Waarom poepte mijn kat op mijn bed? Een dierenarts legt uit

Het vinden van een stapel kattenpoep op je bed wanneer je klaar bent om het hooi te raken aan het einde van een lange dag is een beetje een vervelende schok! De meeste katteneigenaren delen hun bed graag met hun katachtige familieleden, maar we houden er niet van als ze het als toilet gebruiken. Je leest dit artikel waarschijnlijk omdat dit een situatie is die je kent en je je zorgen maakt over waarom je kat dit heeft gedaan.

Snel overzicht

01

Katten kunnen poepen op het bed omdat ze gestrest zijn, onwel zijn of iets niet leuk vinden aan hun kattenbak.

02

Praat altijd met uw dierenarts om er zeker van te zijn dat u geen gezondheidsproblemen mist.

03

Onderhoud van de kattenbak, een stressvrije omgeving en consistente routines verminderen de kans dat uw kat op het bed poept.

Er kan een enorm aantal redenen zijn waarom uw kat vuil op uw bed ligt, en u wilt dit gedrag tot op de bodem uitzoeken. Laten we dus enkele van deze problemen onderzoeken om u te helpen de oorzaak van het stinkende gedrag van uw katten te identificeren.

Redenen waarom katten poepen op het bed

Poepen buiten de kattenbak is een teken dat er iets mis is.

Katten kunnen op 3 weken oud in de kattenbak worden geïntroduceerd, zodat ze vrij snel leren poepen. Onze katachtige familieleden zijn ook extreem schoon en staan bekend als het gemakkelijkste huisdier om zindelijk te worden. Katten poepen ook vaak liever buiten als ze toegang hebben tot een tuin.

Dus wanneer je kat buiten de kattenbak poept, is dit meestal een teken dat er iets niet klopt, en daar zijn veel mogelijke redenen voor.

1. Ze houden niet van hun kattenbak

Katten kunnen stoppen met het gebruik van de kattenbak als deze niet schoon genoeg wordt gehouden of als ze het nest niet leuk vinden.

Alle katteneigenaren zullen weten hoe kieskeurig onze katachtige familieleden kunnen zijn als het gaat om de kattenbak. Ze zijn heel bijzonder. Een veel voorkomende reden waarom uw kat weigert de kattenbak te gebruiken, is dat hij de textuur of stijl van de kattenbakvulling daar gewoon niet leuk vindt.

De stijl van de kattenbak van uw kat past mogelijk ook niet bij hun voorkeuren. Katten zijn erg privé en velen geven de voorkeur aan een deksel en deur, zodat ze in alle rust hun zaken kunnen doen. De locatie van de kattenbak in uw huis kan ook een probleem zijn. Als het zich op een lawaaierige plek bevindt of moeilijk toegankelijk is, zullen ze het misschien minder snel gebruiken.

Een vuile kattenbak is een andere veel voorkomende reden waarom uw kat elders kan poepen. Een vies protest kan de manier van je katten zijn om je te laten weten dat hun kattenbak moet worden opgeruimd. Je moet de poep opruimen zodra je weet dat er een in zit en het nest dagelijks verwisselen. Katten houden er niet van om te toiletteren op plaatsen die ze al meerdere keren hebben gebruikt.

Lees ook: Hoe een kitten in 3 eenvoudige stappen te nestelen?

2. Te weinig kattenbakken

Meer kattenbakken is altijd een goed idee in huishoudens met meerdere katten.

Als je je huis met meer dan één kat deelt, moet je genoeg kattenbakken hebben voor iedereen. Katten zijn erg territoriaal en privé als het gaat om hun toiletgewoonten, dus ze houden er vaak niet van om kattenbakken te delen, of kunnen zelfs weigeren om ze te delen. In de regel moet je één kattenbak per kat plus één hebben. Dat klinkt misschien als veel, maar je katten zullen je dankbaar zijn!

Lees ook: Hoeveel kattenbakken moet je per kat hebben?

3. Ziekte

Plotseling poepen buiten de kattenbak is vaak het eerste teken van een medisch probleem.

