Welke geuren houden katten weg?

Het is niet dat je niet van katten houdt. Je houdt van katten en misschien zelfs wel van ze. Het is gewoon dat je geen zwerfkatten, verwilderde, of rondzwervende katten van de buren in je tuin wilt. Katten, hoe geweldig ze ook zijn, kunnen destructief zijn als ze geen toezicht hebben. Ze kunnen in auto’s stappen, op kabels kauwen, planten vernielen, in open garages komen en uitwerpselen en dode dingen achterlaten.

Een gemakkelijke manier om katten af te schrikken om in je tuin te komen is door geuren te gebruiken die ze verafschuwen. Welke geuren houden katten weg? Enkele van de meest voorkomende zijn citrusgeuren zoals citroen en sinaasappels. Lavendel, koffiedik, pijptabak, pepermunt, cayenne en citronella zijn slechts enkele van de geuren die katten haten.

Lees verder om meer te weten te komen over hoe u deze geuren kunt gebruiken om katten van uw terrein te houden.

Katten op afstand houden

Er zijn drie manieren waarop u katten kunt ontmoedigen om op uw terrein te komen. De eerste is het gebruik van ruwe geuren zoals organische materialen en commerciële producten. De tweede is het gebruik van planten die geuren produceren waar ze niet van houden. De derde is barrières zoals omheiningen.

Dierendeskundigen raden aan dingen te gebruiken die niet-giftige, natuurlijke producten zijn, zodat je de kat of andere wilde dieren in de omgeving niet schaadt. Geuren moeten royaal worden aangebracht rond de randen van het erf en op favoriete tuinplekken of andere plekken waar de kat graag graaft. Spuit ook bovenop hekken waar katten kunnen springen.

Het plaatsen van katverjagende geuren rond planten waar katten graag op kauwen, of het mengen van planten waar katten niet van houden in de tuin, zal de katachtigen op afstand houden.

Lees: Waarom hurkt mijn kat als hij buiten loopt?

Waarom geuren werken om katten af te schrikken?

Honden staan bekend om hun snuffelvermogen, maar katten hebben ook geweldige neuzen. Een katachtige kan 14 keer beter ruiken dan de mens. Katachtige neuzen hebben meer dan 200 miljoen sensoren voor geur, terwijl mensen er 5 miljoen hebben.

Geuren zijn van ultiem belang voor katachtigen. Katten identificeren mensen, gebieden en voorwerpen door middel van geur. Ze gebruiken hun geur om hun familie, voorwerpen en territorium op te eisen.

Katten wrijven zich tegen hun mensen en andere huisdieren aan en laten speeksel op hen achter om hun claimende geur achter te laten en hun geur te vermengen met de “familiegeur”.

Zij urineren en laten uitwerpselen achter om hun territorium op te eisen en wrijven zich tegen bomen en struiken om een terrein als hun eigendom te identificeren. Katachtigen wrijven speeksel en lichaamsgeur tegen hun speelgoed en andere voorwerpen om die ook te claimen.

Lees: Zijn Bengaalse katten sterker dan Maine Coons?

Biologische Geuren

Veel gewone dingen in een huishouden kunnen worden gebruikt als kattenafschrikmiddel in plaats van een commerciële spray te kopen. Dit zijn goedkope, gemakkelijke oplossingen voor uw katachtige probleem. Sommige hebben echter een lichte tot matige giftigheid voor katten, dus je moet voorzichtig zijn wanneer je ze gebruikt om ervoor te zorgen dat katten er niet direct mee in contact komen.

Citroen spray

Sterke citroen is zeer beledigend voor katten en u kunt een spray maken met gelijke delen citroensap en water. Spuit op plekken om katten weg te houden. Een essentiële olie van citroen kan ook worden gebruikt door 10 druppels toe te voegen aan een standaard spuitfles gevuld met water.

Laat katten het niet innemen of op het dier spuiten of horen, want het is licht giftig.

Elke soort citrusvruchten zal ook afschrikwekkend werken. Dat omvat sinaasappels, grapefruit en limoen. U kunt de schillen in een tasje doen en ze op katgevoelige plaatsen leggen. U kunt de schillen rond tuinen en de randen van het erf strooien, maar het is het beste om te voorkomen dat katten ze inslikken, omdat ze giftig zijn voor katten.

