Waarom snurken sommige katten zo hard? 4 veelvoorkomende redenen

Kitten slapen

Snurken komt veel minder vaak voor bij katten dan bij honden of mensen. Veel katten zijn stille, heimelijke slapers, wat perfect is voor een heimelijk dutje onder de lakens! De meeste katten spinnen regelmatig, maar snurken treft alleen sommige katten. Snurken is luidruchtige ademhaling of harde ademhalingsgeluiden die optreden tijdens de slaap.

Snel overzicht

01

Katten zijn meestal rustige slapers, dus snurken bij katten is ongewoon.

02

Snurken bij katten kan een teken zijn van ademhalingsproblemen of gezondheidsproblemen, zoals kattengriep of verstopping in hun neusholtes.

03

Katten die zwaarlijvig en brachycefale rassen zijn, kunnen ook snurken tijdens het slapen.

Zelfs meestal stille slapers kunnen soms hardere geluiden maken in hun slaap, bijvoorbeeld als ze zich in een ongewone of belemmerde slaaphouding bewegen, of als ze in een ongewoon droge omgeving slapen. Lees verder om erachter te komen waarom sommige katten snurken en wanneer u zich zorgen moet maken.

Lees ook: Snurken bij katten: oorzaken en behandeling

Wat maakt een kat een snurker?

veelkleurige kattenslaapjes

Niet alle katten snurken, maar degenen die dat wel doen, kunnen snurken om anatomische redenen of vanwege een gezondheidsprobleem.

Luidruchtige slaapademhaling gebeurt meestal om anatomische redenen, maar snurken kan ook een teken zijn van een gezondheidsprobleem. Er zijn drie belangrijke redenen waarom uw kat een snurker kan zijn of kan worden, waaronder:

#1 Brachycefale katten

Perzische kat slapen

Sommige katten met een plat gezicht kunnen meer snurken vanwege de manier waarop hun hoofd en luchtwegen zijn opgebouwd.

Brachycefalisch betekent letterlijk “verkort hoofd” en verwijst naar rassen met een typisch platter gezicht en een minder langwerpige neus. Sommige brachycefale kattenrassen omvatten Birmezen, Himalayanen, Perzen, Britse kortharen en exotische kortharen. Deze rassen zijn al lang favoriet bij veel katteneigenaren, maar ze kunnen worden geassocieerd met een aantal gezondheidsproblemen als gevolg van hun hoofdvorm.

Brachycefale rassen hebben meer kans op stenotische neusgaten of smalle neusgaten, die een beperking van de luchtstroom door de neus veroorzaken. Rassen met een plat gezicht kunnen ook een langwerpig zacht gehemelte hebben – het zachte weefsel op het dak van hun mond is te lang voor hun kortere hoofd en kan hun luchtwegen belemmeren.

Beide problemen kunnen bij sommige katten luid snurken veroorzaken. Een verkort gezicht condenseert ook het sinussysteem in het hoofd van een kat, wat op zijn beurt kan leiden tot een luidruchtige ademhaling.

Niet alle brachycefale katten worstelen met ademhalingsmoeilijkheden, maar als u zich zorgen maakt, is uw dierenarts het best geplaatst om te bespreken of medische, chirurgische of omgevingsinterventies uw kat kunnen helpen.

Lees ook: De 7 meest schattige kattenrassen met plat gezicht

#2 Gewichtsproblemen

zwaarlijvige tabby kat slapen

Obesitas kan veel gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder meer snurken en luidruchtige ademhaling.

Obesitas of overgewicht kan de kans vergroten dat uw kat een snurker is. Hoewel gewichtstoename vaak geleidelijk is en zelden grote ademhalingsproblemen veroorzaakt, zal het op een gezond niveau houden van het gewicht van uw kat wonderen doen voor hun algehele welzijn en een luidruchtige ademhaling verminderen. Naast snurken hebben katten met overgewicht ook aanleg voor andere aandoeningen, zoals:

Lees ook: De 7 beste kattenvoer voor katten met overgewicht

#3 Luchtweginfecties

kat die in een blauwe stoel slaapt

Plan een afspraak met uw dierenarts als uw kat nog nooit eerder heeft gesnurkt, maar plotseling een luidruchtige ademhaling begint te krijgen.

