Kun je de microchip van een kat voelen?

kan je een katten microchip voelen

Je geeft je katachtige vriend een lekkere aai en plotseling voel je iets stevigs tussen zijn schouderbladen. Je weet dat de meeste dierenartsen de microchip in dat gebied plaatsen, maar kun je de microchip eigenlijk wel voelen onder de huid van je kat?

Ja, je kunt de microchip van je kat voelen! Het heeft dezelfde vorm als een lange rijstkorrel en het is meestal gemakkelijk te vinden tussen de schouderbladen, vooral als uw kat een gezonde lichaamsconditie heeft. Hij is vooral gemakkelijk te vinden bij katten met ondergewicht, omdat zij minder onderhuids vet in de weg hebben zitten.

Na een decennium werkzaam te zijn geweest in de dierenbescherming, heb ik duizenden microchips bij katten gescand, een vergelijkbaar aantal geplaatst, en zelfs een paar dozijn röntgenfoto’s gemaakt. Dus laten we alles op een rijtje zetten wat je moet weten over het vinden en voelen van de microchip van je kat!

Hoe voelt een microchip bij een kat?

Een microchip voelt zeer gelijkaardig aan een rijstkorrel maar is ongeveer 30% groter. Het heeft dezelfde vorm en stevigheid als langkorrelige rijst en om een nog beter idee te krijgen, bekijk dan deze foto hieronder:

Hoe vindt u de microchip van uw kat?

Het proces om de microchip van je kat te vinden is vrij eenvoudig. Hier is hoe je het moet doen:

  1. Maak het uw kat gemakkelijk! Dit hoeft geen officiële procedure te zijn en u moet in staat zijn de microchip van uw kat te vinden terwijl u uw kat aait.
  2. Aai je kat eerst rond de schouderbladen terwijl je voelt of er iets stevigs zit. De meeste microchips zitten tussen de schouderbladen waar veel losse huid zit. Probeer je kat met één vinger tussen de schouderbladen te aaien en voel of er een rijstvorm is.
  3. Gebruik uw duim en wijsvinger om voorzichtig wat van de losse huid tussen de schouders op te knijpen. U hoeft niet hard te knijpen, maar u moet wel wat van die losse huid verschuiven.
  4. Dat is het! Als je kat een microchip heeft, zou je die moeten kunnen opsporen met de zachte knijp methode! Maar vind je hem niet tussen de schouderbladen, controleer dan aan beide kanten van de schouder van je kat, want microchips kunnen soms migreren.

Hoewel dit de meerderheid van de tijd zal werken, zijn er enkele situaties waarin het moeilijker kan zijn om de microchip op te sporen.

Wat als je de microchip niet kunt vinden?

Overweeg eerst of uw kat een microchip heeft of niet! Als u weet dat er een in zit dan kan de microchip gemigreerd zijn of uw kat kan een beetje te dik zijn!

Wacht, mijn kat kan te dik zijn voor mij om de microchip te voelen?

Microchips worden geplaatst in de onderhuidse laag van de huid van uw kat. Dit gebied van de huid kan dienen als een soort reservoir voor voedingsstoffen, waaronder vet. Als katten aankomen, gebeurt er veel meer in de onderhuidse laag en net zoals het moeilijker is om de ribben van je kat te voelen als ze dik zijn, is het ook moeilijker om de microchip te voelen.

Dit is vooral merkbaar als je ooit een kat met ondergewicht hebt gezien, omdat je de microchip heel gemakkelijk kunt voelen met gewoon normaal aaien. Katten met overgewicht hebben ook minder losse huid om mee te werken en het proces van lichtjes knijpen in de losse huid om de microchip te vinden werkt misschien niet zo goed.

Kan de microchip van een kat bewegen?

