Waarom verharen katten zo veel?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

waarom verharen katten zo veel

Katten staan erom bekend dat ze verharen en dat is voor geen enkele katteneigenaar een verrassing. Maar waarom katten verharen is een iets gecompliceerdere vraag.

Dus waarom verharen katten zo veel? Net als bij mensen is verharen een normaal proces dat elke dag plaatsvindt. Maar katten kunnen nog meer verharen als gevolg van seizoenswisselingen (zelfs binnenkatten), dieet, stress, of zelfs vanwege een medische aandoening.

Laten we eens wat dieper ingaan op de oorzaken van verharen bij katten en wat u kunt doen om te voorkomen dat uw kat zoveel verhaart!

Is verharen normaal voor katten?

Verharen is volkomen normaal, niet alleen voor katten, maar ook voor veel andere diersoorten…inclusief mensen! Het verharen van oud haar geeft ruimte voor nieuwe groei en hoewel verschillende katten een verschillend verharingspatroon hebben, verharen de meeste katten (op zijn minst een beetje) het hele jaar door.

Redenen waarom katten verharen

Hoewel verharen een normaal proces is voor alle katten, is er een lange lijst van redenen waarom katten wat meer verharen dan normaal. We hebben 6 van de meest voorkomende redenen hieronder opgesomd.

Seizoensgebondenheid

Seizoensgebondenheid is een belangrijke reden voor meer verharing. Hoewel de verandering iets dramatischer is bij katten met toegang tot de buitenlucht, zullen veel binnenkatten deze veranderingen ook ervaren. Dat komt omdat een verandering van het seizoen niet alleen de buitentemperatuur verandert, maar ook de lengte van de dag, wat het hardwired biologische systeem van uw kat zeker zal opmerken! Vooral als het toegewijde zonaanbidders zijn, zoals mijn kat.

Er zijn typisch twee seizoensgebonden vervellingen voor katten. Ten eerste, in de lente verharen ze hun zware wintervacht, inclusief een zogenaamde ondervacht. Een ondervacht is een fijn laagje zacht haar dat een extra isolatielaag vormt. Je zou de bovenlaag van de wintervacht van je kat kunnen zien als een soort nylon windjack. Het is er om uw kat te beschermen tegen wind en sneeuw, terwijl de ondervacht een hoger niveau van isolatie biedt.

Maar als de lente komt, moet die ondervacht (en veel ander haar) weg!

De tweede grote verharing komt meestal in de herfst om plaats te maken voor de wintervacht van uw kat.

Hoewel uw kat de seizoenen kan herkennen aan meer dan alleen de temperatuur, zullen binnenkatten die zijn blootgesteld aan constante temperatuurregeling misschien niet dezelfde soort verharingscyclus ervaren of in ieder geval niet in dezelfde mate. Er is ook vaak een groot verschil tussen kortharige en langharige katten, waarbij langharige katten meer significante seizoensgebonden veranderingen vertonen.

Borstelen helpt ook om het verharen in de hand te houden, zelfs het verharen tijdens het seizoen, maar u kunt ook overwegen om uw kat in de herfst en lente te laten scheren om de grote verharing voor te zijn.

Slechte voeding

Als uw kat geen gezonde, evenwichtige voeding krijgt, kan dat de totale hoeveelheid die uw kat verhaart vergroten. Dr. Coates van PetMD zegt hierover: “Het natuurlijke verharingsproces is natuurlijk niet te stoppen, maar als je het dieet van je kat verandert, kun je al een heel eind komen in het verminderen van de hoeveelheid haar die op je bank, in je bed, op je vloer belandt [or] in je eten.”

De beste diëten voor het vervellen zijn meestal hoog in eiwit en hoog in vet (vooral omega-3 en omega-6 vetzuren). Dr. Coates raadt aan om “te zoeken naar een voeding met tenminste 45% eiwit op drogestofbasis” en een totaal vetgehalte “tussen de 25-35% op drogestofbasis” om de vervelling in de hand te houden.

