Waarom slaan katten en slaan ze? 9 waarschijnlijke redenen voor dit kattengedrag

Katten, elegant en mooi als ze zijn, hebben een aantal behoorlijk verwarrende gedragingen. Bovenaan de lijst staat het slaan en zwaaien van alles (en iedereen) waar ze die schattige poten op kunnen krijgen.

Maar waarom behandelen katten alles als een bokssnelheidszak? Zijn ze boos op je? Vinden ze het grappig? Zullen ze ooit stoppen met dingen van je toonbank te slaan?

Het beantwoorden van die vragen vereist een beetje begrip van de anatomie en psychologie van katten. Dus laten we erin duiken en leren waarom katten slaan en swatten.

kattenpootverdeler

Kattenpoten zijn extreem gevoelig

Zoals elke katteneigenaar weet, hebben de meeste katten een strikt “kijk maar raak niet aan” -beleid als het gaat om hun poten. De reden is simpel: de poten en teenkussens van een kat zijn ongelooflijk gevoelig.

Net als hun snorharen bevatten hun poten een enorme hoeveelheid zenuwreceptoren. Deze receptoren ondersteunen het vermogen van een kat om zijn omgeving in balans te brengen, te jagen, te verkennen en te begrijpen.

Ze gebruiken ook hun poten om zichzelf uit te drukken en hoe ze zich voelen, inclusief speelsheid, angst, verveling en andere emoties.

Met andere woorden, de poten van een kat zijn enkele van de belangrijkste hulpmiddelen voor zowel overleving als communicatie. Ze hebben ook geleerd om ze op verschillende manieren te gebruiken, zoals wandelen, rennen, klimmen, krabben, dingen controleren en ja, zelfs slaan en swatten.

kattenpootverdelerDe 9 redenen waarom katten slaan en swaten

Nu weten we dat slaan en swatten gewoon twee van de vele manieren zijn waarop katten zich verhouden tot de wereld om hen heen.

Zoals met elk kattengedrag, is context echter essentieel om te begrijpen waarom ze het doen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen:

1. Ze voelen zich speels

Vooral kittens staan erom bekend dat ze ruw spelen. Ze zwaaien en slaan als onderdeel van hun natuurlijke speelgedrag, dat vaak springen, bijten en achtervolgen omvat.

Naarmate ze ouder worden, zullen de meeste katten leren om hun speelsheid te verminderen (hoewel sommigen dat nooit doen). Maar zelfs volwassen katten zullen van tijd tot tijd zwaaien en slaan wanneer ze zich extra speels voelen of als ze je proberen aan te moedigen om met ze te spelen.

Weet je niet zeker of ze met je proberen te spelen? Bekijk de klauwen. Als ze omhuld zijn, is je kat in de stemming om te spelen!

bengaalse kat geeft een high-five poot aan de eigenaar
Afbeelding Credit: Svetlana Rey, Shutterstock
thematische pauze

2. Ze proberen je aandacht te trekken

Katten zijn notoir onafhankelijke wezens. Maar dat betekent niet dat ze hun mensen niet leuk vinden of geen aandacht van hun mensen nodig hebben.

Sommige katten kunnen zelfs behoorlijk veeleisend worden als het gaat om geaaid worden, ermee gespeeld worden of gewoon in dezelfde kamer zijn als hun mensen. Als ze het gevoel hebben dat ze worden genegeerd, kunnen ze dingen rondslingeren of slaan in een poging om je aandacht te trekken.

Er gaat immers niets boven een glas vol water op de grond duwen om iemands aandacht te trekken.

thematische pauze

3. Ze zijn (voorzichtig) nieuwsgierig

Katten zijn onverzadigbaar nieuwsgierig, maar ze zijn ook enkele van de meest voorzichtige dieren die er zijn. Dat is de reden waarom katten vaak dingen zwabberen of slaan waar ze niet bekend mee zijn.

Het is de perfecte manier om iets te onderzoeken zonder te dichtbij te komen of het te lang aan te raken.

Zal het object bewegen? Lawaai maken? Terugvechten? Is het object stil blijven staan na een flinke klap? Het is waarschijnlijk veilig om verder te benaderen en te verkennen.

kat zit op tafel en geeft haar baasje een high five poot
Afbeelding Credit: rossiaa33, Shutterstock
thematische pauze

4. Ze zijn overprikkeld

Katten kunnen ook last hebben van sensorische overbelasting, zoals wanneer er te veel beweging of geluid om hen heen is.

