Waarom doet mijn kattenpoot op gladde oppervlakken? 5 Waarschijnlijke redenen

Zoals je weet, houden katten ervan om te verkennen en komen ze in allerlei problemen. Hun nieuwsgierigheid is een van de dingen die we het leukst aan hen vinden, maar het bespringen van die rare bug of het achtervolgen van dat bungelende touwtje kan leiden tot een aantal behoorlijk grappige momenten.

Soms doen ze ook behoorlijk rare dingen die we misschien niet begrijpen. Waarom poot je kat bijvoorbeeld op gladde oppervlakken zoals ramen? Het is een vraag die veel katteneigenaren stellen, maar er zijn eigenlijk verschillende antwoorden. Hier zijn de meest voorkomende redenen waarom katten op gladde oppervlakken poten.

kattenpootverdeler

De 5 redenen waarom katten poten op gladde oppervlakken

1. Het voelt goed

Je kat kan op een glad oppervlak als een raam poten, gewoon omdat het goed voelt. Katten hebben veel verschillende soorten zenuwuiteinden op hun poten, van waaruit ze allerlei sensaties kunnen ervaren. Wanneer ze op een glad oppervlak poten, kan het goed of rustgevend aanvoelen, dus ze doen het steeds opnieuw.

Gember kitten poten aan het raam
Afbeelding Credit: Önder Örtel, Pexels
thematische pauze

2. Ze markeren hun territorium

Katten hebben geurklieren op hun poten, die ze kunnen gebruiken om een geur achter te laten waar ze ook gaan. Ze markeren vaak hun eigen territorium of laten andere katten weten dat ze weg moeten blijven met geurmarkeringen, maar ze kunnen het ook gebruiken om veilige gebieden in hun territorium te markeren.

Als uw kat op gladde oppervlakken in uw huis loopt, zoals een raam, een deurkozijn of zelfs uw meubels, kunnen ze een geur achterlaten. Het is niet ongebruikelijk dat katten dit doen, maar het is ook iets dat gemakkelijk kan worden opgelost met een snelle reiniging. U kunt het oppervlak dat de kat heeft gemarkeerd reinigen met een allesreiniger of verdund azijnwater en een papieren handdoek. Hoewel velen beweren dat het schoonmaken van dergelijke gemarkeerde gebieden misschien niet nodig is, en in feite uw kat alleen maar verder kan aansporen om het proces te herhalen.

thematische pauze

3. Ze proberen je aandacht te trekken

Het kan soms moeilijk zijn voor katten om onze aandacht te trekken. Ze zijn niet zo verbaal als wij, dus nemen ze vaak hun toevlucht tot springen, miauwen en ander aandachtzoekend gedrag. Poten op gladde oppervlakken of zelfs je haar of kleding terwijl je probeert te werken, kan de manier van je kat zijn om je aandacht te vragen.

Je merkt dit misschien het vaakst als ze honger hebben, maar het is de moeite waard om bij je kat in te checken als ze dit vaak doen. Soms hadden ze gewoon wat liefde en aandacht nodig. Katten zijn zeer sociale dieren en ze hunkeren net zo veel naar aandacht als wij. Als je ze niet geeft wat ze nodig hebben, kunnen ze proberen je aandacht op andere manieren te krijgen.

kat zit bij raam
Afbeelding Credit: alekuwka, Shutterstock
thematische pauze

4. Ze kunnen hun eigen reflectie zien

Sommige katten poten aan ramen, spiegels of andere reflecterende oppervlakken omdat ze hun eigen reflectie kunnen zien. Als een kat haar eigen reflectie in een raam of ander oppervlak kan zien, kan ze ernaar kijken om zichzelf beter te bekijken, of in een poging om bij de kat te komen die ze in de reflectie zien.

thematische pauze

5. Er is iets daar

Soms zit daar iets in, ook al is het niet wat je kat verwacht. Katten zijn notoir nieuwsgierig en ze zullen waarschijnlijk overal in terechtkomen wat ze kunnen. Als ze tegen een raam of aan een ander oppervlak staan, kunnen ze proberen iets te bereiken dat ze aan de oppervlakte zien, zoals een sticker of een stuk papier. Of ze kunnen iets onder of achter het oppervlak ruiken of horen dat mensen niet kunnen.

Zwart-witte kattenpoot aan het raam
Afbeelding Credit: DenisAgati, Pixabay

divider-catclaw1

Conclusie

Katten houden ervan om te verkennen en kattenkwaad uit te halen, en als ze dat doen, kan dit leiden tot een aantal behoorlijk grappige en verwarrende momenten voor hun eigenaren. Poten op gladde oppervlakken kan een teken zijn van verschillende dingen, maar het is bijna altijd onschadelijk.

Het is belangrijk om contact op te nemen met uw kat om te zien of er onderliggende oorzaken zijn waarom ze dit doen. Het is ook vermeldenswaard dat overmatig poten of springen een teken van angst bij katten kan zijn. Als je kat het veel doet, is het misschien een goed idee om er met je dierenarts over te praten.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Vikki, Pexels