Waarom trilt mijn kat en bibbert? (en hoe te helpen)

Als je een katachtig familielid hebt, weet je dat het een echte zorg kan zijn als ze onwel zijn. Maar soms is het moeilijk om te zeggen of een kat symptomen van ziek zijn vertoont of dat het gewoon normaal kattengedrag is. Laten we eens kijken wat ervoor kan zorgen dat uw kat gaat rillen of trillen, wat normaal is en wanneer u zich zorgen moet maken.

Snel overzicht

01

Schudden kan een teken zijn van veel dingen, waaronder vergiftiging, protozoale infecties, ooraandoeningen, onderkoeling, hypoglykemie of een hersentumor.

02

Als uw kat trilt en er is geen duidelijke oorzaak, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts.

03

Sommige niet-medische oorzaken voor schudden of rillen bij katten zijn angst, stress en dromen.

Wat is het verschil tussen schudden en rillen?

Als je erover nadenkt, is er niet veel verschil tussen schudden en rillen, maar de redenen erachter zijn heel anders. Beide houden in dat het lichaam van de kat vrij snel trilt of trilt. Omdat het zulke vergelijkbare bewegingen zijn, kan het moeilijk zijn om het verschil te zien zonder de onderliggende oorzaak te kennen. Hier zijn enkele van de mogelijke redenen:

Waarom schudden katten?

1. Ze zijn bang

Katten rillen of trillen soms als ze ergens heel bang voor zijn.

Soms als katten bang zijn, trillen ze. Als je kat trilt of het gevoel heeft dat hij trilt en er iets engs aan de hand is, kan het zijn dat hij bang is. Het kan zijn dat een luidruchtige hond, een onweersbui of vuurwerk hun angst veroorzaken, dus als je een mogelijke bron van stress opmerkt, kan dat de reden zijn achter het schudden van je kat.

Lees ook: 8 manieren om een bange en angstige kat te helpen zelfverzekerd te zijn

2. Ze dromen

Korte momenten van trillen tijdens de slaap kunnen een teken zijn dat de kat een droom heeft.

Als je kat trilt of trilt terwijl hij slaapt, droomt hij misschien gewoon. Wanneer een kat slaapt, dissocieert zijn brein van zijn spieren, om te voorkomen dat hij zijn dromen naspeelt. Hetzelfde gebeurt bij mensen.

Als ze echter in een lichte slaap zijn en ze zich enigszins bewust zijn van geluiden of hun omgeving, kan dit ertoe leiden dat ze hun poten, staart, neus, oren of mond trillen.

Lees ook: Dromen Katten? Wetenschap heeft het antwoord

3. Ze hebben een aanval

Bruine tabby kat met blauwe ogen kattenaanvallen

Ernstige aanvallen zijn vaak onmiskenbaar, maar tijdens een milde aanval merkt u misschien alleen trillen of trillen.

Aanvallen zijn verschrikkelijk om te zien en het is gemakkelijk om in paniek te raken in het moment. Wanneer een grand mal-aanval optreedt, kan uw kat een peddelbeweging maken met zijn benen en kan zijn lichaam trillen of schudden. Je kunt ook merken dat ze urine of uitwerpselen doorgeven en hun mond openen en sluiten.

Het is het beste om uw kat niet te benaderen terwijl hij een aanval heeft, omdat hij kan bijten, krabben of andere verwondingen kan veroorzaken zonder het te beseffen. Tijdens een gedeeltelijke aanval verliest uw kat misschien niet het bewustzijn, maar kan hij schudden of een andere herhaalde beweging van zijn been, hoofd of een ander lichaamsdeel uitvoeren.

Voor en na een aanval kan je kat zich een beetje vreemd gedragen en het kan een uur of twee duren voordat hij weer normaal is. Oorzaken van aanvallen zijn epilepsie, toxines, hoofdtrauma, lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie), hyperthermie en hersentumoren.

Lees ook: Weten katten wanneer je ziek bent?

4. Ze hebben contact gehad met een toxine

Omdat vergiftiging een oorzaak is van schudden of trillen, is het van vitaal belang om onmiddellijk veterinaire aandacht te zoeken.

Gifstoffen kunnen soms leiden tot tremoren, dus als uw kat contact had kunnen hebben gehad met een mogelijk giftige stof, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts. Bepaalde vlooienbehandelingen zijn niet veilig als ze worden ingenomen.

