Mijn kat voelt koud aan: wanneer moet hij zich zorgen maken

Grijze kat aaiende vacht

Mensen bundelen zich in extra warme lagen als de temperatuur daalt. Maar krijgen katten het koud? Ze hebben alleen hun permanente bontjas om ze warm te houden bij vriesweer. Moeten we ons zorgen maken over onze buitenkatten als ze het koud hebben om aan te raken, of zullen ze het redden?

Snel overzicht

01

Het voelen van de vacht van uw kat met uw hand is geen nauwkeurige manier om de lichaamstemperatuur te bepalen.

02

Als de vacht van je kat koel aanvoelt, maar ze hebben geen symptomen en gedragen zich normaal, is het onwaarschijnlijk dat er iets mis is.

03

Als uw kat lusteloos is, pijn heeft of andere symptomen van onwel zijn vertoont, of koude ledematen heeft, laat hem dan zo snel mogelijk controleren door een dierenarts.

Er is een verschil tussen je koud voelen en onderkoeld zijn – wanneer je het zo koud krijgt dat je lichaamstemperatuur onder het normale bereik daalt. Laten we eens kijken hoe u als katteneigenaar het verschil kunt zien tussen levensbedreigende veranderingen in de lichaamstemperatuur en normale temperatuurschommelingen bij uw kat.

Lees ook: Lichaamstemperatuur van de kat: oorzaken en behandeling van abnormale lichaamstemperatuur

Waarom kan je kat koud aanvoelen?

Kat koud onder deken

Wanneer katten het koud beginnen te krijgen, zoeken ze instinctief naar plaatsen om zichzelf op te warmen.

Er zijn veel redenen waarom je kat zich koeler voelt dan je zou verwachten, en het betekent niet noodzakelijkerwijs iets ernstigs. Hoewel we misschien van onze ouders te horen hebben gekregen toen we jong waren: “Je hebt een jas nodig, je wilt niet verkouden worden”, is het onwaarschijnlijk dat koude temperaturen je huisdier daadwerkelijk een kat koud.

Hier zijn enkele van de incidentele, omgevingsredenen waarom u misschien merkt dat uw kat het koud heeft wanneer u hem aait.

1. Ze zijn buiten geweest

Voor katten die net buiten zijn geweest, kan het normaal zijn dat hun vacht koud aanvoelt, zelfs als hun lichaam warm is.

Als het buiten koud weer is in de wintermaanden en je katachtige familielid net door het kattenluik naar binnen is gerend om je te begroeten (of hun bestelling voor het ontbijt te plaatsen!) en je merkt dat hun vacht koud aanvoelt als je ze aait, is het waarschijnlijk gewoon omdat ze buiten zijn geweest.

De vacht van een kat is perfect voor het werk om hun lichaamswarmte binnen te houden om ze warm te houden als het koud is Hun vacht kan ze ook koel houden als het warm is. Geef je kat ongeveer 10 minuten om op te warmen voordat je in paniek raakt. De volgende keer dat je ze aanraakt, zul je waarschijnlijk merken dat ze warm aanvoelen.

Natuurlijk kan uw kat bij extreem koude temperaturen het risico lopen op onderkoeling of zelfs bevriezing. Lees voor meer informatie over onderkoeling ons artikel Hoe koud is te koud voor katten?

2. Ze hebben in de schaduw gestaan

Zilveren Chinchilla Perzische kat

Als uw kat op een schaduwrijke plek heeft gelegen om af te koelen, kan zijn vacht koud aanvoelen.

Katten zijn slim als het gaat om het reguleren van hun lichaamstemperatuur – het is hun instinct. Op een warme, zonnige dag kunnen katten wat tijd doorbrengen met zonnebaden op de plek waar de zon door het raam of op het terras schijnt.

