Waarom houdt mijn kat van buik wrijven?

Sommigen van jullie zullen deze vraag verbijsterend vinden. Misschien kijk je naar het slapende katje op je schoot, en raak je zijn buikje aan, maar zie je de gebruikelijke klauwen en bijtwonden.

Natuurlijk kun je vragen krijgen als: zijn er katten die van buikmassage houden? Doe ik het verkeerd, of is mijn kat “gebroken”?

Diegenen onder jullie die het voorrecht hebben gehad om over de buik van hun kat te wrijven, zullen gewoon willen weten waarom jouw kat dit toelaat, terwijl zoveel andere katachtigen zich met hand en tand tegen buikmassage verzetten.

Dus wat is hier aan de hand en waarom houden sommige katten van buikmassages? Hoewel het zeker waar is dat niet alle katten van buikmassages houden, genieten de katten die dat wel doen er gewoon van om daar geaaid te worden, net zoals ze dat overal anders zouden doen. Bovendien kunnen sommige katten een buikwrijving leuk vinden omdat het leidt tot spelen! Wees echter altijd voorzichtig met buikwrijven en respecteer de grenzen van je kat.

Maar laten we eens wat nader kijken naar die zeldzame katachtigen die dol zijn op een buikmassage!

De Anatomie van de Buik van je Kat

De buik is een zeer belangrijk deel van onze katten omdat het vitale organen beschermt. Net als wij hebben katten ribben en andere botten die de meeste organen beschermen, maar de buik is uitgesproken zacht en vrij kwetsbaar.

Maar katten zijn niet helemaal zonder bescherming in de buik! Als je ooit naar de buik van een kat hebt gekeken als ze voorbij liepen, heb je misschien gezien dat hun buikje wiebelt, die losse huid wordt de oerbuidel genoemd.

Sommigen verwarren dit met vet, maar het kan bij alle katten voorkomen, ongeacht hun gewicht. Sommige theorieën suggereren dat de oerbuidel de kat beschermt tijdens gevechten en zelfs als ze aangevallen worden rond hun buik, zouden hun vitale delen veilig moeten zijn dankzij deze extra laag.

Een andere theorie vertelt ons dat deze losse huid katten helpt hun lichaam uit te rekken als ze rennen en springen. Wat de reden ook mag zijn, het is belangrijk om in gedachten te houden dat katten niet alleen jagers zijn, maar dat ze ook klein genoeg zijn om een prooi te worden voor grotere roofdieren. Daarom vinden sommige katten het niet prettig om zo’n kwetsbaar deel van zichzelf aan de wereld bloot te geven! We zullen het daar later meer over hebben, maar laten we ons eerst richten op onze katachtige vrienden die van buikmassage houden.

Waarom houdt mijn kat van buikmassage?

Ik weet dat dit misschien als een verrassing komt voor een heleboel van jullie, maar er zijn katten die doen genieten van buik wrijven. De mate van plezier kan variëren van kat tot kat, evenals hun tolerantie ten aanzien van hoeveel en hoe vaak zij dergelijke aaibeurten accepteren.

We zijn ertoe gebracht te geloven dat de buik van een kat beter met rust gelaten kan worden, en hoewel dit waar is voor de meeste katten, hoe komt het dat sommige van hen er dol op zijn?

Kijk maar eens naar deze pluizenbol die een buik laat zien die klaar is om geaaid te worden!

Laten we dus eens kijken naar de meest waarschijnlijke verklaringen voor waarom sommige katten dol zijn op buikmassages!

1. Het voelt goed

Een studie die onderzocht waar katten het liefst geaaid worden, toonde aan dat ze vooral genieten van aaien langs de wangen en de kin of tussen de ogen en de oren. Dit lijkt te gelden voor de meeste katten, maar er zijn kattenouders die denken dat hun katjes ook andere gebieden hebben, zoals de buik bijvoorbeeld, of de basis van hun staart.

Als je kat zich op zijn gemak voelt en in een mentale staat is om je liefdevolle strelingen te accepteren (aka niet in volle zoomies modus), dan kan buik wrijven heel plezierig zijn. Ik spreek uit persoonlijke ervaring, mijn beide katers zullen voor me neerploffen, wachtend om geaaid te worden op dit omstreden gebied.

Natuurlijk heeft elk poesje zijn grenzen, dus het is belangrijk om aandacht te besteden aan de lichaamstaal van je kat. Veel kattenouders raken overweldigd door hoe schattig hun pluizenbol eruit ziet en overdrijven met het aaien, waardoor een moment van plezier verandert in een pijnlijke ervaring.

Om je kat tevreden te houden met de buikmassages, zorg ervoor dat je ook op de uitkijk staat voor tekenen die je vertellen dat ze genoeg hebben gehad.

2. 2. Ze willen spelen

Het is je vast wel eens opgevallen dat wanneer je katje met zijn speeltjes speelt, de handeling meer op jagen lijkt dan op een simpel spelletje en in zekere zin is dat waar. Als kittens leren ze spelenderwijs overlevingsvaardigheden zoals jagen en als ze opgroeien, zelfs als ze alleen nog maar een huisdier voor binnen zijn, hebben ze nog steeds hetzelfde jachtinstinct.

