Waarom trillen, tsjirpen en tsjirpen katten?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

kat vrolijk kwetterend of tjilpend bij een blauwe stoel

Toen je een kind was, werd je waarschijnlijk verteld dat katten gaan miauwen.

En wel…dat was het einde van het verhaal voor het grootste deel.

Maar dat is nog maar het begin van alle geluiden die katten maken! Niet alleen zijn er enorme variaties tussen elke individuele miauw, maar er is ook een lange lijst van andere schattige geluiden die katten kunnen maken om uit te drukken hoe ze zich voelen.

Mijn absolute favoriet is de triller, die ook wel chirp en soms zelfs chirrup wordt genoemd. Voor het grootste deel beschrijven deze allemaal hetzelfde vrolijke rollende “r” geluid dat katten maken.

Maar waarom trillen katten, tsjirpen ze, of tsjirpen ze?

In tegenstelling tot veel andere kattengeluiden, die een verschillende betekenis kunnen hebben, afhankelijk van de context. triller, tjirp, of tsjirp bijna universeel een geluid van tevredenheid en geluk voor katten. Moederkatten trillen of tjirpen naar hun kittens om hun aandacht te trekken en volwassen katten doen het vaak om te communiceren met hun baasjes.

We gaan de triller nader bekijken, samen met alle mogelijke verklaringen waarom katten het doen, en al het andere dat je ooit zou willen weten over dit schattige kattengeluid!

Laten we beginnen met ervoor te zorgen dat we op dezelfde pagina zitten met wat een triller eigenlijk is!

Wat is een Cat Trill?

Een kattentril is wanneer katten een hoog rollend geluid maken, meestal met een gesloten mond, maar het kan ook met de mond iets open. De triller heeft een rollende “r” klank en een stijgende intonatie op dezelfde manier als de toonhoogte van onze stem vaak stijgt wanneer we een vraag stellen.

Maar de beste manier om echt te begrijpen hoe een trilling klinkt is om het in actie te zien. Bekijk deze compilatie van schattige katten die trillen en kijk of het overeenkomt met het geluid dat uw kat maakt:

Die video belicht ook een van mijn favoriete scenario’s wanneer katten trillen en dat is tijdens het dutten. Katten zijn vaak in een staat van gedeeltelijke rust en de triller is bijna alsof onze katten vragen: “Ja, hoe kan ik je helpen?”

Wat is het verschil tussen een Chirp, Trill en Chirrup?

Dit is waar het verwarrend kan worden, maar ik ben van mening dat al deze geluiden eigenlijk hetzelfde beschrijven… althans voor het grootste deel. Ik ben in goed gezelschap van kattenexpert Jackson Galaxy die ook suggereert dat deze allemaal hetzelfde geluid beschrijven.

Sommige studies hebben echter de chirp-, tril- en chirrup-geluiden uitgesplitst en gedefinieerd met afzonderlijke beschrijvingen, en hoewel ik het niet oneens ben met de gemaakte beoordelingen, denk ik dat het echte verschil gewoon de tijdsduur is dat het geluid wordt aangehouden.

Voor de meeste katteneigenaren zal dit onderscheid er niet toe doen en zullen de meeste mensen deze termen door elkaar gebruiken.

De muzikale definitie van een triller is een rollend grommend geluid. Per definitie heeft dat enige tijd nodig om te produceren, omdat het is samengesteld uit verschillende grommende noten. Een tsjirp, daarentegen, is een kort eenvoudig geluid. Katachtige onderzoekers definiëren een tsjirp als “een korte, hoge roep die wordt beschreven als gelijkend op het tsjirpen van een vogel. Opeenvolgende tsjirpen worden aangeduid als chirrups.”

Nogmaals, het eigenlijke geluid en de manier waarop het gemaakt wordt zijn gelijk tussen alle drie, maar er is een verschil in hoe lang wordt het geluid gemaakt.

De zaken worden nog ingewikkelder gemaakt door het feit dat verschillende katten hun eigen stijl van trillen hebben. Zozeer zelfs dat de trilling van de ene kat kan klinken zeer verschillen van elkaar en zullen er natuurlijk toe leiden dat sommige mensen deze geluiden verschillende namen geven.

Tenzij je wetenschappelijk onderzoek doet, heeft het niet veel zin om te proberen elke trillingvariant aan te wijzen, het is zinvoller om deze allemaal als dezelfde klank te beschouwen of op zijn minst als zeer vergelijkbaar. Voor de rest van het artikel zal ik voornamelijk trillers gebruiken om deze klanken te beschrijven.

Mijn kat klinkt als een duif…Is dat een triller?

Ja! Dat is zeer waarschijnlijk een triller!

Sommige katten echt nemen hun trillen serieus en laten lange, bijna koerende geluiden horen, maar deze worden nog steeds beschouwd als het trilgeluid van de kat. Kijk eens naar deze oranje kat die zijn trilling echt laat horen!

Waarom trillen katten?