U kunt ook overwegen om visolie toe te voegen, dat kan helpen om de algehele kwaliteit van de vacht van uw kat te verbeteren (en zelfs sommige haarballen te voorkomen). Als u geïnteresseerd bent in het toevoegen van visolie aan het dieet van uw kat (uiteraard met toestemming van uw dierenarts), raad ik u Nordic Natural aan, dat u kunt vinden op Amazon.

Maar als je een grotere verandering in het dieet van je kat wilt aanbrengen om het verharen onder controle te krijgen, bekijk dan mijn complete gids over het beste kattenvoer tegen verharen.

Stress en nervositeit

Katten verharen meer als ze gestrest zijn. Denk eens aan de laatste keer dat je kat naar de dierenarts ging. Er is een goede kans dat de onderzoekstafel bedekt was met pas uitgevallen haren.

VetStreet.com geeft eigenlijk een zeer gedetailleerde uitleg over waarom dit gebeurt en ik zal het hen laten uitleggen:

Wanneer katten gestrest of angstig zijn, is snel verharen een normale fysiologische reactie. De haren die uitvallen worden telogen haren: haren in de rustfase van de groeicyclus, vlak voordat ze uitvallen.

Dus hoe gebeurt het verharen eigenlijk? Wij denken dat de kleine arrector pili spieren – die aan de haarfollikels vastzitten – geactiveerd worden wanneer een kat gestresseerd is. Wanneer ze samentrekken, zorgt dat ervoor dat de haren overeind gaan staan. De telogene haren, die toch al klaar zijn om uit te vallen, worden daarbij losgelaten.

Maar uw kat hoeft hiervoor niet naar de dierenarts te gaan. Een nieuwe gast, een bezoekende hond of een grote verhuizing zijn allemaal grote veranderingen voor uw kat en verschillende katten zullen verschillende toleranties voor stress hebben.

Obesitas

Zwaarlijvigheid bij katten wordt vaak niet zo ernstig genomen als het zou moeten. Dikke katten worden beschouwd als schattig en gek, maar volgens het Cornell Feline Health Center is zwaarlijvigheid bij katten “de meest waargenomen voedingsstoornis bij huiskatten. De klinische symptomen zijn duidelijk zichtbaar en moeten, wanneer ze worden waargenomen, serieus worden genomen en onmiddellijk worden aangepakt.”

Hoewel dit gezond verstand lijkt, bleek uit een studie dat 60% van de katten in de VS zwaarlijvig is, en dit is niet alleen ongezond, het kan ook de hoeveelheid verharing bij uw kat vergroten.

Waarom?

Omdat zwaarlijvige katten zichzelf niet zo gemakkelijk kunnen verzorgen. Als uw kat zichzelf verzorgt, verwijdert hij dode haren van overal en houdt zijn vacht gezond. Hoewel dat haar er misschien als een haarbal uitkomt, wordt veel ervan verteerd en komt het in de ontlasting van uw kat terecht.

Maar als katten zwaarlijvig zijn, hebben ze het moeilijker om alle delen van hun lichaam te bereiken. Helaas heb ik dit vaak gezien toen ik in een asiel werkte. Zwaarlijvige katten kwamen binnen met een duidelijke plek van droge en geïrriteerde vacht aan de basis van hun staart, een plek waar ze gewoon niet bij konden. Dit droge en broze haar viel ook gemakkelijk uit.

Dus niet alleen is een dikke kat minder gezond, maar ze zullen ook eerder verharen omdat verzorging steeds minder een prioriteit wordt…of een mogelijkheid!

Zwangerschap

Zwangerschap is moeilijk voor elke diersoort, maar zoals West Vet Animal Hospital uitlegt “zwangerschap en lactatie kunnen dieren uitputten van de calcium en mineralen die ze nodig hebben voor een gezonde vacht.” Deze uitputting van voedingsstoffen kan leiden tot overmatig verharen, ongeacht het seizoen.

Kattenmoeders zullen ook meer rond hun buik verharen om ruimte te maken voor kittens om te zogen. Maar als je een drachtige kat hebt, heb je een veel groter verharingsprobleem met een heel nest of amateur-vervullers die op de wereld komen!

