Kan mijn kat overleven in een wereld zonder mensen? Het interessante antwoord

Katten zijn zeer onafhankelijke huisdieren die het leuk lijken te vinden om in de buurt van mensen te zijn, zelfs als ze ons niet “nodig” hebben zoals honden en andere huisdieren dat doen.

Dat komt omdat, in tegenstelling tot andere gedomesticeerde huisdieren, katten meer “tam” zijn dan echt gedomesticeerd. Als de mens morgen zou sterven, zou het grootste deel van de kattenpopulatie een manier vinden om te overleven, inclusief je lieve huiskat.

3 kat face divider

Het temmen van de kat

Als we aan huisdieren denken, denken we vaak aan katten en honden. Dit zijn tenslotte twee van de meest populaire huisdieren voor de meeste Amerikanen.

Maar katten worden niet gedomesticeerd zoals honden. De laatste bracht meer dan 30.000 jaar door naast mensen, en hoewel ze een ondersoort zijn van Canis lupus, vertonen ze duidelijke verschillen met wolven die het resultaat zijn van het feit dat hun tijd door mensen is gevormd.

Hetzelfde kan gezegd worden voor andere dieren die een leven hebben gedeeld met mensen, maar niet met katten. Hun domesticatie 1 is anders dan andere huisdieren en vee, en ze zijn niet veel veranderd ten opzichte van hun voorouders na millennia met mensen te hebben doorgebracht.

Wat betekent dat precies? Katten worden nauwkeuriger geclassificeerd als tam, en misschien hebben ze ons niet zo hard nodig als wij ze nodig hebben.

Shell Cameo Perzische Huiskat
Image Credit Door: slowmotiongli, Shutterstock

garen kogelverdeler

Kunnen katten zelfstandig overleven?

Katten kunnen zeker genieten van de tijd met hun eigenaren. Sommige rassen staan er zelfs om bekend dat ze aanhankelijker en gehechter zijn aan hun gekozen persoon. Maar genegenheid en loyaliteit staan niet gelijk aan afhankelijkheid.

Je zou kunnen stellen dat honden mensen nodig hebben voor hun verzorging. Ze kunnen overleven in verwilderde roedels en jagen, maar honden leven langer en lijken gelukkiger in het gezelschap van mensen. Katten, aan de andere kant, kiezen om tijd door te brengen met mensen wanneer ze perfect in staat zijn om zelfstandig te gedijen.

Neem bijvoorbeeld zwerfkatten en verwilderde katten. Er zijn miljoenen niet-eigen katten over de hele wereld, waarvan sommige ooit eigendom waren van een mens en andere die een product waren van generaties wilde katten. Deze katten zijn in principe wild.

Er is echter een belangrijk verschil tussen zwerfdieren en verwilderde dieren. De eerste kan deel hebben uitgemaakt van generaties huiskatten en gewend zijn geweest om zorg van mensen te ontvangen. Deze katten rekenen vaak op gemeenschapsverzorgers voor voedsel en onderdak.

De laatste, echt verwilderde katten, zijn heel anders. Deze katten waren nooit huisdieren, werden niet in gevangenschap geboren en vertrouwden nooit op mensen voor hun basisbehoeften. Ze zijn echt onafhankelijk, in plaats van een sterke onafhankelijke streep te hebben zoals sommige huiskatten en zullen waarschijnlijk gedijen als mensen op een dag van de aarde verdwijnen.

verdwaalde cat_Dimitris Vetsikas, Pixabay
Afbeelding credit: Dimitris Vetsikas, Pixabay

Hoe zouden katten overleven zonder mensen?

Verwilderde katten zijn in principe wild, wat betekent dat ze in totale vrijheid leven zoals andere dieren in het wild. Ze delen ook andere eigenschappen met wilde dieren, zoals een korte levensduur en een ruw leven.

Katten leven op straat, hebben een kort leven en bezwijken vaak aan verwondingen door menselijke activiteit of roofdieren, zoals honden, coyotes en roofvogels. Ze kunnen ook lijden aan ondervoeding of verhongering als ze geen prooi kunnen vinden of moeten concurreren met sterkere katten en andere roofdieren voor dezelfde voedselbronnen.

Toch slagen deze katten erin om lang genoeg te overleven om zich voort te planten, en zo werden verwilderde katten een invasieve soort. Zelfs als ze maar een paar jaar leven, kunnen verwilderde katten elk jaar tot 36 kittens in meerdere nesten produceren.

Als deze kittens geslachtsrijp worden, produceren ze ook nesten die leiden tot een hausse aan wilde katten om de soort in stand te houden. Hoewel het een paar generaties kan duren, hebben katten al bewezen dat ze kunnen overleven zonder menselijke tussenkomst.

kattenpootverdeler

Conclusie

In de kern zijn katten solitaire survivalisten. Sommige huiskatten zouden moeite hebben om zich aan te passen nadat ze op eigenaren vertrouwden, maar als mensen zouden verdwijnen, zouden ze een manier vinden om door te gaan zonder zorg en ondersteuning.

Het is hartverscheurend, ik weet het! Maar katten zijn overlevers.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Gansstock, Shutterstock