Waarom wil mijn kat dat ik kijk hoe ze eet?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer u een van de links op deze pagina gebruikt om iets te kopen.

waarom wil mijn kat dat ik kijk hoe ze eet

Elke ochtend word ik wakker met een absoluut uitgehongerde kleine kat. Ze miauwt, ijsbeert, krabt en laat me op alle mogelijke manieren weten dat het tijd is om naar beneden te gaan en te gaan eten.

Maar het zit zo…

Als we beneden bij haar etensbak komen, zitten er al verse brokjes in en begint ze gewoon haar ontbijt op te eten! Ze had mij niet nodig om haar het eten te geven, ze wilde gewoon publiek!

Dus waarom wil mijn kat dat ik kijk hoe ze eet? Mijn kat is een sociale eter (soms een “affectie eter” genoemd) die houdt van mijn gezelschap terwijl ze eet. Terwijl andere katten zich veiliger kunnen voelen als jij in de buurt bent als hun gezicht in een etensbakje ligt.

Maar laten we een beetje dieper duiken en eens nader bekijken waarom sommige katten niet graag alleen eten.

Reden 1: Uw kat is een sociale eter

Als we kijken naar hoe katten zich in het wild gedragen, zijn ze zeker allesbehalve sociaal als het op eten aankomt. Katten zijn territoriale wezens en zullen hun ruimte fel verdedigen tegen andere katten. Maar domesticatie en aai-sessies kunnen veel gedrag veranderen.

Dus terwijl het idee dat een kat in het wild een sociale eter zou zijn zou worden bespot, kan ik u na meer dan 10 jaar in een van de grootste asielen in de VS vertellen dat ik honderden katten heb gezien die zouden worden omschreven als sociale eters of affectie eters.

Helaas stoppen veel katten met eten als ze ziek worden door een infectie aan de bovenste luchtwegen of een aantal andere ziekten. Maar één van de belangrijkste en eenvoudigste strategieën die we konden gebruiken om katten weer aan het eten te krijgen, was wat tijd met hen door te brengen en hen aan te moedigen om te eten. Dat houdt natuurlijk aaien in, maar ook het rondduwen van brokjes of lichtjes schudden met de voerbak. Hoewel zeldzaam, zouden sommige katten alleen eten als er iemand naar hen keek.

Katten aaien om ze aan het eten te krijgen was zo belangrijk, dat we eigenlijk een grote groep vrijwilligers hadden die de hele taak hadden om rond te gaan en extra aandacht te geven aan onze sociale eters!

Dus hoewel het biologisch misschien niet veel uitmaakt, ben ik niet de enige die dit zegt.

De San Francisco SPCA heeft een hele hand-out over wat zij affectie eters noemen!

Reden 2: je kat wil back-up

Andere katten willen eigenlijk geen daadwerkelijke aai, maar ze zullen toch alleen eten als jij toekijkt! Hoewel dat misschien nog steeds in de categorie van de sociale eter valt, kan het ook zijn dat jouw kat gewoon wat back-up wil terwijl ze eet!

Vergeet niet dat je kat nog niet zo lang gedomesticeerd is (althans in evolutionaire zin) en dat hun wilde instincten nog springlevend zijn! Ze zijn nog steeds bedraad om gevaarlijke situaties of kwetsbare posities te vermijden en de typische etensbak is recht tegen de muur gedrukt. Soms zelfs in een hoek. Dat betekent dat uw kat met haar rug naar de hele wereld moet staan om een hapje te kunnen eten!

Hoewel het er misschien niet op lijkt dat je kat zich zorgen maakt over roofdieren omdat ze 16 uur per dag slapen, is je kat in het wild zowel roofdier als prooi, wat ze in een nogal interessante positie plaatst. In het wild zou uw kat haar best doen om haar gezicht niet tegen een muur te plaatsen waar ze niet zo goed kan horen of zien.

Jou in de buurt hebben tijdens etenstijd kan ervoor zorgen dat je kat zich meer op haar gemak voelt.

Reden 3: Uw kat wil niets missen

De laatste reden waarom je kat misschien niet wil eten tenzij je toekijkt is omdat ze niets wil missen! Sommige katten houden er echt van om in het midden van alle actie te zijn…of zelfs de potentieel actie. Als uw kat met zijn gezicht midden in een etensbak zit, kan hij niet zien wat u aan het doen bent en wat er gebeurt. Nog erger, ze zouden de perfecte gelegenheid kunnen missen om uw haar aan te vallen of te spelen met een gekreukt stuk papier waarop u probeert te schrijven!