Lees ook: Hoe zich te ontdoen van vlooien op uw kat

5. Ze hebben een oorprobleem

Oorproblemen kunnen het evenwicht beïnvloeden, waardoor onvastheid of trillen ontstaat.

Ooraandoeningen zoals poliepen en binnen- en middenoorinfecties kunnen het evenwicht van een kat verstoren, wat leidt tot een kanteling van het hoofd en soms tremoren en wiebeligheid. Als je kat aan zijn oor heeft gekrabd, zijn oor rood, stinkend of vies is, of als hij beweegt alsof hij een beetje dronken is, is het tijd om naar een dierenarts te gaan.

Lees ook: Waarom zetten katten hun oren terug?

6. Ze hebben een andere neurologische aandoening

Kat die 's avonds loopt

Sommige ernstige problemen kunnen trillen bij katten veroorzaken, waaronder hersentumoren en vestibulaire ziekte.

Andere aandoeningen die de hersenen beïnvloeden, kunnen leiden tot tremoren, waaronder vestibulaire ziekte, hersentumoren, leverziekte, en sommige protozoale infecties. Houd andere symptomen in de gaten, zoals een kanteling van het hoofd, epileptische aanvallen, braken, verminderde eetlust en coördinatie.

Lees ook: Waarom kantelen katten hun hoofd?

Waarom huiveren katten?

Kat die op tegels ligt om koel te blijven

Katten rillen zelden van de kou, tenzij hun lichaamstemperatuur zo laag is dat ze lijden aan onderkoeling.

Wanneer katten rillen, betekent dit meestal dat ze het koud hebben. Controleer de draaiknop op de thermostaat en kijk of ze misschien een beetje koud worden! Grappen terzijde, het is ongebruikelijk dat katten rillen, omdat hun vacht hen warm en geïsoleerd houdt.

Dus als uw kat lijkt te rillen en koud aanvoelt, moet u hem meteen naar een dierenarts brengen, omdat het waarschijnlijk is dat hun lichaamstemperatuur is gedaald en ze mogelijk onderkoeld zijn.

Aan de andere kant rillen katten soms als ze koorts hebben. Net als wanneer mensen griep hebben, kunnen ze zich koortsig voelen en rillingen krijgen, hetzelfde geldt voor katten. Als u denkt dat de temperatuur van uw kat te hoog of te laag kan zijn, kunt u proberen deze in te nemen met behulp van een goed gesmeerde rectale thermometer, als u iemand heeft om uw kat in bedwang te houden. Anders is het misschien de moeite waard om te wachten tot u bij de dierenkliniek bent.

Lees ook: Koorts bij katten: symptomen, oorzaken, diagnose & behandeling

Hoe weet u of het schudden van uw kat iets is om bezorgd over te zijn?

kat sociaal rollen

Schudden of trillen is vaak abnormaal bij katten, dus het is altijd het beste om veterinair advies in te winnen.

Als het gedrag van uw kat plotseling verandert of als hij nieuwe symptomen ontwikkelt, is het altijd de moeite waard om een gezondheidscheck bij een dierenarts te boeken. Dus als uw kat plotseling is begonnen met trillen, of als ze onlangs een paar aanvallen van schudden hebben gehad, is het tijd om met een dierenarts te praten. Zelfs als ze goed lijken, als hun schudden iets is dat je nog niet eerder hebt gezien, kan er een onderliggende medische reden zijn.

Hoe kunt u uw kat helpen die trilt?

Als uw kat is begonnen met trillen, maar er goed uitziet en normaal eet, drinkt, toilett en beweegt, kunt u de volgende tips proberen om te zien of u het probleem kunt helpen oplossen. Als ze echter onwel lijken of andere symptomen hebben dan trillen, is het het beste om ze met spoed door een dierenarts te laten controleren.

1. Zorg ervoor dat ze geen lage bloedsuikerspiegel hebben

Katten die te lang zonder eten zijn gegaan of die met diabetes kunnen een lage bloedsuikerspiegel ontwikkelen.

U kunt hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel) snel behandelen door honing op het tandvlees van uw kat te wrijven. Dit zal uw huisdier niet schaden, dus zelfs als u niet zeker weet of een lage bloedglucose de oorzaak is, is het veilig om het te proberen. Neem altijd contact op met een telefoontje naar uw dierenarts.

