Waarom staart mijn kat naar mij zonder te knipperen?

kat begint naar eigenaar zonder te knipperen

Hoewel honden vaak alle eer krijgen voor hun expressiviteit, kunnen katten net zo communicatief zijn – als we weten waar we op moeten letten. Katten gebruiken voortdurend hun lichaamstaal om ons te laten weten hoe ze zich voelen en wat ze denken.

Wanneer katten langzaam met hun zachte ogen naar ons knipperen, laten ze ons weten dat ze zich op hun gemak voelen en ontspannen zijn. Het is ook een van mijn favoriete manieren om met mijn katten te communiceren!

Maar hoe zit het met het tegenovergestelde?

Wat betekent het als een kat je aanstaart en helemaal niet knippert?

Het kan een teken van interesse, angst of opwinding zijn, maar ongeacht de motivatie als je kat je aanstaart zonder te knipperen zijn ze erg nieuwsgierig naar wat het ook is dat je aan het doen bent. Iets vreemds vasthouden of een ongewoon geluid maken zijn maar een paar van de dingen die deze reactie kunnen uitlokken.

Laten we eens nader kijken naar alle mogelijke redenen om dit schattige maar vreemde kattengedrag te verklaren, te beginnen met één belangrijk feit over je katachtige vriend.

Katten knipperen niet zo vaak

Wel, katten doen knipperen, maar niet op een manier die we gemakkelijk kunnen opmerken.

Katten hebben iets dat een nictitating membraan heet, dat hen in staat stelt effectief te knipperen zonder hun oogleden te sluiten.

Ook wel het derde ooglid genoemd, het nictating membraan komt veel voor bij woestijndieren, zoals onze katten, en helpt het oog vrij te maken van vuil en afval zonder het zicht te blokkeren. Daarom lijkt het alsof katten nauwelijks knipperen, terwijl ze in werkelijkheid hun nictating membraan gebruiken om te “knipperen”.

Als je over de wereld nadenkt vanuit het perspectief van de voorouders van je wilde kat, dan is zoiets als een derde ooglid heel logisch. Het stelt katten niet alleen in staat om gemakkelijk vuil en afval te verwijderen, maar het voorkomt ook dat ze hun ogen volledig moeten sluiten. Gesloten ogen plaatsen katten in een kwetsbare situatie!

Vanwege het feit dat katten niet vaak knipperen door hun ogen te sluiten, en in plaats daarvan hun nictating membraan gebruiken, kan hun staren vaak intenser aanvoelen. Houd dat in gedachten terwijl we deze redenen doornemen en vraag jezelf af of je kat echt aan het staren is of gewoon naar je kijken met hun normale en meestal niet knipperende blik.

Reden 1: Je bent iets aan het doen Zeer Interessant

Katten zijn voortdurend geïntrigeerd door alle vreemde dingen die mensen doen, maar soms veel meer dan anderen.

Het meest voor de hand liggende voorbeeld is als je een speeltje vasthoudt of iets dat op een speeltje lijkt, je kat het niet zal kunnen laten om je aan te staren.

Maar de verklaring hoeft niet altijd logisch te zijn en katten kunnen erg geïnteresseerd raken in voorwerpen die voor ons een beetje willekeurig kunnen aanvoelen. Met nauwkeurige inspectie, kunnen we misschien achterhalen wat onze katten motiveert, maar vaak zal het een mysterie blijven.

Bijvoorbeeld, toen ik opgroeide, hadden we een kat die hield van het kleine opklapbare deel op de bovenkant van melkcontainers. Hij wist ook dat ik ze altijd zijn kant opgooide als ik een nieuw kannetje melk opende.

Deze kleine kat staarde me aan als ik naar de koelkast ging en hij dacht dat er zelfs een kans was dat er nieuwe melk wordt geopend!

Reden 2: Je kat is bang voor wat jij doet

Soms is wat kan lijken op interesse eigenlijk angst en dat is een deel van wat het decoderen van dit gedrag zo verwarrend maakt.

Kattenangst kan zeker soms irrationeel zijn en we hebben het er al over gehad hoe sommige katten bang zijn voor onverwachte voorwerpen zoals ballonnen of zelfs folie in sommige gevallen.