Poepen op het bed kan ook een teken zijn dat uw kat een medisch probleem heeft. Ze kunnen de kattenbak of de tuin misschien niet snel genoeg bereiken, of moeten om de een of andere reden vaker gaan dan normaal. Gastro-intestinale problemen zijn meestal de oorzaak van dit gedrag als het te wijten is aan een slechte gezondheid, maar een paar andere gezondheidsproblemen kunnen ook veranderingen in de toiletgewoonten van uw kat veroorzaken.

Als u diarree, wormen in de ontlasting, bloed in de ontlasting, overbelasting om uitwerpselen door te geven, constipatie of andere veranderingen in de toiletgewoonten van uw kat opmerkt, laat ze dan controleren door uw gebruikelijke dierenarts. Uw dierenarts zal uw kat onderzoeken en kan enkele tests uitvoeren om de oorzaak te achterhalen en de meest geschikte behandeling te starten.

Lees ook: Hoe vaak moet je kattenbakvulling vervangen?

4. Stress

Katten zijn gevoelig voor stress wanneer hun routine wordt onderbroken, en dit kan leiden tot poepen buiten de doos.

Stress kan veranderingen in de toiletgewoonten van uw kat veroorzaken, vooral als het gaat om waar ze poepen en plassen. Het zijn hoogsensitieve dieren en houden niet van veranderingen in hun routine of omgeving. Enkele veel voorkomende stressoren die ervoor kunnen zorgen dat uw kat buiten de doos poept, kunnen zijn:

Lees ook: 5 visuele tekens Of Een gestreste kat en hoe te helpen

5. Veranderingen in de omgeving

Houd er rekening mee dat je dingen in het leven van je kat verandert en geleidelijk veranderingen aanbrengt, zodat je je kat niet van streek maakt.

Katten houden van routine en consistentie, dus elke verandering in hun omgeving kan stress veroorzaken die leidt tot veranderingen in hun toiletgewoonten. Katten kunnen op het bed poepen omdat ze bang zijn of niet zeker weten waar ze anders heen moeten in deze situaties. Veel voorkomende veranderingen die ervoor kunnen zorgen dat uw kat op het bed poept, kunnen zijn:

  • Verandering in de locatie van de kattenbak
  • Ander nest
  • Een nieuw kitten/kat of een nieuwe hond
  • Mensen die verhuizen of
  • Bouwwerkzaamheden
  • Nieuwe omgeving zoals een nieuw huis

Lees ook: Hoe een nieuw kitten aan een oudere kat te introduceren

Wat te doen als uw kat op het bed poept

Kattenpoep op je bed vinden is een vervelende verrassing, maar het is ook echt zorgwekkend voor katteneigenaren. En het is een gewoonte die je tot op de bodem wilt uitzoeken en zo snel mogelijk wilt oplossen.

1. Ontdek de oorzaak

Een volledige gezondheidscontrole is belangrijk om een medische oorzaak uit te sluiten voor uw kat die op uw bed poept.

Let op andere tekenen van ziekte, zoals braken, veranderingen in de eetlust of activiteitsniveaus van uw kat of veranderingen in hun gedrag. Als uw kat tekenen van onwelheid vertoont, laat hem dan controleren door de dierenarts. De dierenarts moet mogelijk enkele tests uitvoeren, zoals bloedonderzoek, poepmonsters of beeldvorming om erachter te komen wat er aan de hand is.

Je moet ook op zoek gaan naar andere gedragsveranderingen die kunnen wijzen op een probleem met stress of angst. Uw dierenarts kan u ook helpen en adviseren over andere aspecten van kattengedrag.

Lees ook: Top 10 dingen die uw dierenarts wenst dat u wist

2. Elimineer mogelijke triggers / stressoren

Hoeveel kattenbakken moet je per kat-gecomprimeerd hebben

Kijk goed naar uw huishoudelijke instellingen en routine om alles te elimineren wat uw kat zou kunnen stress bezorgen.

Als je denkt te weten wat ervoor zorgt dat je kat buiten zijn kattenbak poept, kun je thuis een paar veranderingen aanbrengen om hem te helpen zich meer ontspannen te voelen.

