Waarom slaan katten naar dingen?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om iets te kopen.

waarom slaan katten naar dingen?

Katten hebben verschillende manieren om de wereld te verkennen. Van snuffelen, likken, of zelfs knabbelen onze nieuwsgierige katten zijn niet bang om te interageren met de wereld om hen heen.

Maar een van de meest voorkomende manieren waarop katten zich bezighouden met de wereld om hen heen is door met hun pootjes tegen dingen, mensen en andere huisdieren te slaan. Voor veel katten is dit de manier om de wereld om hen heen te ervaren en te leren kennen.

Maar waarom slaan katten overal naar? Naar dingen slaan is een van de vele manieren waarop katten leren over de wereld om hen heen. Slaan kan een kat veel vertellen over een voorwerp en het is ook een leuk onderdeel van speeltijd. Veel katten krijgen ook extra aandacht (zowel goede als slechte) wanneer ze met dingen slaan, wat het gedrag aanmoedigt.

Terwijl dat het snelle antwoord is, laten we een beetje dieper duiken met 4 redenen waarom sommige katten ervan houden om alles te slaan!

Reden 1: Katten slaan naar dingen om te spelen

Dingen slaan is diep geworteld in het speelgedrag van katten.

Dat is gewoon een mooie manier om te zeggen dat kittens echt houden ervan om elkaar op het hoofd te slaan en het is een van de eerste dingen die ze doen tijdens speeltijd. Kijk maar eens naar deze video van een paar mollige kittens die het tegen elkaar opnemen! En zorg ervoor dat je telt hoe vaak ze elkaar slaan en slaan!

https://www.youtube.com/watch?v=Z_DMhJ1DsUE

Maar het slaan is niet alleen beperkt tot andere kittens en katten. Als een kat naar dingen in huis slaat, krijgen ze onmiddellijk voldoening als ze zien hoe het rondrolt… of van het aanrecht valt. Als roofdieren en natuurlijke jagers zijn katten dol op alles wat beweegt, of dat nu uw hand onder de dekens is of een schoenveter. Beweging is wat katten interesseert en met dingen slaan is een geweldige manier om een speelsessie te beginnen door een aantal interessante voorwerpen in beweging te brengen.

Hoewel veel voorwerpen gewoon omvallen of niet veel bewegen, zal uw kat af en toe een speeltje of huishoudelijk voorwerp vinden dat hij kan oppakken en rondstoten. Dit is nog meer interessanter voor katten, omdat ze mogen slaan en spelen met dingen in de lucht! Wilde katten, met inbegrip van de grote katten, spelen op deze manier met hun prooi en gooien hun volgende maaltijd de lucht in. Ik heb daar geen video van opgenomen omdat het eerlijk gezegd een beetje verontrustend is, maar als je ooit een huiskat een muis of vogel hebt zien vangen, weet je waarschijnlijk waar ik het over heb.

Als het slaan naar dingen de favoriete speelactiviteit van je kat is, dan vindt je katachtige een voedselverdelingsspeeltje misschien wel leuk. Deze eenvoudige (en budgetvriendelijke) speeltjes geven langzaam brokjes af als ze rondgeslingerd worden. U kunt controleren of mijn persoonlijke favoriet op Amazon door hier te klikken, maar je zeker niet hoeft te gaan het voedsel route om te spelen met een kat die graag om te slaan. Heck, zal een verkruimeld-up en crinkly stuk papier waarschijnlijk doen de truc in veel gevallen!

Reden 2: Het is een veilige manier om de wereld te verkennen

Katten hebben een legendarisch niveau van nieuwsgierigheid en het slaan van dingen is een geweldige manier om veilig de wereld om hen heen te verkennen of er interactie mee te hebben. Slaan kan andere dieren ook laten weten dat je kat afstand probeert te nemen, maar nog steeds niet bang is om zich te laten gelden!

