Waarom ruiken katten lekker?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

waarom ruiken katten lekker

Als u denkt dat uw kat ruikt echt goed…je bent niet de enige. Als je ook maar een paar minuten op het internet rondkijkt, vind je massa’s kattenouders die het er allemaal over eens zijn dat hun kat verrassend lekker ruikt!

Natuurlijk, lekker ruiken is relatief en terwijl mijn kat Debbie doet ruikt ze niet naar een verse pot koffie of chocoladekoekjes. In plaats daarvan ruikt ze neutraal maar fris. En het is zeker een goede geur!

Ik verwacht dat veel mensen de geur van katten met die van honden vergelijken en in dat geval zijn katten de duidelijke winnaar.

Maar waarom ruiken katten lekker? Katten ruiken goed dankzij hun gewoonte om zich voortdurend te verzorgen, zodat ze schoon en geurvrij blijven. Hun speciale tong met weerhaakjes reinigt hun vacht uitstekend en deze gewoonte heeft hun wilde voorouders waarschijnlijk geholpen om prooien te besluipen zonder dat ze werden verraden door hun geur.

Maar zoals altijd gaan we een beetje dieper en leren we meer over waarom onze katten zo lekker ruiken.

Reden 1: Katten spenderen Veel Of Time Grooming

De meest voor de hand liggende reden waarom katten zo lekker ruiken, is hoeveel tijd ze besteden aan hun lichaamsverzorging! Volgens sommige bronnen, besteden katten wel 5 uur per dag aan verzorging! Als je 5 uur per dag aan verzorging besteedt, zou ik verwachten dat je ook lekker zou ruiken!

Maar het is niet alleen de geïnvesteerde tijd die ervoor zorgt dat je kat schoon blijft en fris ruikt, katten hebben ook een tong die perfect is voor het verzorgen dankzij een tapijt van scherpe, holle stekels die papillen worden genoemd. Deze scherpe stekels werken als een borstel die helpt bij het verwijderen van losse haren, vuil en ander vuil uit de vacht van uw kat.

Zie het als een ingebouwde natte borstel die je kat zo’n beetje geobsedeerd is om te gebruiken!

Reden 2: lekker ruiken is belangrijk voor het overleven van uw kat

In het wild hebben katten een unieke positie als roofdier en prooi. Dus terwijl ze jagen op kleine zoogdieren en vogels, moeten ze oppassen dat ze niet de prooi worden van een groter roofdier!

Maar wat heeft dit te maken met lekker ruiken?

Katten willen niet te sterk ruiken omdat dit zou kunnen betekenen dat hun geur zou worden opgepikt door een roofdier of hun volgende maaltijd. In tegenstelling tot honden zijn katten hinderlaagroofdieren, wat betekent dat ze geduldig moeten kunnen wachten om hun prooi te verrassen. Het betekent ook dat het ruiken naar een dode vis zou kunnen een weggevertje zijn voor een nietsvermoedende muis.

Als je honden en katten met een speeltje hebt zien spelen, heb je zeker het verschil gezien tussen hinderlaagroofdieren en roedeljagers. Denk aan het klassieke “kontje wiebelen” voordat ze toeslaan! Katten nemen hun tijd om hun prooi te identificeren en hun aanval perfect te plannen. Dat is ook de reden waarom kittens zich vaak om hoeken of onder bedden verstoppen en je enkels aanvallen wanneer je het het minst verwacht!

Maar als je een bal gooit voor een hond, gaan ze er gewoon recht op af! Dat is het verschil tussen een roofdier in een hinderlaag en een roedel jagers zoals een hond!

Als je nog niet bekend bent met de katachtige pounce (en de bijbehorende butt wiggle) bekijk dan deze video:

Katten moeten ook roofdieren vermijden, wat betekent dat het hebben van een sterke geur die roofdieren snel kunnen oppikken een probleem zal zijn. Katten zijn solo-jagers, wat betekent dat het niet belangrijk is voor andere katten om hen te herkennen aan hun geur. Vergelijk dat met honden, die voorrang moeten geven aan communicatie met hun vrienden boven heimelijkheid.

Maar hun vacht schoonhouden is niet de enige manier waarop katten hun geur verbergen. LiveScience wijst erop dat “wilde katten ook hun uitwerpselen verbergen om te vermijden dat ze ongewenste aandacht van roofdieren trekken naar zichzelf of hun nest met kittens”

Daarom komt het gebruik van een kattenbak en het verbergen van hun ontlasting vanzelf bij kittens, zelfs zonder veel training.

Reden 3: het dieet van je kat kan hen helpen lekker te ruiken

De meeste honden zijn bereid om veel vieze dingen te eten en als ze ze niet eten dan proberen ze wanhopig om er in rond te rollen. De hond uit mijn jeugd zocht dode vis langs de kust en deed er alles aan om er in te rollen.

Vergeleken met dat, ben ik zeker elke kat zou lekker ruiken!

Katten daarentegen zijn gespecialiseerde carnivoren die één ding heel goed kunnen verteren: vlees. Dus terwijl honden hun best doen om vuilnisbak te spelen, houdt uw kat zich meestal aan haar dieet. En hoewel sommige voedingsmiddelen zeker stinkende poepjes of een slechte vacht kunnen veroorzaken, als je je kat een gezond dieet van verteerbare dierlijke eiwitten geeft, is er een goede kans dat ze daardoor lekker ruiken.

Reden 4: Je zou een beetje bevooroordeeld kunnen zijn

Het is mogelijk dat de reden dat je kat zo lekker ruikt, is dat je gewoon een beetje bevooroordeeld bent. We weten allemaal dat mensen een geur hebben en vaak is de geur van iemand van wie we houden troostend, geruststellend en kalmerend. Onze kleine harige, katachtige vrienden zijn niet anders. De geur van hun schone vacht kan kalmerend en geruststellend zijn en omdat het meestal wordt gecombineerd met de geuren van ons eigen huis is er een goede kans dat we denken dat het lekker ruikt!

Reden 5: Misschien ruikt je huis wel lekker (en je kat dus ook)

Katten doen al geweldig hun best om hun vacht schoon en vrij van stinkende geurtjes te houden. Het enige wat je nog moet doen is een geurtje toevoegen en dan heb je een super schoon ruikende kat! Het is dus heel goed mogelijk dat uw kat neutraal ruikt, maar als u bedenkt dat ze 16 uur per dag slapen in het zachtste plekje dat ze kunnen vinden (zoals uw schone lakens) is het geen verrassing dat ze uiteindelijk ruiken als een zomers briesje!

Dit is vooral waar als je een kat hebt die alleen binnen komt. Katten die niet naar buiten gaan worden alleen blootgesteld aan de schone geuren in je huis. Honden daarentegen moeten meerdere keren per dag naar buiten om naar het toilet te gaan, waardoor ze aan allerlei elementen worden blootgesteld. Ik weet dat mijn kleine chihuahua zo laag bij de grond zit dat de vacht op haar buik voortdurend allerlei soorten vuil en afval verzamelt.

Ik kan je ook vertellen dat ze zeker niet 5 uur per dag bezig is om het op te ruimen!

Conclusie

Katten do lekker ruiken en je bent niet de enige die dat denkt! Maar het is niet alleen het resultaat van stom geluk of een natuurlijke aanleg om lekker te ruiken. In plaats daarvan hebben katten in feite een parttime baan om zichzelf schoon en fris te laten ruiken, terwijl hun fulltime baan bestaat uit het slapen op uw verse wasgoed. Dit komt allemaal samen om een kat te creëren die gewoon lekker ruikt!