Waarom vinden katten het leuk om over hun oren te wrijven? (4 interessante redenen)

Wanneer je je kat aait, heb je waarschijnlijk gemerkt dat ze er meer van willen. Maar hoe komt het dat katten het leuk vinden als je over hun oren wrijft, hoe kunnen ze je vertellen dat ze het leuk vinden en wat zijn enkele andere gebieden waar ze het leuk zullen vinden om je te aaien?

Al die vragen en meer beantwoorden we hier voor je. Zo weet je precies wat je kunt verwachten en kun je wat meer een band opbouwen met je kat.

3 kat face divider

De 4 redenen waarom katten graag over hun oren wrijven

1. Het ontspant hen

Er is gewoon iets aan hen dat je vingers over hun oren voelt wrijven dat je kat op zijn gemak stelt, en hoewel je kat waarschijnlijk geen erg stressvol leven heeft, kan een beetje extra ontspanning nooit kwaad! Er is een theorie dat dit gedrag hen doet denken aan hun moeders, en dat zou zeker kwalificeren als ontspannend.

thematische pauze

2. Het voelt goed

Wanneer je de oren van je kat aait, raak je de plek waar ze zelf niet bij kunnen. Net zoals je waarschijnlijk geniet van een goede rugwrijving, voelt het goed voor je kat als je krabt aan het gebied waar ze niet bij kunnen.

Het is niet bepaald een kattenmassage, maar het is het volgende beste ding. Als je kat wil dat je over zijn oren wrijft, is de kans groot dat het gewoon is omdat hij het leuk vindt hoe het voelt.

Een gemberkat buiten aaien
Image Credit: dashkabudich, Pixabay
thematische pauze

3. Ze willen je aandacht

Hoewel sommige mensen katten als solitaire wezens beschouwen, is dit zelden het geval. Katten houden meestal van en hunkeren naar aandacht, en de meeste katten zullen elke vorm van positieve aandacht nemen die je bereid bent om ze te geven. Je besteedt tijd aan het krabben aan hun oren telt zeker als aandacht, en de kans is groot dat ze het geweldig zullen vinden.

thematische pauze

4. Ze vormen een band met je

Katten zijn niet altijd solitaire wezens en velen willen een band opbouwen met hun eigenaren. Je krabt aan hun oren is een manier waarop ze een band met je hebben, en dat alleen al is genoeg reden voor hen om ervan te genieten. Natuurlijk zijn er andere manieren waarop je een band met je kat kunt opbouwen, maar de kans is groot dat dit hun favoriet is.

Kat geniet van knuffelen
Afbeelding credit: Pixabay

3 kat face divider

Hoe u kunt zien of uw kat het leuk vindt dat u over zijn oren wrijft

Alleen omdat de meeste katten het leuk vinden als je over hun oren wrijft, betekent niet dat het iets is dat je als vanzelfsprekend moet beschouwen. Sommige katten vinden het gewoon niet leuk, maar het goede nieuws is dat katten meestal behoorlijk goed zijn in het communiceren of ze het leuk vinden dat je over hun oren wrijft of niet.

De meest voor de hand liggende manier om te zien of je kat het leuk vindt dat je over zijn oren wrijft, is om te zien of hij spint als je het doet. Als dat zo is, vinden ze het waarschijnlijk leuk en willen ze dat je doorgaat. Een ander teken dat je kat geniet van het oorwrijven is als hij op je schoot kruipt terwijl je het doet.

Als je ze constant achtervolgt, vinden ze het niet leuk, maar als ze op één plek blijven, is dat omdat ze tevreden zijn en meer willen.

Tot slot, als een kat constant naar je toe komt en zijn hoofd tegen je aan wrijft, en je reageert meestal door over zijn oren te wrijven, vinden ze het leuk! Ze komen naar je toe om hun hoofd over je te wrijven is een manier voor hen om genegenheid te tonen, wat betekent dat ze misschien zelfs om je vragen om het te doen.

Hoe u kunt zien of uw kat het niet leuk vindt dat u over zijn oren wrijft

Net zoals je kat je een aantal duidelijke tekenen zal laten zien als ze het leuk vinden dat je over hun oren wrijft, zijn ze meestal vrij goed in communiceren als ze iets niet leuk vinden. Als je kat zich op een van deze manieren gedraagt wanneer je zijn oren probeert te aaien, vinden ze het waarschijnlijk niet leuk en moet je overwegen om hem ergens anders te aaien en zijn oren met rust te laten.

Als je kat gromt of sist, is dit een duidelijk teken dat hij het gedrag niet leuk vindt. Bovendien zal je kat soms actief wegrennen, zich proberen te verstoppen of zelfs proberen je te krabben of bijten.

Andere, subtielere manieren waarop je kat je misschien vertelt dat ze het gedrag niet leuk vinden, is als ze constant hun hoofd van je afwenden, waardoor het moeilijker voor je wordt om zijn oren te aaien. Je kunt ook staartstoten, afgeplatte oren, spiertrekkingen of veel verschuiven opmerken.

boze kat van dichtbij
Image Credit: Rudy en Peter Skitterians, Pixabay

Cat kogelverdeler 1

Andere gebieden waar uw kat misschien wilt dat u aait

Als je kat het niet leuk vindt dat je zijn oren aait, betekent dat niet dat je hem helemaal niet kunt aaien. Er zijn verschillende andere gebieden waar katten meestal van uw aandacht genieten, en we hebben hier enkele van hun favoriete gebieden voor huisdieren voor u gemarkeerd.

Een van de Hun favoriete gebieden om te aaien zijn vlak bij hun oren – precies tussen hen op de bovenkant van hun hoofd! Andere gebieden op het hoofd waar katten meestal van huisdieren genieten, zijn de zijkant van hun gezicht, hun nek en onder hun kin.

Maar als uw kat wil dat u zijn kop volledig vermijdt, zijn er een paar andere gebieden waar uw kat het leuk vindt om te aaien. Deze gebieden omvatten langs de zijkanten van hun lichaam, hun rug en hun schouders. Als je kat het helemaal niet leuk lijkt te vinden dat je hem aait, geef hem dan wat ruimte en tijd om je op te warmen.

Als ze willen dat je ze aait, komen ze naar je toe wanneer ze zich op hun gemak voelen, en dit is wanneer je kunt proberen erachter te komen waar ze het meest van zouden genieten.

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten houden van je aandacht, dus het is geen verrassing dat ze het leuk vinden als je de tijd neemt om over hun oren te wrijven. Nu weet je waarom, en je kunt meer manieren vinden om contact met hen te maken op een manier die ze leuk vinden. Of het nu gaat om het wrijven van hun oren, krabben aan hun kin of iets heel anders, zodra uw kat zich op zijn gemak voelt bij u, brengt hij graag tijd met u door. Je hoeft alleen maar uit te zoeken van welk deel ze het meest genieten.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Mary Swift, Shutterstock