Waarom snuffelt mijn kat plotseling aan alles? 6 mogelijke redenen


Elke katteneigenaar weet dat katten een buitengewoon reukvermogen hebben. Katten gebruiken deze gave om hun omgeving te analyseren en te begrijpen. Katten hebben 45-80 miljoen (en mogelijk tot 200 miljoen) reukreceptoren in vergelijking met ons mensen, die er maar 5 miljoen hebben. Met dit gegeven is het geen wonder dat katten aan alles snuffelen. Maar waarom doen ze dit? En waarom zou uw kat plotseling aan alles beginnen te snuffelen? Als uw kat niet overmatig niest of zichtbare neusuitvloeiing heeft (wat kan wijzen op een medisch probleem), betekent snuffelen alleen nog niet dat er een probleem is! Kom met ons mee om de zes mogelijke redenen te ontdekken waarom uw kat plotseling overal aan snuffelt en of er een reden tot bezorgdheid is.

3 kattengezicht verdeler

De 6 redenen waarom uw kat plotseling aan alles snuffelt

1. Het controleren van hun grondgebied

Zilveren Bengaal zit op de bank
Image Credit: Velari Pavljuk, Shutterstock

Simpel gezegd snuffelen katten om alles in hun omgeving te bekijken. Katten zijn niet altijd territoriaal, maar ze geven wel de voorkeur aan bepaalde ruimtes en voorwerpen die ze de hunne kunnen noemen. Katten doen dit vooral op een nieuwe plek, maar ook op een vertrouwde plek. Pas geadopteerde katten zullen zeker aan alles snuffelen zodra u ze thuisbrengt, deels om vast te stellen of er andere dieren in de buurt zijn.

thematische onderbreking

2. Bepalen waar te krabben

kat krabben_Xandra Luijks_Pixabay
Image Credit: Xandra Luijks, Pixabay

Krabben is een volkomen normaal gedrag, en katten doen het om hun nagels te scherpen, hun spieren te rekken, en hun territorium te markeren. Een kat zal echter een mogelijk voorwerp om aan te krabben verkennen door te snuffelen om er zeker van te zijn dat het voorwerp geschikt is. Door aan het voorwerp te snuffelen weet uw kat waar het voorwerp van gemaakt is, of het veilig is, wat de textuur is en of een andere kat het voorwerp heeft opgeëist.

Het is mogelijk dat een voorwerp, zoals een bepaalde stoel of bank, er altijd is geweest, maar dat uw kat in het verleden geen interesse toonde om eraan te krabben; dat zou een snuffelen kunnen verklaren waarvan u nog nooit getuige bent geweest.

thematische onderbreking

3. Bepalen waar te markeren

Tuxedo kat in een kamer
Image Credit: Chen, Unsplash

Je kat kan beslissen over een bepaald voorwerp of speeltje en besluiten om het te claimen. Je kat zal een voorwerp claimen door er eerst aan te snuffelen en vervolgens met zijn gezicht over het voorwerp te wrijven. Uw kat kan dit ook doen in een bepaald gebied van uw huis om een plek of ruimte te claimen.

Katten hebben geurklieren op verschillende delen van hun lichaam die feromonen afgeven, en door hun gezicht over iets te wrijven laten ze hun eigen unieke geur achter. Door deze feromonen af te geven, zeggen ze: “Ga weg, dit is van mij!”

thematische onderbreking

4. Een bericht ophalen

kat die een hond besnuffelt
Image Credit: nekodg, Pixabay

Geur is de belangrijkste vorm van communicatie van een kat, en als je een ander dier in huis hebt, of het nu een andere kat of hond is, kan je kat communiceren door te snuffelen. Deze vorm van communicatie kan het andere dier vertellen dat een bepaalde plek of gebied in huis van hen is.

In het geval dat u een andere kat in huis heeft, kan snuffelen een vorm van communicatie zijn om te controleren of uw kat met de andere kat wil paren, of de andere kat ziek is, en welk geslacht ze zijn.

thematische onderbreking

5. To See Where You’ve Been

Britse korthaar kat verstopt zich
Image Credit: Chendongshan, Shutterstock

Een kat zal snuffelen als je een geur mee naar huis neemt die hij nog nooit eerder heeft geroken. Misschien ben je naar het huis van een vriend geweest die een kat heeft, dus je kat zal overal snuffelen waar je in het huis bent geweest dat de vreemde geur heeft achtergelaten. Kortom, als u ergens anders bent geweest, zal uw kat overal snuffelen om te bepalen waar u bent geweest, wat u hebt gegeten, enzovoort.

thematische onderbreking

6. Het opsporen van een partner

katten in gras
Image Credit: Astrid Gast, Shutterstock

Vergeet niet dat katten een buitengewone reukzin hebben, en een kater kan een poes op 2 mijl afstand ontdekken, vooral als je kater niet gecastreerd is. Wat betreft het besnuffelen van nieuwe plekken in huis, als u bij iemand thuis bent geweest die een poes heeft, kan uw kater de geur oppikken en overal waar u bent geweest, gaan snuffelen. In dat geval kan uw kater proberen te bepalen of de poes een geschikte partner is.

verdeler-kattenklauw1

Is er reden voor alarm?

Snuffelen is een natuurlijk gedrag voor katten, en ze zullen alle nieuwe geuren opsnuiven die je in huis brengt van andere plaatsen, waardoor er geen reden tot alarm is.

Waarom blijft mijn kat aan de lucht snuffelen?

Katten snuiven de lucht om hun omgeving te verkennen. Katten hebben een speciaal instrument, Jacobson’s orgaan of vomeronasaal orgaan genaamd, dat zich in de neusholte bevindt en uitkomt in de mond. Door dit orgaan kunnen voor ons onwaarneembare geuren via zenuwen de hersenen bereiken. Stel bijvoorbeeld dat er een muis in de muur zit, die voor u duidelijk niet zichtbaar is. In dat geval kan uw kat het ruiken met behulp van Jacobson’s orgaan, dat uiteindelijk dient als een secundair olfactorisch systeem. Uw kat kan dit hulpmiddel ook gebruiken om een partner op te sporen.

kat poot verdeler

Laatste gedachten

Hopelijk hebben we je gerustgesteld als je kat plotseling overal aan is gaan snuffelen. Vergeet niet dat snuffelen een volkomen natuurlijke actie is voor katten, en het is gewoon een manier voor hen om hun omgeving te verkennen. Bekijk het zo: Mensen zullen een tweede blik werpen op iets onbekends, maar een kat zal eraan snuffelen.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: movchanzemtsova, Shutterstock