Waarom probeert mijn kat muren te beklimmen? 4 Veel voorkomende redenen

Katten zijn mysterieuze wezens. Hun onafhankelijke en geheimzinnige aard maakt ze behoorlijk fascinerend. Ze hebben ook een unieke reeks gedragingen waardoor ze zich onderscheiden van andere huisdieren zoals honden en paarden. Katten zijn nieuwsgierige, behendige dieren met het vermogen om bijna elk oppervlak te beklimmen.

Deze eigenschap is niet exclusief voor alle katachtigen, maar maakt al zo lang als we weten deel uit van hun gedrag. De reden waarom katten muren beklimmen, blijft een mysterie voor veel katteneigenaren, maar we hebben je gedekt met deze uitgebreide gids over enkele redenen waarom katten muren kunnen beklimmen.

kattenpootverdeler

De 4 redenen waarom katten muren proberen te beklimmen

1. Om te oefenen

Katten zijn natuurlijke klimmers en ze genieten van de lichaamsbeweging die ermee gepaard gaat. Klimmen is een goede manier om hun spieren en gewrichten in vorm te houden, waarvan we allemaal weten dat het belangrijk is voor een gezonde en gelukkige kat. Het is vooral belangrijk voor binnenkatten die niet zoveel beweging krijgen als hun tegenhangers in de buitenlucht.

Kitten staat voor lage muur

thematische pauze

2. Om je veiliger te voelen

Katten zijn constant nieuwsgierig en ze worden vaak aangetrokken tot hoogten. Katten kunnen naar een hoge plank of richel klimmen om te controleren wat er beneden gebeurt, of ze kunnen omhoog klimmen om te ontsnappen aan een situatie die volgens hen onveilig is. Katten kunnen er ook voor kiezen om te klimmen om weg te komen van mensen als ze stout zijn geweest en berispingen krijgen. In deze situaties geeft het beklimmen van een muur de kat een veilige ruimte om te ontsnappen aan de situatie eronder. Het stelt hen ook in staat om het onderstaande gebied te onderzoeken om te zien of het veilig voor hen is om terug naar beneden te komen.

thematische pauze

3. Om nieuwe plaatsen te bereiken

Je hebt de uitdrukking gehoord: “Nieuwsgierigheid heeft de kat gedood.” Je weet dat het heel nieuwsgierige wezens zijn. Soms kunnen ze muren beklimmen om een nieuwe plek te verkennen waar ze nog niet eerder zijn geweest. Je hebt bijvoorbeeld een nieuwe plank aan de muur gehangen. Je kat klimt misschien over de muur om de nieuwe plank te bekijken en te zien wat het is.

kat die over het hek probeert te klimmen
Afbeelding Credit: Kalo Kanev, Shutterstock
thematische pauze

4. Om hun territorium te markeren

Katten zijn territoriale dieren, dus ze markeren hun huis graag van tijd tot tijd met hun geur. Ze doen dit om andere katten te informeren dat dit hun territorium is, dat ze niet mogen betreden. Naast het achterlaten van geursporen op meubels en bedden, klimmen katten soms een muur op om een geurmarkering achter te laten.

Ze voelen zich vooral aangetrokken tot hoeken en muurknooppunten. Katten kunnen ook een muur gebruiken om een visueel merkteken achter te laten, bekend als een wegwijzer, waarvan wordt gedacht dat het een manier is om hun geur naar een groter gebied uit te zenden. Dit wordt meestal gezien bij wilde kattenpopulaties, maar huiskatten kunnen het ook doen.

garen ball divider

Hoe u kunt voorkomen dat uw kat muren beklimt

Als je kat er een gewoonte van heeft gemaakt om muren te beklimmen, zijn er dingen die je kunt doen om dit gedrag te ontmoedigen.

ragdoll kat zittend op een klimrek
Afbeelding Credit: izmargad, Shutterstock

Creëer een ruimte waar uw kat graag in is

Katten willen een plek waar ze zich veilig en geborgen kunnen voelen. Dit kan een krabpaal zijn, een speciale deken of gewoon een hoekje in je kamer. Door ze een veilige ruimte te geven, kunnen ze je muren niet beklimmen als ze het doen om hoger gelegen gebieden te komen.

Geef uw kat een krabpaal

Krabben is een ander natuurlijk gedrag voor katten en is een manier voor hen om hun territorium te markeren. Door uw kat een krabpaal te geven, geeft u hem een geschikt oppervlak om dit te doen, zodat hij misschien minder geneigd is om te blijven klimmen, krabben en uw muren markeren.

Schotse vouw kleine kat die op krabpalen speelt
Afbeelding Credit: Anatoliy Cherkas, Shutterstock

Creëer een interessante omgeving

Katten houden ervan om hun omgeving te verkennen. Door een interessante omgeving te creëren, geef je je kat niet alleen een plek om te zijn, maar geef je hem ook een plek om te verkennen. Geef ze veel speelgoed op de grond dat ze kunnen verkennen en ermee kunnen spelen, zodat ze niet de behoefte voelen om naar hogere dingen te reiken.

divider-catclaw1

Conclusie

Katten zijn mysterieuze wezens en ze vertonen een aantal zeer specifieke gedragingen, waaronder muurklimmen. Katten beklimmen muren om meerdere redenen. Als uw kat de slechte gewoonte heeft gekregen om muren te beklimmen, zijn er dingen die u kunt doen om dit gedrag te ontmoedigen. Overweeg een ruimte te creëren met veel dingen die je kat op de grond kan doen. U kunt ook investeren in een krabpaal waardoor je kat veilig kan klimmen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Jumpstory