Spelen of jagen is van vitaal belang voor het geluk van een kat, omdat het hun energie vrijmaakt en hun geest gestimuleerd houdt. Dus, als je kat zijn buikje aan je laat zien, wil dat niet zeggen dat hij wil dat je hem wrijft.

Bijvoorbeeld, wanneer honden zich op hun rug rollen, kan dat een signaal van onderwerping zijn, bij katten is het meestal een defensieve houding en plaatst katten in een perfecte positie om alle vier de klauwen te gebruiken en hun mond!

Als dat het geval is bij jouw kat, is het grijpen en bijten tijdens zo’n buikwrijfbeurt meestal zacht en voelt het niet zo pijnlijk aan. Natuurlijk, als je te lang blijft zitten, of de signalen van je kat om te stoppen negeert, kan hij meer kracht gebruiken, agressief worden, of gewoon van je weglopen.

3. Het is een teken van vertrouwen

“Als je kat ooit toestaat dat je haar buik aanraakt, is dat echt een compliment,” stelt Dr. Cindy Houlihan, DVM, eigenaar van The Cat Practice in Birmingham, Mich. Omdat het in hun aard ligt om op hun hoede te zijn voor andere dieren en mensen kunnen katten overbezorgd zijn, vooral als het gaat om kwetsbare gebieden, zoals hun staart en buik, en ze zullen niet toestaan dat zomaar iedereen hen aanraakt.

Om dit soort lieve relatie met je katje in leven te houden zorg ervoor dat je respecteert welke grenzen ze ook hebben. Het is niet omdat ze vertrouwen hebben om hun buikje aan je te laten zien dat ze altijd geaaid willen worden, dus houd hun reactie in de gaten en wees zoals altijd lief!

4. Je kat heeft jeuk

Hoewel het waarschijnlijk het minst waarschijnlijke scenario is, is het mogelijk dat je katachtige vriend gewoon jeuk heeft. Het is echter niet helemaal normaal voor katten om vooral jeuk te hebben op hun buik, dus er kan iets anders aan de hand zijn en het meest voorkomend is waarschijnlijk allergie.

Als je ziet dat je kat zich meer krabt dan normaal of als het buikje wrijven resulteert in extra jeuk die meer krabben triggert, kijk dan eens naar hun huid en vacht. Kijk naar plekken met schilferige huid of dunne plekken haar. Als je het gevoel hebt dat er iets niet in orde is, aarzel dan niet om je kat naar de dierenarts te brengen.

Houden katten van buikmassages als ze zwanger zijn?

Een katachtige zwangerschap zal niet noodzakelijk de mening van je kat over buikmassages veranderen. Als ze van buikmassage houden, dan zullen ze er waarschijnlijk gedurende de hele zwangerschap om blijven vragen en hetzelfde geldt voor het tegenovergestelde.

Desalniettemin is er een kans dat je een algehele verandering zult opmerken in de benadering van aaien door je kat als ze krols zijn en zelfs tijdens de zwangerschap. Volgens VCA Hospitals, “worden de meeste katten erg aanhankelijk, zelfs veeleisend; aanhoudend wrijvend tegen hun baasjes en meubels en voortdurend aandacht vragend.”

Als dit het geval is bij je zwangere kat, probeer dan voorzichtig te zijn met je aanpak en zorg ervoor dat ze zich op haar gemak voelt. Ze kan aanhankelijker zijn, maar ze zal zich nog steeds bewust zijn van haar kwetsbaarheid en als je te snel naar de buik grijpt, kan ze defensief worden.

Als haar buikje groeit kun je het beste zachtjes over haar buikje aaien als dat is wat ze wil. Zoals altijd moet het aaien van een kat er niet om gaan dat wij ons goed voelen, maar dat zij genieten van de interactie!

Waarom Don’t Katten houden van buik wrijven?

De redenen waarom een kat er niet van kan houden dat hun buik wordt aangeraakt zijn vrij gelijkaardig aan waarom ze er niet van houden dat hun staart wordt aangeraakt. Zoals we al eerder zeiden is het een zeer gevoelige en kwetsbare plek op hun lichaam. Als al je pogingen om over hun buikje te wrijven resulteren in krassen, betekent dit alleen dat je pluizenbol zich instinctief beschermt.

Je vraagt je misschien af waarom je kat defensief zou moeten zijn rond jou, maar wat ik heb geleerd als kattenmoeder van twee katten gedurende 9 jaar is dat je niet alles wat ze doen te persoonlijk kunt nemen. Wat je wel kunt doen is nadenken over je aanpak en hoe je in de eerste plaats zo’n “negatieve” reactie teweegbrengt.