Houd hun routine en omgeving zo consistent mogelijk als het gaat om voeren, zorg ervoor dat er voldoende kattenbakken zijn voor alle katten in huis, blijf op de hoogte van ontwormingsbehandelingen en zorg ervoor dat uw kat voldoende veilige rustige ruimtes in huis heeft om zich te verstoppen en uit te rusten.

Lees ook: Haakwormen bij katten: symptomen, diagnose en behandeling

3. Onderhoud van kattenbakken

Schep de kattenbak minstens één keer per dag uit en maak hem één keer per week volledig schoon.

Door de kattenbak schoon en fris te houden voor uw kat, wordt deze aantrekkelijker voor hen om te gebruiken. Als je weet welk type kattenbakvulling je kat verkiest, probeer die dan altijd te gebruiken. Ruim alle poep op zodra je weet dat ze erin zitten en verschoon het nest minstens één keer per dag. Bewaar de kattenbak op dezelfde plaats en zorg ervoor dat deze ergens rustig en privé is.

Lees ook: De 8 Beste Automatische Zelfreinigende Kattenbakken

4. Creëer thuis een rustige omgeving

Katten die alleen binnenshuis zijn, kunnen genieten van tijd buiten op een katveilige plek zoals een afgesloten catio.

We kunnen niet alle stress zoals bezoekers of af en toe harde geluiden volledig vermijden, maar door de omgeving thuis zo kalm en ontspannen mogelijk te houden, helpt u de stress van uw kat te verminderen.

U kunt feromoonsprays en plug-in diffusers zoals Feliway gebruiken om uw kat te helpen ontspannen, vooral in uw slaapkamer en waar hij slaapt. Je kunt ook kalmerende supplementen gebruiken. Zorg ervoor dat uw kat een veilige en rustige ruimte heeft om zich te verstoppen en te rusten en probeer zijn routine zo consistent mogelijk te houden.

Lees ook: Multi-Cat huishoudens begrijpen

5. Straf je kat nooit

Straf zal het gedrag niet oplossen en kan het zelfs erger maken.

Het is erg belangrijk dat je je kat niet straft voor het poepen op het bed. Verhoogde stemmen en strenge woorden kunnen uw kat nog meer stress bezorgen en ervoor zorgen dat hij het gedrag eerder zal herhalen.

Lees ook: 8 redenen waarom je je kat nooit moet straffen

Laatste gedachten

Stress, ziekte en een ontoereikende kattenbakopstelling zijn de meest voorkomende redenen waarom een kat op uw bed kan poepen.

Het kan echt zorgwekkend en zelfs woedend zijn als je kat op je bed poept. Veel katteneigenaren hebben deze vervelende verrassing op een gegeven moment meegemaakt! De meest voorkomende redenen voor dit gedrag zijn gerelateerd aan stress, ziekte en de kattenbak. Je moet je kat nooit straffen voor zijn gedrag, maar je zult het probleem tot op de bodem moeten uitzoeken.

Onderhoud van de kattenbak, het handhaven van een stressvrije omgeving en het houden van de routine van uw katistent zal helpen. Het is ook belangrijk om uw kat door de dierenarts te laten controleren om er zeker van te zijn dat er geen gezondheidsproblemen zijn die dit gedrag veroorzaken.

Lees ook: 11 beste kattenbakken in 2022 – we hebben ze allemaal geprobeerd

Veelgestelde vragen

Waarom poept mijn kat plotseling op mijn bed?

Katten poepen buiten de kattenbak als ze gestrest zijn door iets in hun omgeving, als ze onwel zijn of als ze hun kattenbak of kattenbak niet leuk vinden.

Wat te doen met een kat die poept op het bed?

Laat je controleren bij de dierenarts om eventuele medische aandoeningen uit te sluiten. Houd de omgeving van uw kat kalm en consistent en zorg ervoor dat de kattenbak altijd schoon en op een veilige, privéplaats is.

Hoe disciplineer je een kat voor het poepen buiten de kattenbak?

Je moet je kat nooit straffen voor het poepen buiten de kattenbak, omdat dit de stress kan verhogen en ertoe kan leiden dat hij het gedrag herhaalt.