Kan een kat Parvo krijgen en kan hij het van een hond krijgen? (Antwoord van de dierenarts)


Katten hebben hun eigen type parvovirus, genaamd feline panleukopenia virus (FPV). Maar ze krijgen het niet van honden.

Hoewel is aangetoond dat katten bepaalde varianten van het hondenparvovirus (canine parvovirus type-2) bij zich dragen en uitscheiden, wordt, afgezien van enkele gerapporteerde gevallen, momenteel niet gedacht dat het een veel voorkomende oorzaak is van ziekte bij katten.

kat + scheidingslijnWat veroorzaakt Feline Parvo?

Het Feline panleukopenievirus (FPV) zelf is een klein en eenvoudig virus qua structuur, maar zeer effectief in het infecteren van cellen. Parvovirussen vallen vooral cellen aan die zich snel delen.

De symptomen van de infectie hangen samen met de delen van het lichaam die zijn aangetast, meestal het maag-darmkanaal, het beenmerg en het lymfeweefsel.

Parvovirussen in het algemeen zijn:


 • Zeer besmettelijk

 • Vrij goed bestand tegen desinfectie

 • In staat om lange tijd in het milieu te overleven (tot een jaar of meer, onder de juiste omstandigheden)

Hoe raken katten besmet met Feline Parvo?

FPV komt overal in de omgeving voor, dus vrijwel elke kat komt er uiteindelijk mee in aanraking.

Geïnfecteerde katten geven het virus af in hun urine, ontlasting en neusuitvloeiing. Katten kunnen het virus oppikken door direct contact met een besmette kat, of door indirect contact (bv. via besmette voedsel- en waterbakjes, beddengoed of kattenbakken). Mensen kunnen het virus zelfs tussen katten verspreiden als het aanwezig is op hun handen of kleding.

Het virus overleeft goed buiten het lichaam, dus grondig reinigen en desinfecteren is van cruciaal belang om overdracht te voorkomen.

De incubatietijd (de tijd tussen besmetting en ziekte) van FPV bedraagt gewoonlijk ongeveer vijf dagen. Geïnfecteerde katten kunnen het virus enkele dagen uitscheiden voordat ze duidelijke klinische symptomen vertonen.

zieke oranje kat
Image Credit: Pixabay

Wat zijn de symptomen van een Feline Parvo Infectie?

Gezonde volwassen katten die gevaccineerd zijn tegen FPV ontwikkelen waarschijnlijk geen ziekteverschijnselen na contact met het virus.

Echter, volwassen katten die immuungecompromitteerd zijn, of niet gevaccineerd zijn tegen FPV, kunnen ziek worden. Symptomen kunnen zijn:

 • Verminderde energie
 • Verlies van eetlust
 • Braken en/of diarree (met of zonder bloed)
 • Kwijlen
 • Buikpijn
 • Onverzorgd uiterlijk

Katten met FPV zijn meestal uitgedroogd, hebben koorts, en hun bloedonderzoek toont lage aantallen van alle witte bloedcellen (vandaar de naam panleukopenie virus). Dit maakt hen extreem vatbaar voor secundaire infecties, vooral omdat schade aan het maag-darmkanaal ervoor kan zorgen dat bacteriën in de bloedbaan komen en sepsis veroorzaken.

Jonge kittens worden vaak zwaar getroffen. Helaas verloopt de ziekte in sommige gevallen zeer snel, en kan fataal zijn voordat de klinische verschijnselen zichtbaar worden.

Als u bezorgd bent dat uw kat tekenen van FPV-infectie vertoont, zoek dan onmiddellijk veterinaire hulp.

Kan Parvo bij katten worden behandeld?

Er is geen specifieke behandeling voor FPV. Een aangetaste kat heeft intensieve ondersteunende zorg nodig in een ziekenhuis, terwijl hun immuunsysteem het virus probeert te bestrijden.

De behandeling bestaat meestal uit:


 • Intraveneuze (IV) vloeistoffen om de hydratatie op peil te houden, elektrolyten te leveren en de bloedsuikerspiegel te ondersteunen.

 • Breed spectrum antibiotica ter bescherming tegen secundaire bacteriële infecties.

 • Middelen tegen misselijkheid om de eetlust te bevorderen (voedingsstoffen uit de voeding zijn essentieel voor de genezing, met name voor het maagdarmkanaal).

 • Pijnbestrijding (indien nodig)
Zieke kat in dierenziekenhuis
Image Credit: Kachalkina Veronika, Shutterstock

Kunnen katten herstellen van Parvo?

Feline panleukopenie virus (FPV) kan ernstige ziekte veroorzaken bij katten. Veel kittens jonger dan acht weken overleven het helaas niet. De prognose blijft zeer voorzichtig tot de leeftijd van ongeveer vijf maanden.

Volwassen katten die een snelle en agressieve behandeling krijgen, hebben de beste kans op herstel, maar de overlevingskans bij ziekenhuisopname is nog steeds slechts 20-51%.

Zonder ziekenhuisopname zou de overlevingskans minder dan 10% zijn.

Kan ik Parvo krijgen van mijn kat?

Nee. Feline panleukopenie virus (FPV) is niet overdraagbaar op mensen.

kat + lijnscheidingHoe kan ik mijn kat beschermen tegen Parvo?

Het is waarschijnlijk dat alle katten op enig moment in hun leven met Parvo in aanraking komen. Gelukkig is er een zeer effectief vaccin beschikbaar.

De American Animal Hospital Association (AAHA) beveelt het FPV-vaccin aan voor alle katten, ongeacht of ze tijd buiten doorbrengen. Het vaccin is vooral belangrijk voor kittens, omdat hun immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is.

Kittens worden meestal gevaccineerd rond de leeftijd van 6-8 weken, gevolgd door een booster om de drie of vier weken tot ze 16-20 weken oud zijn. Na de eerste serie laat uw dierenarts u weten hoe vaak uw kat opnieuw gevaccineerd moet worden om hun hele leven lang beschermd te blijven (meestal om de één tot drie jaar).

In aanvulling op de vaccinatie zijn hier enkele nuttige tips om uw kat(ten) veilig te houden:


 • Als een kat in uw huis is behandeld voor FPV-infectie, kan hij tot zes weken na herstel het virus blijven uitscheiden, en moet hij worden afgezonderd van kittens en niet-gevaccineerde of immuungecompromitteerde volwassen katten.

 • Wanneer u een nieuw huisdier in huis haalt, is het een goed idee om het gedurende een korte quarantaineperiode (maximaal twee weken) gescheiden te houden van de huisdieren die u momenteel heeft. Vraag een dierenarts of uw nieuwe aanwinst moet worden getest op besmettelijke ziekten, of bepaalde vaccins moet krijgen voordat u hem introduceert.
themapauze

Featured Image Credit: chie hidaka, Shutterstock