Waarom houden mensen van katten? (15 interessante redenen)

Heb je je ooit afgevraagd waarom mensen zo van katten houden? Er zijn natuurlijk de voor de hand liggende redenen – katten zijn de schattigste dieren ooit om de planeet te sieren (vooral als ze kittens zijn), ze hebben schattige teenbonen en katten zijn uitstekende knuffelaars. Maar zijn er nog andere redenen waarom onze katachtige vrienden zo populair zijn?

Natuurlijk zijn die er! Er zijn tal van redenen waarom mensen van katten houden, behalve alleen de schattigheidsfactor. Sommige mensen houden van hoe chill en onderhoudsarm katachtigen zijn, terwijl anderen genieten van hoe grappig ze kunnen zijn. Hier zijn 15 van de meest interessante redenen waarom mensen van katten houden!

3 katten gezichtsverdeler

Top 15 interessante redenen waarom mensen van katten houden

1. Katten zijn onderhoudsarm

Een reden waarom katten zulke populaire en geliefde huisdieren zijn, is dat ze zo onderhoudsarm zijn. Kitties hoeven niet dagelijks te gaan wandelen. Ze slapen ongeveer 15 uur per dag. Katten zijn behoorlijk happy-go-lucky zolang je ze op tijd voedt en ze huisdieren geeft wanneer ze ze willen. Bovendien zijn onze katachtige metgezellen over het algemeen behoorlijk chill. Ze zijn perfect tevreden, of ze nu op de bank liggen terwijl je een heel seizoen van het nieuwste K-drama bingewatcht of je “helpt” bij het afwassen.

thematische pauze

2. Goedkoper om te bezitten dan honden

Katten zijn op de lange termijn goedkoper om te bezitten dan honden. Ten eerste hebben honden de neiging om meer spullen van tevoren nodig te hebben, zoals kratten en riemen. In feite zijn de gemiddelde kosten vooraf voor honden $ 1.050 tot $ 4.480, terwijl het slechts $ 695 tot $ 3.100 is voor katachtigen. Bovendien zijn dierenartszorg en huisdierverzekeringen voor katten meestal veel goedkoper dan die voor honden. Dan is er het feit dat katten kleiner zijn dan veel (maar niet alle) honden, wat betekent dat ze minder voedsel nodig hebben. En katten zijn redelijk zelfvoorzienend, dus als je een hele dag of nacht weg bent, heb je geen rollator of oppas nodig om langs te komen.

vrouw knuffel haar siamese kat
Afbeelding Credit: Piqsels
thematische pauze

3. Gemakkelijk te behagen

Een andere reden om van katachtigen te houden is dat ze zo gemakkelijk te behagen zijn. Zolang ze voedsel, water en een schone kattenbak hebben, zijn katten over het algemeen gelukkig. Gooi er veel huisdieren en knuffels in wanneer ze het willen, en wat speelgoed, kattentorens en krabpalen, en je zult de gelukkigste kat in handen hebben! Bovendien hebben katten niet veel fancy spullen nodig; je kunt ze een haardas toewerpen en kijken hoe ze de tijd van hun leven hebben.

thematische pauze

4. Veel plezier met de meest willekeurige items

En over plezier met haarbanden gesproken, onze kitty-vrienden zullen dol zijn op de vreemdste, meest willekeurige items, wat nog een reden is om ze leuk te vinden! Heb je een lege doos? Daar speelt je kat uren mee. Stuk garen? Instant plezier. Een springerig voorjaar? Het nieuwe favoriete speelgoed van je kat. Een spiegel? Leun achterover en kijk naar de hilariteit. Katachtigen kunnen zich met vrijwel alles vermaken!

thematische pauze

5. Gratis ongediertebestrijding

Als je in het bos of op een boerderij woont, kun je een huis vol muizen hebben (vooral in de winter). Zelfs als je in een stad woont, zul je waarschijnlijk af en toe te maken krijgen met muizen (of ratten). Maar als je een kat hebt, hoef je er niets aan te doen (behalve de rommel opruimen die je huisdier achterlaat nadat je het probleem hebt opgelost). En hetzelfde geldt ook voor ander ongedierte. Als een insect in je huis komt, zal een kat dat stalken totdat het is gevangen (en waarschijnlijk opgegeten). Van katachtigen is zelfs bekend dat ze af en toe met slangen te maken hebben!

grijze kat jachtmuis
Afbeelding credit: Stefan_Sutka, Shutterstock
thematische pauze

6. Heb negen levens

We kennen allemaal het gezegde over katten die negen levens hebben, en soms lijkt dat heel toepasselijk. Katachtigen zijn van nature nieuwsgierige wezens, dus ze hebben de neiging om zichzelf in de problemen te brengen, of het nu is door vast te zitten in een boom, in een kleine ruimte te knijpen of op iets te springen dat ze niet zouden moeten doen. Wat ze ook doen, onze katten hebben een talent om er veilig uit te komen. Negen levens, inderdaad.

thematische pauze

7. Kan een lange tijd leven

Als je een kat adopteert, kun je verwachten dat die kat er heel lang is; sommige katachtigen kunnen tot 20 jaar oud worden! De gemiddelde levensduur van een kat is echter 13-17 jaar (wat nog steeds vrij lang is). De langstlevende kat was er een genaamd Crème Puff die 38 jaar leefde! Zorg er dus voor dat je klaar bent voor dat soort verplichtingen voordat je een kat krijgt. Ja, het is een leuke lange tijd om te koesteren in knuffels en spelen, maar aan de andere kant betekent het ook behoorlijk wat tijd om je huisdier te voeden en te verzorgen.

