Waarom staart mijn kat naar het plafond? 7 veel voorkomende redenen

Katten zijn mysterieuze wezens. Eeuwenlang hebben mensen hun gedrag bestudeerd en geprobeerd te begrijpen waarom ze de dingen doen die ze doen. Een van hun meer merkwaardige acties is staren naar het plafond van je huis voor wat geen reden lijkt te zijn. Als eigenaar van de kat kan het zien van dit soort activiteiten verontrustend zijn. Je denkt meteen dat er iets aan het plafond ligt of dat er iets mis kan zijn. Dat is echter niet altijd het geval. Laten we meer te weten komen over je geweldige kat en enkele van de meest voorkomende redenen waarom ze misschien zitten en naar je plafond staren.

divider-catclaw1

De 7 redenen waarom uw kat naar het plafond staart

1. Zij zien beter dan wij!

Misschien zie je je kat naar het plafond staren en doe je je best om te zoeken naar wat zijn aandacht heeft getrokken, maar niets te vinden. Dit komt vaak voor omdat uw kat veel beter kan zien dan u. Je kat kan in het UV-spectrum zien omdat hij meer lichtgevoelige staafjes in zijn ogen heeft dan mensen. Hierdoor kunnen ze zelfs de kleinste dingen oppikken. Je kat kan glinsteringen van licht zien die weerkaatsen op een object of zelfs op een stofdeeltje in de lucht. Schrik niet als je kat dit doet. Het is normaal dat ze meer oplettend zijn dan wij.

siamese kat die opkijkt in de camera
Image Credit: ilya chunin, Unsplash
thematische pauze

2. Ze hebben ook een beter gehoor

We hebben allemaal mensen horen opscheppen over hoe goed een hond kan horen, maar wist je dat katten beter horen dan zelfs de beste vriend van de mens? Het is waar. Het gehoorbereik van een kat ligt tussen 48 Hz en 85 kHz. Honden horen alleen in een bereik van 67 Hz tot 45 kHz. Wanneer je kat naar het plafond staart, of misschien een muur in je huis, kan hij iets horen wat je niet kunt horen. Vaak scharrelen muizen of insecten rond binnen de plafonds van onze huizen. Je kat hoort al deze activiteit. Hun gehoor is ook geavanceerd genoeg om de kleine kraakjes en kreunen op te pikken die je huis maakt als het aan het bezinken is of de wind waait.

thematische pauze

3. Uw kat kan iets ruiken

Als uw kat ongedierte in het plafond kan horen, is het alleen maar logisch dat hij ze ook kan ruiken. Katten hebben een uitstekend reukvermogen – veel beter dan de onze. Zowel honden als katten hebben dubbele reuksensoren van mensen. Katten hebben ook een extra geursensorisch orgaan op de vloer van hun neusholte. Met zo’n groot reukvermogen is het alleen maar begrijpelijk dat ze de geur van knaagdieren, spinnen of andere dingen die we gewoon niet kunnen oppikken.

Kat die naar de hemel kijkt
Afbeelding Credit: Pexels, Pixabay
thematische pauze

4. Katten herinneren zich het verleden

Net als wij mensen hebben katten een episodisch geheugen. Dit betekent dat ze details uit het verleden kunnen onthouden. Het is mogelijk dat wanneer je kat naar het plafond staart, hij zich herinnert dat hij op een keer een spin daar zag kruipen of een muis op zolder hoorde. Wetenschappers onderzoeken nog steeds de hersenen van katten om ze beter te begrijpen. Terwijl dit onderzoek aan de gang is, kun je hopen dat de fixatie van je kat op je plafond gewoon een herinnering is en niet een nieuw wezen dat zich daar verbergt.

thematische pauze

5. Katten zijn nieuwsgierige roofdieren

Het oude gezegde luidt: “nieuwsgierigheid heeft de kat gedood.” Hoewel de meeste katten niet bezwijken voor hun nieuwsgierigheid, is het er nog steeds als onderdeel van hun roofdierinstincten. Katten willen begrijpen waarom ze dingen horen, wat er gebeurt en of ze er gevaar door lopen. Vanwege hun roofdierinstinct om zich op prooien te concentreren en alert te blijven op gevaar, kan deze nieuwsgierigheid hen urenlang op dezelfde plek achterlaten. Of uw kat nu probeert te bepalen waarom hij iets ziet of hoort of dat hij wacht op zijn kans om de bron van zijn aandacht te bespringen, overdreven nieuwsgierig zijn naar een bepaald deel van het huis is gebruikelijk wanneer katten deel uitmaken van het gezin.

