedrag vandaan komt, dan zijn haar baby’s misschien het antwoord!

Om je kat-mama zich veiliger te laten voelen, zorg je ervoor dat zij en haar kittens in een warme, teruggetrokken, en veilige ruimte verblijven. Op deze manier kan ze zich veiliger voelen en stoppen met krabben rond haar eten, maar zelfs als ze dat niet doet is het niets om je zorgen over te maken, zolang ze maar regelmatig eet.

3. De vloer kneden

Kijk eens goed naar je kat die met zijn poten rond zijn eten zit, want het kan een signaal van immens plezier zijn! Katten kunnen dit doen voor, tijdens, en zelfs na etenstijd, wat verwarrend kan worden.

De gewoonte van uw kat om de vloer te kneden kan worden herleid tot zijn kittenjaren, toen ze op de tepel van hun moeder zouden kneden om de melkproductie te stimuleren. Rachel Barrack, een dierenarts van Animal Acupuncture, zegt dat “kittens op hun moeder kneden tijdens het zogen,” en ze voegt er ook aan toe dat “veel katten dit gedrag tot in de volwassenheid voortzetten en hun eigenaars, andere harige broers en zussen of beddengoed kunnen kneden.”

Je hebt misschien gemerkt dat je kat dit gedrag vertoont, niet alleen rond hun etensbak, maar ook op andere oppervlakken, zoals dekens. Deze kneedtechniek betekent meestal dat uw kat anticipeert op een prettige ervaring zoals knuffelen en aaien van u.

In het geval van mijn kat, kneedt hij de vloer al voordat ik de etensbak neerzet. Hij spint en miauwt van plezier en als hij het eten goedkeurt, gaat hij door met kneden nadat hij klaar is met eten!

4. Om de ruimte schoon te houden

Het antwoord op de vraag, waarom krabt mijn kat rond zijn eten, is misschien meer dan de wens van je kat om onopgemerkt te blijven door roofdieren. Katten houden ervan schoon te zijn, daarom besteden ze uren aan het verzorgen van hun prachtige vacht. Ze bedekken ook hun toiletzaken en op het moment dat u uw beddengoed verschoont komen ze aanrennen om een dutje te doen op hun schone frisheid!

De reden achter de netheid van uw kat en hun behoefte om alle sporen van hun bestaan te bedekken is wederom overleven. Volgens Dr. Cynthia McManis, een dierenarts, “besteden volwassen katten tot 50% van hun wakkere uren aan verzorging,”

Ze doen dit om de geur van voedsel en andere geuren weg te houden van hun vacht, waardoor ze verborgen blijven voor mogelijke roofdieren. Het is misschien verbijsterend voor u om uw kat rond hun eten te zien krabben, maar aangezien de etensbak meestal in een gebied staat waar uw kat woont, zullen ze proberen om hun territorium netjes te houden!

5. Te veel eten

Zoals we al eerder hebben vastgesteld, zijn er katten die proberen hun eten te bedekken als ze klaar zijn met eten, als een manier om zichzelf te beschermen. Als u uw kat grote porties geeft die ze niet in één keer opeet, dan zult u merken dat ze aan de vloer krabt als ze klaar is.

In de geest van je katje kan het overtollige voedsel iets zijn waar ze niet meer naar terug zal keren als ze klaar is en dat kan vooral het geval zijn met natvoer. Aangezien natvoer het vocht niet al te lang vasthoudt en het niet echt lang houdbaar is, zou het een manier van je kat kunnen zijn om je te vertellen dat ze daar later niets meer van zal hebben.

De beste manier om dit gedrag op afstand te houden en de etenstijd van je kat een beetje minder stressvol en een stuk aangenamer te maken probeer de porties die je ze geeft te controleren. Dit kan helpen het krabben te minimaliseren, maar het belangrijkste is dat het helpt het voedsel vers te houden en kattenobesitas en andere gezondheidsproblemen te voorkomen.

