Kan een kat oververhit raken? Dit is wat u moet weten!

Vanwege hun woestijnbewonende voorouders wordt vaak aangenomen dat katten niet worden beïnvloed door warm weer. Terwijl hun normale lichaamstemperatuur hoger is dan de onze – 101,0 ° F tot 102,5 ° F1 — katten zijn niet beter in het omgaan met te warm weer dan mensen. Katten lopen ook het risico op oververhitting of het ontwikkelen van een zonnesteek, vooral als ze geen manier hebben om af te koelen.

We hebben deze gids samengesteld om u te leren hoe u de tekenen van oververhitting bij katten kunt herkennen. Houd op warme dagen je kat in de gaten en zorg voor voldoende koele plekken waar hij kan schuilen.

kattenpootverdeler

Kunnen katten oververhit raken?

Katten kunnen ongelooflijk zelfvoorzienend zijn. Ze houden zichzelf schoon, vinden de warmste plek om comfortabel te blijven en houden zichzelf zelfs koel in de zomer. Hun zelfredzaamheid heeft echter wel een keerzijde. Het maakt het gemakkelijk voor ons om te geloven dat katten helemaal geen last hebben van de hitte.

Hoewel ze minder snel in een koud zwembad springen om af te koelen, hebben katten hun eigen manieren om comfortabel te blijven.

Helaas kunnen katten oververhit raken en dat ook doen. Ondanks hun hogere lichaamstemperatuur zijn ze net zo slecht in het omgaan met lange hete zomers als wij. Er zijn ook momenten waarop ze kunnen overschatten hoe goed ze de hitte aankunnen of zelfs hoe lang ze buiten hebben doorgebracht.

Oververhitting is net zo gevaarlijk voor katten als voor ons, en u moet aandacht besteden aan de volgende symptomen om te weten wanneer u uw kat moet helpen afkoelen:

  • Donkerrood tandvlees
  • Verhoogde temperatuur
  • Lethargie
  • Hijgen
  • Snelle hartslag
  • Rusteloosheid
  • Vocalisatie

Als u deze symptomen opmerkt, moet u mogelijk een dierenarts bellen of bezoeken om ervoor te zorgen dat uw kat niet lijdt aan uitdroging of een ernstige hitteberoerte.

garen ball dividerDe 4 manieren waarop katten zichzelf koel houden

Katten hebben een talent om voor zichzelf te zorgen, en dit omvat weten hoe ze zichzelf koel kunnen houden. Ze hebben misschien af en toe hulp van je nodig, maar hier zijn een paar manieren waarop katten hun temperatuur reguleren.

1. Grooming

Het schoonmaken van hun vacht is niet de enige reden dat katten zichzelf altijd verzorgen. In de zomer merk je misschien dat je kat zichzelf veel vaker verzorgt. Hoewel niet bewezen dat dit het geval is, hebben sommigen gesuggereerd dat het een manier voor hen kan zijn om zichzelf koel te houden, omdat het speeksel dat ze op hun vacht verspreiden, kan helpen bij thermoregulatie.

bengaalse kattenverzorging zelf
Afbeelding Credit: Ilona Koeleman, Shutterstock
thematische pauze

2. Hijgen

Katten zullen hijgen net als honden om af te koelen, maar het is niet een van de eerste oplossingen die ze proberen. Meestal, wanneer je merkt dat je kat hijgt, komt dat omdat hij het al te warm heeft. Hoewel honden altijd zullen hijgen om zichzelf af te koelen, is het vaak een slecht teken wanneer katten het doen. Als je je kat ziet hijgen, moet je hem helpen afkoelen.

blauwe tabby kat hijgend bij warm weer
Afbeelding Credit: Sari ONeal, Shutterstock
thematische pauze

3. Meer slapen

Een van de manieren waarop katten zelf hun temperatuur reguleren, is door beweging te beperken of te vertragen op dagen van extreem weer. Als je kat het bijvoorbeeld koud heeft, zal hij ergens warm zijn – zoals je schoot – en zich opkrullen in een klein balletje om warmte te besparen.

Ook in de zomer hebben katten strategieën om koel te blijven. Hoewel ze je veel minder snel opzoeken als een koele plek – knuffels zijn gewoon te warm! — uw kat zal een mooi schaduwrijk plekje vinden en zich uitstrekken voor een dutje. Je zult waarschijnlijk merken dat je kat de heetste uren van de dag slaapt en dan wakker wordt en ’s avonds opstaat voor zijn gebruikelijke kattenkwaad, wanneer het koeler is.

kat slapende III_ocot2103_Pixabay
Afbeelding Credit: ocot2103, Pixabay
thematische pauze

4. Zweten

In tegenstelling tot mensen zweten katten niet over hun hele lichaam. Ze hebben alleen zweetklieren in hun poten. Hoewel katten overtollige warmte via hun poten kunnen uitzweten, geven ze niet genoeg vocht af om zichzelf af te koelen zoals wij.

blauwe tabby maine coon kat die buiten rent
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

3 kattenverdelerHoe u uw kat kunt helpen afkoelen in 5 stappen

Het reguleren van hun lichaamstemperatuur is iets dat alle katten kunnen doen, en ze zijn er meestal heel goed in. Als ze het te warm krijgen, verhuizen ze naar een schaduwrijke plek of drinken ze water. Er zijn echter momenten waarop ze hulp nodig hebben om goed af te koelen. of ze lopen het risico een hitteberoerte te ontwikkelen.

