Waarom kletsen katten?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

Katten gaan miauwen, honden gaan dak, kippen gaan kakelen…

Wacht eens even…katten trillen ook, tsjirpen, tsjirpen, en kletsen zelfs! Natuurlijk hebben die andere dieren ook wat variatie in de geluiden die ze maken, maar wij zijn hier om te praten over kattengeluiden. Meer specifiek, we gaan het mysterieuze kattengebabbel onderzoeken.

Het is een combinatie van zowel een mondbeweging als een geluid, allemaal verpakt in één katachtige mysterie.

Dus waarom kletsen katten?

Hoewel niemand 100% zeker weet waarom katten babbelen, is de meest waarschijnlijke verklaring dat katten opgewonden en gefrustreerd zijn door een potentiële prooi die net buiten bereik is. Het gebabbel kan de dodelijke beet nabootsen die een kat zou maken of het kan gewoon een manier zijn om hun opwinding en frustratie uit te drukken.

Maar dat zijn lang niet de enige theorieën en sommige van de verklaringen kunnen een beetje…vergezocht zijn.

We zullen dieper ingaan op elk van hen om dit schattige maar verwarrende kattengedrag te onderzoeken. Maar voor we beginnen, moeten we eerst weten wat een babbelende kat precies is, want er zijn zo veel verschillende katachtige geluiden.

Wat is kattengekwetter?

Het babbelende geluid kan soms verward worden met een tsjirp. Chirpen is veel meer zangerig en komt meestal voor wanneer katten zich gelukkig voelen. Katten kunnen tsjirpen wanneer hun mond gesloten is of slechts lichtjes open.

Een chatter, aan de andere kant, is meestal een langer geluid en wordt gemaakt wanneer uw kat snel zijn mond opent en sluit terwijl hij een soort miauwend geluid laat horen. Maar de gemakkelijkste manier om er zeker van te zijn dat u een chatter ziet, is door wat uw kat doet te vergelijken met deze video:

Elk van deze katten heeft zijn eigen babbelstijl, maar één ding is duidelijk: ze zijn allemaal zeer gericht op iets.

Ik weet dat als mijn kat in de kwebbelstand staat, ze niet eens geaaid wil worden. Ze zal bukken en mijn hand ontwijken om gefocust te blijven op het doel van haar gekwebbel!

Dat brengt ons bij een ander belangrijk onderscheid tussen kwebbelen en andere kattengeluiden. Kletsen is bijna altijd gericht op een specifieke prooi en meestal een die net buiten bereik van uw kat.

Nu we op één lijn zitten met hoe een babbelaar eruit ziet, laten we eens duiken in de mogelijke verklaringen voor dit ongewone katachtige gedrag.

Reden 1: Opwinding

Vogels kijken boort de meest primaire instincten van uw kat aan. Hoewel het misschien moeilijk is om je onze zachte katachtigen voor te stellen als top roofdieren, zijn ze dat wel degelijk, en vogels kijken lijkt iets teweeg te brengen in onze katten dat we niet volledig kunnen begrijpen.

Slechts één blik op de lichaamstaal van uw kat zal bevestigen dat uw kwebbelende kat zeer opgewonden. Hun pupillen verwijden zich, hun staarten beginnen te trillen en hun lichaamshoudingen worden gespannen. De meeste van deze veranderingen zijn dezelfde die uw kat zou ervaren vlak voordat ze een potentiële prooi bespringen.

Maar waarom dan dat gebabbel?

Wanneer katten gedwongen worden om prooien te bekijken die zich net buiten hun bereik bevinden, kunnen zij hun opwinding niet bedwingen en het kwebbelen zou een uiting kunnen zijn van deze gretigheid en anticipatie. Er kan een evolutionaire reden zijn voor het gebabbel (die we hieronder zullen bekijken), maar het zou ook hetzelfde kunnen zijn als kinderen die springen van opwinding of wanneer mensen klappen bij een leuke mop. Het is een soort uitlaatklep voor overbelaste opwinding.

