Waarom brengt mijn kat mij speelgoed?

Ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat katten vreemde schepsels zijn en vreemde metgezellen om te hebben. Deze kleine jagers patrouilleren dag en nacht in onze huizen. Midden in de nacht rennen ze als een bezetene op en neer door ons huis, en vaak worden ze betrapt terwijl ze met een trotse tred speelgoed in hun bek dragen.

Ik ben er zeker van dat we ons allemaal wel eens hebben afgevraagd wat dit voor gedrag is en ons allerlei vragen hebben gesteld, vooral wanneer onze katten besluiten ons in deze vreemde gedragingen te betrekken.

Dus waarom brengt mijn kat mij speelgoed? Katten brengen je hun speelgoed als jachttrofeeën omdat ze van je houden. Het kan ook zijn dat ze je aandacht zoeken en je uitnodigen om te spelen. Bovendien kunnen deze geschenken hun manier zijn om voor hun verzorger te zorgen en je te leren jagen.

Laten we eens wat dieper graven in de redenen waarom sommige katten graag de taak van speelgoedbezorging op zich nemen!

Waarom brengen katten cadeautjes mee?

De meeste kattenouders willen wat het beste is voor hun katachtige metgezellen, maar om dit doel te bereiken moeten we begrijpen wat onze katten nodig hebben om gelukkig te zijn. Je kat een veilige omgeving bieden, voldoen aan zijn basisbehoeften is één ding, maar onze katachtigen hebben ook positieve sociale interacties nodig, waaronder met hen spelen.

Volgens de American Association of Feline Practitioners en de International Society of Feline Medicine, “hebben alle katten dezelfde essentiële omgevingsbehoeften. Helaas leven veel katten in huizen waar een aantal belangrijke elementen ontbreken, en dit resulteert in stress-gerelateerde aandoeningen en ongewenst gedrag.”

Als je kat je een cadeautje heeft gebracht, of het nu een sok is, een speeltje, of zelfs een dood dier onthoud dan dat dit geen ongewenst gedrag is. Er zijn een aantal mogelijkheden die verklaren waarom een kat je een cadeautje brengt, maar meestal is het hun manier om met ons in contact te komen door hun speelse en roofzuchtige gedrag.

Wat betekent het als je kat je een speeltje brengt?

Ik ben er zeker van dat we allemaal wel eens momenten hebben waarop we onze katten niet begrijpen en wat ze van ons vragen. Ons speelgoed brengen, soms vergezeld van een miauw of een aanhoudend staren, of plotseling daarna van ons weglopen, kan één van die raadselachtige situaties zijn.

Dit gedrag kan verwarrend worden, maar het begrijpen van de verschillende redenen erachter kan ons helpen ons meer bewust te worden van de behoeften van onze kat en onze band te versterken.

1. Het is een teken van genegenheid

Katten zijn de afstammelingen van solitaire wilde katten die ongeveer 10.000 jaar geleden besloten om zich aan te sluiten bij de gedomesticeerde levensstijl, tot op zekere hoogte natuurlijk. Hoewel ze nog steeds hun onafhankelijke aard hebben behouden, hebben ze ook de smaak te pakken gekregen van sociale interacties met mensen. Maar betekent dit dat ze van ons houden?

Onderzoekers suggereren dat katten ons niet alleen tolereren, maar dat ze ook in staat zijn om emotionele banden met ons te vormen. Kristyn Vitale, een postdoctoraal medewerker aan de Oregon State University, stelt ook dat: “De meerderheid van de katten kijkt naar hun baasjes om een bron van veiligheid en zekerheid te zijn.”

Als onze kittens naar ons toe komen om ons te knuffelen, naast ons te slapen, maar ook om hun speelgoed voor ons achter te laten, kan dat hun manier zijn om hun liefde en zorg voor ons te tonen. Als een kat gelooft dat het speeltje deel uitmaakt van haar “jachtspel” dan laat het delen ervan met jou zien dat ze je accepteren als hun eigen. Voor mij is dat liefde!

2. Je kat wil spelen

Hoewel liefde nog steeds deel kan uitmaken van dit eigenaardige gedrag, kan het brengen van hun speelgoed naar u ook de manier van uw kat zijn om u te vragen om met hen te spelen. Als je ooit hebt waargenomen hoe je kat met zijn speelgoed speelt, lijkt het op jagen en dat komt omdat het dat ook is… althans in kat-taal!

