Waarom schopt mijn kat tegen de muur? (8 veelvoorkomende redenen)

Katten zijn meesters in vreemd gedrag en als we eerlijk zijn, is het een van de redenen waarom we zoveel van ze houden. Waarom staren ze naar de muur? Wat is er zo interessant aan stofvlekken? Waarom zoemen ze om 3 uur ’s nachts door het appartement alsof hun staart in brand staat?

Voor velen lijkt het alsof katten zoveel meer over de wereld weten dan wij gewone mensen. Dus we hebben de neiging om veel van hun vreemde gedrag toe te schrijven aan hen, gewoon hun heerlijk rare kattenzelf. Een kattengedrag dat veel eigenaren echter mystificeert, is de muurschop.

Het feit is dat ze dit gedrag om een veelheid van redenen kunnen vertonen. Lees verder om acht redenen te leren waarom uw kat mogelijk tegen de muur schopt en of u zich zorgen moet maken over het gedrag.

3 katten gezichtsverdeler

De 8 veelvoorkomende redenen waarom uw kat tegen de muur schopt

1. Bunny Schoppen

Er zijn enkele kattengedragingen die niet alleen hun eigenaren in verwarring brengen, maar ook tekenen kunnen zijn van een groter probleem dat broeit. Bunny kicking is zo’n gedrag. Dit gedrag verschijnt vaak tijdens het spelen wanneer uw kat de grens van speels naar agressief overschrijdt.

Hoe ziet bunny kicking er precies uit? Het kenmerkende begin van de bunny kick is de kat die zijn voorpoten rond zijn doel wikkelt (d.w.z. jij, de andere kat, de tafel, enz.), Gevolgd door enkele scherpe trappen met de achterpoten op zijn doel. Dit gedrag wordt vaak gebruikt als een manier om prooien te verdoven, zodat ze ermee kunnen spelen of doden.

Waarom is dit gedrag zorgwekkend voor u als eigenaar van een huisdier? Als je kat de konijnenschop op je begint te gebruiken, zul je al snel ontdekken dat krabben en bijten deel uitmaken van het hele konijnenschoppakket. Niemand vindt het leuk om geschopt, gebeten of gekrabd te worden , dus pas op voor de waarschuwingssignalen: afgeplatte oren, verwijde ogen en steeds agressiever spel. Leid de agressie van je kat om naar een favoriet speeltje wanneer je deze tekenen ziet om de kans te verkleinen dat je het slachtoffer wordt van het schoppen van hun konijn.

thematische pauze

2. Werken aan overtollige energie

Katten kunnen een teveel aan energie hebben dat resulteert in een aantal gekke energetische gedragingen. Katten kunnen ook de zoomies krijgen (net als honden) – meestal gekenmerkt door wat snel zoomen door je huis en stuiteren van je meubels en de muren. Als je kat tegen de muren schopt tijdens deze weergave van overtollige energie, is er niet veel reden tot alarm. Houd je kat in de gaten terwijl hij rondrent en breng hem naar de dierenarts als hij zichzelf toevallig verwondt.

Vrouw die buiten met kat speelt
Afbeelding Credit: Helena Lopes, Pexels
thematische pauze

3. Markering

Een type markering is wanneer uw kat zijn hoofd tegen iets hards wrijft of zijn klauwen in een oppervlak kneedt, zoals de deken op uw schoot. Katten hebben geurklieren in hun wangen en poten en ze brengen feromonen over van hun klieren naar favoriete oppervlakken om hen te helpen zich comfortabel te voelen in hun territorium. Als katten een oppervlak niet met hun klauwen kunnen kneden, kunnen ze soms tegen het oppervlak schoppen om wat geur achter te laten, daarom kan uw kat soms tegen de muur schoppen.