De mogelijke tekortkoming van de verklaring van alleen opwinding is dat het ons ertoe brengt ons af te vragen waarom katten niet in meer scenario’s kletsen?

Bijvoorbeeld, wanneer zij het blikje kattenvoer horen openen, maar het net buiten bereik op het aanrecht blijft staan? We weten dat onze katten hier opgewonden van raken, maar het triggert meestal niet.

Het is mogelijk dat katten hun bereide kattenvoer gewoon niet op dezelfde manier zien als ze levende prooi zien, wat logisch is. Onze katten raken opgewonden van speelgoed, maar ze weten nog steeds dat het niet de echte is en er is een groot verschil tussen een speelgoedmuis en een echte.

Hetzelfde kan gelden voor een blikje kattenvoer en een blauwe gaai buiten. In feite, zal ik vaak mijn kat zien babbelen tegen echt maar als ik een video van vogels afspeel die speciaal voor katten is gemaakt, kwettert ze niet.

Ze is erg geïnteresseerd maar weet toch dat er iets niet klopt.

Het verschil tussen echt en imitatie zou kunnen verklaren waarom babbelen alleen is voorbehouden aan de meest opwindende prooi-gerelateerde ervaringen. Ik denk echter niet dat het de opwinding alleen is die katten tot babbelen aanzet.

In plaats daarvan denk ik dat er een sterke reden is om aan te nemen dat katten niet alleen opgewonden zijn om de vogel te zien, maar ook een beetje boos omdat ze hem niet kunnen vangen, wat ons leidt naar onze volgende mogelijke verklaring.

Reden 2: Frustratie

Heb je ooit een kat op een vogel of een muis zien jagen?

Ze komen meestal recht op hun doel af. Zeker, er kan wat theatraal zijn als het gaat om het wiebelen van hun kont voor wat voelt als een echt maar daarnaast zijn katten gericht op heimelijkheid, stilte en snelheid.

Met andere woorden, er is geen voorgepraat geklets.

Maar wanneer katten niet een duidelijk pad hebben naar hun prooi en ze zitten vast achter een raam, dan kletsen ze maar wat. Zoek maar eens op “kattengekwebbel” op YouTube en je ziet aan de thumbnails dat de meeste van deze katten achter een raam vastzitten.

Dat suggereert dat kattengekwetter niet alleen om opwinding gaat, maar ook om veel frustratie, omdat katten weten dat ze hun prooi niet helemaal kunnen bereiken. Het hoeft echter geen raam te zijn, en je kunt katten zien kletsen naar vogels in bomen of een andere prooi die buiten bereik is. Hoewel er niet echt een barrière is die hen tegenhoudt, zijn deze vogels nog steeds buiten bereik en de ervaring kan nog steeds frustrerend zijn voor katten.

Dus dat schattige kletsgeluid kan eigenlijk kleine kitty vloekwoorden zijn die uit de mond van uw kat spuwen als ze hun frustratie uiten!

Reden 3: Voorbereiding voor de dodelijke beet

Het is gemakkelijk te vergeten dat onze katten zeer efficiënte jagers zijn. Veel van hun gedragingen lijken maf, onnozel, en ronduit onintimiderend.

Maar als het op jagen en het doden van prooien aankomt, zijn onze katten allesbehalve onnozel.

Als je ooit grote katten hebt zien jagen op televisie, zul je merken dat ze altijd voor de keel en de nek gaan. Het is moeilijker te zien bij het kleine wild waarop de huiskat jaagt, maar hun techniek lijkt er sterk op en de mensen van BasePaws leggen uit: “Katten doden door in de nek te bijten waar de schedel aan de wervelkolom vastzit, waarbij ze de wervels doorsnijden met hun dolkachtige hoektanden. Ze grijpen de nek vast en gebruiken een ‘kletsende’ beweging om hun beet nauwkeurig te plaatsen.”

