Waarom gedraagt uw kat zich vreemd na een inenting?

Het is een soort overgangsritueel wanneer u uw kitten meeneemt voor zijn eerste vaccinatieronde. U volgt het advies van uw dierenarts over het soort inentingen en weet dat u het juiste heeft gedaan. U twijfelt echter aan uw beslissing nadat uw kitten zich thuis vreemd begint te gedragen.

Waarom gedraagt uw kitten zich vreemd na inentingen? Vaccinaties hebben weinig risico’s, maar het is gebruikelijk dat een kitten zich ongeveer 48 uur erna niet lekker voelt. Ze willen misschien niet eten of zijn lusteloos. Dit zijn veel voorkomende reacties. Sommige kittens kunnen allergisch zijn voor iets in de inentingen en kunnen ernstigere bijwerkingen krijgen, zoals braken, ademhalingsproblemen of diarree.

Lees verder voor meer informatie over katachtige vaccinaties en wanneer je je zorgen moet maken.

Verschillende soorten vaccins

Er bestaat een lange lijst van kattenvaccins, maar dat betekent niet dat uw kitten ze allemaal nodig heeft. Het soort vaccins dat elk nodig heeft, hangt af van de levensstijl van het kitten. Dat omvat of ze een buitenkat zijn versus een binnenkat als u ze in pension doet en of ze in de buurt van andere dieren zijn.

De belangrijkste vaccins

Een groep vaccins, kernvaccins genoemd, wordt aanbevolen voor alle kittens en katten. Dit zijn inentingen die volgens de American Associate of Feline Practitioners het beste zijn om elke kat te beschermen tegen veel voorkomende ziekten en ze omvatten:

  • Feline panluekopenie (distemper)
  • Feline virale rhinotracheities
  • Feline caliciviral disease
  • Hondsdolheid

Sommige van dit soort vaccins, zoals rabiës, zijn verplicht gesteld door lokale wetten voor huisdieren.

Lees: Wat moet je doen als je kat niet voor haar kittens wil zorgen?

Niet-kernvaccins

Een andere groep van optionele vaccins aanbevolen door de AAFP is beschikbaar voor katachtigen die vanwege hun levensstijl aan bepaalde ziekten worden blootgesteld. Deze groep wordt niet-kernvaccins genoemd, omdat geen ervan vereist is door de plaatselijke wetgeving. Deze omvatten:

  • Feline chlamydiosis
  • Feline leukemie
  • Infectieuze peritonitis bij katten (coronavirus)
  • Bordetellose (aanbevolen voor dieren in pensions)

Sommige dierenartsen vermelden feline leukemie als kernvaccin, terwijl anderen het niet in die categorie plaatsen. Officieel vermeldt de AAFP het als een niet-kern, optioneel vaccin. Katten die omgaan met andere katten, buitenkatten, of katten die naar een pension gaan, wordt over het algemeen aangeraden het te krijgen.

Andere vaccins

Er bestaat een derde groep vaccins die niet door de AAFP wordt aanbevolen, maar die voor sommige kittens en katten geschikt kan zijn. Dat zijn:

Net als menselijke vaccins werken vaccins voor katten als een infectie, zodat het immuunsysteem in de versnelling schiet om een infectie te voorkomen. Dit is een reden waarom uw kitten zich vreemd gedraagt. Ze voelen zich zoals ze zich zouden voelen als ze echt een van deze ziekten hadden, omdat de vaccins de ziekte nabootsen.

Lees: Hoe lang duren Kitten Zoomies?

Hoe kies je de juiste vaccins?

U, de huisdiereigenaar, heeft de mogelijkheid om een aantal van de niet-kernvaccins te kiezen. Het risico moet worden geëvalueerd om de juiste inentingen voor uw kitten te kiezen. De drie dingen waar u naar moet kijken zijn leeftijd, waar u woont en uw levensstijl.

Kittens hebben een andere inentingsreeks dan volwassen katten. Kittens krijgen enige immuniteit van hun moeder, maar die verdwijnt. Volwassen katten krijgen een andere serie inentingen, afhankelijk van of ze ooit zijn ingeënt of een herhalingsinjectie krijgen.

Het risico voor uw kat wordt mede bepaald door waar u woont. Sommige gebieden hebben meer ziekten, zoals de ziekte van Lyme, dan andere. De levensstijl van uw kat is cruciaal bij de beslissing welke vaccins nodig zijn. Een binnenkat zonder contact met andere katachtigen loopt een laag risico op feline leukemie in vergelijking met katten die veel tijd buiten doorbrengen.