Na verloop van tijd kan de microchip van een kat daadwerkelijk bewegen of migreren naar een nieuw gebied. Vergeet niet, de microchip is geïmplanteerd in de onderhuidse laag van de huid, dus het is niet echt vergrendeld op zijn plaats. Hoewel de meeste microchips op hun plaats blijven, kunnen sommige zich een weg banen naar de linker- of rechterkant van de schouders van uw kat. Dit zijn verreweg de meest voorkomende plaatsen waar chips naartoe kunnen migreren en dat is logisch als je kijkt naar de rol van de zwaartekracht! Natuurlijk is het waarschijnlijker dat de chips naar de voeten van uw kat gaan dan naar hun kop of achtereind.

Kan de microchip van een kat eruit vallen?

Als u de microchip bij uw kat niet meer kunt voelen of vinden, maakt u zich misschien zorgen dat hij eruit is gevallen. Hoewel dit mogelijk is, gebeurt dit meestal alleen bij het implanteren van de chip.

In sommige gevallen zal de naald waar de microchip in zit niet volledig door de huid dringen en kan de microchip eruit glijden of nooit volledig door de huid komen. Daarom is het voor diergeneeskundig personeel meestal het beste om niet alleen hun hand over de plaats van implantatie te wrijven, maar ook het gebied te scannen met een microchip scanner om er zeker van te zijn dat de chip er niet uitglipt zonder dat ze het merken.

Dus als uw kat al een paar jaar (of zelfs een paar dagen) een bevestigde microchip heeft, is het vrij onwaarschijnlijk dat deze eruit is gevallen.

Hoe weet je zeker dat het een microchip is?

Het vinden van een microchip is allemaal goed en wel… maar wat als het iets anders is?

Als je ooit Het beste wat je kunt doen is contact opnemen met je dierenarts. Zij zullen honderden en honderden microchips gezien hebben en onmiddellijk weten of u al dan niet een massa of een microchip voelt.

Hoewel het geenszins medisch advies is, is het eerlijk om te zeggen dat de meeste gezwellen en massa’s van de huid een ronde vorm hebben die heel anders is dan de langwerpige rijstvorm van een microchip.

Als je toegang hebt tot een microchip scanner dan wordt het nog makkelijker! Gebruik de scanner op de plaats waar je denkt de chip gevonden te hebben en kijk of hij leest.

Maar nogmaals, als je je ooit zorgen maakt of onzeker bent, is het altijd het beste om je dierenarts te raadplegen.

Andere manieren om de microchip van uw kat te vinden

In sommige gevallen denkt men dat een kat een microchip heeft (of u kunt hem voelen), maar hij scant niet.

Dus wat kunt u doen?

Dierenartsen kunnen een röntgenfoto van een kat maken om een microchip te vinden! Dit kan nuttig zijn als de chip niet goed werkt of om een gemigreerde chip te vinden.

Kijk eens naar deze gemigreerde microchip bij een konijn (het is de rode cirkel links op de afbeelding):

microchip die is verplaatst na te zijn geïmplanteerd
Afbeelding van Long Beach Dierenziekenhuis

Voor een beter idee van waar de microchip zou moeten zitten, bekijk deze röntgenfoto van een hond hieronder. Kun je de microchip vinden (hij zit precies waar hij hoort te zitten tussen de schouderbladen)?

Laatste gedachten

Het vinden van de microchip van je kat is eigenlijk best leuk! Het geeft mij ook een extra gevoel van veiligheid, wetende dat ik hem echt kan voelen (voor het geval dat). Maar zelfs als u de microchip kunt voelen, is het nog steeds een goed idee om ervoor te zorgen dat uw dierenarts de chip scant als onderdeel van de check ups van uw kat. Hoewel het niet vaak voorkomt, kunnen chips defect raken en stoppen met het verzenden van een signaal.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de chip bij u geregistreerd is! In mijn 10 jarige loopbaan in de dierenbescherming, kan ik U niet vertellen hoe vaak katten in het asiel binnenkwamen met een microchip die niet geregistreerd was. Dat betekent dat de chip in feite nutteloos is en dat we geen enkele manier hebben om die kat met zijn eigenaar te verbinden.

Dus alleen de microchip voelen is niet genoeg! Zorg ervoor dat het werkt EN geregistreerd is bij u en uw familie.