2. Zorg ervoor dat ze warm genoeg zijn

Als je kat buiten is blijven zitten bij nat weer of als het echt koud is, kan hij onderkoeld raken. Dit kan ook gebeuren als ze onlangs sedatie of een verdovingsmiddel in de dierenkliniek hebben gehad. Als je kat het koud heeft en bibbert, probeer dan de verwarming hoger te zetten en hem te voorzien van extra dekens en huisdierveilige warmwaterkruiken of tarwezakken.

Lees ook: Waarom krullen katten in ballen tijdens het slapen? Een dierenarts legt uit

3. Zoek naar stresstriggers

Als je denkt dat je kat bang of gestrest is door iets, probeer dan te achterhalen wat de oorzaak is.

Als je denkt dat je kat misschien trilt van angst of stress, probeer dan de mogelijke oorzaken te identificeren. Als uw kat een binnenkat is, houd dan rekening met recente menselijke of dierlijke bezoekers, evenals eventuele stormen, slecht weer of vuurwerk. Als de stresstrigger wordt geïdentificeerd, kunt u mogelijk toekomstige blootstelling voorkomen of beheersen of uw kat helpen zich rustiger te voelen.

Lees ook: De 12 beste kattenspeeltjes: houd je kat fit en blij met deze onweerstaanbare speeltjes

4. Help ze zich veilig te voelen

Synthetische kattenferomonen kunnen katten helpen zich rustiger en veiliger te voelen.

Het gebruik van kalmerende sprays en feromoonverspreiders kan uw kat helpen zich meer op zijn gemak te voelen. Misschien wilt u ook een veilige ruimte of hol maken waar ze zich kunnen verbergen voor luidruchtig vuurwerk, flitsende bliksem of luidruchtige gasten.

5. Breng ze naar een dierenarts

Het is het beste om uw kat door uw dierenarts te laten controleren om medische oorzaken voor schudden of trillen uit te sluiten.

Als geen van de bovenstaande tips helpt en uw kat nog steeds trilt of trilt, bel dan uw dierenkliniek voor een afspraak. Uw dierenarts kan de oren van uw kat controleren, zijn zenuwfunctie testen en bloedonderzoek doen om zijn algehele gezondheid te beoordelen om zijn symptomen tot op de bodem uit te zoeken.

Indien nodig kunnen ze een behandeling voorschrijven, waaronder oordruppels, antibiotica of anti-epileptische medicatie, en als ze toxiciteit vermoedeny, ze kunnen suggereren dat uw kat in het ziekenhuis is opgenomen aan een vochtinfuus.

Lees ook: Top 10 dingen die uw dierenarts wenst dat u wist

In het kort

eigenaar van kattenverzorging

Hoewel sommige oorzaken van mild schudden thuis kunnen worden opgelost, hebben anderen medische hulp nodig.

Rillen of trillen lijkt misschien niet erg ernstig, maar als uw kat trilt of trilt, kan dit een teken zijn van een gezondheidsprobleem. Als u zich zorgen maakt dat uw kat zich ongewoon gedraagt of dat zijn gedrag plotseling is veranderd, zorg er dan voor dat u hem zo snel mogelijk door een dierenarts laat controleren, voor het geval dat.

Lees ook: Wat kun je een kat geven voor maagklachten?

Veelgestelde vragen

Wat moet ik doen als mijn kat trilt?

Als uw kat trilt en er is geen duidelijke oorzaak, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts. Schudden kan een teken zijn van veel dingen, waaronder vergiftiging, protozoale infecties, ooraandoeningen of een hersentumor.

Waarom schudt mijn kat en gedraagt hij zich raar?

Als je kat trilt en zich raar gedraagt, is het de moeite waard om te overwegen of er een giftige oorzaak kan zijn. Bedenk of u onlangs spot-on parasietbehandelingen hebt toegepast, of dat uw kat toegang heeft tot chemicaliën in huis, tuin of garage.

Hoe weet ik wanneer mijn kat ziek is?

Er zijn veel verschillende symptomen die een kat kan vertonen als hij zich niet goed voelt. Als hun hart, longen of bovenste luchtwegen worden aangetast, kunnen ze hoesten, niezen, instorten of hijgen. Als hun darmen of maag worden aangetast, kunnen ze braken of diarree hebben. De lijst met mogelijke ziekteverschijnselen is zo lang dat het altijd de moeite waard is om uw kat te laten controleren als er iets verandert.