Schildpadkatten: feiten, persoonlijkheid, levensduur en foto’s

Katten worden erkend voor het hebben van gerenommeerde karakters, die kunnen variëren van speels en toegewijd tot onvriendelijk en onafhankelijk.

Er zijn veel soorten kattenrassen en veel verschillende kleuren. Een kleuring is de schildpad en katachtigen met dit soort vacht worden herkend als schildpadkatten.

Wat is een schildpadkat?

De term “Tortoiseshell” is afgeleid van de mengelmoes van verschillende bontkleuren die lijken op de schaal van een schildpad. Het is belangrijk op te merken dat schildpadkatten niet worden erkend als een type ras; de naam geeft alleen de kleur van de vacht van de kat aan.

Lees ook: Schildpad vs Calico-katten: wat is het verschil tussen hen?

Schildpad Kat Kenmerken

Schildpad Kat

Schildpadkatten staan bekend als extreem intelligent

Het is bekend dat geen twee schildpadkatten exact dezelfde persoonlijkheden of “tortitude” vertonen. Na verificatie met honderden “tortie” (afkorting voor schildpad) kattenmensen, kan worden geconcludeerd dat dit type kat eigenlijk een breed scala aan persoonlijkheidskenmerken heeft;

 • Nieuwsgierig– Virginia begroet haar eigenaren door naar hen toe te lopen, naar hen te staren en vervolgens haar nagels in de benen van de eigenaar te graven om ze als krabpaal te gebruiken.
 • Humaan– Amber staat bekend als de “anti-tortie” – ze is kalm, een beetje eigenwijs, zachtaardig en behoorlijk verlegen.
 • Vrolijk– Buckley’s tortitude komt tot uiting in haar opwinding. Ze houdt van alles en iedereen.
 • Slim– Allegra is zeer gevoelig voor haar omgeving en reageert snel op alles wat ze als een bedreiging ziet.

Degenen onder ons die van torties houden, accepteren hun uitzonderlijke persoonlijkheden. Het is essentieel om te weten dat elk kitten, ongeacht de vachtkleur, een individu is.

Niet elke kat zal de kenmerken vertonen die aan deze aantrekkelijk gekleurde katachtigen worden toegeschreven, maar de meerderheid lijkt hun reputatie te vervullen. Wat ons betreft is tortitude echt.

Uiterlijk

Schildpadkatten

Schildpadkatten hebben een feestgekleurde vacht met vlekken van verschillende tinten geel, oranje, rood en zwart

Wat een tortie onderscheidt van een torbie (tabby tortoiseshell) kat is dat de echte tortie de kleur zwart als primaire kleur heeft.

We weten dat het soms vreselijk verwarrend kan zijn, en het feit dat torbies vroeger reverse torties worden genoemd, maakt het nog verwarrender.

Als een kat wit in zijn kleur heeft, zelfs als ze overal een mengsel van kleuren hebben (zwart, bruin, bruin, rood, amber, chocolade, kaneel, enz.), Worden ze een Calico-kat genoemd.

Calico-katten hebben vaak veel kleuren in hun vacht, vooral op hun rug of op hun bovenzijde, en de witte streep zal vaak op de buik zitten. Dus als je een tortie met een witte buik ziet, is het hoogstwaarschijnlijk een Calico.

Tama, de katachtige van het Japanse Kishi treinstation, is een bekende Calico. Ze verwierf haar faam door in 2007 te worden benoemd tot stationschef en werd beloond met kattenvoer.

Haar aanwezigheid op het station verhoogde de populariteit van het station, wat aanzienlijk bijdroeg aan de lokale bevolking. Ze was toevallig een gevierd en geliefd onderdeel van het station, tot haar dood in 2015.

Persoonlijkheid en temperament

Schildpad kat spelen

Schildpadkatten hebben verschillende persoonlijkheden, net als katten met andere vachttypen en patronen.

Veel mensen geloven dat er vaste richtlijnen zijn voor hoe de persoonlijkheid en het gedrag van een kat eruit zullen zien, maar dat is niet noodzakelijkerwijs altijd het geval. Er bestaan veel mythen, die bepaalde kenmerken toeschrijven aan bepaalde kattenrassen.

Bepaalde soorten katten hebben de reputatie dat ze qua persoonlijkheid op een bepaalde manier zijn, maar het individuele karakter zal variëren van kat tot kat.

