Waarom zijn de poten van mijn kat gezwollen? 5 Veel voorkomende redenen

Als huisdierouder doe je altijd je best om ervoor te zorgen dat je kat geliefd en gezond is. Daarom maak je je zo druk als je kat mank thuiskomt of als het lijkt alsof zijn poten gezwollen zijn. Er zijn een paar redenen waarom de poten van een kat kunnen opzwellen; sommige zijn klein en andere zijn zorgwekkender. We zullen de oorzaken van de gezwollen poten van een kat onderzoeken in de onderstaande gids.

kattenpootverdeler

De 5 redenen waarom de poten van katten gezwollen kunnen raken

1. Insectenbeten en steken

Je hebt je kat waarschijnlijk op de veranda naar een insect zien zwaaien en proberen het uit de lucht te slaan. Katten houden ervan om naar dingen in de tuin te zwaaien, vooral vliegende insecten. Het enige probleem is dat die insecten soms terugslaan in de vorm van een beet of een steek.

Insectensteken en -beten kunnen snel pijnlijk en mogelijk geïnfecteerd raken, vooral als het insect de angel achterlaat. Beide aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat de poot opzwelt.

Schorpioen- en spinnenbeten zijn zorgwekkender en vereisen onmiddellijke veterinaire hulp. Ze kunnen pijnlijke beten, ernstige infecties, zwelling en zelfs de dood veroorzaken als u de wond niet onmiddellijk behandelt.

Gemberkat met een gezwollen poot op de grond
Afbeelding Credit: Vovantarakan, Shutterstock
thematische pauze

2. Weke delen trauma

Blauwe plekken, lekke banden en scheuren zijn andere veel voorkomende redenen waarom de poot van een kat opzwelt. Deze verwondingen kunnen de zachte pads en het vlees op de voeten van uw kat beschadigen. Ze kunnen worden veroorzaakt door op iets scherps te stappen, hun poot ergens op te laten vangen of gebeten te worden door een andere kat of dier.

Vooral wonden kunnen geïnfecteerd, gezwollen en pijnlijk worden. Als u warmte voelt komen van de poot van uw kat, of als de ene poot heter is dan de andere, kan dit betekenen dat er een infectie aanwezig is en u onmiddellijk een afspraak moet maken met uw dierenarts voor behandeling. Eventuele tekenen van pus, vieze geuren of afscheiding moeten zo snel mogelijk worden behandeld.

thematische pauze

3. Overwoekerde nagels

Overwoekerde nagels kunnen ook een oorzaak zijn van gezwollen poten bij katten. Soms worden de nagels van uw kat te lang en krullen ze rond om ingebed te raken in de tere poot van de kat. Uw dierenarts kan de wond behandelen en als de infectie is gevorderd, kunnen ze uw huisdier antibiotica geven.

klauwen van een rode kat die buiten ligt
Afbeelding Credit: Naturell, Pixabay
thematische pauze

4. Dislocaties, fracturen of verstuikingen

Dislocaties, fracturen en verstuikingen kunnen ook leiden tot gezwollen poten. Zoals je weet, houden katten ervan om te springen, maar ze zijn niet altijd zo sierlijk met hun landingen als je zou denken. Soms kan een verstuiking of breuk optreden als gevolg van een slechte landing.

Sommige katten hebben ook ontwrichtingen, breuken en verstuikingen ervaren door per ongeluk te worden betrapt, dus wees voorzichtig met je harige vriend. Deze verwondingen kunnen ook worden veroorzaakt door te worden aangereden door een auto wanneer de kat buiten is en een snelle veterinaire behandeling vereisen.

thematische pauze

5. Kanker

Helaas is het ook mogelijk dat de gezwollen poten van een kat het gevolg zijn van kanker. Kanker kan overal in het lichaam groeien en het is mogelijk dat uw kat een tumor krijgt waarbij zijn poot betrokken is. Dit kan ervoor zorgen dat de hele poot van uw kat opzwelt. Een tumor op de voet van een kat als gevolg van kanker kan erop wijzen dat de ziekte ook in andere delen van het lichaam van de kat aanwezig is. Hoewel een kankerdiagnose nooit gemakkelijk is, zal het zorgen dat u een plan maakt met uw dierenarts om de verschillende zorgopties te bespreken, helpen om uw kat comfortabel te houden en hem de beste kans te geven om vooruit te komen.

droevige kat
Afbeelding Credit: Pixabay

kattenpootverdeler

De 7 tekenen dat de poot van uw kat abnormaal is

Misschien wilt u alert zijn op een paar tekenen en symptomen dat de poot van uw kat niet helemaal goed is:

  • Voorkeur voor een gewonde poot
  • Hinkend
  • De poot likken
  • Bijten in de poot
  • De poot voelt warm aan
  • Een mogelijke vieze geur van een infectie
  • Uw kat is minder actief dan normaal

Als u tekenen ziet dat uw kat een gekwetste of gezwollen poot heeft, moet u de poten van uw kat zorgvuldig controleren op verwondingen. Als er geen aanwezig is, of als het voelt alsof de poot van de kat heet en gezwollen is, is het het beste om uw kat meteen naar de dierenarts te brengen voor behandeling.

kattenklauwen bij het kneden
Afbeelding Credit: RJ22, Shutterstock

divider-catclaw1

Conclusie

Katten zijn nieuwsgierige wezens en ze onderzoeken altijd iets. Helaas kan deze nieuwsgierigheid eindigen met het feit dat je kat wordt gestoken door een insect of een andere verscheidenheid aan kwalen, en mank thuiskomen met een gezwollen poot.

Het is essentieel om de voeten van uw kat regelmatig te controleren om ervoor te zorgen dat ze niet gezwollen zijn en er niets in is ingebed. Katten moeten worden gekoesterd en geliefd, en het controleren van hun poten is gewoon een andere manier om ze te beschermen tegen schade.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Vovantarakan, Shutterstock