Dat klapperen bij het raam zou voor katten een manier kunnen zijn om te oefenen of op te warmen voor de dodelijke beet. Om de dodelijke beet met succes uit te voeren, moeten katten hun hoektanden zorgvuldig tussen de wervelkolom positioneren om het ruggenmerg te kunnen verwonden.

Ik weet het, dat is een beetje grafisch, maar het benadrukt de precisie die nodig is voor deze beweging. Het is dus niet moeilijk voor te stellen dat katten een beetje moeten opwarmen om dit voor elkaar te krijgen.

Nog waarschijnlijker is echter, dat het voor katten een manier is om de dodelijke beet uit te oefenen op prooien die zij eigenlijk niet kunnen bereiken. Het zou een beetje kunnen lijken op een katachtig rollenspel, waarbij katten zich voorstellen wat ze zouden doen als ze de vogel zouden vangen.

In veel opzichten is dit een uitbreiding van onze vorige twee verklaringen.

Katten zijn opgewonden over de potentiële prooi, maar ook extreem gefrustreerd dat ze er niet bij kunnen. Om te proberen iets van deze opwinding te beheersen, spelen ze de fysieke acties na die ze zouden nemen als ze konden. de vogel bereiken. Dit kan dienen als een manier om stoom af te blazen en klaar te blijven voor het geval zij de kans krijgen hun prooi te vangen.

Reden 4: Proberen katten hun prooi na te bootsen?

Deze verklaring wordt steeds populairder en het idee is dat katten hetzelfde geluid proberen te maken als hun prooi om ze zo naar binnen te lokken.

Ik weet het, het klinkt misschien wat vergezocht… en daar ben ik het mee eens.

Maar deze verklaring is niet zomaar uit de lucht komen vallen en wetenschappers hebben in het Amazone regenwoud een kat ontdekt die apen, die een prooi vormen voor deze wilde katten, naar zich toe probeert te lokken door hetzelfde geluid te maken als zij. Ik heb het geluid niet kunnen vinden, maar blijkbaar waren de apen op zijn minst een beetje overtuigd.

Volgens de mensen van Live Science, bootste de wilde kat het geluid van een baby-aap na, en “de apen waren duidelijk verward door deze vertrouwde vocalisaties, en kozen ervoor om te onderzoeken in plaats van te vluchten.” Nadat ze naar beneden waren geklommen om uit te zoeken wat er aan de hand was, riep de wilde kat naar voren om hun slag te slaan.

Live Science gaat verder met te zeggen dat de apen snel doorhadden wat er gebeurde en “de list doorhadden, de wachter [monkey] schreeuwde een alarm en stuurde de andere tamarins op de vlucht.”

Als hinderlaagroofdieren, vertrouwen katten op heimelijkheid en verrassing om hun prooi te vangen. In de meeste gevallen betekent dat ook stilte, omdat katten tientallen evolutionaire aanpassingen hebben om zich snel en stil te bewegen. Maar deze mimicry tactiek is eigenlijk logisch voor roofdieren die in een hinderlaag vallen, omdat, zoals we in het voorbeeld van de wilde kat zeggen, het doel is de prooi dichter bij je te lokken alvorens toe te slaan.

Dus verklaart dit het katachtige gekwebbel?

Nou, ik veronderstel dat het babbelende geluid doet op een chippende vogel, maar het is nog steeds niet echt overtuigend. Het is ook de moeite waard op te merken dat, alleen omdat we een gedrag zien bij de wilde neef van onze kat, dit niet betekent dat onze huiskatten hetzelfde doen.

Maar toch, het maakt op zijn minst een beetje dat katten dit zouden doen als de prooi buiten bereik is en niet op momenten dat zij daadwerkelijk kunnen toeslaan. Het zou het laatste redmiddel van de kat kunnen zijn om de vogel naar zich toe te lokken. Het wordt ook ondersteund door het anekdotisch bewijs dat katten het meest geneigd zijn naar vogels te babbelen in vergelijking met andere dieren zoals muizen.