Wanneer ze echter iets te warm beginnen aan te voelen, gaan ze er vandoor in termen van een schaduwrijke plek. Dus als je kat in de schaduw is afgekoeld voordat je hem een knuffel gaat geven, is het niet verwonderlijk als zijn vacht koel aanvoelt, vooral als je het warm hebt van het genieten van de zon.

Lees ook: Waarom houden katten ervan om te zonnebaden?

3. Ze hebben op een koel oppervlak gelegen

Kat liggend op tegel om koel te blijven

Liggend op tegels of beton kan een kat tijdelijk koud aanvoelen.

Veel katten slapen overal behalve hun kattenmand! Als je binnenkat op je glazen salontafel is uitgespreid (geen oordeel hier!) of op je stenen of marmeren vloer ligt, zal hun vacht zeker koel aanvoelen in de gebieden die in contact zijn geweest met het koele oppervlak. Controleer hun vacht op andere plaatsen voordat je je zorgen begint te maken dat er iets mis is.

Lees ook: Waarom liegen katten op ongemakkelijke dingen?

4. Ze zijn nat

Zorg ervoor dat je je kat goed droogt na een bad, zodat hij niet vochtig blijft en koud wordt.

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar je kat kan koud aanvoelen als hij nat is. Dat is echter niet altijd het geval en veel katten zullen het warm krijgen als ze nat zijn, omdat de temperatuurregulatiemechanismen van hun lichaam hen beginnen op te warmen.

Als je kat nat is en het koud heeft, probeer hem dan af te drogen en ergens warm mee naartoe te nemen. Als hun gedrag nog steeds niet goed is of als ze niet op hun normale zelf lijken, is het het beste om contact op te nemen met de dierenkliniek voor advies.

Lees ook: Hoe een kat te baden (een stapsgewijze handleiding)

5. Je handen zijn warm

Versterk je band met je kat

Als je handen warmer zijn dan normaal, is het mogelijk dat je kat koud aanvoelt.

Er is geen vervanging voor het gebruik van een thermometer als het gaat om het meten van de temperatuur. Het gebruik van je handen om te controleren hoe warm of koel je kat aanvoelt, is erg subjectief. De normale lichaamstemperatuur van een kat ligt tussen 97,7 en 102,2 graden Fahrenheit (36,5 en 39,0 graden Celsius), maar als uw handen koud zijn, kan uw kat bijzonder warm aanvoelen.

Evenzo, als je handen warm zijn, kan je kat het koud hebben. De typische plaats om de temperatuur van uw kat te meten is het rectum met veel glijmiddel, dus het is het beste over te laten aan de professionals.

Lees ook: Waarom voelt mijn kat warm aan om aan te raken? Wanneer moet u zich zorgen maken

Welke medische redenen kunnen ervoor zorgen dat uw kat koud aanvoelt?

Een echt verlaagde lichaamstemperatuur is iets dat door een dierenarts moet worden gecontroleerd.

Soms zijn er meer zorgwekkende redenen waarom je kat het koud kan hebben. Laten we eens kijken naar enkele van de mogelijke oorzaken van een lage lichaamstemperatuur bij katten.

1. Trauma en pijn

Katten die een val hebben gehad of zijn aangereden door een auto, kunnen in shock raken en een lage lichaamstemperatuur hebben.

Als uw kat gewond raakt, veel bloed verliest, pijn heeft of een traumatische beproeving doormaakt, kan hij een shock ontwikkelen. Dit is waar de bloedsomloop van het lichaam al het bloed naar de hersenen en vitale organen stuurt, waardoor de ledematen een minimale bloedstroom hebben en koud aanvoelen.

Als dit de onderliggende reden is waarom uw kat koud aanvoelt, kunt u bewijs vinden zoals gescheurde klauwen, wonden of bloedingen, en uw kat kan een slap of een ander duidelijk letsel hebben. In dit scenario is het erg belangrijk om uw kat zo snel mogelijk naar de dierenkliniek te brengen, voor pijnverlichting, opwarming en een vochtinfuus.

