Normale kattenbloeddruk: wat moet het zijn? Door dierenarts goedgekeurde feiten

Als huisdierouders willen we alleen het beste voor onze katachtige vrienden. Veel katteneigenaren realiseren zich echter niet dat katten, net als mensen, ook last kunnen hebben van problemen met hun bloeddruk. Het normale bloeddrukbereik voor uw kat moet tussen de 120 en 140 mmHg liggen. Als uw kat daarboven zit, is het mogelijk dat hij lijdt aan hypertensie en meteen naar de dierenarts moet worden gebracht voor diagnose en behandeling.

Het is ook mogelijk dat de bloeddruk van uw kat onder normaal daalt, wat ook een probleem is. We bespreken de bloeddruk van een kat, welke problemen het kan opleveren en meer in de onderstaande gids.

3 kat face divider

Tekenen van hypertensie (hoge bloeddruk bij katten)

Katten die ouder zijn dan 7 – 10 jaar lopen een hoger risico op het ontwikkelen van hypertensie of hoge bloeddruk. Toch zijn katten van elke leeftijd vatbaar voor hypertensie.

Hier zijn de tekenen die erop wijzen dat uw huisdier een hoge bloeddruk heeft:

 • Gedragsveranderingen
 • Zwakheid
 • Desoriëntatie
 • Blindheid
 • Hartgeruis
 • Gebrek aan balans
 • Vangsten

Als u een van deze symptomen opmerkt, of als u zelfs vermoedt dat uw kat een hoge bloeddruk heeft, is het het beste om meteen met uw dierenarts te praten en een afspraak te maken.

dierenarts controleert de bloeddruk van katten
Afbeelding credit: David Herraez Calzada, Shutterstock

Oorzaken van hypertensie bij katachtigen

In de meeste gevallen wordt kattenhypertensie veroorzaakt door een andere ziekte waaraan uw kat mogelijk lijdt (zogenaamde ‘secundaire hypertensie’). Secundaire hypertensie is goed voor bijna 80% van alle hoge bloeddrukproblemen bij katachtigen. Primaire hypertensie zonder onderliggende ziekte komt minder vaak voor bij katten dan bij mensen. Secundaire hypertensie bij katachtigen kan worden veroorzaakt door nierziekte, obesitas, hyperthyreoïdie en andere hormonale problemen.

De oorzaken van secundaire hypertensie bij katten kunnen worden veroorzaakt door diabetes, nierziekte, obesitas, hyperthyreoïdie en hormonale problemen. Hoewel diabetes hoge bloeddruk kan veroorzaken bij je harige vriend, is het vrij zeldzaam dat dat gebeurt.

Kan hoge bloeddruk bij katten effectief worden behandeld?

Ja, als het op tijd wordt gevangen, kan hoge bloeddruk bij katten effectief worden behandeld. Bij secundaire hoge bloeddruk is het behandelen van de ziekte die het probleem veroorzaakt essentieel, maar het kan de bloeddruk niet op zichzelf terug naar het normale bereik verlagen 1.

In de meeste gevallen zal een dierenarts een kat medicatie geven om zijn bloeddruk in het normale bereik te houden. U zult met uw dierenarts willen praten over de beste medicijnen en dieetopties die passen bij de behoeften van uw kat. Uw dierenarts zal de bloeddruk van uw kat regelmatig controleren om er zeker van te zijn dat deze niet te hoog of te laag is met het huidige behandelplan.

cat + lijnverdeler

Tekenen van hypotensie (lage bloeddruk) bij katten

Uw kat kan ook hypotensie of lage bloeddruk ontwikkelen. Sommige van de tekenen van de onderstaande aandoeningen zijn vergelijkbaar met die met hypertensie.

dierenarts die de kat controleert
Afbeelding credit: Andrey_Kuzmin, Shutterstock

Oorzaken van hypotensie bij katachtigen

Uw kat kan hypotensie krijgen door een verwonding op te lopen die ertoe leidt dat de kat een aanzienlijke hoeveelheid bloed verliest. De bloeddruk van de kat zal beginnen te dalen omdat er minder bloed in het systeem van de kat circuleert. Er zijn andere situaties die kunnen leiden tot hypotensie, zoals complicaties van anesthesie of medicijnen.

Er zijn ook een paar gezondheidsproblemen die ook kunnen leiden tot een lage bloeddruk bij katachtigen.

Deze omvatten het volgende:

 • Hartproblemen
 • Ernstige infecties
 • Anafylaxie
 • Ernstige uitdroging

Het meest voorkomende gevolg van onbehandelde hypotensie is dat de organen niet de zuurstof en voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben. Dit kan ervoor zorgen dat de organen van de kat beschadigd raken, niet meer goed werken en uiteindelijk volledig worden afgesloten.

dierenarts die birma kat vasthoudt
Afbeelding credit: Elpisterra, Shutterstock

Kan lage bloeddruk bij katten effectief worden behandeld?

Hypotensie is een levensbedreigende situatie. Het kan effectief worden behandeld als de kat een snelle behandeling van uw dierenarts krijgt. Het bepalen van de onderliggende oorzaak van de lage bloeddruk maakt het behandelen van die aandoening gemakkelijk en uw kat weer op de top krijgen waar hij thuishoort.

Kunt u helpen de bloeddruk van uw kat thuis te verlagen?

U kunt helpen met het verlagen De bloeddruk van uw kat thuis. U wilt de kat echter eerst naar uw dierenarts brengen voor diagnose en behandeling. Volg zorgvuldig het advies van uw dierenarts op het gebied van medicatie en veranderingen in de levensstijl van uw huisdier. Zodra u begint met de behandeling van hypertensie, is het essentieel om uw kat zeer goed in de gaten te houden en onmiddellijk met uw dierenarts te praten als u veranderingen in hun houding, eetlust of dorst opmerkt. Het meten van de bloeddruk bij katten gebeurt op vrijwel dezelfde manier als bij mensen; Het is een eenvoudige en pijnloze test. Uw dierenarts zal een frequente bloeddrukcontrole plannen en de zogenaamde doelorganen (ogen, hersenen, hart en nieren) controleren om ervoor te zorgen dat de bloeddruk van uw kat goed onder controle is en de functie van de bovengenoemde organen niet beïnvloedt.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

De normale bloeddruk voor een kat valt tussen de 120 en 130, en dat is waar je wilt dat de bloeddruk van je kat blijft. Als u een van de tekenen van een van deze problemen ziet, maak dan meteen een afspraak met uw dierenarts.

U kunt de bloeddruk van uw kat thuis helpen reguleren door de richtlijnen van uw dierenarts te volgen. Houd uw kat goed in de gaten en werk als een team samen met uw dierenarts om uw kat te helpen het best mogelijke resultaat te behalen.

thematische pauze

Afbeelding credit: Ekaterina_str, Shutterstock