Waarom bijt mijn kat me ineens? – 8 mogelijke redenen


Als u enige tijd in de buurt van katten bent geweest, hebt u waarschijnlijk ervaren hoe snel ze kunnen gaan van spinnen van genot tot het graven van hun tanden in uw nietsvermoedende hand. Bijten betekent niet altijd dat uw kat agressief is, maar als uw kat u plotseling begint te bijten, kan dat opzienbarend en verontrustend zijn.

Katten bijten om verschillende redenen. Ze kunnen je vertellen dat je ze met rust moet laten, aandacht zoeken, of zelfs affectie tonen. Als je niet weet waarom katten bijten of hoe je kunt zien wanneer je kat op het punt staat zich tegen je te keren, kan het moeilijk zijn om te voorkomen dat je gebeten wordt of om uit te zoeken wat de oorzaak is.

Om je te helpen begrijpen – en om je vingers te beschermen tegen pijnlijke kneepjes – stelden we deze lijst samen van veel voorkomende redenen waarom katten bijten.

verdeler-kattenklauw1

8 redenen dat uw kat u bijt

1. Aandacht zoeken

Ze kunnen misschien niet praten zoals wij, maar katten kunnen behoorlijk expressief zijn als ze dat willen of nodig hebben. Ook als ze zich verwaarloosd voelen en genegenheid zoeken bij hun favoriete mensen.

Bijten is slechts één van hun communicatiemethoden. Hoewel het pijnlijk kan zijn voor ons, bedoelt uw kat er meestal niets mee. Het is gewoon hun manier om je aandacht te krijgen als ze vinden dat je ze niet genoeg van je tijd geeft.

Je kunt dit tegengaan door elke dag tijd uit te trekken om met je kat te spelen. Regelmatige verzorgingssessies kunnen ook een goede manier zijn om samen tijd door te brengen.

een jonge tabby kat bijt in de voeten van een vrouw
Image Credit: Marina Demeshko, Shutterstock
thematische onderbreking

2. Don’t Touch

Katten kunnen kieskeurig zijn over wie hen aanraakt, wanneer ze worden aangeraakt, en zelfs waar ze graag geaaid worden. De kat van je buren laat je misschien helemaal niet aanraken en rent weg met een sis telkens als je het probeert, terwijl je eigen kat misschien meer accepteert maar nog steeds op zijn hoede is.

In tegenstelling tot aandachtzoekend bijten, kan bijten ook de manier zijn waarop je kat je vertelt dat hij niet aangeraakt wil worden. Misschien zijn ze te moe, of zijn ze geïrriteerd over de nieuwe kitten in huis en willen ze gewoon even met rust gelaten worden.

Ongeacht hun redenen gaan deze beten vaak gepaard met waarschuwingstekens zoals sissen of grommen. Dit zijn beide tekenen dat je ze een tijdje met rust moet laten.

thematische onderbreking

3. Angst

Vaker wel dan niet, als uw kat ergens bang voor is, zal hij dekking zoeken en het niet op prijs stellen om vastgehouden te worden. Als u probeert ze in bedwang te houden, kan dat leiden tot diepe krassen en vervelende kneepjes als uw kat probeert te ontsnappen.

Dit type beet betekent niet dat uw kat u haat of agressief is. Het is gewoon hun manier om uit een situatie te komen die ze gevaarlijk of eng vinden. Als iets uw kat bang maakt – of het nu uw hond is, de stofzuiger, of iets buiten – kunt u hem het beste laten verstoppen als dat nodig is.

kat bijt in de hand van een mens
Image Credit: Diana Taliun, Shutterstock
thematische onderbreking

4. Love Bites

Hoewel gebeten worden nooit leuk is, vooral niet als die tanden scherp zijn, zullen katten elkaar en jou soms bijten om hun genegenheid te tonen. Dit zijn meestal snelle kneepjes of knabbels die vaak helemaal geen pijn doen. Het is meestal de manier waarop moederpoezen hun kittens verzorgen, en daardoor is het een gedrag dat het vaakst voorkomt bij katten die kittens hebben gehad.

Hoewel dit soort bijten niet agressief is en je kat je gewoon genegenheid geeft, kunnen ze soms een beetje te enthousiast worden. Als de tanden van uw kat een beetje scherp zijn, schrikt u het gedrag af door uw hand voorzichtig uit hun bereik te halen.

thematische onderbreking

5. Pijn

Bekend om hun stoïcijnse aard in allerlei situaties, staan katten er ook om bekend zich te verstoppen als ze pijn hebben. Dit kan om twee redenen zorgwekkend zijn. Eén, je moet goed op het gedrag van je kat letten om te weten wanneer ze een gezondheidsprobleem hebben en naar de dierenarts moeten. Ten tweede, als u ze per ongeluk aait op een plek die pijn doet, kan dat leiden tot een paar tandafdrukken op uw nietsvermoedende hand.

Dit is geen beet geboren uit agressie of haat voor jou. Het is gewoon een manier van je kat om te zeggen: “Auw!”

Helaas kan het moeilijk zijn om te weten of ze pijn hebben of niet, hoewel je kunt zoeken naar tekenen van open wonden of zwelling. Als het gedrag zich blijft voordoen als u dezelfde plek aanraakt, moet u uw dierenarts raadplegen.

kat bijt eigenaar
Image Credit: Bogdan Sonjachnyj, Shutterstock
thematische onderbreking

6. Kinderboerderij

Een ding dat veel mensen niet leuk vinden aan katten is hun manier van liefdevolle aandacht het ene moment en dan wegduiken voor dekking het volgende. Dit gedrag hangt af van de kat. Sommige zijn meer dan gelukkig om de hele dag geaaid te worden, terwijl andere er nauwelijks van houden om aangeraakt te worden.