Maar de grootste reden waarom ik denk dat deze verklaring moeilijk te volgen is, is het feit dat ik nog nooit heb gezien of gehoord dat deze tactiek werkt. Katten zijn legendarisch voor hun vermogen om vogels te vangen en ik heb nog nooit gehoord van een kat die met succes op een vogel jaagt door ze te lokken met kattengeklets.

Bij het voorbeeld van de wilde kat, is er tenminste documentatie van de tactiek die werkt omdat de wilde kat in een betere positie wordt gebracht om hun prooi te vangen. Maar tot ik zie of hoor dat een vogel gehypnotiseerd wordt door het wilde geklets van een kat, blijf ik niet overtuigd.

Het kan (en is waarschijnlijk) een beetje van alles zijn

Mensen houden niet van grijs gebied.

Wij willen precies weten waarom iets is zoals het is, of waarom onze katten doen wat ze doen.

Maar helaas, onze katten zijn niet altijd bereid en bereid om al hun katachtige geheimen te delen.

Met andere woorden, er is waarschijnlijk niet alleen één reden die verklaart waarom katten kletsen. Er zijn waarschijnlijk meerdere factoren die bijdragen aan het gedrag en in plaats van definitief te zeggen wat het is, is het misschien makkelijker te zeggen wat het niet is.

Laten we daarom een paar verklaringen behandelen die gewoon niet opgaan.

Het is waarschijnlijk geen deel van de groepsjacht

Bij het onderzoeken van het gekwebbel van de katachtigen, vond ik dat sommige mensen suggereerden dat het deel zou kunnen uitmaken van een groepsjachttactiek waarbij katten andere katachtigen waarschuwen dat er een prooi in de buurt is.

Hoewel dit zeker gebeurt in een huis met meerdere katten of zelfs in een verwilderde kolonie, is het moeilijk te beweren dat dit de primaire reden is achter het kattengekwetter. Of zelfs een secundaire reden.

Natuurlijk, als je met meerdere katten samenwoont en er één is agressief aan het babbelen terwijl hij uit het raam staart, zullen zijn katachtige huisgenoten dat waarschijnlijk wel opmerken. Maar de kwebbelende kat zou hetzelfde gedaan hebben, met of zonder zijn katachtige vrienden!

Het meest overtuigende bewijs tegen dit idee dat katten babbelen om anderen te waarschuwen, is de evolutionaire geschiedenis van katten. Onze katachtige vrienden worden vaak afgeschilderd als volledig asociaal, wat gewoon niet het geval is. Van leeuwen wordt gewoonlijk gedacht dat zij de enige sociale katten zijn, maar als er voldoende hulpbronnen zijn, leven verwilderde katten ook in kolonies of sociale groepen.

Maar wat zij niet doen is jagen in groepen. In het wild, waar hulpbronnen veel schaarser zijn, leven katten alleen en controleren ze een groot territorium. Zoals iCat Care uitlegt: “Omdat katten zich grotendeels hebben ontwikkeld als solitaire jagers zonder de noodzaak van complexe sociale interacties, lijken zij een relatief beperkt vermogen te hebben tot complexe visuele signalering, zoals die voorkomt bij veel andere dieren die wel in sociale groepen leven.”

Dat wil niet zeggen dat katten niet met elkaar kunnen communiceren, en dat doen ze zeker, maar ze hebben niet de sociale communicatievaardigheden om zoiets complex als een gezamenlijke jacht te coördineren. Bijgevolg is het onwaarschijnlijk dat het babbelen iets te maken heeft met het waarschuwen van andere katten voor een potentiële maaltijd.

Waarschijnlijk geen communicatie met kittens

Anderen hebben gesuggereerd dat het gebabbel van een kat te maken kan hebben met communicatie met kittens, maar ook dit is waarschijnlijk niet het geval.

Kattenmoeders communiceren wel degelijk met hun kittens en ze zullen vaak een triller of chip gebruiken om hun aandacht te krijgen of hen te vragen hen te volgen. Wanneer katten babbelen, kan het enigszins klinken als een triller of tsjirp, maar de beweging van de mond is totaal verschillend.

