Waarom zijn er zoveel katten in Griekenland?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om iets te kopen.

Griekenland en de prachtige Egeïsche eilanden zijn beroemd om hun schitterende zandstranden, en de iconische tavernes aan de kust.

Als je er ooit als toerist bent geweest, dan heb je waarschijnlijk ook kleine oogjes opgemerkt die je vanaf de daken in de gaten houden als je een wandeling maakt door de geplaveide steegjes, om vervolgens te ontdekken dat deze glimmende oogjes toebehoren aan de plaatselijke katten…zo veel katten!

Dus waarom zijn er zoveel katten in Griekenland? De meeste katten die je in Griekenland op straat tegenkomt zijn zwerfkatten. De milde winters helpen hen de koudere maanden te overleven, en in bepaalde gebieden van Griekenland nemen de mensen het op zich de buurtkatten voedsel, water en onderdak te bieden.

Als je meer wilt weten over de grote kattenpopulatie van Griekenland, en hoe die is ontstaan, lees dan verder!

Laten we beginnen!

Cats In Ancient Greece

Om de relatie tussen Griekenland en de katachtigen te begrijpen moeten we teruggaan in de tijd en kijken waar het allemaal begon. Mensen en katten bestaan al duizenden jaren naast elkaar, en volgens studies duurde het proces van domesticatie ongeveer 12.000 jaar.

Hoewel het de katten waren die hun eigen domesticatie in gang zetten, zien wij katten in die oude tijden vaak gewoon als mousers en als efficiënte ongediertebestrijders, en ook al was dat hun voornaamste dienst, de begrafenis in Cyprus 9.500 jaar geleden, waar een onbekende mens werd begraven met hun kat, vertelt ons over een meer persoonlijke band.

Als je kijkt naar zowel de Grieken als de Romeinen, dan zul je merken dat zij katten hoog achtten, en ze zagen als een symbool van onafhankelijkheid. Volgens historici “behoort een grafschrift uit de eerste eeuw na Christus van een jong meisje dat een kat vasthoudt, tot de vroegste bewijzen van katten in Rome en in Griekenland.”

Zelfs de toneelschrijver Aristophanes (ca. 446-386 v. Chr.) verwerkte katten in zijn werken voor een komisch effect, en bedacht de uitdrukking “de kat heeft het gedaan”. Helaas hebben katten in Griekenland een minder gunstige reputatie gehad, maar met het Christendom bloeide de waardering voor katachtigen op, dankzij de legende van een kat die baby Jezus beschermde tegen knaagdieren en slangen.

De Egeïsche Kat

Griekenland heeft niet alleen een grote populatie katten, maar dit kleine land heeft ook zijn eigen kattenras, genaamd de Egeïsche Kat. Deze katten zijn inheems in de Cycladen, de Griekse eilanden gelegen in de Egeïsche Zee. De Egeïsche kat wordt verondersteld een zeer veerkrachtig ras te zijn, omdat zij evolueerden zonder enige menselijke tussenkomst, en zij hebben hun kenmerken tot op de dag van vandaag behouden.

Hoewel dit ras misschien niet op grote schaal wordt erkend of geaccepteerd door kattenverenigingen, zult u ze hoogstwaarschijnlijk op de Griekse eilanden aantreffen, en nergens anders.

Dit prachtige katachtige ras heeft een mager en gespierd lichaam, hun vacht is meestal een bicolor of tricolor, die komen in zwart-wit, rood, blauw, of crème, en sommige hebben tabby aftekeningen.

Als je ooit op Griekse eilanden bent geweest, zoals Mykonos, Naxos, Santorini, Andros of Delos, heb je misschien hun amandelvormige groene ogen naar je zien terugkijken.

Waarom zijn er zoveel katten in Griekenland?

Als je Griekenland bezoekt, wees dan voorbereid om bijna overal waar je gaat katten te zien. Het zal je in het begin misschien verrassen, maar snel genoeg zal het je realiteit worden.

Ik heb mijn hele leven in Griekenland gewoond, en het beeld van een kat die naast me loopt is iets waar ik aan gewend ben. Maar zelfs ik ben elke keer verbaasd als het gebeurt, en vraag me af waar al die katten vandaan komen.

De meesten zijn zwervers

Sommige mensen denken misschien dat de katten in Griekenland gewoon tamme buitenkatten zijn, of ze denken juist dat ze verwilderd zijn, maar de katten die door de Griekse straten zwerven zijn zwerfkatten. Zoals Lynn Buzhardt, DVM uitlegt, “een verwilderde kat is geboren en leeft in het wild met weinig of geen menselijk contact. – Een zwerfkat is een huiskat die in de steek is gelaten of van huis is ‘weggelopen’ en verdwaald is.

In Griekenland zijn de katten die je op straat tegenkomt zwerfkatten, die tot op zekere hoogte de hulp van mensen nodig hebben om te overleven. Ik heb verschillende soorten gedrag waargenomen bij Griekse katten, sommige hebben geleerd bang te zijn voor mensen en ze verstoppen zich of lopen weg zodra je bij ze in de buurt komt. Maar er zijn ook veel katten die graag naar je toe komen als je ze eten of veel knuffels aanbiedt.

