Waarom houdt mijn kat mijn hand vast? 4 Veel voorkomende redenen

Een huisdier dat onze handen vasthoudt, is een teken van liefde en genegenheid, en het wordt meestal geassocieerd met honden. Katten kunnen net zo geïnteresseerd zijn in communicatie met ons op een fysiek niveau, soms plaatsen ze hun poot in onze handen of grijpen ze onze handen tussen hun poten.

Dit betekent meestal dat uw kat zich veilig voelt bij u en dat hij zich veilig genoeg voelt om te laten zien dat hij zich op zijn gemak voelt om dicht bij iemand te zijn van wie hij houdt. Op sommige dagen kan uw kat weigeren om zijn poot door u vast te houden, terwijl hij op andere dagen het zelf kan initiëren.

Dit kan afhangen van de stemming van uw kat, omdat hoe hij zich voelt een grote rol speelt in hoe hij zich gedurende de dag en tegenover u gedraagt. Een kat die zich speels voelt, aandacht zoekt, je laat zien dat je een plek van veiligheid voor hem bent, of gewoon geaaid wil worden, kan zijn poot in je hand plaatsen als een manier om hem “vast te houden”.

kattenpootverdeler

De 4 redenen waarom uw kat uw hand vasthoudt

1. Om uw aandacht te trekken

Kattenpoot op een menselijke hand
Image Credit: Counseling, Pixabay

Het lijdt geen twijfel dat katten dol zijn op aandacht, vooral van mensen. Door zijn poot in je hand te leggen of je hand met zijn poten vast te pakken, kan je kat op zoek zijn naar aandacht. Deze aandacht waar je katten naar op zoek zijn, kan een eenvoudige bevestiging van jou zijn, om gewreven of opgepakt te willen worden. Sommige katten zullen dit zelfs doen als ze honger hebben en weten dat dit gedrag voldoende aanmoediging kan zijn om ze te voeden.

thematische pauze

2. Beveiliging en veiligheid

Kattenpoot bovenop de hand van een vrouw
Afbeelding Credit: Alexandra Holbea, Pexels

Een kat die zich veilig bij je voelt, zal niet aarzelen om te laten zien hoeveel ze van je houden en voor je zorgen. Je bent misschien een vorm van comfort en veiligheid voor je kat, dus ze zullen het leuk vinden als je zijn poot vasthoudt zonder hem weg te trekken, of ze zullen gewoon hun poot gewillig in je hand plaatsen. Je kat kan je zelfs proberen te beschermen zonder dit verbaal te kunnen uiten. In plaats daarvan kan uw kat proberen bij u in de buurt te zijn en uw aandacht te trekken omdat hij zich beschermd voelt over u.

Sommige katten kunnen dit ook doen wanneer ze het gevoel hebben dat je je de hele dag anders gedraagt, misschien als hun manier om te vragen wat er mis is of troost te zoeken om te weten of je in orde bent.

thematische pauze

3. Ze willen geaaid worden

Een gemberkat buiten aaien
Afbeelding Credit: dashkabudich, Pixabay

De meeste katten vinden het leuk om geaaid te worden, zelfs als ze na een paar minuten geïrriteerd raken. Als je je kat aan het aaien was en plotseling stopt, zullen ze proberen om je te laten aaien. Sommige katten houden van aaien en je aanwezigheid, dus ze zullen proberen je hand vast te houden om je aan te moedigen ze te blijven aaien.

Andere katten kunnen dit doen als je gaat zitten, en ze zien het als een uitnodiging om te proberen je te laten aaien. Het is ook gebruikelijk dat katten aan je hand likken en poten als ze het gevoel hebben dat ze niet willen dat je stopt met aaien omdat het voor hen fijn voelt.

thematische pauze

4. Speelsheid

man die buiten kat speelt
Afbeelding credit: Karpova, Shutterstock

Voor sommige katten zien onze handen eruit als speelgoed. Dit komt omdat katten bijna alles in een speelgoed of leuke activiteit kunnen veranderen, waaronder poten aan je hand of proberen er tegenaan te slaan. Dit is gewoon dat je kat nieuwsgierig en speels is, en ze kunnen je laten zien dat ze zin hebben om ergens mee te spelen.

Dit zou een goed idee zijn om ze een speeltje te geven om ze af te leiden van het proberen te poten en spelen met je hand, wat behoorlijk pijnlijk kan zijn als ze hun tanden en klauwen naar buiten brengen als ze te opgewonden raken.

kattenpootverdeler

Waarom houden katten onze handen vast als we verdrietig zijn?

Hoewel katten niet dezelfde vaardigheden hebben om hun emoties op hetzelfde niveau te uiten als mensen, geloven veel katteneigenaren dat de verlengde poot van hun kat er is om hen te helpen zich beter te voelen in tijden dat ze gestrest of verdrietig zijn. Wanneer we ons down voelen, kunnen we minder energiek zijn dan normaal.

Dit betekent dat we misschien meer tijd zitten of liggen, waardoor uw kat met ons kan communiceren omdat ze moeite hebben om het te doen als we het druk hebben. Het is ook mogelijk dat uw kat uw ongeluk voelt door veranderingen in uw gezichtsuitdrukkingen en gedrag, en ze kunnen proberen om naar uw handen te poten. Dit helpt veel katteneigenaren zich iets beter te voelen, wetende dat hun katten om hen geven als ze zich down voelen, en katten doen dit met liefde en genegenheid.

divider-catclaw1

Conclusie

Als uw kat besluit om uw hand met hun poot, of ze laten je hun poot in je hand houden, het is een teken dat ze je vertrouwen. Een kat zal op verschillende manieren laten zien hoe hij zich voelt, omdat hij niet verbaal met ons kan communiceren op een manier die we begrijpen en proberen je aandacht te trekken of je troost te tonen door naar je te poten is een van die manieren. Hoewel elke reden achter het vasthouden van een kat anders is, zijn ze bijna altijd positief.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: cottonbro, Pexels