Dit kan ook komen van snorharenmoeheid, dat is wanneer de snorharen van een kat constant worden gebombardeerd met stimuli (zoals aaien of bewegende objecten), en ze kunnen het niet allemaal verwerken. Sommige katten hebben ook een lage drempel om aangeraakt te worden, dus zelfs zacht aaien kan overprikkelend zijn.

In deze gevallen kan een kat slaan of slaan als een manier om zichzelf te verdedigen tegen de overweldigende stimulus. Het is hun manier om te zeggen: “Genoeg is genoeg!”

Pas op voor swatting in combinatie met een van deze tekenen van agressie bij katten:

 • Staart zwiept
 • Oren afgeplat of teruggedraaid
 • Snorharen teruggetrokken
 • Pupillen verwijd
 • Sissen of grommen
 • Hun klauwen losmaken
 • Een stijve, gebogen rug

Laat ze gewoon een tijdje met rust, zodat ze kunnen kalmeren. Wacht op them om je op hun eigen voorwaarden te benaderen wanneer ze er klaar voor zijn.

thematische pauze

5. Ze heroriënteren hun agressie

Heb je een binnenkat? Als ze iets buiten opmerken, zoals een vogel of een andere kat, kunnen ze zich gefrustreerd voelen dat ze er niet bij kunnen komen.

Dit kan leiden tot omgeleide agressie, waarbij ze hun frustratie uiten op het dichtstbijzijnde ding dat beweegt. Dat kan jij zijn, een ander huisdier in huis, of zelfs een levenloos object.

rode tabby kat met zijn voetzolen
Afbeelding Credit: Kevin Bidwell, Pexels
thematische pauze

6. Ze zijn bang of gestrest

Katten zijn gewoontedieren en ze gaan niet goed om met verandering. Het is dus geen verrassing dat ze dingen kunnen slaan of slaan als ze bang of gestrest zijn. Dit kan worden veroorzaakt door van alles, van verhuizen naar een nieuw huis tot het toevoegen van een nieuw huisdier of familielid.

Wanneer dit gebeurt, is het belangrijk om uw kat de tijd te geven om zich aan te passen en hem zich zo veilig en comfortabel mogelijk te laten voelen. Probeer niets te doen dat hen verder zal stressen, zoals hen in sociale situaties dwingen voordat ze er klaar voor zijn. Geef ze veel liefde en aandacht totdat ze terug zijn bij hun oude zelf.

thematische pauze

7. Ze waarschuwen een waargenomen bedreiging

Katten zijn natuurlijke roofdieren, maar het zijn ook prooidieren. Dat betekent dat ze altijd op zoek zijn naar potentiële bedreigingen, of het nu een ander dier is of zelfs gewoon een vreemd geluid. Als ze iets als een bedreiging ervaren, kunnen ze er als waarschuwing tegenaan slaan of slaan.

Dit is hun manier om te zeggen: “Terug naar beneden!” of “Ik vind het niet leuk wat je doet.” In sommige situaties kan het ook een manier zijn om te proberen de waargenomen dreiging weg te jagen.

schattige gemberkat die stoffen kraag draagt wanneer fighting_RJ22_shutterstock
Afbeelding Credit: RJ22, Shutterstock
thematische pauze

8. Ze proberen dominantie te vestigen

Wees niet verbaasd als je oudere kat dat kitten dat je net hebt meegenomen probeert te slaan. Katten zijn territoriale wezens en ze kunnen dingen (inclusief andere katten) slaan of slaan om te proberen hun dominantie te laten gelden.

Voor goed gesocialiseerde katten komt dit meestal in de vorm van zachte tikken. Het kan echter soms escaleren tot agressievere swats of zelfs volledige gevechten. Houd beide katten goed in de gaten en grijp in als het uit de hand begint te lopen. Zorg ervoor dat je ze ook goed introduceert.

thematische pauze

9. Ze bevinden zich in de volledige vechtmodus

Als je ooit katten hebt zien vechten, heb je waarschijnlijk gemerkt dat agressief swatting er vaak bij hoort. Dit komt omdat het een effectieve manier is om schade toe te brengen aan een tegenstander terwijl je een veilige afstand houdt. Swatting stelt hen ook in staat om hun evenwicht te bewaren en op de been te blijven, wat belangrijk is in een gevecht.

