Skip to Content

Een kat zindelijk maken zonder kattenbak

Hoe een kat zindelijk maken zonder kattenbak

Disclaimer: Ik ben een GROOT voorstander van katten binnenshuis. Binnenkatten hebben een breed scala aan gezondheids- en veiligheidsvoordelen ten opzichte van buitenkatten. In het algemeen leven binnenkatten langer en gezonder. Ik realiseer me echter dat dit niet altijd mogelijk of de culturele norm is en dat sommige katteneigenaren hun kat moeten leren hoe ze een buitenbadkamer moeten gebruiken.

Niemand is opgewonden over het schoonmaken van een kattenbak. Of een doos vol kattenpoep in je huis te hebben.

Het is gewoon een deel van het leven met een katachtige vriend en hoewel het niet leuk is om de doos te scheppen, is het meer dan de moeite waard als je bedenkt hoeveel het hebben van een kat je leven kan verbeteren.

Maar wat als er een andere manier was? Is het mogelijk om een kat te hebben zonder kattenbak?

De beste, en veiligste optie, is het bouwen van een buitenkatio die uw kat kan gebruiken voor toiletpauzes. Het zal enig onderhoud vergen, maar het zal alle toiletpauzes buiten uw huis verplaatsen. Hoewel het verleidelijk kan zijn om je kat te trainen het toilet te gebruiken, is het niet de beste optie.

Natuurlijk kunt u uw kat toestaan om vrij buiten te zwerven, maar het is geen geweldige optie. Katten die buiten rondzwerven leven korter en lopen meer kans op vervelende ervaringen, zoals aangereden worden door een auto, blootgesteld worden aan kwaadwillende mensen, aangevallen worden door wilde dieren, en meer.

Nu vraag je je waarschijnlijk af hoe je je kat op het potje kunt krijgen zonder een kattenbak te gebruiken. Dat, en nog veel meer, gaan we in de rest van dit artikel behandelen.

Laten we beginnen!

Is er een andere manier om het kattenbak probleem op te lossen?

Kattenbak training is niet voor niets zo populair.

Het is verreweg de makkelijkste optie om je kat zindelijk te maken en katachtigen zullen instinctief de doos gebruiken voor toiletpauzes.

Aan de andere kant vereist potjestraining buitenshuis iets meer werk en is er altijd het risico dat het niet meteen “klikt” en je kat besluit om ergens in huis hun eigen badkamer te maken.

Om die reden zou zindelijkheidstraining zonder kattenbak waarschijnlijk niet je eerste optie moeten zijn, dus laten we eens een paar van de alternatieve opties overwegen.

Heb je al een automatische kattenbak geprobeerd?

De grootste klachten die de meeste mensen hebben zijn het niet willen scheppen en de geur van de kattenbak.

Ik denk niet dat iemand echt geniet van het scheppen of de geur van kattenpoep, dus je bent zeker niet de enige die het wil vermijden. Het lijkt misschien de enige optie om de hele operatie naar buiten te brengen, maar moderne automatische kattenbakken kunnen de noodzaak voor uw om te scheppen volledig elimineren en in combinatie met kwaliteit kattenbakvulling kan de geur sterk minimaliseren.

Het is niet altijd zo geweest.

In feite waren automatische kattenbakken vroeger behoorlijk slecht, maar de moderne bak is stil, budgetvriendelijk, en werkt echt. Ik ben ook niet de enige die dit zegt en mijn favoriete automatische kattenbak van PetSafe heeft meer dan 6.500 vijf-sterren beoordelingen op Amazon.

Hij “schept” niet alleen voor u, maar hij doet het regelmatig genoeg om de geur te minimaliseren. Hoewel het meer kost dan een traditionele plastic kattenbak, is het nog steeds relatief gemakkelijk voor het budget. Het bespaart u ook de tijd van het trainen van uw kat om gebruik te maken van een buitentoilet, samen met de tijd die het kost om de bak te scheppen.

Is een automatische kattenbak perfect? Natuurlijk niet, maar het kan het scheppen bijna overbodig maken en geuren tot een minimum beperken.

Heeft u al een zeef-nestbak geprobeerd?