Ik weet dat een werkende kat ouder kan u weg van huis voor lange uren. Uw kat eten geven voordat u naar uw werk gaat en weer terugkomt lijkt misschien de enige manier voor u, maar dat is het echt niet. Geloof me, ik ben daar geweest!

Wat ik deed was een automatische natvoer feeder aanschaffen, die niet alleen het natvoer vers hield, maar het stelde me in staat om te reguleren hoeveel mijn kat at op een dag. U kunt onze topaanbeveling op Amazon vinden, die vijf maaltijden per dag biedt, de Cat Mate C500 op Amazon en zien of het de juiste keuze is voor u en uw kat!

6.They Don’t Like The Food

Ik weet zeker dat de meesten van ons proberen het beste kattenvoer te kopen dat er is, maar één ding dat de meesten van ons is overkomen, was om de kom naar onze kat te brengen, te kijken hoe ze het inspecteren, hun neus ophalen, en de kamer verlaten. Hun teleurstelling is duidelijk, maar die van ons ook, ik bedoel, niemand accepteert een retourzending voor een open zak vol duur kattenvoer!

Terwijl sommige katten het eten gewoon onaangeroerd laten, proberen anderen een statement te maken. Ze zullen rond het voedsel krabben of ze zullen proberen het te begraven in een poging om het weg te gooien. Dit soort gedrag is vergelijkbaar met wat ze doen in de kattenbak.

Dit poesje bijvoorbeeld moet echt een hekel hebben aan menselijk voedsel!

Meestal zal een kat het voer niet opeten nadat ze de vloer hebben bekrabd, omdat ze het als afval zien. Maar als ze niet verwachten dat je ze iets lekkerders geeft, zullen ze uiteindelijk beseffen dat ze de eindjes aan elkaar moeten knopen.

Waarom krabt mijn kat rond hun waterbak?

Hoewel de meeste katten ons zouden doen geloven dat ze niet van water houden, is dit niet helemaal waar voor alle katten. Er zijn katten die hun tijd graag doorbrengen in de gootsteen door gewoon te slapen of zelfs stromend water te drinken. Er zijn katten die graag likken aan natte oppervlakken zoals douchegordijnen en vochtige ramen.

Uw kat kan dezelfde speelse houding ten opzichte van zijn waterbak hebben. Je zou kunnen merken dat ze er met hun pootjes omheen lopen of zelfs met het water zelf spelen. Sommige katten geven er ook de voorkeur aan om hun voorpootje in de kom te dopen en er dan het water uit te likken!

Katten geven ook de voorkeur aan stromend water boven het water dat urenlang in hun bakje zit. Daarom kan het gebeuren dat ze water rechtstreeks uit de kraan of zelfs uit het toilet drinken. Door er met hun pootjes in of omheen te lopen, proberen ze misschien het effect van een bewegende waterbron na te bootsen. Een waterfontein voor katten kan een goede manier zijn om uw kat op een speelse manier met hun waterbakje bezig te laten zijn, zonder dat ze aan uw vloer hoeven te krabben!

Moet je voorkomen dat een kat rond zijn etensbak krabt?

Je pluizenbol vinden die aan de vloer krabt rond hun voer- of waterbak kan als een verrassing komen en je misschien verontrusten. Daarom is het belangrijk om te begrijpen waar dit gedrag vandaan komt en of het wel zo onschuldig is als het lijkt.

Overmatig gepoot op de vloer

Deze interessante gewoonte maakt deel uit van het instinct van uw kat en het is op zich niet schadelijk, het helpt hen meestal om zich veilig te voelen of plezier te uiten. Maar zoals met alles, kan overmatig gedrag ook een teken van stress zijn.

Katten houden van routine en als er plotseling dingen veranderen, als bijvoorbeeld je partner of vriend bij je is ingetrokken, als je een andere kat hebt meegebracht, of als de omgeving, die je aanbiedt over het algemeen niet katvriendelijk is, dan beginnen ze te stressen.