Een ander type markering is urinesproeien, wat een veel voorkomend gedrag is waarbij katten urine in een gebied sproeien om een grens vast te stellen, hun aanwezigheid aan te kondigen of aan te kondigen dat ze klaar zijn om te paren. Katten spuiten de urine meestal op een verticaal oppervlak door te gaan staan, een back-up te maken naar waar ze willen markeren, hun staart op te tillen, te trillen en vervolgens de urine te spuiten. Katten spuiten meestal urine als ze ergens boos over zijn, zoals een vuile kattenbak, een nieuw huisdier in huis of niet genoeg speeltijd.

thematische pauze

4. Aandacht zoeken

Katten hebben, net als elk huisdier, een bepaalde hoeveelheid aandacht nodig om zich geliefd en gewaardeerd te voelen. Veel katachtigen zullen storend gedrag gaan vertonen als ze zich verwaarloosd voelen, zoals het schoppen tegen de muren. Als uw kat meer tijd besteedt aan rondzoomen, tegen muren schoppen en namen nemen, is het meestal een schreeuw om aandacht van uw huisdier. Besteed er wat extra aandacht aan en je zult meer destructieve neigingen bij de pas afwenden, zoals urine spuiten, antieke meubels versnipperen, enz.

thematische pauze

5. Krabben behoeften

Krabben is een natuurlijk instinct bij katten waarmee ze hun klauwen kunnen slijpen, hun geur kunnen deponeren en de doorschijnende schede uit hun klauwen kunnen verwijderen. Sommige katten krabben graag aan horizontale oppervlakken, zoals uw tapijt, terwijl anderen verticale krabbers zijn, die hun klauwen naar uw gordijnen brengen. Sommige katten kunnen zelfs experimenteren met het schoppen tegen de muren om ze eens te proberen – kijken of ze een goede kras waard zijn. Om schade te voorkomeno uw muren, tapijt of gordijnen, bepaal of uw kat een verticale of horizontale krabber is en koop ze vervolgens een geschikte krabpaal.

grijs korthaar schotse kat krabben
Afbeelding Credit: Zzzufa, Shutterstock
thematische pauze

6. Stretchen naar nieuwe hoogten

Zoals elke katteneigenaar weet, houden katten ervan om te stretchen. Net als bij mensen helpt stretchen katten om spanning in de spieren te verlichten en stijfheid te verminderen. Stretchen helpt katten om te ontspannen, daarom zul je ze vaak languit zien genieten van de zon in schijnbare gelukzaligheid. Katten vinden vaak unieke manieren om zich uit te rekken, en van sommigen is zelfs bekend dat ze tegen een muur staan om te proberen een stuk te krijgen, wat kan resulteren in het schoppen van muren.

thematische pauze

7. Verlichten van pootpijn of ongemak

Katten krijgen vaak stukjes strooisel vast tussen hun teenkussens en kunnen moeite hebben om het zelf los te maken als het vastzit in de vacht of diep in de ruimte tussen de tenen. De irritatie kan een aantal vreemde gedragingen bij uw kat veroorzaken, zoals schoppen tegen de muur terwijl ze proberen het gewraakte materiaal los te maken. Als uw kat voortdurend tegen de muur schopt, houd hem dan in bedwang en controleer zijn tenen op vuil om te voorkomen dat hij zichzelf verwondt.

thematische pauze

8. Neurologische aandoeningen

Er zijn verschillende neurologische aandoeningen die raar gedrag kunnen veroorzaken, zoals het schoppen tegen de muren. Een dergelijke aandoening is epilepsie. Epilepsie is een epileptische aandoening die de spierbeweging, het denken, het geheugen en het gevoel bij uw kat kan beïnvloeden. Als uw kat de controle over zijn lichaam lijkt te verliezen, tegen de muur lijkt te schoppen en daarna gedesoriënteerd lijkt, kan epilepsie de boosdoener zijn. Als u zich zorgen maakt dat uw kat een neurologische aandoening heeft, maak dan zo snel mogelijk een afspraak met uw dierenarts.

Kat die op de grond ligt
Image Credit: inge-wallumrød, Pexels

kattenpootverdeler

Conclusie

Veel kattengedrag is een mysterie voor hun eigenaren, maar ze zijn vaak onschadelijk, inclusief de muurtrap. Enkele redenen voor dit gedrag kunnen zijn, aandacht zoeken, poot ongemak, stretchen, krabben, of proberen om wat overtollige energie af te werken met een aantal ernstige zoomies.  Enkele andere redenen om tegen de muur te schoppen, kunnen de konijnenschop zijn, het markeren van hun territorium en neurologische aandoeningen. Als u zich zorgen maakt over het gedrag van uw kat, neem dan contact op met uw dierenarts en maak een afspraak om het probleem te bespreken.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: zossia, Shutterstock