Waarom slaapt mijn kat plotseling op vreemde plaatsen – 7 mogelijke redenen


Wist je dat katten dagelijks tussen de 12 en 18 uur kunnen slapen? Het is waar, en uit onderzoek blijkt dat bijna 40% van de katten meer dan 18 uur op een dag slaapt!

Omdat je kat zoveel tijd doorbrengt met slapen, raak je er misschien aan gewend om ze de hele dag door op hun favoriete slaapplekjes te zien. Maar wat gebeurt er als je kat plotseling begint te slapen op vreemde plaatsen waar hij nog nooit eerder heeft geslapen? Moet je je zorgen maken dat ze ziek zijn?

Lees verder om zeven redenen te vinden waarom uw kat plotseling zijn oude bed zou kunnen verruilen voor een nieuwe plek.

3 kat gezicht verdeler

De 7 redenen waarom uw kat plotseling op vreemde plaatsen slaapt

1. Hun instincten slaan aan

grijze en witte kat slaapt op een bos
Image Credit: ANURAK PONGPATIMET, Shutterstock

Je kat kan een nieuwe slaapplek zoeken, simpelweg vanwege zijn instinctieve gedrag. Katten in het wild zijn gewend om op verschillende plaatsen te slapen en soms hun familieleden mee te nemen. Je hebt dit gedrag misschien wel eens gezien als je ooit een kat hebt gehad die is bevallen. Moederpoezen verhuizen soms hun hele nest naar een nieuwe locatie om ze veilig en beschermd te houden.

Je zou ook kunnen merken dat je oudere katten van slaapplaats veranderen als je een nieuw huisdier in huis haalt. Je weet het misschien niet, maar er is een hiërarchie in je huis tussen je huisdieren. Een nieuw katje erbij kan de hiërarchie veranderen en ervoor zorgen dat uw dominante katten een nieuwe slaapplaats opeisen.

thematische onderbreking

2. De seizoenen veranderen

katten slapen bij leren laarzen
Image Credit: Piqsels

Je verruilt misschien je lichte deken voor iets substantiëlers om je in de winter warm te houden. Natuurlijk proberen katten hetzelfde te doen.

Als je woont waar er vier verschillende seizoenen zijn, kan het zijn dat je kat een nieuw plekje zoekt als het weer opwarmt en als het afkoelt. Uw kat kan tijdens de zomermaanden languit in een zonnig gebied liggen of zich onder dekens nestelen wanneer de sneeuw begint te vliegen. Uw kat kan zich terugtrekken in de koele kelder om oververhitting te voorkomen of een bed opzoeken voor een warmtebron als het koud is.

thematische onderbreking

3. Ze willen privacy

Slapende kat
Image Credit: super-mapio, Pixabay

Jij zou niet willen dat je slaapkamer midden in je woonkamer ligt, en je kat ook niet. Je kat slaapt misschien op een nieuwe en vreemde plek, gewoon omdat hij wat privacy zoekt. Op gevaar af van antropomorfisme, misschien zijn ze het zat dat je ze midden in hun dutje wakker maakt om ze te aaien of te vertellen hoe schattig ze zijn!

Een gevoel van veiligheid komt ook met het vinden van een nieuwe plek om te dutten. Katten kunnen zich vrij goed verstoppen, dus je zult misschien niet eens in staat zijn om de nieuwe slaapplek van je huisdier te vinden (en dat vinden ze waarschijnlijk fijn).

thematische onderbreking

4. They’re In Pain

kat slaapt op de patio
Image Credit: hapibu, Pixabay

Als je kat een chronische gezondheidstoestand heeft zoals artritis, kan het veranderen van de plek waar ze snoozen helpen om verlichting van hun pijn te vinden. Als hun gebruikelijke slaapplek hoog is of op een moeilijk bereikbare plek, kan hun pijn het moeilijk maken om daar te komen. In plaats daarvan kunnen ze een zacht bed zoeken waar ze gemakkelijk in kunnen stappen of zelfs op een deken of bij een directe warmtebron kruipen.