Mikel Delgado, co-auteur van recent onderzoek heeft aangetoond dat “de gedragspatronen vergelijkbaar zijn, en dat de dingen die katten verleiden tot jagen hen ook enthousiast maken over speelgoed.” Zij wees er ook op dat, “hoe meer het speelgoed lijkt op een realistische prooi, hoe meer reactie de kat vertoont.”

Als spelen met katten net als jagen is, zou je je natuurlijk kunnen afvragen, waarom brengt mijn kat mij speelgoed? Het zou logisch zijn als ze gewoon een jachtervaring op zichzelf zouden nabootsen, toch? Welnu, Delgado’s onderzoek toont aan dat “Katten zich niet echt kunnen verliezen in de jachtervaring zoals ze dat kunnen wanneer iemand anders het speeltje beweegt.”

Dit is 100% waar voor mijn katten! Mijn oudste zal zelfs af en toe naar mijn hand kijken om te zien of ik het touwtje beweeg. Hem voor de gek houden door het gewoon vast te houden zonder daadwerkelijk moeite te doen om het te bewegen werkt nooit, want dan miauwt hij alleen maar gefrustreerd en verliest uiteindelijk zijn interesse.

Spelen met je kat speelt een belangrijke rol in het gezond, gelukkig en fit houden van ze, maar Dr. Jonathon Lidbury, assistent professor bij de afdeling interne geneeskunde van katachtigen aan het Texas A&M College of Veterinary Medicine & Biomedical Sciences, suggereert dat spelen met onze katten ook voordelen heeft voor katteneigenaren.

Niet alleen bieden katten, “gezelschap, wat vooral gunstig is voor mensen die sociaal geïsoleerd zijn, om verschillende redenen, maar ze bieden ook stressverlichting en lichte lichaamsbeweging als je met ze speelt.” Misschien was dat al die tijd al het plan van je kat!

3. Je kat wil dat je op het speelgoed past

Zoals we hierboven al zeiden is veiligheid erg belangrijk voor onze katten en met veiligheid komt ook vertrouwen. Omdat ze hun speelgoed tot op zekere hoogte als prooi zien, betekent het naar u brengen, dat ze u echt vertrouwen met hun kostbare jachtspel. Rachel Barrack, DMV, oprichter van Animal Acupuncture suggereert dat “kattenvertrouwen moeilijk te verdienen kan zijn, maar consequent zijn zal helpen om uw band met uw kat te verbeteren.” Haar advies is om, “vast te houden aan een routine, zodat ze weten dat ze op je kunnen rekenen.”

Dus, het is mogelijk dat je kat je hun speeltje brengt om je te laten zien dat je die band hebt bereikt en dat ze op je kunnen rekenen, door je hun speeltje toe te vertrouwen. Je zou zelfs kunnen beginnen hun speeltjes verborgen in jouw spullen te vinden, zoals je schoenen of in wasmanden.

Dit kan vaker gebeuren in huishoudens met meerdere katten, waar alle katten misschien een aantal specifieke speeltjes hebben, die ze voor zichzelf willen houden. Als er mensen zijn die ze niet vertrouwen of kleine kinderen, kunnen ze het speelgoed aan jou geven om het veilig te bewaren tot het tijd is voor de volgende jachtsessie.

Veel moederkatten zullen dit ook doen, maar in plaats van speelgoed, zullen ze je hun kittens toevertrouwen. Het is een grote eer om zo’n sterke band met je kat te hebben, dus vergeet die niet te koesteren!

4. Het speelgoed is een trofee

In de moderne wereld waar de meeste katten geen toegang hebben tot het buitenleven, is speelgoed een substituut geworden voor prooi. Dit betekent dat de meeste van hun jachtgedragingen en reacties nog steeds dezelfde zijn.

Dennis Turner, een Zwitsers-Amerikaanse bioloog, legt uit dat “katten opportunistische jagers zijn en klaar moeten staan om elke prooi die ze toevallig ontdekken te besluipen en te vangen – zelfs als ze geen honger hebben.” Dus, terwijl we een kat met zijn kont zien wiebelen naar een haveloze muis, zien zij het als serieuze zaken en het opeten ervan behoorde toch niet tot hun eindspel.

Zodra het speeltje is gevangen, wordt deze kleine symbolische prooi de trofee van uw kat. Deze prestatie is gebonden aan signalen van plezier en tevredenheid naar de hersenen van uw kat te sturen, immers, het is een noodzakelijke mentale stimulatie!