Lees ook: 10 manieren om te zien of je kat pijn heeft

2. Slechte circulatie

Katten met hartaandoeningen kunnen een slechte bloedcirculatie hebben, wat kan resulteren in een lage lichaamstemperatuur.

Hartfalen en andere cardiovasculaire problemen kunnen ook shock veroorzaken als gevolg van een slechte bloedsomloop. Als uw kat hartfalen heeft, kunt u symptomen opmerken zoals ademhalingsmoeilijkheden, een prominente buik, bleek of blauwachtig tandvlees of zelfs instorten.

Een bloedstolsel kan ook een gebrek aan bloedtoevoer naar een of meer van de ledematen van uw kat veroorzaken, waardoor dat been koud aanvoelt. Als u denkt dat uw kat symptomen van een bloedstolsel (trombo-embolie) of hartfalen heeft, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

Lees ook: Wat te doen als je kat bloed niest

3. Uitdroging

Cat vet IV vloeistoffen

Ernstige uitdroging, die kan leiden tot lage bloeddruk en lage lichaamstemperatuur, wordt behandeld door het toedienen van vloeistoffen.

Als uw kat ernstig uitgedroogd is, zal de hoeveelheid bloed die door zijn lichaam circuleert afnemen en zal zijn bloeddruk dalen, wat leidt tot shock. U kunt controleren of uw kat uitgedroogd is door de huid op het nekvel op te pakken en los te laten. Als het recht terugveert naar zijn oorspronkelijke positie, is hun hydratatie goed. Als het blijft hangen waar je het hebt opgetild en het een tijdje duurt om terug te keren, zijn ze uitgedroogd.

Een andere eenvoudige test is om het tandvlees van je kat aan te raken. Als het tandvlees vochtig aanvoelt, is de kat goed gehydrateerd, maar als het tandvlees plakkerig of droog aanvoelt, zijn ze uitgedroogd. Uitdroging kan zeer ernstig zijn, dus het is belangrijk om dringend contact op te nemen met uw dierenarts als u denkt dat uw kat kan worden getroffen.

Lees ook: Wat kunnen katten drinken naast water?

4. Echte onderkoeling

Kat koud onder deken

Als u vermoedt dat uw kat aan onderkoeling lijdt, wikkel hem dan in een warme deken of handdoek en vervoer hem onmiddellijk naar een dierenkliniek.

Natuurlijk is het mogelijk dat de lichaamstemperatuur van een kat kan dalen zonder een onderliggende gezondheidstoestand of letsel. Als uw kat ergens heel koud of nat vast komt te zitten en lange tijd niet in staat is om te bewegen, kan hij ernstige onderkoeling krijgen.

Als uw kat onderkoeld is, zal zijn hartslag vertragen en zal hij een oppervlakkige ademhaling hebben. Het is onwaarschijnlijk dat ze rechtop kunnen staan of zitten, en ze reageren misschien niet erg. Het is essentieel in deze situatie dat u de dierenarts belt en begint met het verwarmen van hen met huisdierveilige warmtebronnen die niet lekken (zoals een warmwaterkruik zou kunnen) of brandwonden veroorzaken. Dekens en afgedekte tarwezakken zijn de veiligste opties.

Lees ook: Waarom trilt en bibbert mijn kat? (En hoe te helpen)

Wanneer moet je je zorgen maken dat je kat het koud heeft?

Witte kitten aaien

Als uw kat het koud heeft en zich ook niet normaal gedraagt, moet hij door een dierenarts worden gezien.