Je kunt katten zien slaan naar allerlei onbekende dingen, of het nu een ander dier is of een voorwerp dat een vreemd geluid maakt, slaan kan een veilige manier zijn om meer informatie te krijgen terwijl je het nieuwsgierige voorwerp letterlijk op arm- (of poot-) afstand houdt!

Het is nu bijna tien jaar oud, maar als ik denk aan katten die beestjes slaan, kan ik niet anders dan denken aan de virale video van een kat die een alligator slaat totdat de alligator langzaam wegloopt het water in. Als je het niet durft te bekijken, weet dan dat de kat helemaal in orde is, hoewel ik me afvraag waarom niemand anders ingreep. Toch is het een goed voorbeeld van de veelzijdigheid van de kattenknuppel en verklaart het voor een groot deel waarom zoveel katten zich er vaak toe wenden.

Reden 3: Dingen slaan geeft je kat aandacht

Je kat zal snel leren dat het slaan naar dingen in huis (inclusief jou) jouw aandacht krijgt.

Hoewel het misschien niet altijd de goed soort aandacht, de meeste katten zal niet bijzonder schelen. Ze weten alleen dat als ze iets van het aanrecht stoten of een stuk papier de lucht in slaan, u zeker reageert!

Of je het nu beseft of niet, de aandacht die je je kat geeft versterkt het slaggedrag positief en moedigt je kat aan om door te gaan met het wegknuppelen van dingen. Dat betekent niet dat je kat alleen vleermuizen dingen voor uw aandacht, maar het kan zeker een motivator zijn voor veel katten.

Dit is vooral belangrijk als het gaat om katten die naar mensen slaan. Mijn kat Debbie is in de loop der jaren steeds veeleisender geworden en heeft uiteindelijk geleerd dat als zij mij een kleine klap tegen mijn arm gaf, ik zou stoppen met waar ik mee bezig was en haar zou aaien. Hoewel dat niet echt een beleefde manier is om haar om een aai te vragen, werkte het wel en na een paar rondes realiseerde ik me wat ik had gedaan! Ik was eigenlijk kleine Debbie aan het aanmoedigen om dit onbeleefde gedrag te herhalen!

Denk eens na over wat je doet als je kat iets van het aanrecht stoot – geef je ze een soort aandacht die hun interesse zou kunnen wekken? Als het tijd is om de boodschappen op te ruimen, is mijn kat Debbie er snel bij om een ui op te sporen en van het aanrecht te duwen. Ze houdt van het wiebelende rollen van de ui en natuurlijk van het zien dat hij op de grond valt. Als ik haar onmiddellijk vraag wat ze aan het doen is en de ui terug op het aanrecht zet, is het gemakkelijk te zien hoe een spel in haar gedachten is begonnen!

Daarom is het zo belangrijk om echt na te denken over je acties na elk kattengedrag en ervoor te zorgen dat je het juiste gedrag van je katachtige vriend aanmoedigt!

Reden 4: Zijn Instinct

Slaan en pootjebaden zijn een belangrijk onderdeel van het jachtproces van uw kat. De mensen van de International Cat Care Society leggen uit dat katten verschillende fasen in hun jachtproces hebben, waaronder stalken en uiteindelijk vangen, waarbij “je kunt zien hoe de kat zich in een gespannen houding houdt voor een korte sprint en naar voren springt om de prooi met één of beide voorpoten te slaan.” Of je het nu een slag, een stoot of een knuppel op de kop noemt, het is een van de eerste stappen in het jachtproces en een diepgeworteld instinct voor katten.

Hoe uw kat te ontmoedigen van het slaan van dingen

Hoewel het slaan van dingen meestal geen probleem is, kan deze gewoonte problematisch worden als uw kat voortdurend dingen door het huis slaat of voorwerpen van het aanrecht duwt.

