Waarom valt mijn kat mij wel aan, maar mijn man niet?

Het is behoorlijk verontrustend wanneer een katachtig familielid meer genegenheid voor je wederhelft lijkt te tonen dan jij. Soms echter, in plaats van je gewoon te negeren, kunnen katten een stap verder gaan en uithalen met schijnbaar agressief gedrag.

Als je kat heeft besloten dat hij meer van je man, vrouw of partner houdt dan van jou, is het moeilijk om het niet persoonlijk te nemen, vooral als je een kattenliefhebber bent. Probeer het je echter niet te laten beïnvloeden, want er is genoeg dat je als katteneigenaar kunt doen om hun gedrag te begrijpen en je band te verbeteren.

Hebben katten favoriete mensen?

Katten kiezen soms hun favoriete persoon.

Katten kiezen soms hun favoriete persoon. Dit is meestal een lid van het gezin en het is, vaak maar niet altijd, de persoon die hen voedt of de meeste tijd met hen doorbrengt. Als je de favoriet van je kat bent, kunnen ze je dit laten weten door je door het huis te volgen om bij je in de buurt te zijn.

Als ze vocaal zijn, miauwen ze misschien en besteden ze veel tijd aan het ‘chatten’ met je, en op het moment dat je even gaat zitten, springen ze naast je om ze te aaien. De favoriete persoon kan aan de ontvangende kant zijn van veel aanhankelijke kopstoten en liefdesbeten, en ze zullen zeker veel spinnen horen.

Je zou kunnen aannemen dat het favoriete familielid van de kat degene is die ze het meest nodig heeft of degene die het meest van hun gezelschap geniet. Dit is echter niet altijd het geval. Katten zoeken vaak mensen op die minder geïnteresseerd in hen zijn en minder aanhankelijk. Soms krijgen ze zelfs een band met de persoon die zei dat ze in de eerste plaats geen kat wilden!

Lees ook: 10 tekenen dat je misschien een aanhankelijke kat hebt

Waarom zou je kat je kunnen aanvallen?

Het is kwetsend om te denken dat je kat meer van iemand anders houdt dan jij, vooral als jij een kattenmens bent en zij niet. Het is belangrijk om te onthouden dat het waarschijnlijk niet iets is dat je verkeerd hebt gedaan, alleen een beetje een miscommunicatie tussen jou en je kat. Hier zijn enkele van de mogelijke redenen waarom uw kat u zou kunnen aanvallen:

1. Ze spelen

Als je niet goed kijkt, is het lastig om onderscheid te maken tussen spelagressie of ruw spel en agressief gedrag bij katten.

Als je niet goed kijkt, is het lastig om onderscheid te maken tussen spelagressie of ruw spel en agressief gedrag bij katten. In beide gevallen kan uw kat verwijde pupillen hebben en kan hun staart verwoed zwiepen.

Als je geen gesis of gegrom hebt gehoord en je kat knabbelt in plaats van bijt of krabt met enige intentie, dan is hij misschien gewoon aan het spelen. Dit is een veel voorkomende reden voor kattenagressie. Probeer hun energie op te gebruiken met wat activiteitenspeelgoed, puzzelvoeders of kattenbomen en leid ze hier naartoe wanneer ze pittig beginnen te worden.

Lees ook: Hoe veilig met een kat te spelen, volgens een kattengedragsdeskundige

2. Ze vervelen zich

Op dezelfde manier kan verveling leiden tot uitbarstingen van kattenagressie of ruw gedrag.

Op dezelfde manier kan verveling leiden tot uitbarstingen van kattenagressie of ruw gedrag. Dit wordt vaak gevoed door frustratie en komt vooral vaak voor bij binnenkatten die lange tijd alleen worden gelaten.

Je zult merken dat het minder gebeurt als je een buitenkat hebt, maar het is belangrijk om na te denken over de veiligheidsrisico’s van het buiten laten van je kat. Veel speelgoed, speelsessies en andere interacties met je als je thuis bent, moeten helpen om de verveling in te dammen en de kattenbeten, lunges en krassen tot een minimum te beperken.

Lees ook: Waarom bijten katten elkaar in de nek?

3. Het is tijd voor Zoomies

Kat Zoomies Feather Want Toy

Als je toevallig in de buurt bent wanneer het tijd is voor zoomies, kun je verstrikt raken in het kruisvuur.