Als volautomatisch niet de juiste keuze voor u is, overweeg dan eens een zeefbak.

U zult nog steeds met de bak moeten werken, maar u hoeft niet te scheppen, althans niet in de traditionele zin. In plaats daarvan zeeft de bak door de kattenbakvulling terwijl de urine of ontlasting bovenop blijft liggen en in de bak wordt gegooid.

Er zijn tientallen opties om uit te kiezen, maar een van mijn favorieten is het Breeze Nestbox Systeem. Het is gemakkelijk voor het budget en wordt gesteund door meer dan 9.500 vijf-sterren beoordelingen die u kunt lezen op Amazon.

Wat deze box zo bijzonder maakt is dat het echt een compleet systeem is dat een beetje anders is dan zelfs een traditionele zeefbox. In plaats van de urine op te scheppen, vallen de vloeistoffen neer op een absorberend kompres dat uitzonderlijk goed werk levert bij het minimaliseren van geurtjes.

Dat betekent ook dat je één ding minder hoeft op te scheppen en in plaats daarvan gooi je gewoon de absorberende mat weg.

Heb je al eens geprobeerd van nest te veranderen?

Oké, het laatste waar je aan moet denken is de kattenbakvulling. Hoewel je een bepaald type kattenbak nodig hebt om te voorkomen dat je moet scheppen, kun je met een goede kwaliteit kattenbakvulling een heel eind komen om de geur te beheersen. Als je meer problemen hebt met het rondslingeren van kattenbakvulling in huis, dan stel ik voor dat je onze gids bekijkt voor houtpellet kattenbakvulling die helemaal niet rondslingert.

Hoe dan ook, het is de moeite waard om alle kattenbakvulling opties die er zijn te onderzoeken voordat je de doos volledig laat vallen.

Wat u moet weten over de badkamergewoonten van katachtigen

Voor we in het hoe-moet-gedeelte duiken, willen we eerst twee dingen ophelderen over wat katten nodig hebben als het aankomt op hun behoefte doen.

Katten hebben regelmatig toegang nodig

Wanneer sommige mensen zich een huis zonder kattenbak voorstellen, stellen ze zich voor dat hun kat bij de deur staat en seint wanneer hij naar het toilet moet.

Hoewel dit heel goed mogelijk is, is het niet de norm. Vooral voor katten die al eerder een kattenbak hebben gebruikt.

In plaats daarvan moeten katten gemakkelijk en regelmatig toegang hebben tot hun toilet – of dat nu binnen of buiten is. Het eerste instinct is niet altijd om naar de deur te miauwen en in plaats daarvan zullen veel katten het heft in eigen handen (of poten) nemen en een toilet in huis zoeken.

Dat is een deel van de reden waarom het kattenverblijf voor buiten, ook bekend als een catio, de beste optie is, omdat u uw kat onbeperkte toegang kunt geven zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over andere beestjes die naar binnen komen.

Katten hebben het juiste materiaal nodig…om op te poepen

Katten kunnen kieskeurig zijn over het soort materiaal dat ze verkiezen voor hun toiletpauzes, maar in de meeste gevallen werken nesten met fijne deeltjes het beste. Zoals PreventativeVet.com opmerkt: “Het is natuurlijk logisch, aangezien katten oorspronkelijk woestijndieren waren die hun uitwerpselen in het zand begroeven.”

Hoewel ik ook veel succes heb gehad met het gebruik van houtkorrelnesten, is het punt dat je iets nodig hebt waar je kat in kan graven.

Hoe een kat te trainen om de badkamer buiten te gebruiken (zonder kattenbak)

Je hebt al je opties overwogen en hebt besloten dat buitentraining zonder kattenbak nog steeds de beste manier is. In het ideale geval gebruik je een kattenbak om je kat veilig en beschermd te houden.

Ik ga er ook van uit dat je geen toegang hebt tot een kattenbak of dat je die in ieder geval niet wilt gebruiken als onderdeel van je trainingsproces.