Meestal, als het pijn is die ervoor zorgt dat uw kat een nieuwe slaapzone zoekt, zult u ook andere symptomen opmerken, zoals:


  • Hinken

  • Lethargie

  • Gehurkte houding

  • Ongewone prikkelbaarheid

Veel katten zijn het liefst alleen en zullen zich terugtrekken om elk contact met mensen te vermijden als ze pijn hebben. Uw pijnlijke kat kan een verborgen slaapplaats opzoeken waar u moeilijk bij kunt, zoals onder uw bed of achter dozen in uw berging.

thematische onderbreking

5. Ze zijn getraumatiseerd

kat slaapt op een boomstam
Image Credit: Crepessuzette, Pixabay

Katten kunnen schrikken van plotselinge harde geluiden, zoals die van een te luide televisie of de bouwploeg verderop in de straat. Als het dutje van je kat werd verstoord door een plotseling geluid waar ze van schrokken, zullen ze in de toekomst misschien minder snel teruggaan naar die exacte plek om te slapen.

De negatieve associatie van uw kat met hun bed kan door meer komen dan alleen plotselinge geluiden. Ze kunnen hun slaapplek in verband brengen met een pijnlijk gevoel of een ongemakkelijke herinnering. Bijvoorbeeld, een oormijtplaag waar ze mee worstelden of fysiek trauma zoals op getrapt worden.

thematische onderbreking

6. Ze zijn bang of gestrest

kat slaapt boven de vuilnisbak
Image Credit: Khoir Gallery, Shutterstock

Angst kan een andere katalysator zijn voor slaapgerelateerde veranderingen bij katten. Bijvoorbeeld, een belangrijke en stressvolle gebeurtenis zoals het in huis halen van een pasgeboren baby of een nieuw huisdier kan je kat ertoe aanzetten een veiligere ruimte te zoeken om te slapen.

Dingen zoals wegwerkzaamheden of bouwwerkzaamheden in de buurt van uw huis kunnen ook stress veroorzaken bij onze katten die gedijen op consistentie in hun dagelijks leven.

thematische onderbreking

7. Ze zijn ziek

nebelung kat in dierenkliniek
Image Credit: Juice Flair, Shutterstock

Als uw kat vecht tegen een ziekte, klein of groot, kan hij op nieuwe plekken gaan slapen. Een kat met een urineweginfectie kan bijvoorbeeld in of bij de kattenbak slapen, zodat als de aandrang om te plassen toeslaat, ze al zijn waar ze moeten zijn.

Als uw kat ziek is, zult u waarschijnlijk andere symptomen opmerken, zoals:


  • Inappetentie

  • Slaap patroon veranderingen

  • Ongepaste eliminatie

  • Veranderingen in sociale interactie

  • Veranderingen in activiteitsniveau

Als uw katje ziekteverschijnselen vertoont en op een nieuwe, ongewone plek slaapt, is het ideaal om ze door de dierenarts te laten beoordelen.

kattenpoot verdeler

Laatste gedachten

Hoewel een nieuwe slaapplaats kan duiden op pijn of ziekte, is dit niet altijd het geval. Uw kat kan ergens anders gaan slapen omdat u hem maar blijft lastigvallen of omdat de bouwploeg aan de overkant te veel lawaai maakt. Ze kunnen wegsluipen om op een nieuwe verborgen plek te slapen omdat ze hun oude plek associëren met de keer dat u per ongeluk op hun staart stapte terwijl ze sliepen, of omdat de seizoenen veranderen en hun oude slaapplek koud is.

Dat gezegd hebbende, als een verandering in persoonlijkheid gepaard gaat met de nieuwe slaaphouding van uw kat, moet u ze meenemen naar de dierenarts om eventuele ziekten uit te sluiten.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Xseon, Shutterstock