‘Zoomies’ wordt vaak gebruikt om een ‘grappige vijf minuten’ bij honden te beschrijven, waarbij ze plotseling zonder duidelijke reden met veel energie rondzoemen. Katten kunnen dit gedrag ook vertonen – vaak om 3 uur ’s nachts wanneer we proberen te slapen!

Als je toevallig in de buurt bent wanneer het tijd is voor zoomies, kun je verstrikt raken in het kruisvuur. Het bieden van voldoende mentale stimulatie en fysieke activiteiten zou uw kat moeten helpen om zijn energie gedurende de dag te verbranden en overstimulatie te voorkomen wanneer u in de buurt bent.

Lees ook: Waarom katten krabben lopen: dit is wat het betekent

4. Ze voelen zich bedreigd

Je kat kan uithalen omdat hij zich bedreigd of beschermend voelt.

Je kat kan uithalen omdat hij zich bedreigd of beschermend voelt. Het kan zijn dat je tussen hen en hun favoriete persoon hebt gestaan, of dat je jezelf tussen hen en de deur hebt geplaatst.

Misschien ben je bijzonder luidruchtig or geanimeerd en je lachen of schreeuwen is eng, of misschien haast je je rond en maak je veel lawaai. Kijken naar de situatie waarin ze de neiging hebben om agressief te handelen, kan je enkele aanwijzingen geven over wat hen dwarszit.

Lees ook: 6 redenen waarom je kat ’s nachts rare geluiden maakt

5. Ze zijn jaloers

versterk je band met je kat

Als uw kat u bijt of aanvalt wanneer u in de buurt van uw partner bent, kan dit het probleem zijn.

Jaloezie is niet alleen een menselijke emotie. Als ze bijzonder gehecht zijn aan je partner, kan je kat jaloers op je zijn als je in de buurt bent en de aandacht krijgt. Als uw kat u bijt of aanvalt wanneer u in de buurt van uw partner bent, kan dit het probleem zijn. Probeer ervoor te zorgen dat je je partner elke dag ononderbroken quality time met de kat gunt, zodat ze je niet zien als een bedreiging voor hun band.

Lees ook: Worden katten jaloers op andere katten?

6. Ze houden niet van je geur

In plaats van een hygiëneprobleem te zijn, kan uw kat beledigd zijn als u naar andere katten of roofdieren ruikt.

In plaats van een hygiëneprobleem te zijn, kan uw kat beledigd zijn als u naar andere katten of roofdieren ruikt. Als je regelmatig een vriend bezoekt met een kater en geniet van een knuffel, is je poes misschien niet zo blij. Of als je je zus vergezelt wanneer ze de hond uitlaat, kan je kat de geur oppikken.

Dit kan ook het geval zijn als u een nieuwe kat krijgt of een baan hebt waarbij u nauw samenwerkt met dieren, zoals een dierenarts, dierenarts, trimmer of oppas. Het veranderen van uw kleding en het wassen van uw handen wanneer u thuiskomt, zou moeten helpen om een deel van de stank te verwijderen, maar vermijd sterk ruikende chemicaliën die uw kat ook zal vermijden.

Lees ook: Hebben katten een goed reukvermogen?

7. Je hebt hun signalen gemist

Als je bent binnengekomen van een lange dag op het werk, wil je misschien graag een knuffel met je kat.

Als je bent binnengekomen van een lange dag op het werk, wil je misschien graag een knuffel met je kat. Voordat je echter naar binnen duikt en ze vastpakt, is het de moeite waard om hun lichaamstaal te erkennen. Het is heerlijk dat je wat quality time wilt met je harige familielid, maar als hun oren terug zijn en hun lichaam gebogen, of als ze niet met hen omgaan wanneer je ze zachtjes lastigvalt, zijn ze waarschijnlijk niet in de stemming.

Als je de signalen van het gedrag van je kat negeert dat hij met rust gelaten wil worden, zelfs als het goed bedoeld is, zou je je band kunnen beschadigen.

Hoe kun je een band opbouwen met je kat?

Nu je wat ideeën hebt over wat de uitbarstingen van je kat zou kunnen veroorzaken, hoe kun je je relatie verbeteren?

1. Positieve bekrachtiging

Wanneer je een lief moment met je kat deelt, of wanneer ze je nieuwsgierig benaderen, beloon hem dan met een traktatie of wat lof met een kalme, zachte stem.

Wanneer je een lief moment met je kat deelt, of wanneer ze je nieuwsgierig benaderen, beloon hem dan met een traktatie of wat lof met een kalme, zachte stem. Ze zullen je gaan associëren met goede gevoelens en je band zal sterker worden.

