Waarom schoppen katten zichzelf of bijten ze in hun poten?

Katten staan bekend om hun vreemde gedrag en dat kan eigenaren van huisdieren laten grinniken of zich nieuwsgierig op het hoofd krabben. Hoewel dingen als een kat die zichzelf schopt of in zijn poten bijt vreemd lijken, zijn er praktische redenen waarom katachtigen deze dingen doen.

Waarom schoppen katten zichzelf of bijten ze in hun poten? De meest voorkomende reden voor dit gedrag is dat ze je aandacht willen en waarschijnlijk willen spelen. Ze kunnen echter ook allergieën hebben die het bijten kunnen veroorzaken.

Lees verder om meer te weten te komen over kattengedrag en hoe erop te reageren.

Katten die zichzelf schoppen

De kitty kick wordt in kringen van huisdiereigenaren de “bunny kick” genoemd. Het is geen harde trap en veroorzaakt geen schade, hoewel het er vreemd uit kan zien.

De bunny kick gebeurt in een paar verschillende scenario’s. De meest voorkomende situatie is dat de kat zich om uw arm of been wikkelt en dan begint te schoppen met zijn achterpoten. Dit is een indicatie dat uw katachtige wil spelen.

Op deze manier spelen staat gelijk aan worstelen. Het levert u meestal geen letsel op, maar het kan uit de hand lopen, zodat u het met regels moet aanpakken.

Een andere situatie waarin dit gebeurt is wanneer uw kat met zijn staart of met een speeltje speelt. Dit is gewoon een andere vorm van spelen, dus het is niets om je zorgen over te maken.

Lezen: Waarom hurkt mijn kat als hij buiten loopt?

Defensief worden

Katten kunnen deze beweging gebruiken als onderdeel van hun verdediging. Katten zullen zich op hun rug draaien om zich te verdedigen door zich voor te bereiden op de trap. Ze vangen hun tegenstander met hun voorpoten en schoppen deze krachtig in de buik om hun tegenstander aan te sporen te vluchten.

Uw kat kan dit bij u doen als ze niet geïnteresseerd zijn in interactie met u. Meestal wordt dit voorafgegaan door grommen of sissen, dus wees gewaarschuwd.

Katten en kittens gebruiken deze beweging ook om een prooi aan te vallen. Katachtigen houden niet van een lang gevecht en doden meestal snel nadat ze klaar zijn met het plagen van hun prooi.

Het praktische van konijnenschoppen

Alles wat katten doen, zelfs in het spel, komt voort uit een natuurlijke neiging om te overleven. Ze oefenen in vechten, beginnend als kitten. Het spel is gericht op verdediging en het vangen van prooi voor voedsel. Deze instincten zitten in alle katten, zelfs in katten die volledig gedomesticeerd zijn.

Je moet het gedrag van de kat altijd bekijken vanuit het perspectief dat er nog een beetje wildheid in hen zit.

Lees: Zijn Bengaalse katten sterker dan Maine Coons?

Zichzelf in het gezicht schoppen

Soms trapt een kat zichzelf in het gezicht. Dit is een reflexmatige reactie die meestal optreedt als ze op hun zij liggen en op een bepaalde manier gebogen zijn. Plotseling trappen ze schijnbaar ongecontroleerd in hun gezicht.

Dan zal de kat in hun poten bijten. Dit gebeurt zodat de kat hun zenuwen kan stoppen met het schoppen.

Dit gedrag ziet er vreemd uit, maar het is vergelijkbaar met iemand die zichzelf knijpt om te voorkomen dat zijn been plotseling stuiptrekt zonder reden.

Andere redenen voor het bijten in de achterpoten

Bijten in hun achterpoten kan een manier zijn om de aandacht van hun eigenaar te trekken. Katten zijn zeer sociaal en zullen soms tot het uiterste gaan om aandacht van hun mensen te krijgen. Dat omvat het bijten in hun staart, het grijpen van hun staart, of het bijten in hun achterpoten.

Hun methoden werken omdat hun menselijke familie dan stopt om naar hen te staren, met hen te praten, hen te aaien en met hen te spelen nadat een kat dit gedrag vertoont.

Lees: Zijn Bengalen goede reiskatten?

Allergieën kunnen het veroorzaken

Een deel van dit gedrag kan te wijten zijn aan allergieën. Katten en honden zijn niet alleen allergisch voor dingen als pollen, stof, vlooien en voedsel. Ze kunnen ook allergieën krijgen door in contact te komen met iets als parfum of aftershave.