Deze kunnen acuut en plotseling zijn, of chronisch en langdurig. De meest voorkomende infectie van de bovenste luchtwegen bij katten is algemeen bekend als “kattengriep”, wat een paddenstoelterm is voor problemen met de bovenste luchtwegen veroorzaakt door een aantal veel voorkomende infectieuze agentia.

Katten met kattengriep, of een infectie van de bovenste luchtwegen, kunnen moeite hebben met ademhalen, zowel wanneer ze slapen als wanneer ze wakker zijn. Andere klinische symptomen van kattengriep kunnen zijn:

Hoewel sommige van de virale oorzaken van kattengriep niet volledig kunnen worden genezen, kunnen katten herstellen van vervelende aanvallen van infectie. Ze hebben meestal ondersteunende zorg nodig om hen te helpen dit te doen, wat voedings- of Supplement ondersteuning, ontstekingsremmende geneesmiddelen, vloeistoffen of antibiotica.

Lees ook: Longontsteking bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

#4 Neusobstructies

Kat die rustig slaapt

Neuspoliepen of gezwellen, of zelfs een vreemd lichaam dat vastzit in de neusholtes kunnen snurken veroorzaken.

Hoewel relatief zeldzaam, kunnen katten luchtwegblokkades krijgen waardoor ze snurken. Af en toe kunnen vreemde voorwerpen zoals een graszaadje of zelfs een grasspriet zich in de neus en achter het zachte gehemelte nestelen. Tekenen beginnen meestal vrij plotseling en katten kunnen snuiven of niezen om te proberen zich van de blokkade te ontdoen, maar ook snurken of luidruchtig ademen. Een reis naar de dierenarts om dit uit te sluiten is in deze gevallen de enige optie.

Nogmaals, vrij zelden kunnen katten poliepen of gezwellen in hun luchtwegen ontwikkelen. Dit kan resulteren in een langzame toename van snurken of ademhalingsproblemen. Nogmaals, uw dierenarts is het best geplaatst om dit te diagnosticeren, hoewel het hen zal helpen als u andere gedragsveranderingen kunt beschrijven die u hebt opgemerkt.

Lees ook: Hijgen van de kat: oorzaken, symptomen en behandeling

Wanneer moet ik me zorgen maken over het snurken van mijn kat?

witte kat slaapt

Als u zich zorgen maakt over het snurken van uw kat, kan uw dierenarts helpen bepalen of het abnormaal is of niet.

Mild of af en toe snurken kan zo eenvoudig zijn als uw kat die in een vreemde positie slaapt, en niets om u zorgen over te maken, vooral als uw kat verder helder, gelukkig en zijn gebruikelijke zelf is. Aan de andere kant van het spectrum zou een plotseling begin van ademhalingsmoeilijkheden en luid snurken uw kat een reis naar de dierenarts moeten boeken zodra u het opmerkt, omdat het een nieuw of zorgwekkend gezondheidsprobleem kan vertegenwoordigen.

Brachycefale katten kunnen een breed spectrum van bovenste luchtwegsymptomen vertonen, waarvan sommige conservatief kunnen worden behandeld met gewichtsbeheersing en het gebruik van luchtbevochtigers en omgevingsbeheer. In extremere gevallen is een operatie de beste optie voor optimaal welzijn. Uiteindelijk is uw dierenarts het best geplaatst om u te adviseren over welke stappen moeten worden genomen.

Lees ook: Waarom spinnen katten als ze slapen? Een dierenarts legt uit

Veelgestelde vragen

Is het normaal dat katten luid snurken als een mens?

Katten zijn meestal veel rustigere slapers dan mensen en hebben minder kans om te snurken. Snurken bij katten kan een teken zijn van infectie, een geblokkeerde luchtweg of ademhalingsveranderingen met betrekking tot ras of gewicht.

Waarom snurkt mijn kat ineens?

Het plotselinge begin van snurken kan een teken zijn van obstructie in de neusholte en moet worden beoordeeld door een dierenarts. Andere tekenen om op te letten zijn niezen, snuiven en een kut of bloederige neusafscheiding uit een of beide neusgaten.