Waarom spelen katten met hun staart? (7 waarschijnlijke redenen)

Vraagt u zich af waarom uw kat zijn staart achtervolgt? Katten kunnen op hun manier worden ingesteld, maar ze verrassen ons altijd van tijd tot tijd. Een kat die met zijn staart speelt, kan volkomen normaal zijn, of het kan een gezondheidsprobleem zijn. Het hangt af van hoe uw kat met zijn staart omgaat.

In dit bericht delen we zeven redenen waarom je kat zich herinnert dat hij zelfs een staart heeft. En als het een medische zorg is, helpen we u de volgende stap te achterhalen.

divider-catclaw1De 7 redenen waarom katten met hun staart spelen

1. Het is leuk

kat kwispelt met zijn staart
Afbeelding Credit: Christel SAGNIEZ, Pixabay

Verveling komt gemakkelijk voor het huiskatleven. Maar onze katten willen ook plezier hebben! De staart is perfect omdat hij heen en weer glijdt in een slangachtig patroon, wat de perfecte gelegenheid biedt voor speeltijd. Oudere katten tonen misschien geen interesse in hun staart, maar kittens zeker wel.

Wat te doen:

Spelen met de staart is geen probleem, maar het kan een teken zijn dat je kat een speeltje of krabpaal nodig heeft. Bied verschillende speeltjes, krassen en klimplekken aan om de verveling en stress van uw kat te verlichten.

thematische pauze

2. Droge huid

Het kan lijken alsof uw kat met zijn staart speelt, maar het kan jeuken en krabben zijn als gevolg van een droge huid. Uw kat kan om verschillende redenen een droge huid hebben, zoals weersveranderingen, dieet en vochtigheidsgraad. Een droge huid komt en gaat vaak. Klassieke tekenen van een droge huid zijn:


  • Roos

  • Rode huid

  • Doffe vacht

  • Bontverlies

  • Korstjes en zweren

  • Overmatige verzorging

Wat te doen:

Als de droge huid van uw kat mild is, kunt u dit snel kalmeren met kokosolie of misschien wat toegevoegde visolie in het voedsel van uw kat. Ernstige droge huid moet worden gezien door een dierenarts.

thematische pauze

3. Allergieën

Balinese hypoallergene kat
Afbeelding Credit: cornelazar, Pixabay

Een droge huid en allergieën kunnen hand in hand gaan, maar ze worden niet altijd door hetzelfde veroorzaakt. Vier soorten allergieën kunnen van invloed zijn op uw kat: insect, dieet, inhalatiemiddel (stof, schimmel, enz.) en contact.

De symptomen variëren op basis van het type allergie dat uw kat heeft. Meestal is een droge huid het eerste dat verschijnt, dus je zult merken dat je kat overal jeukt, inclusief de staart. Andere tekenen kunnen oog- en neusafscheiding, hoesten en niezen zijn, en mogelijk GI-overstuur als de allergie ernstig genoeg is.

Wat te doen:

Soms kunnen allergieën vanzelf verdwijnen, maar het is verstandig om uw kat naar de dierenarts te brengen voor testen. Uw dierenarts kan helpen bij het opstellen van een behandelplan op basis van de allergie van uw kat.

thematische pauze

4. Vlooien

Vlooien zijn kleine insecten die graag leven, voeden en paren op onze katten, inclusief de staart. Binnenkatten zijn net zo gevoelig voor vlooien als buitenkatten, maar buitenkatten kunnen meer vatbaar zijn voor plagen. Toch kunnen een paar vlooien je kat storen, waardoor je krabt en jeuk krijgt.

Wat te doen:

Om de vlooien te doden, is vrij verkrijgbare vlooien- en tekenmedicatie verkrijgbaar bij dierenwinkels, of u kunt sterkere medicatie ophalen bij het kantoor van uw dierenarts. Vlooien- en tekenkattenshampoo kan ook helpen.