Wanneer u het gedrag van uw kat wilt veranderen, is het belangrijk om te voorkomen dat u zich richt op negatieve handhaving, zoals straffen of schreeuwen. Deze technieken zijn zelden of nooit het antwoord, niet alleen omdat ze de relatie die je met je kat hebt kunnen beschadigen, maar ook omdat ze niet werken. Ik heb dit in detail behandeld in het artikel over waarom je moet stoppen met het besproeien van je kat met water en het is hier ook van toepassing: Katten zullen niet begrijpen waar je boos over bent en in veel gevallen zullen ze gewoon dingen rondstoten en voorwerpen van toonbanken duwen als je niet in de buurt bent.

Katten zullen waarschijnlijk niet leren dat ze geen dingen van het aanrecht mogen slaan ooitalleen dat ze het niet kunnen doen als jij in de buurt bent.

Dus de echte oplossing is om het gedrag om te buigen naar een meer geschikte uitlaatklep. De 4 redenen hierboven tonen aan hoe diep geworteld het slaggedrag is bij katten en het idee dat een spuitfles of een strenge stem dat gaat veranderen slaat gewoon nergens op!

Geef je kat in plaats daarvan iets waarmee ze kunnen slaan en maak het idealiter interessanter. Bijvoorbeeld, het plaatsen van een leuk speeltje op de rand van een kattenboom zal waarschijnlijk leuker zijn dan wat er ook op het aanrecht ligt. Dan zal uw kat leren dat dingen van de kattenboom slaan veel leuker is dan andere voorwerpen omver te gooien. Als je niet zeker weet welke krabpaal je moet kopen, ik heb tientallen krabpaal reviews voor elke categorie katachtigen!

Nog beter, je kunt je kat een speciale speel uitlaatklep geven door wat interactieve speeltijd met je kat in te plannen. Jackson Galaxy heeft een geweldige gids voor speeltijd met je kat en hij benadrukt echt het belang van interactief in plaats van gewoon een speelgoedmuis te kopen en het voor gezien te houden. Mijn absolute favoriet voor dit soort spel is de Da Bird stok en veer speelgoed dat een echte vogel nabootst. Dit speeltje is geweldig voor katten die ervan houden om te slaan en je kunt een aantal van de beoordelingen van gelukkige kattenouders op Amazon lezen door hier te klikken. Eerlijk gezegd, katten worden gek van dit speeltje.

Vergeet niet dat katten niet zullen willen stoppen met dingen te slaan – het zit letterlijk in hun DNA om naar dingen te slaan. In plaats daarvan, als het slaan een probleem wordt, moet je het gedrag ombuigen naar een meer geschikte uitlaatklep.

Wist je dat je kat een dominante poot heeft?

In onze lijst van 134 leuke katachtige feiten, ontdekten we dat katten een dominante poot hebben, net als mensen! Maar in tegenstelling tot mensen, is er geen algemene voorkeur voor dominantie van de linker- of rechterpoot in de populatie; in plaats daarvan is het nauw verbonden met het geslacht van de kat. Uit een onderzoek bleek dat katers significant vaker hun linkerpoot gebruikten voor alledaagse taken (zoals het rondslaan van hun favoriete speeltje) en vrouwtjeskatten vaker hun rechterpoot domineerden.

Hoewel het niet iets is waar ik aan gedacht had voordat ik de studie las, is het zeker logisch dat onze katten een favoriete poot zouden hebben om dingen mee te slaan!

Slotgedachten

Hoewel het korte antwoord is dat katten naar dingen slaan omdat ze katten zijn, is er eigenlijk veel meer te ontdekken! Katten slaan al van jongs af aan naar dingen en het is een van de vroegste vormen van spelen voor onze katachtige vrienden. Nauw verbonden met spelen, is het ook een belangrijk onderdeel van hun jachtproces en slaan naar speelgoed kan helpen de jacht te simuleren. Maar slaan is ook een geweldige manier om je aandacht te trekken – of dat nu een poot op je arm is of het omstoten van een ui.

Wat denk je dat de belangrijkste motivatie van je kat is om dingen te slaan? Hebben ze gewoon plezier of zijn ze op zoek naar meer aandacht?