huiskat die omhoog kijkt
Afbeelding Credit: birgl, Pixabay
thematische pauze

6. Feline Hyperesthesie Syndroom

Helaas, terwijl staren naar het plafond normaal is voor de meeste katten, is dat niet altijd het geval. Feline hyperesthesiesyndroom is wanneer uw kat overreageert op normale stimulatie. Het kan zijn dat uw kat zichzelf te veel verzorgt, zichzelf bijt of gevoeligheid toont om geaaid te worden. Deze tekens kunnen ook hand in hand gaan met uw kat die overdreven gefixeerd is op een bepaalde plek aan uw plafond. Als u merkt dat uw kat routinematig lijdt aan grillig gedrag, is het het beste om de dierenarts te bezoeken voor een grondig onderzoek om te bepalen of het hyperesthesiesyndroom van de kat een probleem kan zijn.

thematische pauze

7. Toxoplasmose

Toxoplasmose is een andere aandoening waar katten aan kunnen lijden en die ervoor zorgt dat ze overdreven gefixeerd zijn op bepaalde dingen. De meeste katteneigenaren horen over toxoplasmose als het gaat om de kattenbak van hun kat en de mogelijke gevaren die het vormt voor zwangere vrouwen. Katten pikken deze parasiet op wanneer ze in contact komen met muizen die besmet zijn of, net als mensen, onvoldoende verhit vlees eten. Wanneer katten besmet zijn met toxoplasmose, kunnen ze overgevoeligheidsverschijnselen vertonen, zoals overdreven gefixeerd zijn op muren en plafonds. Als u denkt dat het mogelijk is dat uw kat hier last van heeft, maak dan direct een afspraak met uw dierenarts.

grijze kat die omhoog kijkt
Image Credit: pickpik
thematische pauze

Bepalen wanneer er iets mis is

Proberen te bepalen of uw kat mogelijk lijdt aan een medisch probleem of gewoon een normale kat is, is niet het gemakkelijkste. Als uw kat iets hoort, ziet of ruikt dat u niet kunt, wordt u in de meeste scenario’s uiteindelijk gewaarschuwd voor de dader. Zoals we al zeiden, kunnen deze dingen eenvoudige stofdeeltjes zijn die in de lucht zweven en je kat zal uiteindelijk wegdwalen en zijn interesse verliezen. Als er een prooi in de buurt is, ja, je kat zal gefixeerd blijven, althans tot etenstijd, en willen naar wat er beweegt. Hopelijk baant de spin zich een weg naar buiten of ontdek je bewijs om te bewijzen dat er een muis is.

Als je kat voortdurend naar het plafond staart en andere alarmerende symptomen heeft die je niet goed lijken, wacht dan niet. Gezondheidsproblemen kunnen zich snel voordoen bij uw kat die onmiddellijke aandacht van hun dierenarts nodig hebben. Staren naar het plafond is onschuldig genoeg, maar als het gepaard gaat met andere tekenen of symptomen, kan je kat erg ziek zijn. Let altijd goed op hoe je kat zich gedraagt, want deze nieuwsgierige kleine wezens zijn in veel opzichten nog steeds een mysterie.

divider-catclaw1Conclusie

Zoals u kunt zien, zijn er verschillende redenen waarom uw kat naar het plafond kan zitten staren. Hoewel sommigen van ons onmiddellijk nadenken over de mogelijkheden met betrekking tot wat onze kat kan voelen dat we niet kunnen, is het in de meeste situaties iets eenvoudigs. Wees niet verbaasd nadat je je kat naar een bepaalde plek hebt zien staren als er een dode spin of mot opduikt. Dat is gewoon je kat die zijn werk doet. Je kunt uiteindelijk ook het geschreeuw van een muis in de muren horen. Het is wanneer uw kat naar het plafond staart en andere tekenen vertoont dat er iets mis is, dat u actie moet ondernemen en medische hulp moet zoeken. Als dat in jouw situatie niet het geval is, probeer dan graag het mysterie op te lossen van wat je kat weet dat jij niet weet!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Ekaterina Kolomeets, Shutterstock