Maar het kan ook zijn dat het niets te maken heeft met wat je vasthoudt en dat je kat in plaats daarvan bang kan zijn voor jou. Als we het hebben over een kat waar je al maanden of jaren mee samenwoont, is het onwaarschijnlijk dat ze plotseling besloten hebben bang voor je te zijn zonder dat er een of andere grote gebeurtenis aan vooraf is gegaan.

In plaats daarvan, moet de focus liggen op wat je op dat moment aan het doen bent. Misschien oefen je het nieuwste Tik Tok dansje of ben je binnen aan het oefenen. Wat het ook is, je kat is er bezorgd over en hij heeft besloten dat het beter is om het veilig te spelen door goed in de gaten te houden wat je aan het doen bent.

Reden 3: Je hebt een vreemd geluid gemaakt

Meestal, zul je weten als u een vreemd geluid hebt gemaakt dat de intense nieuwsgierigheid van uw kat heeft gewekt. Maar andere keren kan het een lach, een imitatie van een ander geluid of zelfs gezang zijn dat plotseling de aandacht en het staren van uw kat trekt.

Je kunt hier thuis eigenlijk een beetje een leuk spelletje van maken waarbij je probeert de aandacht van je katachtige vriend te krijgen met een ongewoon geluid.

Hier wil je je kat niet mee laten schrikken!

In plaats daarvan kun je iets doms doen zoals deze man en zijn kat:

Merk op hoe deze schattige kleine kat stopt met wat ze aan het doen zijn om naar hun mensen te staren en in feite vraagt: “Uhh, ben je in orde?” Nogmaals, probeer je kat niet bang te maken, maar af en toe een vreemd geluid maken kan een van de vele leuke dingen zijn om met je katachtige vriend te doen.

Reden 4: je kat staart je eigenlijk niet aan

Ik weet dat het misschien niet zo voelt, maar het is mogelijk dat je kat niet naar je staart.

Het equivalent in de menselijke wereld is wanneer iemand zwaait naar iemand die achter je. Ik weet dat als mij dat overkomt, ik niet anders kan dan terugzwaaien en me dan onmiddellijk realiseer wat er gebeurd is.

Hoewel staren heel wat anders is en ik zeg niet dat je kat door je heen probeert te staren, in plaats daarvan proberen ze hoogstwaarschijnlijk een geluid van ergens in huis of buiten te lokaliseren.

Sommige studies suggereren dat, in ieder geval bij mensen, onze ogen de middelen die nodig zijn voor het gehoor kunnen verminderen. Je hebt dit waarschijnlijk zelf ervaren toen je naar niets staarde in een poging om een vaag geluid te horen. Of wanneer je de radio zachter hebt gezet terwijl je in de auto aanwijzingen probeert op te volgen.

Er is geen gelijkwaardige studie over katten, maar het is redelijk om te denken dat zij iets soortgelijks doen.

Niet alleen dat, maar met 32 oorschelpspieren in hun oren, zijn katten in staat hun grote oren te bewegen en aan te passen om de bron van het geluid te vinden, wat betekent dat het proces van staren om te luisteren nog intenser zou kunnen zijn voor katten.

Daar komt nog bij dat katten een enorm bereik kunnen horen in vergelijking met ons en zelfs de meeste andere diersoorten. Niet alleen kunnen zij veel diepere geluiden horen, net als wij, maar zij kunnen ook horen met ultrasone frequenties tot 79 kHZ. Dat betekent dat katten een beter gehoorbereik hebben dan honden!

Dus zelfs als je het niet kunt horen, kan de knipperende blik van je kat hun manier zijn om zich te concentreren op een specifiek geluid.

Reden 5: Dominantie laten gelden

Dit kan een beetje lastig zijn om te onderzoeken en ideeën over dominantie worden vaak verkeerd begrepen of verward met ideeën van mensen en honden.

In het wild leven katten meestal solitair en controleren ze grote stukken land. In tegenstelling tot honden zouden zij niet van nature roedels vormen en dus hebben zij niet dezelfde ingewikkelde sociale structuren als een roedel honden zou hebben.