De waarheid over vaccins

Vaccins zijn de beste manier om uw kitten te beschermen tegen ziekten. Het is echter niet gegarandeerd dat uw kat geen van deze ziekten krijgt. Het kan helpen voorkomen en de ernst ervan verminderen. Dierenartsen stellen dat vaccins ook een sneller herstel bevorderen, mocht uw kat ziek worden.

Lees: Adopteren Katten Kittens?

Zijn kittenvaccins veilig?

Veel mensen zetten vraagtekens bij menselijke vaccins nadat er veel verschillende en tegenstrijdige informatie over de COVID-19 prik naar voren kwam. Dat leidt ertoe dat velen zich afvragen of het veilig is om hun huisdieren te vaccineren.

Alle deskundigen op het gebied van diergezondheid, inclusief dierenartsen, zeggen dat de voordelen van het vaccin veel groter zijn dan de risico’s.

Vaccins hebben risico’s, maar het risico van ziekten is groter en een besmet dier kan gevolgen hebben voor mensen. Rabiës doodt wereldwijd gemiddeld 59.000 mensen per jaar. In de V.S. vallen slechts enkele doden, slechts één of twee, omdat plaatselijke wetten voorschrijven dat huisdieren moeten worden ingeënt met rabiësinjecties.

Amerikanen geven alleen al aan rabiëspreventie meer dan 300 miljoen dollar uit en de meesten zijn het erover eens dat dit een groot verschil heeft gemaakt voor de bescherming van de gezondheid van de mensen.

Het merendeel van de sterfgevallen, tot 95 procent, vindt plaats in Azië en Afrika waar vaccins voor huisdieren niet nodig zijn.

Lees: Topvaccinaties voor uw Bengaals katje

De leeftijd voor de eerste vaccinatie

Kittens moeten jong worden gevaccineerd, waarbij de eerste inenting wordt gegeven als ze tussen de zes en acht weken oud zijn. Booster shots worden meestal gegeven als ze tussen de 10 en 12 weken oud zijn, met meer op 14 tot 16 weken.

Een kitten is echter pas 10 dagen na de tweede prik volledig beschermd.

Sommige dierenartsen kunnen voor sommige kittens een ander schema aanbevelen, afhankelijk van de leeftijd, het ras en de levensstijl. Elke dierenarts heeft zijn mening over welke niet-kernbehandelingen het belangrijkst zijn, dus praat zeker met uw dierenarts over wat het beste is voor uw kitten.

Booster Shots

Er is een discussie gaande over wanneer katten hun inentingen moeten krijgen. De standaardgedachte is altijd geweest om uw kat jaarlijks naar de dierenarts te brengen voor inentingen. Maar steeds meer dierenartsen veranderen hun mening, afhankelijk van de levensstijl van de kat.

Velen geloven niet dat er vaker boosters moeten komen als een kat een verhoogd risico loopt op blootstelling aan ziekten. De meesten zijn het er ook over eens dat volwassen katten die als kitten goed gevaccineerd zijn, minder vaak opnieuw gevaccineerd kunnen worden, variërend van één tot drie jaar. Dat hangt echter af van levensstijl en blootstelling.

Katten met een laag risico moeten minimaal om de drie jaar de kernvaccins krijgen, met enkele opties voor niet-kernvaccins. Er zijn vaccins goedgekeurd voor intervallen van drie jaar.

Lees: Wat Te Voeden Uw Schattige Nieuwe Bengaalse Katje

Wanneer bijwerkingen ernstig zijn?

Het is normaal dat uw kitten zich een paar dagen niet goed voelt na het krijgen van een vaccinatie, net zoals mensen zich niet geweldig kunnen voelen na een inentingsprik. U moet het in de gaten houden om er zeker van te zijn dat uw kitten niet allergisch is voor een van de ingrediënten van het vaccin.

Enkele veel voorkomende bijwerkingen waar u op moet letten na een vaccinatie zijn wat zwellingen rond de plek waar de prik is gegeven. Uw huisdier kan lichte koorts hebben en wat pijn ervaren. Deze effecten moeten na 24 uur verminderen en binnen 48 uur verdwenen zijn.

Kittens die na een paar dagen niet weer normaal worden, moeten waarschijnlijk terug naar de dierenarts. Een kitten dat moeite heeft met ademhalen begint over te geven of diarree heeft, moet onmiddellijk naar een dierenarts worden gebracht.

Laatste gedachten

Katten worden in hun leven aan veel dingen blootgesteld, vooral als ze tijd buiten doorbrengen. Ze beschermen met vaccins is belangrijk om ze gezond te houden. Ze zijn geen garantie dat uw kat nooit ziek zal worden, maar vergroten hun kansen om gezond te blijven.

Een kitten dat niet goed reageert op een inenting kan verontrustend zijn, maar een paar dagen onwel zijn is een klein ongemak in vergelijking met de bescherming die ze krijgen door de inenting.