Elk van deze allergieën heeft verschillende symptomen. Stof, pollen, en contactallergieën kunnen niezen, jeuk, of wat kleine huidirritatie veroorzaken waar het contact is gemaakt. Vlooien veroorzaken vooral huidirritatie en uw kat zal op verschillende plaatsen krabben als ze besmet zijn.

Voedselallergieën zijn ontstaan door conserveringsmiddelen die in voer voor huisdieren worden gestopt. Die symptomen zijn iets breder dan krabben en kunnen ook ademhalingsproblemen, spijsverteringsproblemen en darmproblemen omvatten.

Voedselallergieën zijn niet beperkt tot producten met bepaald vlees, maar kunnen ook voorkomen in diervoeding met groenten en granen, dus let op uw kat als u overstapt op een nieuw voer.

Katten kunnen dwangmatig zijn in likken en bijten, maar veroorzaken daarmee over het algemeen geen huidirritaties.

Huisdiereigenaren die korstige bulten, rode huidvlekken of plekken waar vacht ontbreekt vinden, moeten hun kat meenemen naar de dierenarts voor allergieën. Een dierenarts kan aanbevelingen doen om allergieën te verminderen en ook medicijnen verstrekken.

Lees: Waarom wiebelt mijn kat als hij een harnas draagt?

Wanneer het te ruw wordt?

Katten schoppen of bijten over het algemeen niet hard als ze met jou, een andere kat of zelfs een hond spelen. Ze begrijpen dat het spel is en anders dan defensief vechten. Speeltijd voor een kat is meer om een strategie te leren dan om letsel te veroorzaken.

Soms kan speeltijd echter oncontroleerbaar worden en te ruw worden. Dat is het moment waarop je het moet beëindigen, of het nu met jou is of met een ander dier. Kittens moet worden geleerd hoe ze op de juiste manier moeten spelen om problemen later te voorkomen als ze volwassen worden.

Informeer de kat onmiddellijk over zijn ongepast gedrag als hij te hard bijt of schopt. Zeg luid “auw” als het je pijn doet en neem dan onmiddellijk je wijsvinger en tik op hun neus en zeg een paar keer “nee”. Over het algemeen zal de kat de aanval stoppen bij “auw”, dus je vinger zou niet in gevaar moeten zijn.

Tik met uw vinger in de lucht in de buurt van uw kat als de kat super agressief is om verdere verwondingen te voorkomen. Uw toon en lichaamsbeweging is wat de boodschap aan uw kat overbrengt.

Loop vervolgens weg. Vermijd je kat een tijdje totdat hij naar je toe komt. Meestal zullen ze zich verontschuldigen door tegen je benen aan te wrijven of hun kop tegen je hand aan te wrijven. Reageer door de kat te aaien en misschien een traktatie te geven.

Agressief gedrag bij een ander dier vereist een andere aanpak, omdat het andere dier plotseling defensief kan worden en terug kan vechten. Scheid de dieren onmiddellijk. Mensen moeten hiervoor een apparaat zoals een bezem gebruiken om verwondingen te voorkomen.

De meeste dieren zullen kalmeren en weglopen zodra ze gescheiden zijn.

Zet de kat desnoods een tijdje in een kennel. Dat moet uw kat leren dat dit gedrag onaanvaardbaar is en uw kat wat zekerheid geven dat hij veilig is.

Soms willen katten gewoon met rust gelaten worden. U, andere gezinsleden en andere dieren in huis moeten weten wanneer die tijden zijn.

Katten hebben verschillende persoonlijkheden en ontwikkelen verschillende routines voor zichzelf. Ze hebben hun vaste tijden voor eten, verzorging, naar buiten gaan en speeltijd en vinden het misschien niet leuk als anderen hun routine onderbreken. Een oudere kat of een kat die herstellende is van een ziekte zou vooral meer tijd alleen willen hebben.

Lezen: Is overgewicht bij Bengaalse katten gebruikelijk?

Laatste gedachten

Het gedrag van een kat lijkt alleen vreemd voor mensen omdat het niet ons gedrag is. Voor katten is het echter logisch. Huisdiereigenaren zouden wat tijd moeten besteden aan het observeren van hun katten om te weten wanneer gedrag zoals schoppen met de poten of bijten normaal is en wanneer het afwijkt van de manier waarop de kat zich gewoonlijk gedraagt.

Breng uw kat naar een dierenarts als het gedrag te veel afwijkt van zijn normale gedrag. Een verandering in hun dieet of medicatie kan vreemd gedrag veroorzaken en dat kan gemakkelijk verholpen worden.