Waarschuwingssignalen

Lena Provoost, een dierengedragsdeskundige aan de Universiteit van Pennsylvania School of Veterinary Medicine suggereert dat “haarzakjes op de buik en de staart overgevoelig zijn voor aanraking, dus aaien daar kan overstimulerend zijn.” Ze voegt er ook aan toe dat “het beste advies is om de lichaamstaal van je katten te lezen.”

Als nieuwe kattenouder heb je misschien de waarschuwingssignalen gemist die je kat je heeft gegeven, wat resulteerde in een negatieve reactie op je aaien. Hetzelfde kan gezegd worden van ervaren katteneigenaren die dezelfde signalen gemist hebben gedurende een lange periode, waarin uw katten een lijn hebben getrokken die niet overschreden mag worden.

Positieve Reactie

Het is belangrijk om de reactie van onze katten op onze benadering en aaien te observeren en te bestuderen en te beseffen wanneer ze er werkelijk van genieten. Neem even de tijd om naar hun gezichtsuitdrukking en lichaamshouding te kijken. Een ontspannen kat is een teken dat ze zich op hun gemak voelen in uw aanwezigheid, wat vaak gevolgd wordt door spinnen, kneden, en langzaam knipperen.

Als ze naar je toe lopen met een rechtop gehouden staart betekent dit dat ze blij zijn om je te zien, maar als je niet zeker bent laat ze je benaderen en in plaats daarvan het contact initiëren, door tegen je been of hand te wrijven.

Zelfs speels zijn is een positieve reactie, maar misschien wil je het buikwrijven inhouden wanneer je zulk gedrag ziet, omdat je kat je hand misschien ziet als een speeltje en niet als een aai-apparaat. Pak in plaats daarvan een interactief speeltje en laat de buikliefde voor een andere keer.

Negatieve Reactie

Weten wanneer je moet stoppen zal een grote rol spelen in het vertrouwen van je kat in jou en jullie algehele band. Door hun behoeften en wensen te respecteren zult u, op uw beurt, zien dat zij zich openstellen voor u. Dus, als je ziet dat je kat beweegt en zijn kop en lichaam van je wegdraait tijdens het buikwrijven, is het beter dat je hem laat gaan.

Snelle en korte uitbarstingen van het verzorgen kan ook hun manier zijn om je te vertellen, “dat is genoeg,” evenals een bonzende en zwiepende staart. Neem even de tijd om naar hun oren te kijken, wijzen ze naar voren of zijn ze naar de zijkanten afgeplat of naar achteren? Als dat laatste het geval is, dan is dat een teken om te stoppen.

Katten zullen meestal niet meteen bijten en krabben. Ze geven ons waarschuwingssignalen en ze vragen ons met hun lichaamstaal om onze aaibaarheid te grijpen, voordat ze hun twee laatste opties gebruiken en dat is vechten of vluchten.

Je moet niet wachten tot je kat vijandig wordt om te stoppen. Een kat die passief reageert op je aanraking zou genoeg signaal voor je moeten zijn om je handen thuis te houden. Niet alle katten houden van buik wrijven en sommige houden niet van uitgebreid aaien in het algemeen. Als je vrienden wilt zijn met je kat, zoek dan uit wat ze leuk vinden en hou je daaraan!

Hoe introduceer je buik wrijven bij je kat?

Terwijl katten in het wild nooit hun buik zouden blootstellen aan een roofdier, zal een huiskat dit om een zeer specifieke reden doen. Volgens Dr. Houlihan, “is het blootstellen een vorm van communicatie, ze willen zien wat je zou kunnen doen.”

Dus, je zou kunnen zeggen dat ze met dit gedrag je vertrouwen testen. Het kan een raadselachtige gewoonte zijn, vooral voor nieuwe kattenouders, maar zelfs ervaren eigenaren kunnen in de war raken als het gaat om de buik van hun kat, en zich afvragen of ze die nu wel of niet moeten aanraken.

De beste aanpak is om je kat de weg te laten wijzen. Hoewel het wrijven van een kattenbuikje leuk is, hoeft het niet te gebeuren en moet je de lichaamstaal van je kat goed in de gaten houden. Oren omlaag gedrukt en naar achteren getrokken is een duidelijk teken dat uw kat wil dat u stopt. Als hun lichaam stijf wordt en ze beginnen te miauwen en te sissen naar je moet ook stoppen en weggaan.

Afsluitende gedachten

Ik ben er zeker van dat de meesten onder ons ervan dromen om onze gezichten te begraven in de wulpse en pluizige vacht op hun buik, maar voor veel baasjes kan zelfs het aanraken ervan fataal zijn. Oké, misschien niet fataal, maar je begrijpt het idee.

Daarom denk ik dat na alles wat we hebben geleerd over katten en buik wrijven, de grootste les is dat voordat we besluiten om de buik van het beest aan te raken, we er zeker van moeten zijn dat ons beest ons toestemming heeft gegeven!

Vertel ons, ben jij een van die kattenouders die zich afvroegen, waarom houdt mijn kat van buikmassages? Heb je je ooit laten verleiden door de pluizigheid van hun buikje en bleek het een goed opgezette val te zijn?