Wanneer je kat je hun zuurverdiende trofee brengt, is dat hetzelfde als wanneer een kind zijn ouders de A+ laat zien die ze op een wiskundetoets hebben gehaald. Ze zijn trots, ze willen je laten zien hoe vaardig ze zijn en dat ze super speciaal zijn.

5. Je katten willen lof of een beloning

Natuurlijk, onze katten zijn waarschijnlijk de meest zelfverzekerde en zelfverzekerde wezens in het universum, maar dat betekent niet dat ze ons niet willen horen zeggen dat ze de beste zijn. Als je katje je aanstaart of miauwt als hij je zijn speeltje brengt, verwachten ze waarschijnlijk een beloning.

Kijk eens naar deze schattige kat die de sok van zijn baasje ruilt voor genegenheid!

Sommige katten zijn misschien tevreden met een simpele aai en een verbaal compliment, maar sommigen hebben misschien meer nodig dan dat. Mijn kittens rennen altijd naar de keuken nadat ze me hun speelgoed hebben gebracht en ik weet dat ze een smakelijke beloning willen in de vorm van een traktatie.

In zekere zin is het een cirkel van positieve bekrachtiging waarbij je hun superieure jachtvaardigheden beloont met wat lekkernijen. Uw kat kan deze techniek zelfs gebruiken zonder daadwerkelijk met het speeltje gespeeld te hebben. Het voor je op de grond laten vallen kan hun poging tot onderhandelen zijn.

Dus, de volgende keer dat je pluizige opperheer je hun speeltje brengt, kun je ze maar beter tot de goden prijzen en ze een speciale traktatie geven! Overdrijf het niet, want te veel traktaties kunnen leiden tot extra gewicht.

6. Je kat leert je jagen

Als je een van die kattenouders bent die altijd staat te popelen om meer te leren over katten dan heb je je waarschijnlijk inmiddels gerealiseerd hoe ingewikkeld onze pluizenbollen zijn. Onze relatie met katten kan voor verschillende dynamieken zorgen en hun jachtinstincten spelen daar een bepaalde rol in.

Onze kitties kunnen ons zien als hun leider, hun verzorger, en de ouderlijke figuur die hen leert jagen. Volgens studies hebben wij de macht over wat voor soort speelkameraadjes ze zullen zijn. “Als mensen hun handen en voeten gebruiken in plaats van speelgoed om met een jong katje te spelen, kan het katje leren dat ruw spel oké is.”

Dus, terwijl het jachtinstinct iets is dat van binnenuit komt, is het ook iets dat ze moeten oefenen om er goed in te worden. De bioloog Roger Tabor verklaarde dat “kittens die in staat zijn om hun moeders te observeren bij het jagen en doden, zelf beter worden in deze vaardigheden.”

Maar wat als je kat jou ziet als iemand die in plaats daarvan zijn hulp nodig heeft? Het is best mogelijk dat ze je, door je hun speeltje te brengen, proberen te leren jagen zoals een moeder dat zou doen. Dit is gewoon een andere manier waarop onze katten ons genegenheid kunnen tonen, dus in plaats van dit gebaar te negeren kun je het speeltje rondgooien zoals zij dat zouden doen om te pronken met je pas verworven vaardigheden!

7. Je Kat is de Provider

Historische literatuur die als bron werd gebruikt heeft aangetoond dat “in Europa en de Verenigde Staten, katten voornamelijk werden gebruikt als mousselors – tot het midden van de 19e eeuw, daarna verschoof hun positie naar die van huishoudelijke gezelschapsdieren.”

Andere historische studies hebben ook aangetoond dat vanaf het moment dat katten besloten deel uit te maken van menselijke gemeenschappen, “zij zich vestigden in een wederzijds voordelige relatie als knaagdierpatrouille van de mens.” Met andere woorden, de voorouders van onze katten besloten een rol te spelen door hun diensten aan te bieden als mousseliers.

Nu zijn katten minder een instrument geworden om de rattenpopulatie onder controle te houden en in plaats daarvan hebben ze een comfortabel leven aangenomen als onze metgezellen. Maar de meeste katten hebben nog steeds de drang om iets terug te doen, om nuttig te zijn.

Als je een buitenkat hebt, patrouilleert hij misschien nog steeds in je tuin naar knaagdierachtige indringers, maar als hij niet naar buiten mag, wat is dan het alternatief? Misschien is het brengen van speeltjes een deel van je kat z’n plicht. Zo laten ze je zien dat ze nuttig zijn en dat ze meer zijn dan een kameraad die 18 uur per dag renteloos slaapt.