Veel van de tijd angst bij een kat kan worden waargenomen in gedragsveranderingen en buitensporig gedrag. Als uw kat ongebruikelijk lang met zijn poten in de buurt van zijn voedsel blijft lopen, kan dit als buitensporig worden gekarakteriseerd en een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem.

Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat “een slecht welzijn kan worden weerspiegeld in een slechte lichamelijke gezondheid, ziekte en aandoeningen of gedragsproblemen zoals vervuiling van het huis en angstig agressief gedrag.” Er zijn katten die overmatig krabben aan hun kattenbak en wie zegt dat het niet kan gebeuren rond hun voer- of waterbak?

Hoe stop je je kat van krabben rond hun voedsel en water kom?

Hoewel krabben aan de vloer onschuldig kan zijn en gewoon een gril van uw katachtige schoonheid, kan het ook destructief worden voor uw vloer of tapijt. In dit geval is het heel begrijpelijk dat u hun scherpe klauwen liever weghoudt van deze oppervlakken!

Er zijn een paar eenvoudige stappen die je kunt nemen om je vloeren veilig te houden, bijvoorbeeld, je zou de etensbak van je kat kunnen weghalen als ze klaar zijn of de restjes opruimen als je natvoer hebt gebruikt. Probeer uw kat ook kleine maaltijden te geven, zodat er waarschijnlijk geen restjes overblijven en ze de hele dag vol zitten.

Overweeg een puzzelfeeder om het “jacht op maaltijd” instinct van uw kat te simuleren, want volgens Dr. Carlo Siracusa, van de Universiteit van Pennsylvania School of Veterinary Medicine “eten katten in hun natuurlijke omgeving ongeveer 12 keer per dag, zich tegoed doend aan kleine prooien zoals muizen en vogels.

Serveer het eten en houd de waterbak op oppervlakken die niet beschadigd kunnen worden en laat niets rondslingeren wat je kat kan gebruiken om haar eten te bedekken. Wanneer je het eten serveert kun je proberen je kat af te leiden met een speeltje elke keer als ze aan de vloer beginnen te krabben en prijs ze wanneer ze in plaats van rond de kom te scharrelen gewoon eten.

Wat we niet aanraden is het straffen of uitschelden van je kat. Katten begrijpen onze taal niet en het enige wat je uiteindelijk zult doen is het versterken van hun slechte gewoontes, omdat ze schelden zien als een andere vorm van aandacht. Water sproeien of je kat slaan nadat hij aan de vloer heeft gekrabd kan alleen maar leiden tot meer gedragsproblemen.

Het gebruik van negatieve middelen zal de band tussen jou en je kat alleen maar verbreken. Gebruik in plaats daarvan positieve bekrachtiging, negeer ze als ze iets slechts hebben gedaan, en leid ze af van hun destructieve gedrag.

Tot slot, als je problemen hebt met overmatig krabben kan een bezoek aan de dierenarts je helpen de mogelijke wortel van het probleem en de oplossing te vinden. Je huisarts kan je ook doorverwijzen naar een gedragstherapeut als de problemen van je kat minder fysiek en meer psychologisch zijn.

Afsluitende gedachten

Een kat die zijn eten begraaft of rond zijn water krabt, kan vreemd, schattig, fascinerend en dat allemaal tegelijk zijn! Het kan alarmerend zijn voor katteneigenaren die hun vloer krasvrij willen houden en het kan een andere eigenaardigheid zijn die gevierd moet worden.

Misschien wil je ze tegenhouden of prijzen, maar zolang je katje aangenaam de grond kneedt, moet je ook blij zijn dat ze eindelijk genieten van het voedselmerk dat je hebt uitgekozen!

En als we eerlijk zijn zijn een paar krassen rond het voer veel beter dan een dode prooi op je kussen!

Vertel ons nu of je je ooit hebt afgevraagd, waarom krabt mijn kat rond zijn eten? Kun je je vinden in een van onze redenen of is er iets anders aan de hand met het krabgedrag van jouw kat?