Hier zijn de stappen die je moet volgen:

  1. Zorg ervoor dat je kat gemakkelijk toegang heeft tot buiten en dat ze ook echt weten hoe ze het moeten gebruiken. Open ramen kunnen geweldig werken met katio’s, maar je kunt ook een kattenluikje overwegen.
  2. Creëer een badkamerplek door extra zand, aarde of kattenbakvulling te plaatsen op de plek waar je wilt dat ze de badkamer gebruiken. Zorg ervoor dat het duidelijk is en het liefst dicht bij de ingang van hun catio of patio.
  3. Houd dat gebied schoon. Ja, dit vereist misschien wat opscheppen om te beginnen, maar je doel is om de aangewezen toiletruimte zo aantrekkelijk mogelijk te maken en een groot deel daarvan betekent schoonhouden.
  4. Nadat je kat een paar keer zijn behoefte heeft gedaan op de ideale plek, of ze gebruiken de badkamer buiten ergens anders, zou je goed moeten zijn om te gaan. Probeer als extra voorzorgsmaatregel extra zand, aarde of kattenbakvulling aan te brengen op een paar andere plekken buiten om het nog aantrekkelijker te maken
  5. Na verloop van tijd kunt u stoppen met het toevoegen van iets extra’s en uw kat toestaan om hun eigen plekje te vinden, ervan uitgaande dat de grond los genoeg is voor uw kat om te graven.

Hoewel het misschien een goed idee lijkt om hun poep op de ontworpen plek te leggen, doe dit niet.

Katten willen een schoon Een vieze kattenbak is een van de meest voorkomende redenen waarom katten buiten de kattenbak gaan poepen. Door poep aan de beoogde plek toe te voegen, ontmoedigt u uw kat om te doen wat u wilt, omdat u aangeeft dat deze plek onrein en ongeschikt is voor een toiletpauze.

Hoe een kat te trainen om de badkamer buiten te gebruiken (met behulp van een kattenbak)

Hoe zit het in een scenario waar uw kat al gebruik maakt van een kattenbak, maar u wilt de overgang naar een buitenruimte?

De stappen zijn vrij gelijkaardig, maar laten we eens een snelle blik werpen:

  1. Nogmaals, zorg ervoor dat uw kat regelmatig en gemakkelijk toegang heeft tot hun nieuwe toiletruimte.
  2. Laat de originele kattenbak binnen staan en zet een extra kattenbak buiten in de nieuwe ruimte.
  3. Maak de buitenkattenbak regelmatig schoon, zelfs meerdere keren per dag, terwijl je de binnenkattenbak iets minder schoon laat. Maak het niet smerig, maar het idee hier is om de extreem schone buitenkattenbak aantrekkelijker te maken voor uw kat.
  4. Zodra je kat de kattenbak buiten meer gebruikt, leg dan een paar hoopjes van hun favoriete kattenbakvulling op de grond in de buurt. Schep nu wat minder op de buitenbak, waardoor de hoopjes aantrekkelijker worden. Je kunt ook de binnenbak verwijderen.
  5. Wanneer u ziet dat uw kat regelmatig de hoopjes gebruikt in plaats van de buitenbak, kunt u deze verwijderen. Na verloop van tijd kunt u stoppen met het plaatsen van hoopjes en uw kat zijn eigen plekje laten zoeken, ervan uitgaande dat de grond los genoeg is om te graven.

Nogmaals, voeg geen poep toe aan een van de hoopjes. Poep geeft uw kat niet het signaal dat het een goede plek is om naar het toilet te gaan, maar dat ze ergens anders naar toe moeten gaan.

Hoe lang duurt het om een kat te leren op het potje te gaan en geen doos te gebruiken?

Die stappen klinken misschien alsof ze veel tijd in beslag nemen, maar in veel gevallen kunt u uw kat in slechts een paar dagen met succes overzetten op het gebruik van de kattenbakken buiten.

Onthoud dat katten instinctief hun ontlasting willen begraven en een schone ruimte willen gebruiken. Zolang je hen dat biedt, zou het hele proces relatief eenvoudig moeten zijn.

Waarom toilettraining geen geweldige optie is

We hebben het gehad over opties voor buiten en kattenbak alternatieven, maar hoe zit het met het leren van uw kat om hetzelfde toilet te gebruiken dat u gebruikt?