Als dit allemaal als een vreemde taal voor je klinkt, bekijk dan deze video om een schattige kattenmama te zien die binnen de eerste paar seconden tegen haar kittens praat:

Het trillende of tjirpende geluid lijkt een beetje op kletsen, maar het grote verschil is dat de bek van de kat gesloten of slechts gedeeltelijk open is. En niet te vergeten een grote verschil in lichaamstaal als trillen of tjirpen wordt meestal gedaan met katten die kalm zijn, ontspannen, en soms zelfs half slapen!

Al met al, de context klopt gewoon niet voor deze verklaring!

Wat als je kat tegen je kletst?

Vat het niet persoonlijk op! Je kat is waarschijnlijk niet van plan je op te eten!

Het is waarschijnlijk dat je kat niet rechtstreeks naar jou kwebbelt, maar in plaats daarvan naar iets in de buurt van waarvan ze denken dat het een prooi is. De meest voor de hand liggende verklaring is dat het een kattenspeeltje is, maar het kan ook iets zijn dat beweegt zoals een vogel.

Moet je je ooit zorgen maken over kattengekwetter?

We hebben veel gesproken over hoe schattig kattengekwetter is, maar zijn er scenario’s waar je je zorgen over moet maken? Kan kattengekwetter ooit slecht zijn?

Zolang kattenbabbelen gebeurt als reactie op een potentiële prooi is het normaal gedrag en is er meestal niets om je zorgen over te maken. Als het kattengekwetter echter buiten deze context optreedt, zoals na een maaltijd, kan het te maken hebben met pijn in het gebit of in de mond en reden tot bezorgdheid zijn.

Katten kletsen als reactie op aanzienlijke pijn in het gebit, maar meestal alleen als de tand onderzocht of geïrriteerd is. In andere gevallen kan kattengekwetter deel uitmaken van verschillende vreemde mondbewegingen die katten maken als ze zich ongemakkelijk voelen of zelfs als er iets in hun mond vastzit.

Nogmaals, het gaat allemaal om de context en als uw kat kletst als er een prooi in de buurt is, is er geen reden tot bezorgdheid.

Kunnen katten te gefrustreerd raken?

We hebben een vrij sterke zaak gemaakt dat babbelen een reactie is op prooien die katten niet kunnen bereiken. Ook al is het een normale reactie voor katten, moeten we bezorgd zijn dat katten te gefrustreerd raken?

Het is mogelijk dat als de enige interactie die katten hebben met prooien door een raam is, dat ze een beetje te gefrustreerd kunnen raken. Het is hetzelfde probleem met laserpointers, in die zin dat katten de opwinding van de jacht meemaken, maar nooit de voldoening van het daadwerkelijk vangen van de prooi.

Maar dat wil niet zeggen dat er iets mis mee is als uw kat een prooi ziet die hij niet kan vangen en het zou een zeer gewone ervaring voor de wilde voorouders van uw kat.

In het algemeen moet je je niet te veel zorgen maken over het frustratieniveau van je kat, zolang je al regelmatig met je kat speelt.

Interactief spelen is altijd belangrijk en het is een goed idee om een speelsessie in te lassen waarbij je kat een “prooi” (AKA een speeltje) mag vangen, nadat je kat enige tijd voor het raam heeft zitten kletsen. Op die manier krijgt uw kat de mentale stimulatie van het kijken naar de buiten bereik liggende vogels en de voldoening van een succesvolle jacht!

Je kunt ook proberen een leuke krabpaal of zelfs een kleine voedselpuzzel toe te voegen om katten wat stoom af te laten blazen na een intense vogelspot sessie!

Hoe krijg je je kat aan het kletsen

Je hebt de video’s gezien van schattige katten die gretig aan het babbelen zijn. Je weet nu waarom katten kletsen, maar misschien laat jouw katachtige vriend gewoon zijn schattige geklets niet zien!