Mijn kat Debbie is zeker een sociale eter, maar ik denk echt dat ze gewoon niets wil missen. Ze weet dat er eten in de kom zit, maar ze wil dat ik in de buurt ben om het op te eten. Haar etensbak staat in de keuken en als ik klaar ben met mijn ontbijt volgt ze me snel de trap op om te zien wat er nu gaat gebeuren.

Wat te doen als uw kat niet wil eten tenzij u toekijkt

Hoewel het best schattig is om te denken dat je kat niets van de huishoudelijke actie wil missen. Of zelfs het idee van een kat die niet wil eten tenzij ze geaaid wordt, kan het eigenlijk een beetje vervelend zijn. En hoewel het duidelijk zou moeten zijn, moet u onmiddellijk uw dierenarts raadplegen als uw kat lange tijd niet eet. Anorexia bij katten kan grote gevolgen hebben en moet nooit lichtvaardig worden opgevat.

Maar als je kat gezond en gelukkig is, maar erop staat dat je haar ziet eten, heb je wel wat opties.

Verplaats de etensbak

Ik heb vrij uitvoerig geschreven over de beste plaats voor het waterbakje van je kat, maar het is ook belangrijk om na te denken over de beste plaats voor het voerbakje van je kat. Als uw kat een publiek nodig heeft om te eten, overweeg dan om de etensbak op een meer drukke plaats te zetten die beter geschikt is voor uw ochtendroutine. Vaak worden etensbakjes op afgelegen plaatsen in huis geplaatst, zoals de wasruimte.

Probeer het in plaats daarvan eens in de keuken of zelfs op je kamer. Als u zich zorgen maakt over het maken van een puinhoop van het zetten van uw voer kom in een meer ongebruikelijke locatie, ik sterk aanbevelen deze budget-vriendelijke voedsel matten van Amazon. Ze zorgen ervoor dat het voedsel niet overal gemorst wordt door het op de mat te houden.

Een tweede voerbak toevoegen

De meeste gelukkige, gezonde katten in een huis weigeren niet volledig te eten tenzij ze in de gaten worden gehouden. In plaats daarvan, is het een sterke voorkeur om niet alleen te willen eten. Je kunt dus je hoofdvoerbakje op zijn huidige plaats laten staan en een tweede, kleiner voerbakje neerzetten op een plek waar het makkelijker is om je kat in de gaten te houden. Ik vind deze roestvrijstalen voerbak van Americat op Amazon erg mooi. Ze zijn klein genoeg om zowat overal te passen en gemakkelijk schoon te houden omdat ze van roestvrij staal zijn.

De beste tweede locatie voor een voerbak is waarschijnlijk de badkamer, maar zorg ervoor dat het voer ergens wordt bewaard waar het niet wordt blootgesteld aan vocht van douches.

Zet de kom weg van de muur

Zoals we in reden 2 besproken hebben, kunnen sommige katten willen dat je in de buurt bent om hun rug in de gaten te houden voordat ze besluiten te gaan eten. Hoewel het misschien geen grote angst voor hen is, kunnen ze zich gewoon meer op hun gemak voelen als u toekijkt terwijl ze eten. Een manier om deze katten zich meer op hun gemak te laten voelen is door ze de ruimte te geven om hun omgeving te bekijken in plaats van met hun gezicht naar de muur te hoeven kijken. Als uw kat vaak naar u kijkt of naar u luistert, kunt u deze eenvoudige aanpassing eens proberen.

Verhoog het voerbakje van uw kat

Probeer uw kat een kans te geven om te eten terwijl hij op een hoger gelegen plek in huis zit. Dit kan ervoor zorgen dat uw kat zich wat meer op zijn gemak voelt, omdat veel katten van nature houden van een verhoogde plek waar ze beter kunnen zien wat er om hen heen gebeurt.

De meest voor de hand liggende keuze zou een aanrecht zijn, maar dat is niet iets dat voor iedereen zinvol zal zijn. In plaats daarvan zou je kunnen kijken naar een kat boom waar uw kat kan gelukkig eten met een volledig uitzicht op hun huiselijke domein. Ik heb geschreven over de beste prijs kat bomen met gratis verzending in dit artikel als je wat ideeën nodig.

Afsluitende gedachten

Hopelijk begrijp je nu iets meer over waarom je kat je bij het eten in de buurt wil hebben.

Welke reden denk je dat het meest logisch is voor jouw kat?

Hoewel mijn kat Debbie misschien een beetje van alle drie de motivaties heeft, wil ze zeker niets missen!