Voor uw huis, ontsmet kleding, beddengoed, tapijten en huisdierenitems grondig in warm water. Stofzuig en shampoo tapijten, en vergeet niet alle randen rond uw meubels.

thematische pauze

5. Stud Staart

Mekong Bobtail Kater
Afbeelding Credit: Seregraff, Shutterstock

Supracahorle klierhyperplasie, ook bekend als stud tail, wordt meestal gezien bij intacte mannelijke katten, maar kan voorkomen bij vrouwelijke katten. Dit is wanneer de supracapitale klier aan de basis van de staart een olieachtige, wasachtige substantie afscheidt die talg wordt genoemd. Dit kan de reden zijn waarom uw kat gefixeerd is op zijn staart.

Wat te doen:

Stud tail veroorzaakt geen grote problemen, tenzij het gebied geïnfecteerd raakt. Toch is het het beste om uw kat toch door uw dierenarts te laten controleren om er zeker van te zijn dat er geen infectie is. Een goede kattenshampoo kan helpen bij het verwijderen van olieachtige resten en het voorkomen van toekomstige complicaties.

thematische pauze

6. Letsel

Katten verwonden gemakkelijk hun staarten, zelfs als ze ze in perfecte vraagtekenvormen houden. Een paar veel voorkomende staartletsels zijn huidinfecties, bijtwonden, schaafwonden en fracturen. Uw kat kan ook posttraumatische verwondingen ontwikkelen, zoals spinale artritis door een eerdere verwonding. Deze verwondingen kunnen ertoe leiden dat uw kat meer dan normaal met zijn staart knoeit.

Wat te doen:

Als de staart van uw kat onlangs gewond is geraakt, kunt u tekenen opmerken zoals roodheid, heat, pijn en ontsteking. Je kat laat je zijn staart niet aanraken en kan zelfs agressief zijn.

Probeer naar de staart van je kat te kijken en kijk of je een van deze symptomen opmerkt. Het is tijd om de dierenarts te bellen als je dat doet.

thematische pauze

7. Hyperesthesie syndroom

Zieke kat in dierenziekenhuis
Afbeelding Credit: Kachalkina Veronika, Shutterstock

Hyperesthesiesyndroom is een hoge gevoeligheid voor de huid op de rug en de basis van de staart.

Meestal reageert je kat plotseling als je dit gebied probeert aan te raken. Uw kat kan intens reageren bij het verzorgen van dit gebied en proberen te krabben en graven wanneer het verzorgt. Helaas kan dit leiden tot ernstig letsel. Andere katten jagen hun eigen staarten van het ongemak.

Wat te doen:

Gelukkig kan dit gezondheidsprobleem worden beheerd met de juiste veterinaire zorg. Uw dierenarts zal andere oorzaken willen uitsluiten die we op deze lijst hebben genoemd voordat u met de behandeling begint. Als hyperesthesiesyndroom de boosdoener is, zal uw dierenarts medicijnen voorschrijven om te helpen bij pijn en stemming.

Kattenkogelverdeler 1Betekent dit dat mijn kat graag zijn staart aangeraakt houdt?

Je hebt dus besloten dat je kat zich gewoon verveelt en graag met zijn staart speelt. Betekent dit dat je de staart kunt aanraken wanneer je maar wilt? Niet bepaald.

De staart is een gevoelig deel van het lichaam dat niet veel bescherming krijgt. Het is ook een deel van de wervelkolom van een kat. Meestal houden katten alleen van de basis van de staart aangeraakt en af en toe een snelle staartslag.

Vermijd het knoeien met de staart en gebruik in plaats daarvan een speeltje. Anders kan je kat geïrriteerd raken en misschien niet met je willen spelen.

divider-catclaw1Conclusie

Daar heb je het: zeven redenen waarom katten met hun staart spelen. Soms is het alleen uit pure verveling. Andere keren kan het een gezondheidsprobleem zijn.

Pas op voor jeuk en krabben en let op hoe uw kat reageert wanneer u de basis van de staart aanraakt. Als alles goed is, heeft je kat waarschijnlijk alleen maar plezier.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Salomé Guruli, Unsplash