Schildpadkatten lijken in veel opzichten veel op mensen. Er zijn brede lijnen van persoonlijkheden, maar elk individu zal uniek zijn. Dat is waarschijnlijk de reden waarom we zo’n goede band hebben met onze katten, dat ze ons op een bepaalde manier aan onszelf herinneren.

schildpad kat levensduur

Foto door Andy Holmes op Unsplash: De gemiddelde levensduur van een schildpadkat is 10-15 jaar

Over het algemeen worden schildpadkatten beschouwd als zeer eigenwijze wezens en enigszins afstandelijk, die hun leven leiden alsof ze boven alles staan.

Het zijn meestal wilskrachtige katten, onvoorspelbaar en onafhankelijk. Echte “kattenkatten”, zeg maar. Maar zoals hierboven vermeld, is dit slechts een brede gidslijn en zal niet altijd helemaal waar zijn. Alle katten hebben hun eigen inherente eigenschappen.

Dit soort katten bevinden zich over de hele wereld. Bijgevolg bezitten veel mensen Tortoiseshell-katten of kennen ze iemand die dat wel doet.

Er zijn echter verschillende zeer opwindende feiten over die katten waarvan de meeste mensen zich niet bewust zijn. Het unieke karakter van deze katten reikt ver voorbij hun schaduw.

Veel mensen realiseren zich gewoon niet hoe bijzonder en speciaal een schildpadkat kan zijn.

Hier zijn enkele feiten die u waarschijnlijk niet wist over schildpadkatten:

 1. Er zijn verschillende soorten Tortoiseshell kattenjassen: Hoewel de kleuren van schildpadkatten meestal worden beschreven als een combinatie van zwart en rood, kunnen kleurencombinaties sterk variëren.
 2. Hun jassen kunnen verschillende patronen hebben: Niet alleen verschillen de kleuren van de schildpadkatten tussen elk individu, maar er kan ook een reeks tinten bestaan. Over het algemeen zijn er twee hoofdpatronen: gepatcht en gestroomd.
 3. Veel kattenrassen kunnen schildpadkattypekenmerken dragen: Zoals eerder vermeld, is Tortoiseshell geen specifiek kattenras. Het verwijst alleen naar een uitstekend gekleurde vacht. Daarom kunnen schildpad katachtigen kort of langharig zijn.
 4. Veel culturen over de hele wereld hebben schildpadkatten in hun folklore: Omdat deze lieve katten op veel plaatsen in de wereld te vinden zijn, worden ze vaak herinnerd in de folklore.
 5. Ze worden beschouwd als een teken van geluk / geluk: Zelfs vandaag de dag zijn deze katachtigen prominente figuren voor degenen die bijgelovig zijn. Veel mensen beschouwen Tortoiseshell-kittens om geluk te brengen.
 6. Deze katten worden aangeduid met verschillende namen: De Tortoiseshell Kitten heeft ook verschillende bijnamen gekregen, afhankelijk van hun specifieke kleur en locatie.
 7. Het zijn super energieke katachtigen: Deze katachtigen staan niet alleen bekend om hun kleuring; ze worden ook geïdentificeerd als uitzonderlijk energieke katten.
 8. “Tortitude”: Afgezien van hun zeer energieke eigenschappen, beweren veel mensen dat deze kittens veel taaier zijn dan andere katten.
 9. Het zijn bijna volledig vrouwtjes: Slechts 1 op de 3000 Schildpad katachtigen is mannelijk. De reden voor deze verbazingwekkende dominantie van vrouwelijke schildpadkatten is genetisch. Het fenomeen dat ervoor zorgt dat katten in de eerste plaats een tortie zijn, manifesteert zich bijna uitsluitend bij vrouwelijke katten.

Heb je thuis een schildpadkat? Vertel ons alles over wat haar zo speciaal maakt in een reactie hieronder!

FAQ

Hoe lang leven schildpadkatten?

De levensduur van schildpadkatten binnenshuis is 10-15 jaar.

Zijn alle schildpadkatten vrouwtjes?

Net als calico katten zijn schildpadden voor het grootste deel vrouwelijk. Mannelijke schildpadden zijn uiterst zeldzaam.

Zijn schildpadkatten hypoallergeen?

Schildpadkatten bezitten geen speciale vachtkwaliteiten die hen onderscheiden van anderen, maar ze produceren wel minder Fel d1.

Hoeveel is een vrouwelijke schildpadkat waard?

Het is niet nodig om een schildpadkat te kopen. Je kunt er een adopteren in je plaatselijke dierenasiel of reddingsgroep.

Zijn schildpadkatten gemeen?

Dat zijn ze echt niet, schildpadkatten zijn extreem aardig, vriendelijk en aanhankelijk.

Kunnen schildpadkatten mannelijk zijn?

Slechts 1 op de 3000 schildpad katachtigen is mannelijk. De reden voor deze verbazingwekkende dominantie van vrouwelijke schildpadkatten is genetisch