Dat wil niet zeggen dat katten niet dominantie tonen, en dat doen ze zeker, maar er is niet een soort alfa-kattenroedelleider die zijn katachtige vrienden aanstaart om een plaats als tophond…of topkat te bemachtigen.

Toch is staren zonder met de ogen te knipperen een bijna universeel teken van agressie, dominantie, en bedreigend gedrag in het dierenrijk. Nogmaals, als je dit vergelijkt met mensen, stel je dan eens voor hoe jij je zou voelen als je merkt dat een ander je aanstaart van de andere kant van de kamer zonder te knipperen of te glimlachen.

Niet goed, toch?

De meeste mensen zouden dat opvatten als een directe uitdaging of op zijn minst een soort dreigement zelfs meer afhankelijk van de rest van de omstandigheden. Katten die agressief zijn zullen over het algemeen een aanval voortzetten met een blik, soms een harde blik genoemd.

Maar kattenaanvallen zijn zeldzaam en in mijn jarenlange ervaring met duizenden en duizenden katten, werd het staren tot aanval gedrag het vaakst gezien bij intacte katers. Nog een reden om uw kat te castreren!

Dus moet je je hier zorgen over maken?

Waarschijnlijk niet.

Dit soort agressief gedrag tegenover mensen is zeldzaam, vooral als je kat in een liefdevol, vredig huis is. Tenzij uw kat andere tekenen van uiterlijke agressie vertoont, zoals vocalisaties of slaan, dan zijn de andere mogelijke redenen voor het beginnen zonder te knipperen waarschijnlijk zinvoller.

Reden 6: Je kat lijdt misschien aan cognitieve achteruitgang

Net als bij de meeste levende wezens, is het bij katten waarschijnlijker dat ze wat cognitieve kracht verliezen naarmate ze ouder worden. Bij katten is de officiële naam hiervoor Feline Cognitive Disfunction (FCD). Volgens de ASPCA, wordt geschat dat FCD “meer dan 55% van de katten tussen 11 en 15 jaar treft en meer dan 80% van de katten tussen 16 en 20 jaar. Geheugen, leervermogen, bewustzijn en zicht- en gehoorwaarneming kunnen allemaal verslechteren bij katten die getroffen zijn door FCD.”

Dat betekent niet dat alle katten met FCD staren zonder te knipperen, maar het kan zeker een neveneffect zijn van cognitieve achteruitgang. Sommige katten staren voor zich uit zonder enige bedoeling en helaas is het onmogelijk om te weten wat er werkelijk in het hoofd van onze kat omgaat.

Het zou kunnen dat katten denken dat ze iets interessants horen of zien, of dat ze even “niets” hebben gezien.

Zelfs met feline cognitieve disfunctie, kunnen katten nog steeds een gelukkig leven leiden, maar het is een goed idee om uw dierenarts te raadplegen als u denkt dat dit de oorzaak kan zijn van het staren van uw kat.

Reden 7: je kat wil iets hebben

In sommige gevallen kan het zijn dat je kat probeert om jou iets voor hen te laten doen. Bijvoorbeeld, het staren naar een gesloten deur kan betekenen dat uw kat wil dat u hem opent. Dat is een makkelijke omdat we allemaal weten dat katten haten gesloten deuren. Maar andere verzoeken zijn in het begin misschien niet zo duidelijk.

In dit soort situaties kunnen katten ook miauwen om je aandacht te krijgen of andere vocalisaties gebruiken zoals trillen of tjirpen om je zover te krijgen dat je hen volgt. Het kan echter moeilijk zijn om het staren echt te waarderen of op te merken wanneer katten andere vocalisaties maken.

Katten zullen zelden gewoon stil blijven staan terwijl ze jou ook iets proberen te laten doen en dus kijken ze meestal de kamer rond. Maar als je in dezelfde kamer bent als een leeg etensbakje of een gesloten deur, dan kan het zijn dat je een starende blik krijgt die je laat weten wat het “probleem” is.

Waarom je niet moet terugstaren

Het kan verleidelijk zijn om te proberen terug te staren naar je katachtige vriend. Per slot van rekening lijkt het misschien niet zo’n groot probleem.