De beste manier om verharen tijdens de zwangerschap te voorkomen en het leven van de katachtige te redden, is uw kat te steriliseren. Je kunt je kat meestal gratis of bijna gratis laten steriliseren en PetSmart Charities heeft een geweldige kliniekzoeker om je te helpen bij het vinden van een sterilisatie- of castratiekliniek bij jou in de buurt.

Medische problemen

Er zijn nogal wat medische problemen die ertoe kunnen leiden dat uw kat meer verhaart dan normaal. Als u vermoedt dat er medische problemen in het spel zijn, moet u zo snel mogelijk uw dierenarts raadplegen.

Er zijn veel dus dit is zeker geen volledige lijst (of advies van een dierenarts). Maar laten we eens kijken naar een paar van de mogelijke medische problemen die kunnen leiden tot meer verharen.

Hyperthyreoïdie

Hyperthyreoïdie treft meestal katten van middelbare leeftijd of ouder en volgens Cornell Veterinary is een van de meest voorkomende symptomen een kat die “lijkt[s] onverzorgd, gematteerd, of vettig.” Hyperthyreoïdie is een gecompliceerde (maar meestal goed te behandelen) aandoening die zich in de loop van de tijd ontwikkelt. Andere symptomen zijn “gewichtsverlies, toegenomen eetlust, en toegenomen dorst en urineren.” Zoals

Allergieën

Hoewel het misschien niet leidt tot meer verharen op de manier waarop we meestal denken aan, kunnen allergieën ervoor zorgen dat uw kat extra haren uittrekt de vacht die ze achterlaten te vergroten. Allergieën komen in veel verschillende vormen voor en het kan van alles zijn, van de kip in het voer van uw kat tot een sterke reactie op een vlooienbeet.

Ringworm

Hoewel ringworm het meest voorkomt bij kittens of jonge katten, kunnen ook katachtigen met een verzwakt immuunsysteem er gevoelig voor zijn. Dr. Adam Peterson zegt: “Klinische verschijnselen van ringworm kunnen zijn: overmatig verharen, gebroken haren, haaruitval, huidschilfers, korsten, rode bulten en soms diepgewortelde knobbels”.

Hoeveel verharing is te veel voor een kat?

Hoewel het hebben van uw favoriete trui volledig bedekt met een dikke laag kattenhaar lijkt misschien het duidelijke antwoord op “hoeveel verharen is te veel” we hebben het niet over dat!

Als katten het hele jaar door verharen en dat sommige grote ruien normaal zijn, hoe weten we dan hoeveel verharing te veel is? Dr. Jennifer Lavallee, een kattenspecialist in Colorado, geeft de eenvoudigste vuistregel door uit te leggen: “Als de vacht dun wordt, zou dat te veel verharen zijn, maar dit is vrij zeldzaam.”

Toch verharen verschillende katten in verschillende hoeveelheden en als je je zorgen maakt over overmatig verharen is het altijd een goed idee om je dierenarts te raadplegen.

Veel Gestelde Vragen

De vraag waarom uw kat zo verhaart, is meestal slechts het topje van de ijsberg! Er zijn veel vragen over verharen en wij hebben het onderzoek gedaan om u het antwoord te geven!

Hoeveel haar verhaart een kat op een dag?

Helaas is het onmogelijk deze vraag te beantwoorden, omdat er teveel variabelen in het spel zijn. De grootste variabele is het seizoen, want zelfs binnenkatten verharen het hele jaar door, maar ook voeding, leeftijd en verzorgingsgewoonten zijn belangrijke factoren.

In welke maanden verharen katten het meest?

Hoewel de exacte maanden per locatie kunnen verschillen, verharen katten het meest in de lente en de herfst. In de lente verwijderen ze hun wintervacht om zich klaar te maken voor de warmere zomer, en in de herfst maken ze plaats voor hun aankomende wintervacht.

Waarom verharen huiskatten in de lente?

Katten verharen wat meer in de lente om zich te ontdoen van de extra vacht van hun wintervacht. In het bijzonder ontwikkelen veel katten een ondervacht, een fijne laag vacht die extra isolatie biedt tijdens de koudere maanden.