Deze katten, vriendelijk of niet, vormen meestal kleine kolonies in buurten waar ze gevoed en geliefd worden, ze blijven op deze veilige plekken en je zult ze vaak hun territorium zien markeren om andere katten weg te houden.

It’s Easy To Survive

Over het algemeen hebben zwerfkatten te maken met veel moeilijkheden, zoals de koude wintertemperaturen, verhongering, infecties en als ze het kitten-zijn al overleven hebben ze nog steeds een lage levensverwachting. Gelukkig is Griekenland een veelbelovend land voor hen, omdat er geen strenge winters zijn, katten vrij zijn om te scharrelen tussen het afval, de restjes eten van de open markten, tavernes, en ook gevoed worden door de lokale bevolking.

De zwerfkatten in Griekenland zijn in zekere zin “gemeenschapskatten”, wat betekent dat ze geen eigendom zijn en vrij rondlopen en volgens de ASPCA, “als een gemeenschapskat het kitten-zijn overleeft, is zijn gemiddelde levensduur minder dan twee jaar als hij op zichzelf leeft. Als een kat het geluk heeft om in een kolonie te leven met een verzorger, kan hij 10 jaar worden.

Dit betekent dat de katachtige gemeenschappen in Griekenland in grotere aantallen kunnen overleven en lang genoeg leven om hun populatie uit te breiden, of op zijn minst in stand te houden. Ik zie altijd schalen met kattenvoer, water, en zelfs doe-het-zelf schuilplaatsen voor buitenkatten, ontworpen om hen warm te houden tijdens de koudere maanden.

Ik probeer zelf voedsel naar de katten in mijn buurt te brengen, en ik heb genoeg gewone kattenmensen gezien die naar buiten gingen om omringd te worden door een groep katten die wachten om gevoerd te worden!

Beperkte financiering voor sterilisatie/sterilisatie

Hoewel het milde Griekse weer en de vriendelijkheid van de mensen verantwoordelijk zijn voor het overleven van de plaatselijke katten, is de belangrijkste reden dat er zoveel katten in Griekenland zijn het gebrek aan castratie en sterilisatie in het verleden. De inspanningen om de overbevolking van de kattenpopulatie onder controle te krijgen begonnen pas toen Griekenland in 1981 toetrad tot de Europese Unie. Toen begon de regering zich eindelijk te interesseren voor het stijgende aantal zwerfkatten in Griekenland, terwijl voordien katten werden verwaarloosd of zelfs gedood door de lokale bevolking.

Gelukkig drongen de dierenwelzijnsorganisaties er bij de Griekse regering op aan om actie te ondernemen, en samen met de kleine organisaties en de hulp van de plaatselijke bevolking begon men de zwerfkatten te castreren en te steriliseren. Veel plaatselijke dierenartsen boden ook gratis castratie aan voor zwerfkatten, en er zijn tal van asielen in Griekenland die strijden voor het welzijn van alle dieren.

Non-profitorganisaties zoals Nine Lives Griekenland verklaren dat “we elk jaar honderden zwerfkatten in Athene laten castreren/steriliseren (1.700 katten alleen al in 2020) en we helpen de levenskwaliteit van zo’n 500 straatkatten te verbeteren door middel van dagelijkse voedselprogramma’s en diergeneeskundige zorg.” Er zijn ook veel mensen die zwerfkatten in Griekenland adopteren in plaats van ze bij fokkers te kopen. Ik ben zelf een gelukkige kattenmoeder van twee zwerfkatten die ik gelukkig op straat heb gevonden!

De Griekse katten-eilanden

Hoewel er honderden miljoenen katten over de hele wereld zijn, heeft Griekenland op zichzelf een grote kattenpopulatie, en er zijn een paar plaatsen specifiek de Griekse eilanden die kunnen wedijveren met Aoshima, een van de beroemde “katteneilanden” van Japan!

Syros Eiland

Als u van plan bent Syros te bezoeken, dan zult u naast de geschiedenis van het eiland en de prachtige bezienswaardigheden ook de gelegenheid hebben om hun opmerkelijke katachtige bevolking te ontmoeten! Deze katten maken deel uit van het natuurreservaat op Syros en de God’s Little People Cat Rescue ontfermt zich over alle plaatselijke katten.

Dit opvangcentrum werd razend populair toen ze aankondigden dat ze op zoek waren naar een “Cat-whisper”, iemand met kennis van katachtige psychologie, die meer dan 60 katten zal voeden en verzorgen, in ruil voor een leefloon en gratis accommodatie. Zoals u zich wellicht kunt voorstellen, bereikte deze baan wereldwijd nieuws en werd hij 26.000 keer gedeeld op Facebook!

Ik bedoel, als ik niet al mijn eigen katten had, zou ik de eerste zijn om te solliciteren.

Santorini Island

Een ander prachtig eiland dat een groot aantal zwerfkatten herbergt is Santorini. Deze katjes worden opgevangen door de bewoners en bezoekers en door de Santorini-katten reddingsgroep.

