Hoe dragen katten hun kittens? (Waarom het hen geen pijn doet)

Als uw kat onlangs kittens heeft gehad, heeft u waarschijnlijk gezien dat de moederkat de kittens bij het nekvel beweegt. Veel huisdierouders maken zich zorgen dat dit het kitten pijn doet en dat de moederkat het doet als een vorm van discipline.

Ten eerste is dit een mythe; de moeder straft het kitten niet en een kat zou haar kittens nooit opzettelijk op deze manier pijn doen. Door de kittens bij het nekvel te dragen, verplaatst de moeder ze in de eerste paar weken van hun leven van de ene plek naar de andere.

De kat heeft geen armen of handen, dus het verplaatsen van de kittens met haar mond is haar enige optie. Waarom dragen katten hun jongen op deze manier? Doet het het kitten pijn? We zullen deze vragen en meer hieronder voor u beantwoorden.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe dragen katten hun kittens?

Kittens kunnen de eerste weken na de geboorte niet zelf lopen of hun lichaam bewegen, dus ze hebben de moederkat nodig om ze te verplaatsen. Om dit te doen, zal de moederkat het kitten bij het nekvel grijpen en het dragen naar waar ze het met haar mond wil hebben.

Er is een extra stukje huid op de achterkant van de nek van het kitten voor dit doel. Moeders weten instinctief hoe ze hun kittens moeten dragen en doen dit totdat ze oud genoeg zijn om alleen te zijn.

Doet dit het kitten pijn?

Een moederkat zal haar baby’s nooit opzettelijk pijn doen. Een nieuwe moeder zal nog steeds leren hoe ze voor haar baby’s moet zorgen en kan het kitten op de verkeerde plek pakken, maar ze zal het kitten snel neerleggen en haar greep aanpassen.

U ziet uw kitten misschien worstelen om weg te komen of miauwen, maar dat komt meestal omdat het kitten niet verplaatst wil worden.

kat die zijn kitten_ightcube draagt, Shutterstock
Afbeelding Credit: Lightcube, Shutterstock

kattenpootverdeler

Waarom verplaatst een moederkat haar kittens?

Er zijn nogal wat redenen waarom een moederkat haar kittens moet verplaatsen. Wanneer de kittens vanzelf beginnen te bewegen, kan ze het kitten naar achteren verplaatsen als het te ver afdwaalt van de plek waar ze ze houdt. We zullen hieronder ingaan op een paar andere redenen waarom een moederkat haar kittens mogelijk moet verplaatsen.

Het gebied is te koud

Kittens kunnen hun temperatuur pas regelen als ze ongeveer 4 weken oud zijn. Dit betekent dat de mama kat het werk voor hen moet doen. Als de moeder vindt dat de kamer te koud is, verplaatst ze haar nest naar een plek die ze als warmer beschouwt.

Ze voelt zich onveilig

Als je kat zich bedreigd voelt door andere dieren, mensen of zelfs geluiden in huis, zal ze proberen haar nest te verplaatsen naar waar ze denkt dat ze veilig zijn. Je kunt haar daarbij helpen door haar bed uit de buurt te houden van harde geluiden en voetverkeer. Zorg ervoor dat je haar voedsel, water en kattenbak in de buurt houdt, zodat ze haar kittens niet hoeft te verlaten om te gaan eten of de badkamer te gebruiken, of ze kan proberen ze te verplaatsen.

kat sleept een kitten op een afgelegen plek
Afbeelding Credit: Pukhov K, Shutterstock

Moederlijke verwaarlozing

Het is mogelijk dat de kat zich als eerste moeder overweldigd voelt en het nest verwaarloost. Sommige moeders zullen een kitten waarvan ze denkt dat het ziek of zwak is, weghalen van de andere kittens en helemaal stoppen met het verzorgen van hen. Als u denkt dat uw kat het nest verwaarloost, is het het beste om met een dierenarts te praten om de hulp te krijgen die u nodig hebt.

De kittens ontgroeien het nest

Zoals je vrij snel zult merken, groeien kittens in een snel tempo. In feite verdubbelen ze in massa tijdens hun eerste levensweek en blijven ze van daaruit groeien. Je kat verplaatst haar baby’s misschien ergens anders omdat ze het bed waarin ze ze heeft ontgroeid zijn en ze op een grotere plaats moeten zijn.

Moet u voorkomen dat uw kat haar nest kittens verplaatst?

Het is essentieel om een moederkat en haar kittens een bed te geven dat veilig is en weg van drukke gebieden ligt. Tenzij de moederpoes die haar kittens verplaatst ze in gevaar brengt, moet je haar laten doen wat ze denkt dat het beste is voor haar gezin.

Als u denkt dat uw kat niet voor haar nest kittens zorgt of een kitten weghaalt, kunt u het beste met uw dierenarts praten. Uw dierenarts kan u helpen met de kittens en u vertellen wat u moet doen om ze in leven en veilig te houden totdat ze oud genoeg zijn om het zelf te maken.

kattenpootverdeler

Inpakken

Katten kunnen hun kittens niet op dezelfde manier dragen als wij onze baby’s dragen, dus dragen ze ze door ze bij het nekvel op te pakken. Dit doet de kittens geen pijn; ze hebben om deze reden extra huid in hun nek.

Uw moederkat kan haar kittens om verschillende redenen verplaatsen, en het is het beste om haar, als shij moet weten wat het beste voor hen is. Als u echter het gevoel heeft dat uw kat een kitten uitkiest of haar kittens volledig verwaarloost, moet u een afspraak maken met uw dierenarts om de oorzaak te bepalen en aanbevelingen te krijgen over hoe u de kittens in leven kunt houden en hen kunt helpen gedijen.

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: Rita_Kochmarjova, Shutterstock