Maar in werkelijkheid, is het dat wel!

Zoals we reeds besproken hebben, kan staren in het wild een bedreigend teken zijn en het is typisch om een dier aandachtig te zien staren voor een aanval. Wat gewoon logisch is. Je zou toch niet verwachten dat een leeuw naar deze poot zou kijken terwijl hij op een gazelle jaagt?

Om dit idee nog meer te waarderen, overweeg de tegenover van staren en dat is het langzame knipperen. Kattenexperts zoals Jackson Galaxy noemen dit de kattenversie van ik hou van je zeggen en het is een geweldige manier om met je katachtige vriend te communiceren!

Maar de belangrijkste conclusie hier is dat katten niet naar vrienden staren.

In plaats daarvan knipperen ze langzaam en bijna slaperig. Immers, als je absoluut vertrouwen had in je katachtige metgezel, waarom zou je dan de behoefte voelen om te staren? Dat soort acties zijn voorbehouden aan potentiële bedreigingen en is niet iets wat je met je katachtige vriend zou moeten doen!

Dus hoe moet je reageren?

Uw exacte reactie zal echt afhangen van wat uw kat u probeert te vertellen!

Maar er is nooit een scenario waarin je moet proberen je kat aan te staren. Dat zal je kat waarschijnlijk alleen maar verwarren in het beste geval of de situatie escaleren in het slechtste geval.

Begin in plaats daarvan met langzaam knipperen zoals in de video hierboven. In veel gevallen zul je je kat langzaam zien terugknipperen wat je vertelt dat alles goed is en het staren zonder te knipperen van alles had kunnen zijn.

Als de focus van je kat net zo sterk blijft, overweeg dan de bovenstaande opties om erachter te komen wat de intense interesse van je kat zou kunnen triggeren.

In de meeste gevallen is er waarschijnlijk niets om je zorgen over te maken, maar als je denkt dat je kat een angstreactie vertoont dan is het belangrijk om dat aan te pakken!

Zou het een ziekte kunnen zijn?

Behalve cognitieve stoornissen bij katten, zijn er weinig ziektes waardoor katten specifiek naar je staren.

Zeer zieke katten kunnen wel staren, maar meestal is hun blik gericht op de grond en zijn ze over het algemeen minder ontvankelijk voor allerlei prikkels – ook voor jou. Met andere woorden, een erg zieke kat zal je waarschijnlijk niet veel erkennen.

Andere neurologische aandoeningen kunnen een slechte werking van de ogen veroorzaken en één van de meest genoemde aandoeningen is feline dysautonomie of bekend als het Key-Gaskell syndroom. Deze katten hebben verschillende neurologische tekorten en soms verwijde pupillen. In deze gevallen zal het staren naar de ogen zonder te knipperen waarschijnlijk de minste van uw zorgen zijn en zult u verschillende meer verontrustende symptomen zien.

Moet je je zorgen maken?

In de meeste gevallen is er niets om je zorgen over te maken. Katten houden er vaak van om te staren, of dat nu is terwijl je slaapt of zelfs als je er niets mee te maken hebt.

Vergeet niet dat katten niet zo vaak knipperen als wij en omdat ze hun derde ooglid gebruiken om te knipperen, kan hun staren meer uitgesproken overkomen.

Tenzij je ander abnormaal gedrag of agressie ziet, is staren meestal niets om je zorgen over te maken.

Maar als je ooit twijfelt is het altijd een goed idee om je dierenarts te raadplegen.

Afsluitende gedachten

Hoewel er genoeg redenen zijn waarom katten staren zonder te knipperen, kan het gewoon een normale blik van uw kat zijn. Vergeet niet dat onze katachtige vrienden een krachtig derde ooglid hebben dat “knippert” of het oog ontdoet van stof en puin zonder dat katten ooit hun ogen hoeven te sluiten.

Maar dat verklaart niet elke katachtige blik en in veel gevallen heeft de nieuwsgierigheid van een kat het overgenomen en proberen ze gewoon uit te vinden wat er aan de hand is!

Wat denk jij? Welke reden verklaart het staren van jouw kat het best?