Waarom schopt mijn kat kattenbakvulling uit de doos? 5 Veel voorkomende redenen

Katteneigenaren over de hele wereld zijn bekend met dat vreselijke gevoel van blootsvoets op kleine strooiselkiezels stappen, wat meestal wordt gevolgd door een gut-wrenching: “Waarom?!”

Katten die kattenbakvulling uit hun doos schoppen, is een gedrag dat menig huisdiereigenaar flummoxt, maar je kat probeert je misschien gewoon te vertellen dat er een probleem is dat je moet verhelpen. We hebben de top vijf redenen verzameld waarom katten kattenbakvulling schoppen, en enkele manieren waarop u deze problemen kunt verhelpen.

3 katten gezichtsverdeler

De 5 redenen waarom katten kattenbakvulling uit de doos schoppen

1. De kattenbak is te klein

Onze moderne katten zijn de afstammelingen van wilde katten die leefden in zanderige omgevingen waarin ze een plek zouden graven, elimineren en vervolgens opnieuw bedekken. Veel katten vertonen dit gedrag nog steeds in hun kattenbakken wanneer ze graven naar de perfecte plek om te elimineren. Als uw kat een graver is, zal een grotere kattenbak waarschijnlijk helpen voorkomen dat ze kattenbakvulling uit de doos schoppen wanneer ze hun eliminatieritueel doorlopen. De nieuwe doos moet groot genoeg zijn voor uw kat om zijn onderarmen uit te strekken om te graven en zijn gat te maken voor eliminatie en het vervolgens te herstellen.

thematische pauze

2. De Nesttester

Sommige katten zijn heel specifiek over hun nest en ze zullen het testen om er zeker van te zijn dat het de juiste plek is om te elimineren door de textuur en diepte van het nest in de doos te controleren. Deze “professionele” test kan ertoe leiden dat een eigenzinnig zwerfvuil zich een weg baant buiten de doos. Zorg er altijd voor dat er voldoende afval in de doos zit en dat je het elke dag schoonmaakt, zodat het nest ongerept is voor je kieskeurige “nesttester”, wat het schoppende gedrag zal verminderen.

twee katten op kattenbak
Afbeelding Credit: Guajillo studio, Shutterstock
thematische pauze

3. Uw kat vertoont mogelijk markeringsgedrag

Als uw kat vuil strooisel achterstevoren uit de doos schopt, probeert hij misschien zijn territorium te markeren met zijn geur. Een andere veel voorkomende manier waarop katten hun territorium markeren, is door gebieden rond uw huis te markeren met urine.

Er zijn verschillende redenen waarom katten hun territorium markeren: een nieuwe kat (of een ander huisdier) in het huishouden, medische problemen (zoals een urineweginfectie), stress of paringsgedrag. Een manier om te voorkomen dat vuil strooisel door de lucht vliegt, is door een afgedekte kattenbak te kopen, waardoor uw kat het nest in de eerste plaats niet kan uittrappen.

thematische pauze

4. Niet genoeg zwerfvuil

Katten hebben de neiging om erg kieskeurig te zijn over hun comfort en alles moet vaak precies zo zijn. Als uw kat het gevoel heeft dat hij niet genoeg kattenbakvulling heeft om adequaat te graven en de eliminatie ervan te bedekken, zal hij het nest waarschijnlijk gefrustreerd uit de doos schoppen. Het toevoegen van meer zwerfvuil helpt hen de mogelijkheid te bieden om hun eliminatie adequaat te dekken en zal waarschijnlijk voorkomen dat zwerfvuil door de lucht vliegt.

twee katten die nestje snuiven
Afbeelding Credit: Zoran Fotograaf, Shutterstock
thematische pauze

5. Kittens spelen graag in het nest

Kittens leren hun kattenbakgedrag vaak van hun moeders. Dus als uw kitten kan zien hoe zijn moeder netjes een gat graaft, elimineert en vervolgens bedekt, dan bent u helemaal klaar. Veel kittens worden bij hun moeder weggehaald op een leeftijd die te jong is om dit gedrag te observeren, dus ze moeten zelf uitzoeken hoe ze de kattenbak kunnen gebruiken. Wanneer ze zelf uitzoeken hoe ze de doos kunnen gebruiken, spelen ze vaak in het nest, wat kan resulteren in schoppend gedrag.

Een doos met hogere zijkanten kan helpen om zwerfvuil schoppen te verminderen, maar het is moeilijk om ze opnieuw te trainen om geen zwerfvuil eruit te schoppen zodra ze met dit gedrag zijn begonnen. Als een hoogzijdige doos niet werkt, probeer dan een afgedekte kattenbak te krijgen, zodat ze het afval er in de eerste plaats niet uit kunnen schoppen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Terwijl veel katten ongerepte badkamergewoonten hebben, ontwikkelen anderen soms de ongelukkige gewoonte om afval buiten de doos te schoppen. Er zijn verschillende redenen waarom katten kattenbakvulling schoppen, waaronder: er is niet genoeg zwerfvuil, ze testen het uit om de perfecte plek te vinden om naartoe te gaan, de kattenbak is te klein, ze vertonen mogelijk markeergedrag en ze hebben nooit de juiste badkameretiquette van hun moeders geleerd.

Er zijn eenvoudige oplossingen voor veel van deze problemen, waaronder grotere kattenbakken, meer zwerfvuil, afgedekte dozen, hogerzijdige dozen of omscholing. Als geen van deze suggesties werkt, wilt u misschien met uw dierenarts praten om te bepalen of er een biologische reden is (zoals een urineweginfectie) voor het gedrag van het schoppen van zwerfvuil.

thematische pauze

Uitgelichte Image Credit: jamesjoong, Shutterstock