8. Er is iets mis met hun speelgoed

Tenslotte kan het zijn dat je kat je hun speeltjes nalaat omdat er iets niet helemaal goed aan is. Misschien heeft u het gewassen, en is de geur van kattenkruid nergens meer te vinden. Misschien heeft uw hond of de andere kat er misbruik van gemaakt en het met hun geur besmet.

Om de catnip geur terug te brengen zou je een catnip spray kunnen kopen. Neem natuurlijk van tevoren contact op met je dierenarts, zodat je weet welke veilig is om te gebruiken. Je kunt het speeltje ook tegen de wangen van je kat wrijven om haar te helpen haar eigen geur erop achter te laten.

Het kan ook zijn dat het speeltje kapot is, dat het niet meer hetzelfde piepende geluid maakt als toen het nieuw was, of dat het belletje in het speeltje niet meer beweegt. Als je katje je een kapot speeltje heeft gebracht, dan moet je het vervangen door een nieuwe.

Kattenspeeltjes zijn meestal klein en kunnen onder druk breken, dus het is altijd aan te raden dat je hun speeltjes dagelijks controleert. Gebroken onderdelen kunnen ernstige schade veroorzaken door een wond te veroorzaken of door ingeslikt te worden. Controleer voordat u een speeltje koopt of het veilig is, vooral als u het voor uw kat achterlaat om mee te spelen als u er niet bent.

Wat te doen als het cadeau van uw kat ongepast is?

Terwijl binnenkatten toegang hebben tot speeltjes en sokken, kunnen de katten die toegang hebben tot buiten een grotere variëteit aan geschenken aanbieden. Sommige katten brengen je willekeurige rotzooi van buiten, of stelen zelfs dingen van je buren.

Een twee jaar oude zwart-witte kat genaamd Denis werd betrapt op camera bij het stelen van, ondergoed, schoenen, shirts, en andere dingen van hun buren. En hoewel dit verhaaltje over Denis de kattendief schattig is, kan een kat ook iets morbideers mee naar huis nemen.

Veel buitenkatten kunnen thuiskomen met een dode vogel of een dode muis in hun bek. Ze kunnen het achterlaten bij de veranda of voeten van hun eigenaar, in de verwachting van lof of een beloning. Sommige mensen vinden het een ongewenste gewoonte, terwijl anderen het accepteren als onderdeel van het natuurlijke gedrag van hun huisdier, althans dat is waar recent onderzoek op wijst.

Het lijkt erop dat veel eigenaren die hun katachtige metgezellen de buitenwereld laten verkennen, geen moeite hebben met hun killer instincten. Er zijn studies die suggereren dat katten een bedreiging vormen voor de wilde dieren, terwijl anderen geloven dat het een overdrijving is.

Jagen is noodzakelijk voor het welzijn van een kat, maar aangezien speelgoed een gezond alternatief kan zijn, zou het een verstandige beslissing zijn om te stoppen met het ongepaste cadeau-geven van uw kat.

Hoe voorkom je dat je kat prooi in huis brengt?

Het is natuurlijk belangrijk om kitties niet uit te schelden voor dergelijke geschenken, omdat dit een deel is van wie ze zijn. Maar ze dood wild laten meebrengen kan gevaarlijk zijn. Niet alleen kunnen ze verdwalen bij het achtervolgen van een klein dier, maar volgens Dr. Lori Teller, een universitair hoofddocent in het Texas A&M College of Veterinary Medicine & Biomedical Sciences, “zijn er verschillende ziekten die katten kunnen oplopen van muizen, waaronder de pest, leptospirose, hantavirus, en toxoplasmose.”

Ze kunnen ook vlooien, teken en spoelwormen oplopen tijdens het jagen en daarom stelt Dr. Teller dat het ontmoedigen van onze katten om te jagen erg belangrijk is. Dr. Teller adviseert ook dat een halsband met een belletje de prooi van uw kat de tijd kan geven om te ontsnappen en aangezien katten nachtdieren zijn, zal het ’s nachts binnen houden van katten hun jachtmogelijkheden ook beperken.