Er zijn een paar veelbetekenende tekenen die u kunnen helpen beslissen of de koelte van uw kat iets is om u zorgen over te maken of niet. Hier is een checklist van waar u op moet letten:

1. Controleer hun gedrag

Als uw kat eet, drinkt, beweegt en zich normaal gedraagt, en als hij normale urine en uitwerpselen doorgeeft, is het onwaarschijnlijk dat er iets ernstigs aan de hand is waardoor hij het koud heeft. Als ze echter erg lusteloos zijn of niet in staat zijn om te bewegen, of als ze helemaal niets eten of drinken, kan dit een indicatie zijn dat ze een medische aandoening hebben en dringend naar de dierenarts moeten.

2. Zoek naar andere symptomen

Als uw kat diarree, braken, ademhalingsproblemen, epileptische aanvallen of extreme lethargie heeft gehad, of als ze zichtbare wonden of bloedingen hebben, kunnen ze het koud hebben omdat ze onwel zijn en ze hebben dringend veterinaire aandacht nodig. Aan de andere kant, als de gezondheid van uw kat over het algemeen goed is geweest en ze geen symptomen hebben, is het onwaarschijnlijk dat er iets mis is.

3. Bepaal waar ze het koud hebben

Het kan normaal zijn dat de oren en neus van een kat een beetje koud aanvoelen, en als ze in contact zijn geweest met iets kouds of nats, kunnen deze delen van hun lichaam koel aanvoelen. Als één poot of been echter koud aanvoelt in vergelijking met de andere, of als al hun ledematen koud aanvoelen, is het tijd om ze onmiddellijk naar de dierenkliniek te brengen.

Lees ook: Waar slapen buitenkatten graag in?

Wat moet je doen als je kat koud aanvoelt?

Gebruik warme handdoeken om een natte kat af te drogen en breng ze ergens warm.

Als je kat het koud en nat heeft, is het belangrijk om hem snel af te drogen met een handdoek om je kat warm te krijgen. Je moet ze ook mee naar binnen nemen naar een warm en gezellig deel van het huis, in de buurt van een radiator.

Als ze, als ze eenmaal droog zijn en ergens knus zijn opgerold, zich warm voelen en zich gedragen als hun normale zelf, hoef je je geen zorgen te maken. Als ze zich echter onwel of lusteloos gedragen, moet u veterinair advies inwinnen en ze warm houden tijdens de reis naar de kliniek met huisdierveilige verwarmingspads, dekens of bedekte tarwezakken.

Laatste gedachten

Het kan nooit kwaad om je dierenarts te bellen als je niet zeker weet of de lichaamstemperatuur van je kat goed aanvoelt.

Als huisdierouder maak je je misschien zorgen dat je kat de kou voelt, maar de vacht van een kat zal helpen om ze meestal goed geïsoleerd te houden. Het is ongebruikelijk dat een kat het koud heeft, maar als je een van de bovenstaande tekenen en symptomen opmerkt, is het een goed idee om ze zo snel mogelijk naar de dierenkliniek te brengen.

Lees ook: De 5 beste kattenhuisjes in de buitenlucht

Veelgestelde vragen

Waarom voelt het lichaam van mijn kat koud aan?

Als de vacht van je kat koud aanvoelt, maar zijn huid warm aanvoelt, kun je er zeker van zijn dat hij warm genoeg aanvoelt. Hun kerntemperatuur is immers hoger dan wat je aan de buitenkant kunt voelen. Als hun huid echter koel aanvoelt, kan dit een teken zijn van shock, onderkoeling of een bloedstolsel.

Moet ik me zorgen maken over de verkoudheid van mijn kat?

Ondanks de naam krijgen katten geen luchtwegaandoeningen door het te koud te krijgen. Als uw kat kattengriep heeft, is het waarschijnlijk viraal, maar als ze van hun voedsel af zijn of zich erg onwel gedragen, moet u contact opnemen met uw dierenarts.

Moet een kat warm aanvoelen?

Katten moeten over het algemeen warm aanvoelen of een vergelijkbare temperatuur hebben als wij. Hun vacht kan koud aanvoelen, maar de huid (en de rest van het lichaam van uw kat) eronder zal goed geïsoleerd zijn.