Je kat aaien of verzorgen kan ook de oorzaak zijn van beten, vooral als je een kat hebt die bijzonder kieskeurig is over zijn ruimte. Sommige katten hebben ook grenzen aan hoeveel aandacht ze toestaan.

Als u uw kat het ene moment vrolijk aait en het volgende moment een stekelige bal van klauwen en tanden krijgt, is dat een teken dat uw kat er genoeg van heeft.

thematische onderbreking

7. spelen

Huisgebonden of niet, katten zijn jagers en gebruiken hun tanden om hun prooi te vangen. Tijdens het spelen scherpen ze hun vaardigheden aan, wat betekent dat hun tanden vaak tevoorschijn komen als ze met andere katten of met jou spelen.

Kittens zijn vaak de grootste boosdoeners als het gaat om bijten tijdens het spelen, en ze leren elkaar vaak hoeveel bijten te veel is. Volwassen katten bijten elkaar ook speels, zelfs als ze niet zo vaak spelen. Hoe dan ook, zorg ervoor dat uw kat voldoende tijd krijgt om met speelgoed te spelen, zodat ze hun vaardigheden kunnen aanscherpen zonder dat uw handen worden gekrabd en gebeten.

U moet er wel op letten hoe opgewonden uw kat wordt tijdens de speeltijd. Als ze te overprikkeld raken, kunnen ze in hun enthousiasme uw wiebelende tenen verwarren met speelgoed.

kat bijt in de hand van de vrouw
Image Credit: Luis Echeverri Urrea, Shutterstock
thematische onderbreking

8. Tenen

Elk dier met tanden krijgt tandjes en probeert de pijn te verlichten door op dingen te kauwen. Kittens kauwen, net als puppies, op alles waar ze bij kunnen, zoals schoenveters, speelgoed of zelfs uw hand.

Dit gedrag is onvermijdelijk en niet agressief, maar moet worden omgebogen naar geschiktere doelen. Het kan schattig zijn om een kitten op uw vingers te laten knagen, maar het is het beste als u het gedrag niet aanmoedigt.

Moedig uw doorkomende kitten voorzichtig aan om te kauwen op hun favoriete speelgoed of speciaal ontworpen kitten bijtspeeltjes om uw handen en tenen te redden van pijnlijk gekauw. U kunt dit doen door voorzichtig uw hand te vervangen door het speelgoed in kwestie en ze te verleiden om in plaats daarvan daarmee te spelen.

3 kat gezicht verdeler

Waarom zijn kattenbeten gevaarlijk?

Zelfs als uw kat niet agressief is en niet van plan is u pijn te doen, kan een beet met hun naaldachtige tanden pijnlijk zijn en ernstige gevolgen hebben. Kattenbeten worden vaak ten onrechte als niet ernstig beschouwd, omdat de verwondingen er vaak klein uitzien.

In tegenstelling tot honden, die hun tanden gebruiken om hun prooi vast te houden en te verscheuren, maken katten met hun beten prikwonden. Deze wonden zijn klein maar diep. Dit is waar het gevaar ontstaat. Hoe kleiner de wonde, hoe sneller ze korst, maar dat betekent niet dat de wonde genezen is. Bacteriën kunnen in het diepere deel van de beet onder de huid terechtkomen.

Omdat kattenbeten meestal niet veel schade aanrichten, nemen veel mensen niet de moeite om ze te behandelen. Dit betekent dat de bacteriën nog steeds aanwezig zijn wanneer de wond zich sluit, en dit is de reden waarom kattenbeten meer kans hebben om geïnfecteerd te raken dan hondenbeten.

een rode huiskat bijt in de hand van zijn eigenaar
Image Credit: Irzhanova Asel, Shutterstock

Hoe kattenbeten te voorkomen

De meeste katten zijn niet agressief, en veel van hun beten zijn het resultaat van mensen die hun lichaamstaal verkeerd interpreteren. Meestal kunnen beten worden voorkomen door de aandacht van uw kat op speelgoed te richten en uw handen uit de buurt te houden als u met ze speelt.

Leren over de lichaamstaal van uw kat kan u ook helpen. Katten kondigen vaak hun ongenoegen aan voordat ze bijten, en het zijn deze waarschuwingssignalen waar je op moet letten als je niet gebeten wilt worden. Als u deze signalen negeert en uw kat blijft aaien, zal uw kat vaak reageren met zijn klauwen of tanden.

Als uw kat met rust gelaten wil worden, zal hij meestal een of alle van deze tekenen vertonen:

  • Gebogen rug
  • Oren terug
  • verwijde pupillen
  • Sissend
  • Tikkende staart
  • pluimstaart
  • Spitting
  • Stijve houding

garenbalverdeler

Conclusie

Het is niet prettig om gebeten te worden door onze favoriete katachtigen, maar ze bijten niet altijd om hun ongenoegen te tonen. Hoewel bijten een teken van frustratie kan zijn of een ontevreden “Laat me met rust!”, kan het ook een manier van uw kat zijn om aandacht te zoeken, te spelen of genegenheid te tonen.

Ongeacht de reden waarom uw kat u bijt, is het beste idee om uw kat te leren dat bijten geen gepast gedrag is. U kunt dit doen door hun bijtgewoonte te heroriënteren op meer aanvaardbare doelen, zoals hun favoriete muizenspeeltje.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Alie04, Shutterstock