Je zou ook kunnen denken dat het hebben van een goed gevoede kat hen ervan zal weerhouden andere dieren pijn te doen, maar dat is niet waar. Katten jagen zelfs als ze geen honger hebben omdat ze hun vaardigheden en reflexen moeten aanscherpen. Studies hebben aangetoond dat katten precies om deze reden met hun prooi spelen in plaats van ze onmiddellijk te doden.

De beste beslissing die je over het algemeen zou kunnen nemen is om je kat binnen te houden. Natuurlijk zal een binnenkitten meer aandacht nodig hebben en spelen is er daar één van. Maar dit is de veiligste beslissing voor jou en de kleine dieren die er zijn!

Dan weer als je jezelf deze beslissing niet ziet maken, zou je in plaats daarvan kunnen proberen je kat mee te nemen voor een wandeling aan de lijn. Op deze manier heb je controle over wat ze achterna zitten en of ze het kunnen vangen. Een buitenverblijf, of een catio, kan je kat ook een alternatief bieden zonder dat je wakker wordt met een dood dier op je kussen.

Wat voor soort speelgoed is geschikt voor uw kat

Een goed speeltje kan een spel-veranderaar zijn voor uw kat, letterlijk! Als u denkt dat uw kat niet geïnteresseerd is in spelen en dat ze gewoon lui zijn, dan is het waarschijnlijk een speelgoed probleem. Speelgoed en spelen met uw kat zijn twee essentiële dingen die nodig zijn om uw kat alert, gezond en fit te houden.

Je kunt beginnen met het investeren in een paar verschillende speeltjes om te zien wat de innerlijke jager in je kat naar boven brengt. Een van mijn katten speelt graag met zachte muizen als hij alleen is, maar als ik er eenmaal ben geeft hij de voorkeur aan een lint of een toverstaf die ik tot leven kan wekken. Volgens de RSPCA “hebben katten een natuurlijk roofdierinstinct, dus ze genieten van speelgoed dat hen aanmoedigt om te jagen en te bespringen.”

Mijn andere kat houdt erg van speeltjes waar snoepjes in verstopt zitten. Deze eenvoudige kartonnen van Amazon is haar absolute favoriet tot nu toe, maar u kunt altijd beginnen met het maken van uw eigen. Er zijn geweldige DIY ideeën op het internet die u kunnen helpen uw eigen speelgoed te maken met dingen die je al tot je beschikking hebt.

Kattenwaterfonteinen kunnen ook een geweldige bron van plezier zijn voor katten die graag met hun water spelen. Ook klimspeeltjes zoals kattenkastelen, ladders, en raamhangmatten kunnen hun hele lichaam stimuleren. Er zijn duizenden ideeën over hoe we onze kittens gestimuleerd kunnen houden, maar als je het nog steeds niet zeker weet, vraag het dan aan je dierenarts of iemand die bij een dierenasiel werkt.

Zorg ervoor dat je tijd doorbrengt met je kat en zoek uit waar ze wild van worden! Vermijd ruw spel omdat het kan leiden tot stressvolle situaties en spelletjes zouden alleen moeten gaan over het hebben van plezier. Een beetje catnip kan je luie kat een oppepper geven of je kunt het gebruiken als traktatie wanneer je klaar bent.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat niet alle speeltjes veilig zijn, vooral de speeltjes met kleine details die breekbaar zijn. Elastisch garen en linten kun je het beste uit de buurt van je kat houden als je niet in de buurt bent, want er zijn katten die ze zullen opeten. Als u merkt dat er onderdelen missen uit het speelgoed van uw kat, kan het zijn dat hij ze opeet, wat een aandoening is die “pica” heet. Als dit het geval is, neem dan contact op met uw dierenarts, en laat uw kat niet zonder toezicht met zijn speelgoed achter.

Afsluitende gedachten

Wie wist dat katten een andere manier hebben om ons te zeggen dat ze om ons geven en dat ze tijd met ons willen doorbrengen? Natuurlijk, misschien denken ze gewoon dat we nutteloos zijn en dat we zonder hen niet kunnen overleven, maar ik zou toch denken dat het uit liefde komt.

En kun je het hen kwalijk nemen? Ik bedoel, zou jij kunnen overleven zonder je pluizenbol? Het mogen dan professionele moordenaars zijn, maar ze zijn tenminste attent genoeg om hun speelgoed met ons te delen!

Heb je je ooit afgevraagd, waarom brengt mijn kat me speelgoed, en heb je het goed begrepen? Laat ons weten wat voor soort geschenken uw kat brengt u en als je vindt ze ongepast of gewoon schattig!