thematische pauze

8. Oxytocine Fix

Nog een andere reden waarom mensen van katten houden, is vanwege de oxytocine-hit die ze creëren. Wist je dat het aaien van je kat oxytocine (ook bekend als het liefdeshormoon) kan afgeven? Het kan! En oxytocine speelt een rol in veel van ons gedrag, van het opbouwen van vertrouwen tot het binden met baby’s en meer. Dus, geef je kat veel huisdieren en koester je in de liefde!

vrouw die met haar kat speelt
Afbeelding Credit: Oleg Ivanov, Unsplash
thematische pauze

9. Goed voor uw gezondheid

Mensen met katten ervaren niet alleen meer oxytocine; ze ervaren ook een betere gezondheid. Interactie met katachtigen betekent lagere bloeddruk, minder stress, minder angst en depressie, verminderd risico op een hartaanval en meer serotonine en dopamine. We zeggen niet dat je kat magisch is (hoewel we dat niet zijn niet dat ook zeggen), en je zult nooit ziek worden. Maar over het algemeen ervaren katteneigenaren een veel betere gezondheid dan die zonder katten in huis.

thematische pauze

10. Onafhankelijke denkers

Mensen zijn ook dol op katten omdat ze onafhankelijke denkers zijn. Honden zijn fantastisch en we houden van ze, maar ze zijn veel meer van volgers. Katachtigen zullen echter doen wat ze willen wanneer ze willen, zonder rekening te houden met jou of iemand anders. En soms waardeer je gewoon echt het onafhankelijke denken van een kat, doe het zelf houding, en sass!

thematische pauze

11. Maak de beste wekkers

Ugh, wie wil er wakker worden met een loeiende wekker? Wij niet! We vinden het veel beter om wakker te worden met kitty-kusjes op de neus of zachte klopjes op het gezicht. Onze katten maken absoluut de beste wekkers, niet alleen omdat ze gelijk staan aan een zachtere ontwaking (meestal toch), maar omdat katten ervoor zorgen dat je elke dag op hetzelfde tijdstip opstaat om ze ontbijt te geven.

Een jong tienermeisje doet een dutje op de bank en knuffelt haar kat
Afbeelding credit: Simone Hogan, Shutterstock
thematische pauze

12. Praktisch Royalty

Katten bestaan al heel lang – ongeveer 10.000 jaar of zo – wat betekent dat ze een rijke en legendarische geschiedenis hebben. Dat betekent ook dat katachtigen soms als royalty’s zijn behandeld. In het bijzonder beschouwden de oude Egyptenaren katten als aspecten van goden en symbolen van bescherming en goddelijkheid. De rijkste oude Egyptenaren kleedden hun katten in fijne juwelen en voedden ze rechtstreeks van hun eigen bord en behandelden ze als koninklijke wezens. En hoewel katten op de meeste plaatsen misschien niet langer worden gezien als symbolen van bescherming of gerelateerd aan goden, betekent dit niet dat je je favoriete katachtige niet kunt behandelen als de koning of koningin die het zichzelf beschouwt te zijn!

thematische pauze

13. Leuk om aan te kleden

Ja, je kunt pups ook aankleden, maar het aankleden van kitties is extra leuk. Niet alleen kunnen ze elke blik die je ze geeft trekken, maar de kans is groot dat je kat dit doet met een chagrijnige blik op zijn gezicht. Bovendien is een kat in kleding nog schattiger dan een kat zonder, dus wat is er niet om van te houden? Pas wel op voor die scherpe klauwen als je je huisdier in die pluizige trui stopt!

thematische pauze

14. Zijn hilarisch

Katachtigen zijn hilarisch, wat ze ook van plan zijn. Of het nu gaat om rondzoemen door het huis voor gekke kattentijd, het ervaren van een jump scare terwijl je voor een spiegel loopt, of wegrennen van die bananenschil, het valt niet te ontkennen dat katten grappig zijn. Dat is een van de redenen waarom kattenvideo’s zo razend populair zijn (eerlijk gezegd, zou YouTube zelfs hebben overleefd zonder kattenvideo’s?). Het hebben van een kat betekent constant lachen en plezier!

kat in de buurt van kachel
Afbeelding Credit: Africa Studio, Shutterstock
thematische pauze

15. Maak de meest uitstekende memes

Het zijn niet alleen video’s die katten populair kunnen maken, maar ook memes. Of het nu gaat om de iconische “I Can Has Cheezburger” meme of de beroemde Grumpy Cat, katachtigen hebben een geschiedenis van deel uitmaken van de meest humoristische en geliefde memes op internet. De kans is groot dat je je kat op een dag iets meme-waardigs kunt laten doen, dus leg dat moment vast, plaats het online en kijk hoe je kat viraal gaat!

kattenpootverdeler

Conclusie

Katachtigen zijn schattig, grappig, onafhankelijk, maken je gezonder en nog veel meer. Als je nog geen kat hebt gekregen, zijn dit slechts 15 van de verschillende redenen waarom je verliefd wordt op elke kat die je vindt. Dus, waar wacht je nog op? Tijd om een kat te adopteren, stat!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Karpova, Shutterstock