Maak je geen zorgen, je hebt een heleboel opties om het katachtige gebabbel aan te moedigen!

Laten we er eens een paar bekijken!

Pick Up A Bird Feeder

Het nummer één scenario dat leidt tot kattengekwetter is het kijken naar vogels. Dit is logisch als je bedenkt dat katten al jaren kwetteren naar prooien die buiten hun bereik liggen lang voordat ze het grootste deel van hun tijd achter een raam doorbrachten.

Het is ook aannemelijk dat de meest voorkomende buiten bereik prooien diegene zijn die kunnen vliegen!

Er zijn tal van mogelijkheden voor vogelvoederhuisjes, vooral als je ramen met een boom hebt. Zelfs als je geen bomen hebt, kun je een eenvoudige standaard kopen, zoals deze op Amazon. Dat is dezelfde die ik gebruik en hoewel sommige vastberaden eekhoorns hebben uitgevogeld hoe ze erin moeten klimmen, vind ik dat allemaal deel uitmaken van het plezier voor mijn kat.

Kijk eens naar een vensterbank

Afhankelijk van de indeling van je huis, kunnen katten het moeilijk hebben om bij het beste raam voor vogels te komen. Een kattenboom is altijd een goede optie, maar je kunt het nog kleiner aanpakken en een vensterbank zoals deze nemen. Die blijft stevig aan het raam hangen met zuignappen. Dat betekent meer vogels voor uw kat en minder boren in de muur voor u.

Pick Up Da Bird

Nee, dat is geen typefout of mijn poging om cool te klinken!

Hoewel er niets is zoals het echte werk, kan je de meeste katten toch laten babbelen tegen speelgoed.

Maar ze moeten wel de juist speelgoed en het gooien van je standaard muisspeeltje door de hal kan een kat misschien opgewonden maken… maar het zal geen gekwebbel opleveren.

In plaats daarvan wil je iets dat vliegt, zodat het extra interessant en buiten bereik is. Ik adviseer het Da Bird wandelspeeltje dat ondanks de gekke naam een serieus kattenspeeltje is.

Da Bird is een bekend uitziend staafspeeltje, maar de veren aan het uiteinde maken een bijna onweerstaanbare fladderende beweging als het door de lucht beweegt. De meeste katten worden helemaal gek van dit ding en als je het eenmaal onder de knie hebt, is de kans groot dat je je kat aan het kletsen krijgt.

Nog beter, is dat je je kat af en toe daadwerkelijk Da Bird kunt laten vangen! U kunt de laatste prijs op Amazon bekijken door hier te klikken.

Wat dacht u van een laseraanwijzer?

Laserpointers maken katten vrijwel zeker aan het kletsen, maar dat maakt dit speelgoed nog geen goede optie.

Vergeet niet, dat een van de grote redenen waarom katten kletsen een gevolg is van frustratie en omdat katten nooit die ongrijpbare rode stip kunnen vangen zijn laserpointers uiterst frustrerend voor katten.

Enige frustratie is goed als een speeltje buiten bereik rondvliegt, maar uiteindelijk moeten katten de kans krijgen om hun “prooi” te vangen. Frustratie bij elke speelsessie van een laserpointer kan leiden tot een gestresste kat!

Sla de laserpointer dus over, ook al leidt het tot schattig gekwebbel, ten gunste van een speeltje dat katten van tijd tot tijd kunnen vangen.

Slotgedachten

Kattengekwetter is schattig- daar is geen twijfel over mogelijk.

Maar verbazingwekkend genoeg, is er is twijfel over waarom katten het doen.

Ondanks miljoenen kattenvideo’s op het internet en meer dan 10.000 jaar domesticatie, is er nog steeds veel dat we niet weten over katten. We hebben in ieder geval een goed idee waarom katten kletsen en het heeft waarschijnlijk te maken met een combinatie van frustratie, opwinding, en anticipatie over de potentiële prooi.

Wat denk jij? Welke verklaring is het meest logisch voor uw katachtige vriend?