Het mooie aan de triller is dat het bijna uitsluitend een geluid van geluk is. Zelfs het klassieke spinnen kan verschillende dingen betekenen, afhankelijk van de context van het gedrag, maar als het op trillen aankomt is het bijna altijd goed!

Laten we eens kijken naar de 6 meest waarschijnlijke verklaringen voor de katachtige triller!

Reden 1: Hallo zeggen!

De meeste mensen hebben de triller waarschijnlijk voor het eerst gehoord als ze thuiskomen na een lange dag.

Terwijl veel katten ervoor zullen kiezen om voor je neer te ploffen, zullen anderen de triller kiezen als hun favoriete manier om hallo te zeggen! Als je geluk hebt, kan je zelfs op beide getrakteerd worden!

Maar katten miauwen ook om hallo te zeggen… dus hoe is de context van trillen anders?

Het komt er op neer wat je kat wil! Miauwen kan van alles betekenen, van een simpele begroeting tot een vraag om meer eten of om een gesloten deur te openen.

Trillen, aan de andere kant, vertegenwoordigt niet typisch een eis en in plaats daarvan kan het gewoon de manier van je kat zijn om hallo te zeggen en hun opwinding te uiten.

Reden 2: Communicatie met Kittens

Moederkatten zullen trillen, tjirpen en tsjirpen als een manier om de aandacht van hun kittens te krijgen en hen te laten weten dat ze moeten opletten. Het kan zijn dat de moederpoes wil dat haar kittens haar volgen, dat het tijd is voor een maaltijd, of wat dan ook.

Met zulke jonge kittens herinnert ze hen er misschien ook aan om dicht bij elkaar te blijven, want één dapper kitten naar rechts lijkt de verkeerde kant op te gaan!

Het lijkt er ook op dat moederpoezen trillen als ze het nest naderen, wat haar kittens laat weten dat de geluiden die ze horen veilig zijn. Nogmaals, trillen communiceert goede dingen!

Reden 3: Het katachtige equivalent van “Huh?” zeggen

De triller heeft al de stijgende intonatie van een vraag en soms lijkt het echt alsof onze katten het geluid gebruiken om te vragen wat er aan de hand is.

Het meest voorkomende scenario hiervoor is wanneer katten aan het dutten zijn en je ze een aai gaat geven. Voordat je je zorgen maakt dat katten trillen omdat ze schrikken, realiseer je dat katten meestal niet op dezelfde manier slapen als mensen. Dierenarts Georgina Ushi-Phillips legt uit, “Vergeleken met mensen, zijn katten veel alerter terwijl ze slapen. Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat je kat zich ontspant en slaapt met de ogen gedeeltelijk open. Dit gaat terug op hun wilde instinct dat vereist dat ze alert blijven!”

Met andere woorden, uw kat was waarschijnlijk nog steeds meestal alert toen ze trilden en dus bent u niet precies om ze wakker te maken. Niet te vergeten dat ze meestal heel blij zijn met de aandacht!

Reden 4: Om met andere katten te praten

We hebben al vermeld dat moederpoezen naar hun kittens miauwen als een vorm van genegenheid en om hun aandacht te krijgen, maar hetzelfde blijkt ook te gelden voor volwassen katten!

In een van de beroemdste kattenvideo’s ooit, zie je twee katachtigen die een mix van trillen en miauwen gebruiken om een gesprek te voeren. De kat rechts lijkt de voorkeur te geven aan de triller en zal deze vaak onderbreken met een heel schattig miauwtje!

Reden 5: Je vragen om hen te volgen

Net zoals katten de triller gebruiken om hun kittens te vragen hen te volgen, kunnen ze dezelfde tactiek gebruiken op mensen. Natuurlijk is wat aaien bijna altijd welkom, maar je kat kan proberen je naar een ander deel van het huis te brengen (waarschijnlijk in de buurt van de etensbak) of gewoon ergens anders waar je ze kunt aaien.

De triller is een geweldige manier om je aandacht te krijgen en je te vragen om mee te komen.

Reden 6: Om een partner aan te trekken

Krolse poezen zullen allerlei geluiden maken in een poging een kater aan te trekken, waaronder af en toe een lange triller. Krolse poezen zijn ook veel luidruchtiger en kunnen ook meer trillen naar hun eigenaar.

Dit is echt de enige keer dat trillen niet een simpel geluksgeluid is. Dat wil niet zeggen dat krolse poezen niet gelukkig zijn, maar ze ervaren meestal een hele waaier van emoties in één keer, inclusief enige frustratie.

Hoe maken katten het trilgeluid?

Net als mensen hebben katten stemplooien die hen helpen verschillende geluiden te maken. Katten hebben zelfs een extra plooi, de zogenaamde ventriculaire stembanden, die hen in staat stellen te spinnen. Om het trillerige geluid te maken, duwen katten lucht door hun stembanden, die zich in de stemband bevinden. Maar een deel van wat de triller zijn unieke geluid geeft, is dat katten hun mond volledig gesloten houden of slechts lichtjes open wanneer ze het geluid maken

Natuurlijk is er het rollende geluid dat door de ademhaling wordt bereikt, maar het gesloten mondaspect is echt wat de triller onderscheidt van andere geluiden zoals miauwen.