Hoewel het een optie is, is het niet altijd de beste keuze.

Laten we eens kijken naar een paar redenen waarom.

Het is tijdsintensief

Als je je zorgen maakt over het feit dat zindelijkheidstraining buiten te lang duurt, dan zal je misschien teleurgesteld zijn om te horen dat zindelijkheidstraining wel 6 weken kan duren. Dat komt omdat het proces inhoudt dat je kat langzaam overgaat van kattenbakvulling naar gewoon gebruik van het toilet.

Dat is vrij ver verwijderd van de natuurlijke instincten van je kat en dus kost het wat tijd om het te leren. Natuurlijk, sommige katten zullen het proces sneller oppikken, maar het zal zeker langer duren dan een paar dagen.

Er is een reëel risico voor wilde dieren

Je hebt misschien al gehoord over toxoplasmose en hoewel het risico voor mensen meestal mild is, kan het spoelen van de poep van je kat de ziekte verspreiden onder in het wild levende dieren.

En dit is niet alleen een theorie, onderzoekers ontdekten dat otters voor de kust van Californië stierven aan dezelfde stam van toxoplasmose die wordt aangetroffen bij katten. De otters werden blootgesteld aan de ziekte als gevolg van katteneigenaars die besmette poep doorspoelden en uiteindelijk hun weg vonden naar de kust.

Hoewel het risico lager kan zijn als uw kat alleen binnenshuis blijft, is het nog steeds verre van onbestaande en één studie wees uit dat 74% van de katten latente toxoplasmose had.

Het toilet is niet altijd makkelijk te bereiken…of veilig

Oudere katten of jonge kittens kunnen niet altijd gemakkelijk bij het toilet. Afhankelijk van de indeling van uw badkamer, kan een sprong naar het toilet veel precisie vereisen om uit te voeren en als uw kat mist, kan hij of zij uiteindelijk doorweekt raken met toiletwater.

Dat is niet alleen een beetje vies, maar het kan ook gevaarlijk zijn voor katten en vooral kittens die misschien niet in staat zijn om gemakkelijk uit het toilet te komen.

Ben je klaar om een badkamer te delen?

Ben je er echt klaar voor om de badkamer in te lopen en een beetje kattenpoep op je te vinden?

Zelfs als jij dat bent, is je kat dat misschien niet.

Afhankelijk van uw huishouden, kan de badkamer gedurende lange perioden bezet zijn. Lang douchen of lange pauzes in de badkamer kunnen de badkamer in beslag nemen en sommige katten kunnen besluiten om gewoon ergens anders heen te gaan.

Daarom werkt zindelijkheidstraining meestal het beste voor alleenstaanden of koppels in plaats van gezinnen met meerdere mensen die allemaal een badkamer delen.

De gezondheidsrisico’s van het vermijden van de kattenbak

De uitgangen van uw kat geven een belangrijk inzicht in hun algehele gezondheid en door het vermijden van potjestraining in een kattenbak gaat u een deel van deze informatie missen.

Terwijl de ontlasting van uw kat u veel kan vertellen over wat er aan de hand is, is het controleren van hun urine net zo belangrijk en aandoeningen zoals Feline Lower Urinary Tract Disease, of FLUTD, komen vrij vaak voor bij katten.

Het hebben van een kattenbak binnenshuis kan het makkelijker maken om op te merken wanneer uw kat vaker of in kleinere hoeveelheden plast. Het gebruik van een kattenbak waar u gemakkelijk kunt zien wanneer uw kat naar buiten gaat voor een toiletpauze kan u echter ook helpen om op de hoogte te blijven.

Maar als uw kat in de buitenlucht moet plassen, dan tast u echt in het duister en wordt het probleem erger.

Afsluitende gedachten

Je hebt nu alles wat je moet weten over of het wel of niet een goed idee is om je kat zindelijk te maken zonder kattenbak, samen met de know-how om het voor elkaar te krijgen.

Over het algemeen is het moeilijk om helemaal zonder kattenbak te gaan en zelfs als je besluit om je kat zonder kattenbak op het potje te trainen, is het een goed idee om er een achter de hand te hebben als je het nodig hebt.

Wat denk jij?