Hier zijn een paar tips voor warme zomerdagen om je kat te helpen koel te blijven.

1. Houd het huis koel

We maken allemaal graag gebruik van de ac als het warm is, en uw kat kan ook profiteren van de koele lucht. Je hoeft het huis niet kouder te maken dan je normaal zou doen; de temperatuur die comfortabel voor je is, is meestal perfect voor katten. Zolang uw huis koeler is dan buiten, loopt uw kat geen risico op oververhitting.

Als u geen airconditioning heeft of in het geval van een stroomstoring, kunt u het huis een beetje koelen door de gordijnen of jaloezieën op ramen die naar de zon gericht zijn te sluiten. Het zal niet zo effectief zijn als AC, maar je zult voorkomen dat het zonlicht de binnenkant van je huis verwarmt.

tabby kat die in de buurt van ventilator staat
Afbeelding Credit: BadPixma, Shutterstock
thematische pauze

2. Houd ze binnen

Als vuistregel geldt dat als het buiten te warm voor je is, het waarschijnlijk ook te warm is voor je kat. Als je een buitenkat hebt of je kat aan de lijn uitlaat, houd hem dan binnen voor het heetste deel van de dag. Op deze manier houd je ze weg van het ergste weer.

Je buitenkat zal zich waarschijnlijk binnen terugtrekken als hij het buiten te warm krijgt, maar het is veel veiliger om hem pas uit te laten als hij is afgekoeld. Dit kan ook voorkomen dat hun poten verbranden op heet asfalt of beton als je in een geïndustrialiseerd gebied woont.

thematische pauze

3. Zorg voor schoon drinkwater

Gratis toegang tot schoon drinkwater is het hele jaar door essentieel, maar het is nog belangrijker tijdens warme zomers. Katten zullen vaak meer drinken als ze het warm hebben om af te koelen, en ze zullen waarschijnlijk sneller dan normaal door de inhoud van hun waterbak gaan.

Houd het in de gaten en vul het aan wanneer het laag wordt om ervoor te zorgen dat uw kat altijd schoon water heeft. Er zijn ook buitenkommen die zijn ontworpen om het water urenlang koel te houden als u een verfrissend drankje wilt bieden voor een van de zwerfkatten in uw buurt.

himalaya kat drinkwater hepper nom nom bowl

thematische pauze

4. Zorg voor schaduwrijke plekken

Je kat is niet de enige die waarschijnlijk lijdt onder de hitte; de zwerfkatten in uw buurt ook. Hoewel uw huisdier naar binnen kan rennen als ze het te warm krijgen, houden zwerfkatten eerder voor zichzelf. Naast het buiten laten staan van een waterbak, kunt u er ook voor zorgen dat er schaduwrijke plekken in uw tuin zijn. Deze geven verwilderde katten – of zelfs de zwervende katachtige van je buurman – een plek om te zitten om te herstellen van de hitte voordat ze hun weg vervolgen.

thematische pauze

5. Gebruik een Cool Damp Towel

Als je in een gebied woont dat in de zomer extreem warm wordt en je kat te lang buiten was of een stroomstoring betekent dat je geen airco hebt, kun je proberen koele, natte handdoeken te gebruiken. Wees echter voorzichtig met dit idee. Je moet koud water gebruiken, omdat ijskoud water het tegenovergestelde effect kan hebben en langzaam kan vertragen hoe snel je kat afkoelt.

Hoewel je kat deze tip misschien niet zo leuk vindt, kun je de koele handdoeken op de nek, borst en lies van je kat leggen om ze af te koelen.

divider-catclaw1

Conclusie

Zonnebaden op een zomerse dag is iets dat zowel mensen als katten graag doen. Het is echter niet het enige dat we gemeen hebben. Katten zijn ook gevoelig voor oververhitting als ze te lang in de zon zijn.

Houd symptomen zoals hijgen in de gaten om te weten wanneer uw kat het te warm heeft. Je kunt ze afkoelen door ze binnen te houden met de ac, veel koel drinkwater te leveren en koele, vochtige handdoeken op hun lichaam te leggen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: otsphoto, Shutterstock