Waarom hebben katten een hekel aan sinaasappels?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om iets te kopen.

Een van de vele redenen waarom we zo van katten houden is hun brede scala aan vaak onverwachte reacties. Of dat nu de liefde voor het kauwen op karton is, onder de dekens kruipen, of gewoon voor de lol door het huis zoemen katten kunnen zeker een beetje raar zijn.

Hierdoor is het geen verrassing dat katteneigenaren hebben geprobeerd om zowat elk type voedsel dat ze kunnen vinden aan hun kat voor te stellen en opgewonden wachtten om hun reactie te zien en terwijl er ook unieke voorkeuren zijn bij verschillende katten, is het vrij typisch om te vinden dat katten niet van sinaasappels houden.

Dus waarom haten katten sinaasappels? Katten zijn vleesetende wezens met een extreem sterk reukvermogen (tot 16 keer sterker dan mensen), dus het mag geen verrassing zijn dat de krachtige citrusgeur van een sinaasappel totaal onaantrekkelijk is voor de zintuigen van je vleesetende kat.

Maar laten we eens wat dieper duiken in waarom katten sinaasappels haten.

Katten zijn carnivoren zonder zoetekauw

Waarom houden mensen van sinaasappels?

Wel, een deel van de aantrekkingskracht voor de meeste mensen is dat sinaasappels zoet zijn!

Maar volgens Scientific American katten kunnen eigenlijk geen zoete smaken proeven, dus de belangrijkste aantrekkingskracht van een sinaasappel is zo goed als onbestaande voor uw kat! Vanuit evolutionair perspectief is dit logisch, omdat katten zogenaamde obligate carnivoren zijn.

Verplichte carnivoren zijn soorten die nodig hebben vlees (en alleen vlees) om al hun essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen. Een van de beste voorbeelden hiervan voor katten is vitamine A. Terwijl mensen en vele andere diersoorten het bètacaroteen in wortelen kunnen omzetten, missen katten de vereiste enzymen om deze omzetting te maken. Om vitamine A binnen te krijgen, moeten katten zich wenden tot dierlijke bronnen zoals lever!

Met andere woorden, uw kat heeft geen sinaasappel nodig!

Houden Sinaasappels Katten Weg?

Omdat katten over het algemeen een hekel lijken te hebben aan de geur van sinaasappels, kan het gebruik van sinaasappel etherische olie, sinaasappel-geurende schoonmaakmiddelen, sinaasappelschillen, of andere sinaasappel-geurende producten katten weghouden van bepaalde delen van het aanrecht. Dit geldt niet alleen voor sinaasappels, maar ook voor de meeste citrusvruchten!

Ik heb eigenlijk een hele gids geschreven over het gebruik van essentiële oliën om katten van aanrechten (en andere gebieden) te houden, die je hier kunt lezen.

Waarom zijn katten bang voor sinaasappels?

Hoewel katten zeker niet van sinaasappels houden, zijn de meeste katten er waarschijnlijk niet echt bang voor. Ze zijn er gewoon liever niet bij in de buurt. Het is veilig om te zeggen dat sinaasappels onaangenaam ruiken voor de meeste katten en het zou vergelijkbaar kunnen zijn met een mens die geuren als zwavel of andere onaangename geuren vermijdt.

Dus ik denk niet dat je je kat echt bang maakt door ze aan sinaasappels te laten ruiken (zoals de persoon in de video bovenaan deze pagina). In plaats daarvan wil je kat gewoon niet meer en besluit in plaats daarvan de kamer te verlaten!

Zijn sinaasappels veilig voor katten om te eten?

Laat uw kat nooit een sinaasappel eten. De ASPCA geeft een kort overzicht van de gevolgen die het eten van een sinaasappel kan hebben voor een kat, maar het heeft te maken met de essentiële oliën in sinaasappels. Essentiële oliën worden gemetaboliseerd in de lever en katten metaboliseren deze stoffen gewoon niet zoals mensen dat kunnen. Dat maakt sinaasappels giftig voor katten en u kunt hier meer lezen over waar u op moet letten als uw kat een sinaasappel heeft gegeten.

Mag ik mijn kat aan een sinaasappel laten ruiken?

Het wordt over het algemeen als veilig beschouwd om uw kat een vleugje van een sinaasappel te laten ruiken. Echter, doe niets wat je kat niet wil en dwing hem niet om eraan te ruiken! Steek het gewoon uit en laat de natuurlijke nieuwsgierigheid van je kat het overnemen! De kans is groot dat ze er toch aan snuffelen en misschien is uw kat wel een van de weinigen die er ook echt leuk vindt. de geur van een sinaasappel! Maar onthoud, laat je kat nooit de sinaasappel opeten.