Het is altijd pijnlijk om je kat tegen een ander dier te zien vechten, maar je moet uitzoeken waarom het gebeurt voordat je het kunt stoppen. Enkele veel voorkomende redenen zijn:

 • Territorium: Als er een ander dier in hun territorium is, kunnen ze de behoefte voelen om het te verdedigen. Dit geldt vooral voor buitenkatten die veel andere dieren in hun tuin of buurt zien.
 • Hormonen: Niet-gecastreerde mannelijke katten hebben meer kans om te vechten dan gecastreerde katten. Dat komt omdat ze hoge testosteronspiegels hebben, waardoor ze meer territoriaal zijn.
 • Ziekte: Katten die zich niet goed voelen, hebben ook de neiging om in het defensief te zijn. Ze voelen zich kwetsbaar, dus halen ze uit als een manier om zichzelf te beschermen.

Zodra je de reden kent, kun je stappen ondernemen om de gevechten te stoppen. Als het bijvoorbeeld te wijten is aan territorium, moet u uw kat mogelijk binnen houden. Als het hormonen zijn, zal castratie meestal helpen. En als het een ziekte is, moet je ze naar de dierenarts brengen voor behandeling.

kattengevecht
Afbeelding Credit: rihaij, Pixabay

garen ball divider

Hoe een kat te stoppen met slaan &swatting

Slecht nieuws: het is onmogelijk om uw kat volledig te stoppen met zwabberen of slaan. Het is een natuurlijk instinct en ze zullen het van tijd tot tijd doen, wat je ook doet.

Toch is het niet altijd een prettige ervaring om aan de ontvangende kant van die poot te zijn. Het kan ook leiden tot kapotte voorwerpen in je huis en kan, afhankelijk van de situatie, escaleren tot een felle ruzie.

Dus, wat kunt u doen om het te beheren? Gebruik deze tips:


 • Kat-proof uw huis: Als je kat gevoelig is voor het zwaaien naar dingen, leg dan alle breekbare voorwerpen weg die je niet wilt breken. Dat geldt ook voor zaken als parfumflesjes en glazen beeldjes. Het is ook een goed idee om elke lo te houdendie items, zoals afstandsbedieningen of pennen, weg van de randen van oppervlakken, waar ze eerder worden ingebakerd. U hoeft niet uw hele huis alleen voor uw kat op te knappen, maar kattenproof maken kan een lange weg gaan in het voorkomen van ongelukken.

 • Leer kattentaalLet op de lichaamstaal van je kat en je zult beginnen te zien wanneer hij zich geagiteerd of bedreigd voelt. Op die manier kun je ze uit de situatie verwijderen voordat hun swats veranderen in vechten.

 • Speel met ze: Een vermoeide kat is een rustige kat. Als je ze veel beweging geeft door te spelen of palen te krabben, zullen ze minder snel de energie hebben om te swatten en te vechten. Ze zullen ook niet veel reden hebben om naar je te slaan om je aandacht te trekken (maar reken er niet op dat het nooit gebeurt!)

 • Negeer ze: In sommige gevallen is het beste wat je kunt doen je kat negeren als hij naar je zwaait. Als ze niet de reactie krijgen die ze willen, zullen ze minder motivatie hebben om het te doen.

 • Laat ze controleren: Om medische oorzaken uit te sluiten, moet u uw kat naar de dierenarts brengen als hij meer dan normaal begint te swatten. Er kan een onderliggend gezondheidsprobleem zijn dat het gedrag veroorzaakt.

divider-catclaw1

Conclusie

Kattenslagen en swats kunnen soms vervelend zijn, maar het maakt deel uit van wat hen zulke verbazingwekkende (en hilarische) wezens maakt. Zolang je begrijpt waarom ze het doen en voorzorgsmaatregelen neemt om ongelukken te voorkomen, hoef je je er niet al te veel zorgen over te maken. En natuurlijk, als je je ooit zorgen maakt over het gedrag van je kat, raadpleeg dan altijd een dierenarts.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Alexas_Fotos, Pixabay