Lees ook: Kun je een kat disciplineren?

2. Speeltijd

Als je kat het type is dat veel energie heeft, waarom zou je dan niet elke dag wat tijd met hem spelen?

Als je kat het type is dat veel energie heeft, waarom zou je dan niet elke dag wat tijd met hem spelen? Dit zal niet alleen een betere band tussen jullie beiden creëren, het zal ook een deel van hun energie verbruiken en voorkomen dat ze zich vervelen.

Lees ook: De 12 beste kattenspeeltjes: houd je kat fit en blij met deze onweerstaanbare speeltjes

3. Controleer hun lichaamstaal

Voordat u uw kat gaat aaien, controleert u hun lichaamstaal.

Voordat u uw kat gaat aaien, controleert u hun lichaamstaal. Een gelukkige kat die zich sociaal voelt, zal zijn oren iets naar voren of naar boven hebben. Ze wrijven tegen dingen of reiken naar je uit met hun neus of poten.

Als je zachtjes achter hun oren of onder hun kin streelt, kunnen ze beginnen te spinnen of hun hoofd bewegen om je te helpen de juiste plek te vinden.

Lees ook: Hoe te zien of een kat boos is

4. Gebruik feromonen

Als uw kat gestrest of onwel lijkt, moet u met uw dierenarts praten.

Als uw kat gestrest of onwel lijkt, moet u met uw dierenarts praten. Sommige kattenferomoonsprays en diffusers kunnen echter helpen om de band tussen katten en hun eigenaren te verbeteren. Het is geen onmiddellijke oplossing, maar het zou moeten helpen.

5. Geef ze de ruimte

Als je kat je aandacht niet lijkt te willen, is het het beste om het idee niet te pushen.

Als je kat je aandacht niet lijkt te willen, is het het beste om het idee niet te pushen. Laat ze met rust en laat ze hun ow hebbenn ruimte. Als je ze volgt of herhaaldelijk probeert ze aan te raken of op te pakken, zul je ze alleen maar angstiger om je heen laten voelen. Door te erkennen wanneer ze alleen willen zijn en dat te respecteren, laat je ze zien dat ze je kunnen vertrouwen.

Samenvatting

Katten kunnen om veel redenen aanvallen, waaronder pijn en zich onwel voelen.

Katten kunnen om veel redenen aanvallen, waaronder pijn en zich onwel voelen. Als uw kat echter slechts één persoon aanvalt en het prima lijkt te vinden met alle anderen, is het minder waarschijnlijk dat het een gezondheidsprobleem is. De bovenstaande tips moeten u helpen de oorzaak van het probleem te vinden en stappen te zetten naar een betere band met uw favoriete katachtige. Als de dingen niet verbeteren, praat dan met uw dierenarts of boek een consult met een gekwalificeerde veterinaire gedragsdeskundige.

Lees ook: 5 manieren om een sterkere band met je kat op te bouwen

Veelgestelde vragen

Wat betekent het als een kat maar één persoon aanvalt?

Als een kat slechts één persoon aanvalt, is het minder waarschijnlijk dat er een medisch probleem is. Het is waarschijnlijker dat je kat zich speels, bedreigd, verveeld of jaloers voelt. Door de reden te achterhalen, zou je in staat moeten zijn om de situatie te verbeteren.

Waarom valt mijn kat mij aan, maar niemand anders?

Het kan zijn dat je kat je ziet als een speelmaatje, wat een soort compliment is! Het kan echter ook betekenen dat ze iets over jou bedreigend vinden, dus controleer de bovenstaande lijst om te zien of iets bekend klinkt.

Waarom vindt mijn kat mij wel leuk en mijn man niet?

Katten kiezen vaak hun favoriete mensen en als je niet de favoriet bent, kun je waarschijnlijk niet van gedachten veranderen. Als je man zijn band met de kat wil verbeteren, kan hij proberen meer met hem om te gaan (op hun voorwaarden), speeltijd te maken of hem te belonen wanneer hij hem benadert.

Waarom bijt mijn kat mij?

Er zijn veel redenen waarom je kat je zou kunnen bijten. Ten eerste, als het uit karakter is, moet je met een dierenarts praten voor het geval ze pijn hebben of zich onwel voelen. Ten tweede, controleer op eventuele veranderingen in hun omgeving waardoor ze zich gestrest of angstig kunnen voelen. Als ze het goed vinden met iedereen, controleer dan de bovenstaande lijst om te zien of je de reden voor hun uitbarstingen kunt bepalen.