Witte Azijn

Witte gedistilleerde azijn is goed om katachtigen en insecten af te weren. Het heeft een doordringende geur die potentiële voedselbronnen bedekt en de reukzin van een kat overweldigt. Gebruik het in gelijke delen met water in een spuitfles.

Gebruik geen appelciderazijn. De zoetheid ervan kan katten aantrekken in plaats van ze af te weren.

Lees: Zijn Bengalen goede reiskatten?

Oliën

Verschillende soorten oliën werken goed als kattenwerende middelen. Hiertoe behoren lavendel, citroengras, citronella, pepermunt, eucalyptus en mosterd. Veel van deze oliën werken ook om insecten zoals muggen en vliegen af te weren, dus als u ze rond uw veranda spuit, kunt u meer van het buitenleven genieten.

Het typische gebruik voor oliën is om tot 10 druppels te verdunnen in water in een spuitfles en te spuiten op plaatsen waar veel katten lopen.

Planten die katten afstoten

Veel van de oliën die katten afschrikken komen als planten, zodat ze goed werken door ze in tuinen en rond uw huis te planten. Het probleem met veel van deze planten is dat ze giftig zijn voor katten als het dier ze opeet. In het algemeen zal dat niet gebeuren als de plant eenmaal begint met het produceren van geur, maar je moet ze misschien in de gaten houden als ze net geplant zijn, totdat ze zich gevestigd hebben en groeien.

Lavendel planten in potten langs de erfgrens is zeer effectief, maar het is giftig, dus laat katten niet van de plant of de olie eten terwijl u ze plant. Ze zullen het waarschijnlijk niet proberen te eten als het eenmaal geplant en in bloei staat.

Een niet-giftige plant die geplant en gebruikt kan worden in de keuken is rozemarijn. Tijm heeft ook een geur die katten haten, dus het planten ervan met rozemarijn is een geweldige combinatie voor zowel het afweren van katten als het gebruik voor het koken.

Pepermunt is een goede optie, maar kan overwoekeren in een tuin. Probeer het in potten te planten om het onder controle te houden. Citroengras is ook een prima kattenverjager en u kunt het tussen uw bloemen planten.

Coleus Canina, ook wel de bange-kattenplant genoemd, heeft een lange mondelinge geschiedenis van het weren van allerlei dieren, van honden tot konijnen, uit tuinen. Hij heeft een sterke stinkdiergeur die meer vrijkomt als de plant wordt gekneusd of als iemand er tegenaan stoot.

Wie op zoek is naar wat bomen in zijn tuin kan misschien dennen planten als je katten buiten wilt houden. Ze haten de geur.

Lees: Waarom wiebelt mijn kat als hij een harnas draagt?

Commerciële kattensprays

Veel commerciële sprays kunnen worden gebruikt om katten uit uw tuin te houden. Een daarvan is de Havahart Get Away Dog and Cat Repellent. Het bevat mosterdolie en capsaïcine als actieve ingrediënten. Het heeft een citroengeur, samen met een smaak en geur die katten afschrikt. Het werkt tot 10 dagen voordat het opnieuw moet worden aangebracht.

Andere producten zijn onder meer Feliway Classic Spray, Inscape Data Pets Deterrent Spray, en Nature’s Miracle Pet Block Cat Repellent. Ze zijn allemaal online verkrijgbaar.

De meeste van de commerciële kattensprays zijn onder de $20 en werken tot een week of 10 dagen. Je moet het opnieuw aanbrengen om de effectiviteit te behouden.

Andere geuren die katten niet lekker vinden

Veel andere soorten geuren zijn goede afschrikmiddelen voor katten. Deze omvatten:

  • Kruidvat
  • Koffiedik
  • Cayennepeper
  • Pijptabak

Lees: Is overgewicht bij Bengaalse katten gebruikelijk?

Andere toepassingen voor katten afschrikwekkende geuren

Veel van deze geuren kunnen worden gebruikt om uw kat ervan te weerhouden uw meubels te vernielen, hem van de toonbanken te houden en uit gebieden in uw huis waar u uw harige vriend niet wilt hebben.

De beste manier om geuren voor binnenshuis te gebruiken is met natuurlijke of commerciële sprays in plaats van planten.

Laatste gedachten

Katten weghouden van uw tuin, bloembedden en andere delen van uw eigendom is geen moeilijke taak als u de juiste geur heeft. Misschien wilt u een combinatie van nieuwe planten en sprays gebruiken voor optimale effectiviteit. Katten snappen de hint zodra ze een vleugje ruiken.