Dat er katten op het eiland leven (ongeveer 5.000 zwerfkatten) is een zegen, maar te veel zwerfkatten, vooral tijdens het broedseizoen, betekent dat sommige katten kunnen lijden en sterven, maar dankzij dergelijke organisaties, groepen, en de vriendelijkheid van de lokale bevolking, worden deze lokale bontballen gecastreerd/gesteriliseerd, en worden ze goed verzorgd.

Cyprus Eiland

Hoewel Cyprus geen deel uitmaakt van Griekenland, zijn de vergelijkbare taal, de nauwe banden, en natuurlijk de enorme kattenpopulatie reden genoeg om dit eiland te noemen!

De menselijke bevolking in Cyprus is 1,2 miljoen, en volgens het rapport van de dierenwelzijnsgroep, zijn er 1,5 miljoen katten op dit prachtige eiland! De onderfinanciering van sproei- en castratiediensten is de belangrijkste oorzaak van deze toename, evenals de levenskwaliteit die het eiland en de plaatselijke bevolking aan deze pluizige rakkers bieden!

Moet je de zwerfkatten in Griekenland voeren?

Veel reddingsgroepen en katvriendelijke organisaties zullen je vertellen dat het voeren van zwerfkatten nooit een probleem is, maar je moet wel oppassen waar je het doet. Sommige restaurants, villa’s en hotels zijn niet pro-katten en als je ze in de buurt van hun gebouwen ziet, kunnen ze ze hard behandelen.

Zorg ervoor dat je eerst aan de eigenaars van de taverne en de plaats waar je verblijft vraagt of ze het goed vinden dat je de zwerfdieren voert. Indien niet, vraag dan advies aan je reisagent, die je misschien kan wijzen op een speciale voederplaats op het eiland voor katten en honden.

Het achterlaten van restjes en voedsel bij de dichtstbijzijnde vuilnisbakken, of op een teruggetrokken plekje waar een kat in alle rust kan eten is ook veel beter. Als je voor langere tijd in hetzelfde gebied verblijft en je vindt een plek waar de plaatselijke katten samenkomen, bied je ze daar eten aan en vergeet niet ook wat water mee te nemen, want de zomer kan ernstige uitdroging veroorzaken.

Geef katten geen botten, want dan kunnen ze stikken, of melk, want dat kan diarree veroorzaken. Tenslotte, als je een kat te eten geeft, blijf dan niet rondhangen tot ze klaar zijn, want ze kunnen aan je aanwezigheid wennen en na verloop van tijd een gehechtheid ontwikkelen, die hen alleen maar stress zal bezorgen als je weg bent.

Vergeet niet om naar plaatsen te gaan waar ze katten met liefde behandelen, het is belangrijk dat wij als kattenouders of kattenliefhebbers andere kattenminnende voorzieningen ondersteunen!

Wat te doen als je katten of kittens ziet

De meeste katten in Griekenland zijn gewend aan aandacht, sommige zullen van je wegrennen op het moment dat je in hun buurt komt, terwijl andere heel vriendelijk zullen blijken te zijn, of ze zullen op zijn minst met hun staart kwispelen terwijl je tegen ze praat. Maar als je een kat ontmoet die aanhankelijk is, is het belangrijk dat je ze niet meeneemt in je appartement of hotelkamer als je niet van plan bent om ze te adopteren. Als een dier aan je gehecht raakt en je moet vertrekken, zal dat alleen maar resulteren in een gebroken harig hart.

Ik weet dat het zien van zoveel katten op je vakantie je zal vervullen met vreugde en opwinding, maar het is belangrijk dat we de lokale kitties respecteren, evenveel als we onze eigen respecteren. Je moet bijvoorbeeld nooit een kitten verhuizen tenzij je 100% zeker bent dat de moeder niet zal terugkeren. Vaak zullen moeders hun kittens urenlang achterlaten op zoek naar voedsel, dus als u het kitten verplaatst zal het waarschijnlijk verdwalen en sterven.

Als je een gewonde kat vindt, is het belangrijk dat je contact opneemt met de dichtstbijzijnde dierenkliniek en als je geen dierenarts kunt vinden, dan zal een plaatselijke welzijnsgroep meer dan blij zijn om te helpen! En tenslotte, sommige tavernehouders zullen de naderende katten misschien wegjagen, niet omdat ze het zelf erg vinden, maar omdat ze geen klanten willen verliezen, dus, je zou hen kunnen laten weten dat je geen probleem hebt met het katachtige gezelschap.

Afsluitende gedachten

Mensen die van avonturen en reizen houden en die ook van katten houden, zullen blij zijn deze harige wezens tegen te komen die fotosynthetiseren onder de Griekse zon. Als je van plan bent Griekenland te bezoeken, denk er dan aan om deze majestueuze wezens eer te bewijzen door hen wat lekkers aan te bieden, en als je geluk hebt krijg je hun zegen in de vorm van een zacht wrijfje tegen je been.

Vertel ons, ben je ooit in Griekenland geweest en was je voortdurend omringd door hun harige aanwezigheid?