Waarom trillen sommige katten meer dan andere?

Elke kat heeft zijn eigen unieke persoonlijkheid. Sommige katten miauwen meer, andere katten houden van schootjes, en weer andere kiezen ervoor om te trillen.

Er zijn geen rassen die specifiek meer trillen dan andere, maar vooral vocale rassen zoals de Siamees trillen misschien meer, gewoon omdat ze zo graag praten!

Hoewel ik geen studie heb kunnen vinden die dit bevestigt, lijken de meeste mensen het erover eens te zijn dat vrouwtjeskatten meer trillen dan anderen. Dat is volkomen logisch als je bedenkt dat de triller een natuurlijk onderdeel is van de woordenschat van een moederpoes.

Dat betekent niet dat aanhankelijke katers niet trillen, alleen dat vrouwtjeskatten iets meer kans hebben om dit geluid te maken.

Moet ik terugtrillen naar mijn kat?

Als je denkt dat je het kan, dan meer kracht voor jou!

Ik heb het erg moeilijk om het rollende geluid te maken dat zo gemakkelijk lijkt voor onze katten!

Maar zal uw kat zoals om getrild te worden?

Er is een goede kans dat je kat blij zal zijn met welke hoge tonen je ook naar ze maakt…binnen alle redelijkheid natuurlijk! Je kat zal waarschijnlijk niet denken dat je een van hun lang verloren katachtige vrienden bent, maar zoals veel dieren, zullen ze de toon van je stem waarderen.

Het verschil begrijpen tussen trillen en kwebbelen

De triller, chirp of chirrup zijn behoorlijk verschillend van de meeste kattengeluiden, en het verschil tussen een triller en een miauw zijn gemakkelijk te herkennen.

Maar er is één geluid dat vaak verward wordt met de triller en dat is de babbel. Dit geluid wordt gemaakt wanneer katten snel hun onderkaak bewegen terwijl ze een rustige vocalisatie laten horen. Het heeft niet altijd dezelfde stijgende intonatie van een triller, maar door de snelle kaakbeweging heeft het wel hetzelfde rollende geluid dat een triller heeft. Sommige mensen verwarren het gekwetter hierdoor met een tsjirp.

De context van deze twee geluiden zijn echter zeer anders.

Kletsen is bijna uitsluitend gericht op potentiële prooien die katten niet helemaal kunnen bereiken. Hoewel niemand met 100% zekerheid weet waarom katten dit geluid maken, wordt gedacht dat het een uiting is van opwinding en frustratie in verband met een prooi die net buiten bereik is.

Dat is iets heel anders dan trillen, wat, met uitzondering van een krolsheidscyclus, een teken is van tevredenheid en geluk.

Moet ik me ooit zorgen maken over het trillen van katten?

Zoals ik al zei, het meeste kattengedrag vereist nogal wat context om volledig te begrijpen. In veel gevallen, is er een mogelijkheid voor een andere betekenis dan je zou verwachten.

Maar in het geval van de katachtige triller, zul je blij zijn te weten dat dit geluid bijna universeel een uiting van geluk bij katten! Dat betekent dat als uw kat trilt, u ook reden hebt om gelukkig te zijn!

De enige mogelijke uitzondering zijn krolse poezen, die ook kunnen trillen. Dat wil niet zeggen dat krolse katten niet gelukkig, maar het lijkt er ook op dat ze door zowat elke emotie op hetzelfde moment gaan.

Als uw kat zogenaamd gesteriliseerd is en veel meer begint te trillen dan normaal, dan kan er enige reden tot bezorgdheid zijn. In zeldzame gevallen kan dit een teken zijn dat er nog een ovarieel overblijfsel aanwezig is en dat uw kat nog niet volledig is gesteriliseerd.

Er zijn echter verschillende veel duidelijkere tekenen van een krolse kat dan alleen trillen, dus zelfs een toename van trillen alleen zou niet al te zorgwekkend moeten zijn.

Afsluitende gedachten

Het blijkt dat katten veel meer doen dan alleen miauwen!

Voor het grootste deel zijn trillen, kwebbelen en tjirpen allemaal hetzelfde geluid, maar dan gedurende verschillende tijdsduren. En dat is nog maar een fractie van alle geluiden die katten kunnen maken. Er is ook sissen, miauwen, grommen, en een bijna eindeloze variatie van individuele miauwen bovenop dit alles!

Van al die geluiden, is de triller mijn absolute favoriet. Niet alleen omdat het schattig is, maar ook omdat het bijna universeel een teken van vriendelijkheid, geluk en genegenheid is! De wereld van kattengeluiden kan behoorlijk verwarrend zijn en de context speelt meestal een grote rol om uit te vinden wat onze katten proberen te zeggen.

Maar de kattentriller vereenvoudigt dat allemaal en laat die wereld gewoon weten dat je katachtige vriend zich prima voelt!

Wat denk jij? Wanneer trilt jouw kat het meest?